Jump to content

Kvalitet novogodišnjeg programa

Lucky

Recommended Posts

Pričao sam sa više ljudi kako je novogodišnji program generalno bio krš, a evo sada i nešto detaljnijih informacija. RTS je smorio sa Ceca/Bingo, B92 pustao Armagedon (mada bi ovako bio Veliki Brat, pa bi isto bilo dosadno, da nisu ovi poginuli), Pink je standardno u Grand fazonu, smor opsti. Kako je vama izgledao?

Novogodišnji program veoma loš

Ako ste kojim slučajem za Novu godinu ostali kod kuće i još gledali program na srpskim televizijama, baš niste imali sreće, budući da su novogodišnji programi bili očajni, neoriginalni i dosadni. Na RTS-u smo Novu godinu dočekali uz maratonsko izdanje „Binga“, na „Pinku“ su suvereno vladali grandovci, a većina televizija je pokušavala da „osveži“ program uz direktna uključenja sa uličnih proslava - uzalud, ton je bio loš, a izvođači se uglavnom nisu čuli. Ostatak programa je popunjen reprizama filmova i serija, a reč premijera je ostala misaona imenica za sve naše televizije... Zato i ne čudi što je u anketi „Blica“ čak 54 odsto ljudi ocenilo novogodišnji program kao katastrofalno loš, dok je samo četiri odsto anketiranih bilo veoma zadovoljno programom.

Već godinama se naše televizije ne trude da spreme iole zabavan program za Novu godinu. Izgovor je uvek nedostatak para, ali činjenica je da se uz minimalna ulaganja i malo truda, ipak može napraviti bar zadovoljavajući program. Međutim, to u Srbiji nije slučaj, jer, ako ste za Novu godinu gledali bilo koju od domaćih televizija, mogli ste samo da se dosađujete.

- Pokazuje se svake godine da je najgledaniji novogodišnji program „Grand šou“ na TV „Pink“. RTS je valjda zato pokušao da napravi kopiju tog programa - Cecu, Seku ili Šabana ste naizmenično mogli videti na „Pinku“ i RTS-u. Ono malo kvazihumorističkog programa bio je garnirung za narodnjake. Programska šema TV B92 se zbog poznatih i tragičnih okolnosti promenila, mada verujem da bi svako takmičenje u gledanosti bilo besmisleno - kaže za „Blic“ Dragan Ilić, dugogodišnji radio i TV voditelj i televizijski kritičar, i dodaje:

- No, bez obzira na nizak kvalitet programa - novogodišnji programi su delovali veoma skupo. To me naročito iritira kada je u pitanju RTS, jer se osećam kao da sam prošle godine kupovao Cecinu toaletu, a ove godine Sekinu. Filmski program je bio zadovoljavajući, mada smo propustili priliku da, kao HRT recimo, emitujemo sva tri dela „Gospodara prstenova“ ili neki sličan filmski megahit. Umesto toga, gledali smo nekoliko nastavaka serijala o Lepoj Breni. To je, naravno, preteča „Grand“ mitologije, tada u jugoslovenskim razmerama. Zato valjda nije čudno što „Grand“ danas pokušava da oživi duh „Hajde da se volimo“, taj estradni Avnoj. Lično mislim da je to bolje od ratnih filmova na koje smo navikli u ovom terminu.

Po Ilićevim rečima, program su obeležili i predizborni spotovi - što je, kako kaže, dalo posebnu draž ovogodišnjem novogodišnjem programu.

- Ako se Nova godina poznaje po početku - biće raspevano, razuzdano, za narodne pare - zaključio je Ilić.

Na RTS-u su se doslovno držali pravila „hleba i igara“ - pa je centralni događaj 31. decembra bilo maratonsko izvlačenje binga. U pauzama su gledaoce zabavljali Ceca Ražnatović, Dragana Mirković, Seka Aleksić, Miroslav Ilić, Haris Džinović... Uspavane gledaoce iz letargije je probudio uzvik voditelja: „Nešto je otpalo!“. Kakva drama, zaglavio se bubanj sa kuglicama... Međutim, stvar je spasao hrabri predsednik žirija koji je ustao, pregledao bubanj, a zatim dao znak da se izvlačenje nastavi. A posle ponoći, mogli ste ludo da se zabavljate uz film „Hajde da se volimo“... Da nije bilo tradicionalnih prenosa skijaških skokova i engleske Premijer lige, program RTS-a bi bio za zaborav.

