markotod91 Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 Ja bio juce i kupio "Vampir Lestat" u Platou. 600 din. Quote Od kako igram sa Krekijem, moja zena vise ne hrche. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 I sta kazes, malo trziste a? A koliko je ono malo, ovako po tvojoj proceni? Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stator Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 Za pocetak kazemo da ljudi u svim drzavama u istom procentu citaju knjige, dakle i kod nas i u makedoniji i u nemackoj i u kini itd... Taj procenat cemo da nazovemo "procenat X" I onda krecemo da racunamo. Naravno uzimajuci u obzir da ljudi prvo podmiruju osnovne potrebe (krov na glavom, klopa, pice, odeca itd..) dobijemo [ (Prosecna plata) - (Prosecni troskovi zivota) ] * (procenat X) = Koliko ljudi odvajaju kesa za knjige. E sada to pomnozimo sa brojem stanovnika i dobijemo trziste knjiga.* I po nekom mom misljenju ono je malo u predjenju sa Americkim trzistem sa kojim sam ja pravio poredjenje u postu iznad. I to je razlog zasto su kod nas skuplje njige nego u SAD. Ali i dalje se ne slazem sa tvojom konstatacijom da su citiram: "smeta mi sto su ovde knjige najskuplje na svetu". *Daleko od toga da je ovo idealan i bezgresan pokazatelj ali ako imas bolji/unapredjeni voljan sam da ga cujem :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruja Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 O,daa ..:) Onaj ocaravajuci miris,zatim alavost, pljeskavice...toliko alavo, da smo svi cutali dok smo zdrali.zatim, cisto radi reda usle i izasle u sajma.tj.usli i izasli :)...onda, u bazar,pa zatim ona kaha od 125.din, za koju smo molile secer,pa molile za pikslu tijani i sanji:)..jer je kafic bas ono..:)zatim,kockari, koji su se odvalili.e,onda smo krenelu jadne u bus,kao da zauzmemo mesta, ali on je vec bio pun i chekali su nas pijani drugari.heh,eh da ne spominjem tek povaljivanja u busu, 'da bog da se prevrnuli','da bog da se zapalili', i tako...onda, gavra i sinovi,...jooj, pa sedenje na stepenicama, i ti kada marka guras nogicama,i marko koji pise 'pravo',kao deca u prvom razredu jer iako je treci razred srednje shkole, on ne zna pisana slova...=)alii, bila je ludnica ..stvaarnoo...=))) x) :**** Eto vam komentar jedne klinke.Sta reci a ne zaplakati. Quote gruja novi alenko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 Koga boli dupe šta kažu 15-godišnjakinje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 u neku ruku je normalno da decu od 15 godina ne zanima sajam knjiga (ne i knjige per se); ovo samo ističe koliko je glupo što ih dovode na ekskurzije zbog njega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemesis Enforcer Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 teo sam da maznem gibsonovog neuromansera jer mi je to neko davno uzeo i nikad nije vratio al kazu da se prodao u prva dva dana jos jbg Hehe, jes vala ako nista nisi ukrao na sajmu knjiga... Kradja radja kradju! :) Koje je to izdanje Neuromancer-a? Godinama bila nedodirljiva za kupiti, kod nas, mislim da nije ni bilo srpskog izdanja. Quote Life is gistro... Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 neuromanser je izasao ove godine ali se vise ne zove tako, kao sto je gore pomenuto pod trenutnom organizacijom i uslovima treba ti 3 dana i 5 litara redbula da prelistas sajam i kupis ono sto hoces.... i zasto sve klince ne strpaju u jedan dva dana i posle zabrane organizovane dolaske na sajam... ili da sajam radi do 12 uvece jedan dan ili tako neka akcija... okej guzva je, ali je sve bolje nego pre par godina... i dalje ima splavarusha sa skupim imitacijama d&g na glavi i full mejkapom knjiga nashao 5-6, mislim da sam prvi put dosao sa lovom da mogu kupiti sta pozelim, ali nisam imao vremena da detaljnije se posvetim trazenju, a i onako sam manje vise neplanirano dosao... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 Lupate najstrashnije :P Cetvrtak je valjda organizovano bio shkolski dan, a subotom i nedeljom ce naravno svako da nagrne i bice nenormalna guzva. Prvi dan je uvek guzva, tako da 2. i 3. dan su uvek najbolji za posecivanje =P Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 ah da kako smo glupi, ti sto su izlazili masovno iz buseva zapravo nisu bili klinci vec hobiti, liliputanci i gremlihni na ekstaziju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 @Stator Ne znam kako si ti sad svojom teorijom objasnio koliko je trziste knjiga u Srbiji? U stvari jedino sta si rekao kao odgovor na moju konstataciju koja ti se nije dopala je da su knjige u Americi jeftinije (i to bez ulaska u to da li sam ja govorio o apsolutnoj ili relativnoj skupoci knjiga). Ali da ne spekulisemo brojem citalaca, posto ga ne znamo ni ti ni ja, i da uzmemo da je tvoja teorija tacna, jasno je da u praksi postoji mnogo vise faktora koji uticu na cenu proizvoda na trzistu, pri cemu necemo da cepidlacimo. Konkretno, kada su knjige u pitanju, cena u Srbiji zavisi od monopola koji drze knjizare i veliki izdavaci. Da, rekao sam monopol mozda nepravilno, da ne bih rekao neku ruznu rec. Evo ti maleni primer. Ako ti i ja hocemo da izdamo knjigu, moramo da imamo u vidu da cemo da ih prodajemo. Postoji 2-3 knjizare (lanca) koje knjige prodaju i oni ti lepo kazu, mi se ugradjujemo toliko i toliko %, proizvoljno naravno, a posto smo mi novi i ne znamo nikog, nama ce reci 50% na primer. Onda cemo ti i ja da formiramo cenu racunajuci i njihov procenat. E sad, posto niko ne ulaze u citalacku publiku kod nas jer svima odgovara da naprave tiraz od 1000 primeraka sa cenom od 1000 dinara, umesto 10000 sa cenom od 100 dinara, onda ti dobijes knjigu koja kosta 1000 dinara. Pri cemu, ne treba zaboraviti da cena stampe nece biti drasticno veca za tiraz od 10000 i od 1000, i to ne pricam o ceni po komadu nego ukupnoj. Naravno, izdavac ce uraditi 10000 tiraz, drzavi prijaviti 1000, a ostalih 9000 prodavati na crno. Itd. itd. Nadam se da me sada malo bolje razumes sta mislim kada kazem da su u Srbiji najskuplje knjige na svetu. Dakle, nije nikakav problem formirati trziste knjiga jer ima ljudi koji ce ih kupovati, po razumnim cenama, ali posto svima u lancu ishrane odgovara trenutna situacija, onda imamo skupe knjige. I posle deca dolaze na sajam da bi pobegla od skole. Pa naravno da beze od skole kada imaju profesore kakve imaju i naravno da im ne pada na pamet da kupe knjigu kada je preskupa. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 Dakle, nije nikakav problem formirati trziste knjiga jer ima ljudi koji ce ih kupovati, po razumnim cenama, ali posto svima u lancu ishrane odgovara trenutna situacija, onda imamo skupe knjige. kod nas 40% ljudi nikad nije prochitalo knjigu, 15% je nepismeno, a 200k ljudi se potpisuje za X o kakvom trzhishtu ti prichash Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 Mislim da je vise od 30% ljudi nepismeno. A ti ocigledno nisi razumeo nijednu jedinu rec onoga sta sam napisao. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Ma on je samo malo ostario pusti ga =). @G nemoj se ljutish brate, nisam znao da su dovodili klince preko vikenda, rekli su da je cetvrtak za to. Zato i kazu, da ostali ljudi izbegnu i da ne bude velika guzva. Izvini :* Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Serbia definition: age 15 and over can read and write total population: 96.4% male: 98.9% female: 94.1% (2003 census) note: includes Montenegro https://www.cia.gov/library/publications/th...ields/2103.html nasisajte mi se kurca sa tim vašim procentom baš Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Samo da citiram: "Naime, reč je o funkcionalnoj pismenosti, ne o broju razreda školovanja, nego o upotrebi sposobnosti da se pročita, nešto i da se razume. Istraživanja koja su kod nas organizovana, i pre deset godina i pre dve godine, pokazuju čak i da na tom nivou mi imamo problema. Završeni osnovci pokazuju to, jer je 30% njih funkcionalno nepismeno. To znači da kad im se da tekst, oni mogu da ga pročitaju, ali ne razumeju poruku teksta i nisu u stanju da na osnovu tog teksta izvuku osnovne zaključke." Ali to je potpuno nevazno za ono sta sam ja napisao, jer sam ja spominjao faktore koji uticu na cenu knjiga na nasem trzistu, a nijedan od njih nije velicina trzista. Odnosno, kod nas se cena knjiga ne formira na osnovu velicine trzista i to je bila poenta. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 to istraživanje koje b92 vrlo rado citira je verovatno radila neka NVO koja se bavi pismenošću, pa im je trebalo opravdanje za soroševe pare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Ali to je potpuno nevazno za ono sta sam ja napisao, jer sam ja spominjao faktore koji uticu na cenu knjiga na nasem trzistu, a nijedan od njih nije velicina trzista. Odnosno, kod nas se cena knjiga ne formira na osnovu velicine trzista i to je bila poenta. E sad, posto niko ne ulaze u citalacku publiku kod nas jer svima odgovara da naprave tiraz od 1000 primeraka sa cenom od 1000 dinara, umesto 10000 sa cenom od 100 dinara, onda ti dobijes knjigu koja kosta 1000 dinara. koja si ti mentolchina. naravno upravu su za deo monopola. samo nije toliko samo u izdavachkim kutjama (jer njih ima dovoljno za broj pisaca) nego to shto njih vishe su drzhani od strane odredjenog lobija koji su podelili zone interesa, pa je faktichki monopol. al daleko od toga da je kod nas trzhishte ogromno pa da mozhe da se isplati neka konkurencija. Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 a ovaj zasto se ne dobija fiskalni racun na sajmu ? :) i kada ce lekari u srbiji poceti da snose odgovornost za svoju nestrucnu procenu kojom su mnogima upropastili zivot zasto je cena nafte pala u svetu stinze ljubavi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Failure.Sanitarium Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Ekstra set pitanja ! :) Fali samo mir u svetu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 @Ivan Izvini matori, idem ponovo na sajt cije, posto se sve u Srbiji vrti oko b92. @Maud Mogao si da me quotujes i nekako drugacije, ne znam sta si ovime pokazao. Posto smo se slozili oko nabijanja cena sad mozemo da predjemo na velicinu trzista. Sto se tice velicine trzista, to sto ti mislis da je malo ne znaci da jeste. Cena ima veze sa velicinom trzista, ali na cenu uticu mnoge druge stvari. Kada je trziste kakvo je nase, velicina trzista nema gotovo nikakav uticaj. A kako bih ilustrovao svoju tezu navescu i jedan primer. Jedan od nasih najtiraznijih pisaca, ako ne i najtirazniji, Vuk Draskovic, je svoju poslednju knjigu izdao u 50000 primeraka i knjiga kosta 100 dinara. Njegove knjige imaju visestruke tiraze. Da li i dalje mislis da je trziste malo? Ili mislis da knjige treba da se izdaju samo u Americi? Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 komplikujesh previshe. stvar je jednostavna. kod nas se najvishe prodaju knjige koje su "popularistichke" vishe zbog ljudi kojih su ih pisali nego zbog njihovog kvaliteta kao pisca ili kvaliteta same knjige. naravno tu su i knjige koje udaraju na nacionalnu muku koje prodaju same sebe bez obzira na gore pomenute pokazatelje. evo npr. najprodavanija knjiga u poslednje vreme je "grabljivica", pricha o sponzorushi koja je se kreshe sa domatjim dzetsetom. tu knjigu mozhesh da kupish na trafici za 200 din. prodata je u 140k primeraka i josh pichi. slichno je bilo za legijin "olovni rov" i ona druga. tu sad bi morali da udjemo u definiciju shta ko smatra za knjigu, a neko za ukorichenu zhutu shtampu. sa tog aspekta kad pogledash bash taj primer koji si naveo, vuka drashkovitja, koji je (po meni) solidan pisac, koji dodushe puca na "nacionalnu muku", ispada smeshno. ne znam kako idalje mozhesh da branish stav da je kod nas trzhishte veliko kad imash podatake koji govore toliko suprotno pochevshi od shkola do toga koliko starijih ljudi stvarno chita. ako uzmemo josh chinjenicu da knjiga kod nas da se odshtampa koshta oko 30-50 dinara, a prodaje se po 500+ dinara, a 2x prosechne plate nisu dovoljne za prezhivljavanje, gde statistika govori da nas ima 7 miliona (50k od 7 mil je 0.7%), prichati da je nashe trzhishte knjiga veliko gde za primer uzimash vuka drashkovitja je stvarno neukusno. Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Cekaj, znaci mi imamo i nemamo veliko trziste (relativno, ne u odnosu na Ameriku)? Ili hoces da kazes da je opravdano da knjiga kosta 1000 dinara jer je vrhunskog kvaliteta, a da "zute" knjige kostaju 100 dinara je nisu? Ili samo hoces da kazes da lose knjige imaju vece tiraze i zato su jeftinije? Moras da se odlucis, i vidi da ne uvodis kvalitativne promenljive jer onda necemo daleko dogurati. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 /emote sex0rs G /emote get's popcorn Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 @Ivan Izvini matori, idem ponovo na sajt cije, posto se sve u Srbiji vrti oko b92. spusti loptu, deda. skrivena (?) poruka je da nas b92 pljuje više od cije. verovatno ima više od 2-3% nepismenih, ali 30%? pa nismo u africi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts