Jump to content

Pokusaj odbrane Srba ali izgleda.........

Recommended Posts

• Replies 179
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ovaj Mohi samo kenja, sto ne odes u tu Englesku, ajde idi iz Srbije ako ti se ne svidja, ovde si imao besplatno skolovanje nisi iskoristio, imao si stipendije nisi iskoristio u svakom slucaju mogao si da se skolujes ovde i specijaliziras na zapadu ako ga toliko volis al to nisi uradio nego lelemudis i samo seres kako je ovde lose, pa lose je jer si ti nesposoban da ti bude bolje, ne smaraj vise...

Englez nema isti start kao sva deca ovde, ako se rodi u siromasnoj porodici jako je tesko da zavrsi fakultet ili da uradi nesto od sebe, a ovde svi krecu sa iste pozicije, mozes biti u najsiromasnijoj porodici i opet zavrsiti faks, dobiti stipendije skolovati se na zapadu i tako dalje, e to u Engleskoj nemas, toga nece biti ni kod nas za koju godinu, a glavno da svi seru po Srbiji, da se Mohi rodio u Engleskoj mozda ne bi imao kesha da upise faks pa bi prodavao kese na Oxford streetu, tamo se jako tesko prelazi iz jednog staleza u drugi ako ti je tjale radnik a keva domacica ti moras da se oderes od rada i ucenja da bi izasao iz toga, a mahom ljudi nastavljaju u istom stalezu, samo svi kenjate po Srbiji sto lepo ne odete tamo i ostanete tamo!

Edited by Sasa_Matic(BlindProphet)
SCJP.png

cinjenica da mora da odraste sa kretenima koji smatraju cinjenicu da su rodjeni kao Srbi bozjom kaznom ili karmom zbog nedela koje su pocinili u proslom zivotu.

zaboravio si kretene koji cinjenicu da su rodjeni kao Srbi postavljaju kao osnov svog identiteta jer su lenji, glupi ili nesposobni da se ostvare na neki drugi način i treba im emotivna

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

појма немате, ви критичари националиѕма. почнимо од дефиниције, која национализам одређује као ЉУБАВ према свом народу. како љубав може да буде лоша? искривљења национализма, као шовинизам, ксенофобија или нацизам су лоши, а национализам сам по себи није.

национализам је и предворје интернационализма, зашто то стално превиђате? заправо то је једини пут ка интернационализму и глобализму, никако не антинационализам...

ви, који се залажете за грађанско друштво, да сте мало учили историју, знали бисте, као што не знате, да је грађанско друштво уједно и узрок и последица национализма.

знате ли шта сте ви? ви сте обични лелемуди, без знања, без изграђеног мишљења, само са ставом да треба серендати по национализму, јер:

а) тако су вас учили комунистичкој доктрини родитељи, школа...

б) то вам усађују у главу политичке опције које тврде да нема демократије са национализмом,

в) а) и б) значе да не мислите својом главом.

за све оне који ће да кажу да сам надобудан, нека им буде. ја ЗНАМ да сам у праву, јер знам на основу колико научених чињеница, коликог размишљања и коликих сучељавања мишљења и са ким све, сам дошао до овог става. неко ко је покупио пар лоше срочених шупљих крилатица са неког памфлета или митинга заиста и нема шта да ми каже сем тога да сам надобудан, а ја заиста са таквим и немам рашта о овоме да разговарам...

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Nacizam skraceno od nacional-socijalizam nema veze sa rasizmom i shovinizmom al ljudi brkaju pojmove, isto kao sto imate socijalizam, komunizam, kapitalizam, imate i socijalnacionalizam koji ne znam ni ja zasto vezuju za rasizam i shovinizam sto su 2 sasvim odvojene stvari.

Vezivanje nacional-socijalizma za sovinizam rasizam je nastala za vreme drugog svetskog, da se razumemo da toga nije bilo Jevreji danas ne bi imali drzavu, pise na raznim mestima ko je finansirao Hitlera i kako su pare stizale iz Svajcarske...

Anyway nacionalizam je dobra stvar.

SCJP.png

ono shto je najcrnje je da cela pricha oko nacionalizma, shovinizma i nacizma za mene jeste sranje, al kako zhivimo u ovom svetu kojem zhivimo ona je neophodna da bi obezbedio svoj opstanak :(

dobiti stipendije skolovati se na zapadu i tako dalje, e to u Engleskoj nemas, toga nece biti ni kod nas za koju godinu

lupash.

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

lupash.

Dobro daj mi dokaz da u Engleskoj relativno lako mozes dobiti stipendiju ako nemas prebijene pare i ides u drzavnu skolu.

Daj mi dokaz da svi u Engleskoj mogu da upisu najbolje univerzitete i tako dalje, to je tamo nemoguce a kod nas svi bukvalno svako dete moze da upise najbolji fakultet u ovoj zemlji.

Edited by Sasa_Matic(BlindProphet)
SCJP.png

Drashko, sve je to lepo shto ti prichash i stoji, ali je apstraktno. Malo klishe ali: I socijalizam funkcionishe, u teoriji. Kada bi ljudi uzimali koliko im je potrebno a radili shto je vishe moguce svet bi bio lepo mesto (sistem jednakih stomaka)? I potpuno si u pravu kada kazhesh da gradjanstvo je posledica nacionalizma, kao sledeci korak u razvoju drushtva. Time se ukazuje da sledeci korak, iako se po elementima naslanja na nacionalizam, ispravlja njegove mane i daje nove odgovore i pitanja - progres.

I ne vodi se debata oko toga da li je nacionalizam dobar, vec da li ga je moguce uspeshno implementirati i odrzhavati a da ne poprimi agresivan oblik ili se kombinuje sa shovinizmom, koji opet nema veze sa samim nacionalizmom.

Kazhesh ljubav pojedinca prema grupi sa kojom se identifikuje. Unesi malo razuma i realnosti u ovu rech ljubav. Shta znachi kada Srbi na npr. venchanju nose zastavu, chime naravno simpatishu svoju naciju, korene, obichaje itd. Ljudi naprave kolonu, sviraju, mashu zastavom iz kola tj. vesele se. Naravno policija to tolerishe, nema razloga da ne. E pa, tu nemash nishta loshe. Ali drushtveni sistem ne funkcionishe na nachin da ti uchinish neshto a da nema reakcije. Shta ako se neko od drugish etnichkih grupa ugleda na taj chin? Ajde da vidim ko ce od Madjara da ti nosi zastavu koja predstavlja njegove korene? Koji ce Rumun da vijori zastavom iz kola a da pandur ne sankcionira?

Da stvar bude gora, dotichni chinovi "izjavljivanja ljubavi" prema svojoj naciji nisu ni u jednom zakonu regulisani, shto bi u prevodu znachilo da za svakog vazhe iste slobode i ogranichenja.

E tu ti se razdvaja ta nit. Drushtvo nije identifikovalo shovinizam i ostale bolesti drushtva kao zaseban elemenat u drushtvu i ne leche/kontrolishu njegovu pojavu.

I onda ti reci na chemu gradish tvoja mishljenja? Argumentuj. Da li stvarno mislish da cemo svi videti gde se zavrshava ljubav a pochinje ljubomora i mrzhnja? Da li stvarno mislish da pored svih problema koji se nailaze mnogo nizhe o nacionalnog pitanja, vredi se igrati sa nacionalizmom?

Ja ne osporavam da je to lepo i korisno, ali stavi u realnost pa vidi. To je tipichan primer teorije i prakse.

Dobro daj mi dokaz da u Engleskoj relativno lako mozes dobiti stipendiju ako nemas prebijene pare i ides u drzavnu skolu.

Daj mi dokaz da svi u Engleskoj mogu da upisu najbolje univerzitete i tako dalje, to je tamo nemoguce a kod nas svi bukvalno svako dete moze da upise najbolji fakultet u ovoj zemlji.

e boli me qrac da ti neshto objashnjavam. ti si rekao da NEMA STIPENDIJE, a sad vichesh "relativno lako". nemoj da seresh ubudutje toliko plz. SVI fakulteti u engleskoj imaju stipendije. dalje porediti nas i englesku po ovom pitanju je totalno smeshno zbog toga shto nas ima 9 miliona, a njih 80 miliona. porediti njihove najbolje fakultete i nashe najbolje fakultete je totalno smeshno jel njihovi najbolji fakulteti su medju najboljima u svetu, a nashi mozhda u regionu.

manje sranja ubudutje plz.

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

ок, Банмане, види овако...

СВИ у овој земљи могу да машу својимм заставама. ево, Шиптари су некоћ чак Албанску заставу и на Општину (!) у Бујановцу (Прешеву?) окачили. е то је по мени проблем, не зато што сам шовиниста, него зато што је то противзаконито, противуставно и директно удара на државни поредак.

ово друштво и ова држава је ОДУВЕК жестоко кажњавала сваки облик шовинизма. као и дан данас. социјалистичка диктатура је нарочито дала замах овом тренду.

ето докле то иде, кад су радикали избацили оно дете из вртића, с образложењем да није држављанин Србије, те нема право на социјална давања, нико се на то није обазирао, већ на хрватско порекло детета, па су га вратили у вртић услед страховитог негодовања јавности. позитивна дискриминација мањина је овде, у Србији, деценијска пракса.

проблем са преласком национализма у шовинизам и даље, је нарочито изражен на Балкану због оноликих ратова кроз целу историју. историјске околности нам баш зато и налажу да очувамо национализам у оном чистом, лепом облику, који је красио целу новију српску историју, а не да га се одрекнемо. због тог аутентичног српског национализма смо и имали толике симпатије света. југословенство нас је уништило, без обзира колико то далековида и лепа идеја била.

интуитивно свако од нас зна кад љубав престаје и када се зло буди. тако да су дилеме око тога помало вештачке, чини ми се.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Mozhe i tim putem. Reci ,shta je lakshe, zakonski ogranichiti nacionalizam (npr. nikom zastave / svakom zastave) ili lechiti shovinizam?

Ocesh dogovor? Ja nabavim neku zastavu i auto, dogovorimo se za kolonu, a ti mi kazhesh posle koliko su te zaustavili chudno pogledali ili ti dobacili opasku.

Zaboravljash i dalje ostale mehanizme u drushtvu. Pogledaj kroz prozor, poslushaj radio emisije, pogledaj televizijski program. Shta nedostaje? Kultura? Vaspitanje mozhda?

I taj pojam: svako zna na kom mestu treba reci ne. Ne bih rekao, jer upravo je ljubav potpuno subjektivna, time i granice i pravila u istoj. U nacinalizmu, nezavisno od tumachenja, vecinom se javlja momenat "isticanja". U stvarnosti znachi, kroz Nemanjino vidjenje, nije problem u idejama vec u ljudima. Klasichno moje lepo, pa i moje je lepo, ali moje lepshe a moje najlepshe. To je ljudski faktor.

Sve je to lepo shto ti istichesh lepe strane necionalizma (ima ih) i zaboravljash u kakvom drushtvu ga gajish (a to je upravo tu gde zhivimo).

интуитивно свако од нас зна кад љубав престаје и када се зло буди. тако да су дилеме око тога помало вештачке, чини ми се.

čini ti se. Tvoj nacionalizam se temelji na ljubavi, ti si zreo nacionalista, izvorni nacionalizam se kod većine temelji na zaljubljenosti i od toga mora da se počne a jasno ti je da zaljubljenost pre prelazi opsesiju ili razočaranje nego u ljubav. I tu jednostavno nema pomoći i "očuvanja čistog oblika nacionalizma" jer je to nagovaranje na ljubav i kao

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

Ja sam da se razumemo valiki patriota,i dushu i telo bi dao da zemlji bude bolje.

Ali ono shto ljudi ne shvataju je da ponekad to bolje zahteva i zaobilazne puteve.Ne shvataju da ponekad treba da ostavimo svoj ponos i tvrdoglavost po strani,da malo razmislimo kako nam je najbolje delovati.

Oni koju su u fazonu,"ma svi do jednog treba da izginemo,jebesh zapad" i ostali fazoni,za mene su samo obichne iskomplexirane i isfrustrirane budale koje na taj nachin zele da pokazu sebi kako su oni kao veliki Srbi i patriote,a u stvari na taj nachin samo leche svoje komplekse.

Dakle za zemlju pameto,a ne tvrdoglavo.Zar nismo dovaljno puta u zadnjih 150 godina ispali tako glupi da mislim daje red da neshto i nauchimo iz toga?

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 
Радоје Домановић - "Страдија" 1902. -

@mohican

Stranica sa listom obradjenih tema pa izaberi. Mozes da nadjes i statistiku u pdf formatu.

Mislim da je odgovor ochigledan zar ne? Obmanuti su imperijalistickom propagandom pobogu ...

Inache to shto smo mi na socialnom stupnju gde nam problemi droga/alkohol/abortusi ugrozavaju postojanje u mnogo manjoj meri nego neke druge stvari ne znachi da mi nemamo te probleme u velikoj meri. Pritom ne znam kojom se to anketom/istrazivanjem tih pojava kod nas rukovodish i kolko je ista merodavna ako i postoji zato shto ja zhivim medju tim ljudima i vidim shta rade i shta im se deshava.

Nauchi da chitash ...

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

e boli me qrac da ti neshto objashnjavam. ti si rekao da NEMA STIPENDIJE, a sad vichesh "relativno lako". nemoj da seresh ubudutje toliko plz. SVI fakulteti u engleskoj imaju stipendije. dalje porediti nas i englesku po ovom pitanju je totalno smeshno zbog toga shto nas ima 9 miliona, a njih 80 miliona. porediti njihove najbolje fakultete i nashe najbolje fakultete je totalno smeshno jel njihovi najbolji fakulteti su medju najboljima u svetu, a nashi mozhda u regionu.

manje sranja ubudutje plz.