I na „Pinku“ su se držali proverene formule - beskonačno „Grandovo narodno veselje“ je trajalo do zore, a ako ste, ne daj bože, propustili originalno izdanje, repriza je počela nekoliko sati kasnije. Ako ništa drugo, ženski deo publike je bio zadovoljan jer je ružičasta televizija prikazala film „Troja“ u kojem tri sata šetka polugoli Bred Pit.

Televizija B92 je zbog poznatih dešavanja sa „Velikim bratom“ morala da promeni novogodišnju šemu, pa je za Novu godinu emitovan film „Armagedon“. Program na Studiju B su vodili Jugoslav Pantelić i Dragana Ćosić, koji su svojim „spontanim“ ćaskanjem pošteno iznervirali gledaoce. Nisu pomogla ni uključenja sa gradskog dočeka jer je ton bio očajan, a većina izvođača se uopšte nije ni čula. Na ostalim televizijama prikazivani su spotovi i, naravno, reprize filmova i serija koje smo gledali bar pedeset puta. Da nije bilo praznične scenografije, mogli bismo da se zakunemo da Nova godina na srpskim televizijama još nije došla... A kada će, ne znamo.

TV program za novaka TREBA da je losh!

allow me to elaborate

nemci, uzor kom treba da tezhimo, za bozhitj (25. dec) rokaju za sve pare - zabavni programi, reprize odlichnih filmva od ranog jutra i premijere blokbastera u udarnim terminima

za NG idu mahom reprizne stvari (mada i dalje dobre) + originalni zabavni program ali manje produkcione vrednosti (i ok, istina, manje "kulturno" nego za bozhitj)

koja je poenta?

za bozhitj se ostaje kutji, tada treba program da je odlichan

za ng se ide negde/veseli sa drushtvom/pijanchi - i treba zhivo da te zabole sta je na TVu

=o)

Bio na kompu sve vreme, inache bih se smorio opasno.

za ng se ide negde/veseli sa drushtvom/pijanchi - i treba zhivo da te zabole sta je na TVu

Ranije su pushtali "jake" filmove i potom ih reprizirali 2-3 dana kasnije za one koje su 31-vog bili u rektalnoj avanturi. Sasvim dobar koncept koga se treba drzati.

Vulfi sam kroji svoju odecu od kozhe ubijenih protivnika.

Pr0 wifebeaters know.

Never give up. Never give in.

Rusi su odvalili ove godine sa blockbusterima za novaka - kratak spisak onog shto je do sada bilo:

King Kong (novi naravno)

Pirates of The Carribean (prvi i drugi deo trilogije)

Matrix (cela trilogija)

Harry Potter (prva chetiri dela)

Tomb Raider (oba)

Shrek (I i II)

Moulen Rouge

svi Home Alone

Sin City

Bug's Life

Finding Nemo

Tako da ono...

А в чем сила, брат?

za ove sto kazu da treba da je dosadan: pa valjda se misli na celokupni program od nekoliko dana, a ne samo na 31.

sto se tice programa, stvarno je uzasan, ne znam koji im je svima, blejimo kod ortaka tipa dva dana zaredom i ne moze normalan film da se nadje u bilo kom smislu. ranije je bilo omg filmova za novu godinu i to sa pet puta manje kanala nego sada...

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Stvarno ocajan je bio program, ne samo ove vec zadnjih par godina, a secam se pre jedno 5 godina je bilo dobrih filmova, obicno 1. ili 2. januara, ove godine jedino sto sam odgledao je bio SinCity koji sam naravno vec gledao, ne znam na kom kanalu, cini mi se bosanski OBN :)