Gde sam rekao da nema, uopste nije cilj bio stipendija cilj je bio da ovde svi krecu sa iste pozicije dok u Engleskoj odredjeni stalez krece sa jedne a drugi stalez druge pozicije i tako dalje, to je najbitniji element, stvar je u Srbiji svako moze da se skoluje i da bude nesto a u Engleskoj ako nisi iz prestizne porodice ne mozes da se bavis nekim stvarima niti mozes da se skolujes u odredjenim skolama.

SCJP.png

Ja sam da se razumemo valiki patriota,i dushu i telo bi dao da zemlji bude bolje.

Ali ono shto ljudi ne shvataju je da ponekad to bolje zahteva i zaobilazne puteve.Ne shvataju da ponekad treba da ostavimo svoj ponos i tvrdoglavost po strani,da malo razmislimo kako nam je najbolje delovati.

Oni koju su u fazonu,"ma svi do jednog treba da izginemo,jebesh zapad" i ostali fazoni,za mene su samo obichne iskomplexirane i isfrustrirane budale koje na taj nachin zele da pokazu sebi kako su oni kao veliki Srbi i patriote,a u stvari na taj nachin samo leche svoje komplekse.

Dakle za zemlju pameto,a ne tvrdoglavo.Zar nismo dovaljno puta u zadnjih 150 godina ispali tako glupi da mislim daje red da neshto i nauchimo iz toga?

Ne bih sad da ispadnem neki uber-smarac tebe, ali jesi ti padao godinu u srednjoj/osnovnoj skoli?

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Gde sam rekao da nema, uopste nije cilj bio stipendija cilj je bio da ovde svi krecu sa iste pozicije dok u Engleskoj odredjeni stalez krece sa jedne a drugi stalez druge pozicije i tako dalje, to je najbitniji element, stvar je u Srbiji svako moze da se skoluje i da bude nesto a u Engleskoj ako nisi iz prestizne porodice ne mozes da se bavis nekim stvarima niti mozes da se skolujes u odredjenim skolama.

Kod nas odredjeni stalezh (recimo da je to srednji) imaju shansu da upishu fax domatji, dok vishi stalezh shkoluje decu po inostranstvu. Znachi mi smo bolji zato shto nemamo odgovarajuce shkole za taj vishi stalezh? Imaju i u engleskoj drzhavne fakultete u sluchaju da nisi znao. Ne mora bash svako na jejl/oksford/prinston i slichne ...

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

ignise, otkud tebi ideja da ljubav ne mozhe da bude losha? ti nacionalizam pretpostavljash ideji da svaki gradjanin posmatrane drzhave voli drzhavu u kojo zhivi najvishe na svetu. ali u realnosti, srbi u hrvatskoj vishe vole srbiju, madjari u srbiji madjarsku, itd. u takvoj situaciji mahanjem i isticanjem srpskih obelezhja i simbola u samoj srbiji se dobija donekle pozitivan efekat medju samim srbima (mada iskreno, ja sam svako preterano isticanje uvek smatrao kao pokushaj da se sakrije neki nedostatak), a negativan medju vetjini manjina.. pogotovo shto se isto zabranjuje manjinama, dal pretjutno, dal zbog toga shto ustav to nalazhe.

opet, otkud ti ideja da ka internacionalizmu postoji samo jedan put? shta kao, internacionalno pa odmah mora da proizilazi iz nacionalnog? pa zato je uveden pojam globalno, da se ljudi ne bi bunili oko semantike.

nacionalizam postoji od biblijskih vremena. i to u potpunosti, sa sve dobrim i loshim stranama koje su i danas u opticaju... samo je sad malo evoluiralo. gradjansko drushtvo je neshto novija tvorevina :p

a sad malo ozbiljnije

who the fuck think you are da vechito potencirash da si ti jedini "pravi" da je tvoje mishljenje jedino validno i da si ti jedini do njega stigao teshkim razmishljanjem svojom glavom? po tvom stavu ispada da si proshao kroz had i poprichao sa mrtvima koji su te uchinili mudrijim u odnosu na nas smrtnike.

i na kraj pameti mi ne pada da ti se objashnjavam, da se ispovedam kako sam stigao do svog stava, kako sam ga gradio. makar ne na nekom forumu, ako se ikada vidimo negde pa odemo na pivo bitje mi drago.

no ako ZNASH da si u pravu, i ako smo mi ostali izmislili svoj stav chitajutji neke pamflete po kojekakvim mitinzima, onda u redu. nismo dostojni tvoje mudrosti. gl hf

i josh ovo... pa da su srbi znali kad se zlo budilo ne bi bili ko ovce u prvom i drugom ratu. da su ljudi znaju kad se zlo budi ne bi uopshte bilo toliko nevinih zhrtava u ratovima.