Jump to content

Uhvatise ga

Recommended Posts

Prvo nikome nije preporucivao lecenje. Drugo ne deli ih na patriote i izdajnike, prave i one druge, deli ih na one koji su za jedan put Srbije i one koji su za drugi put Srbije, nigde nije rekao da njihovo razmisljanje nije legitimno, samo da on nije za to.

kada mozesh srbiju, naciju od oko 8 miliona da podelish tako grubo na samo 2 dela, onda i nije potrebno da koristish termine kao izdajnik, jer si sam vec stvorio 2 kategorije - crno i belo, dobro i loshe...

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

• Replies 169
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

@Nigger

Lepo ja kazem, covek ili treba da se bavi politikom do kraja ili da se ne bavi uopste, ali mene niko nece da slusa.

@Zwerku i Draletu

Molio bih vas da prestanete da se blamirate obojica.

1. Zbog logickih nedoslednosti

2. Zbog pogresnih premisa (koje nemaju neophodno veze sa politikom) na kojima gradite svoj sistem.

3. Zbog toga sto svako tera vodu na svoju vodenicu i uopste ne razume sta ovaj drugi govori, niti zeli da razume, niti moze da razume (sto je, zapravo, veoma tesko ako se uzme u obzir da nestruktuirane misli neophodno proizvode pricu bez poente).

4. Zbog toga sto postoji PM.

5. Zbog toga sto treba da ostanete dobri drugari.

6. Zbog toga sto ako me iznervirate uzecu vase postove i kriticki ih sagledati iz potpuno nepoliticke perspektive i dodatno vas izblamirati.

7. Zbog toga sto vas gotivim.

8. Zbog onoga sto je Margi vec rekao na nekom od topika.

9. Zbog toga sto niste deca.

10. Zbog toga sto mislim da ima sanse da od vas bude nesto, a na ovim topicima samo odvlacite paznju sa sebe samih baveci se trivijalnostima dok vasa psiha pati jer na nju niko ne obraca paznju.

@Svim ostalim ljudima

Da se nadovezem na tacku br. 10, trebalo bi da se bavite sami sobom, da pokusate da prevazidjete svoj Ego koji recenicom: "Sam sam sebi najvazniji", misli da je resio sve probleme, a u sustini je nacinio najvecu gresku - odrekao se samog sebe, ne zato sto ta izjava nije tacna nego zato sto je tog trenutka prestao da se bavi sobom. Dakle, rad na sebi pre svega. Ili mislite da ste to vec zavrsili?

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

bolkonski je car.. ali stvarno.

ne znam te ali kapiram da si uvek glas razuma. [:)]

however, moram da odgovorim zwerku jer nisam video ovo ranije :]

Etnicko ciscenje je samo siri pojam od genocida, odnosno genocid je vrsta entnickog ciscenja, tako da je namera u startu postojala, samo je u glavama nekih bolida trebalo malo vise da sazri.

Sto se psiholoskih profila rukovodecih kadrova u Srbiji i uopste u bivsoj SFRJ, mislim da je uopste izlisno pokazivati da su velika vecina njih bili psihopate, pa samim tim vrlo je moguce da je nekome palo i to na pamet.

Ako bih bio formalan odgvorio bi ti da je to zato sto je oformljen za sudjenje za ratne zlocine u gradjanskom ratu u bivsoj SFRJ, a intervencija NATO nije bila gradjanski rat. Naravno pravi razlog je isti onaj zbog koga se nije sudilo Nimicu ili Kurtisu le Maju, a to je zato sto su pobedili, i to sam vec rekao. 

Pa kome jos da se sudi za to? Slobodan Milosevic je vec tamo, Tudjman i Izetbegovic su van domasaja organa gonjenja. Mogli bi jos da savataju i Borisava Jovica i neke iz te kompanije, ali oni nisu bili sustinski bitni tu. Ako mislis da se sudi nekim stranim politicarima ili drzavama onda si stvarno mnogo naivan, prvo zato sto ne moze iz prethodnog razloga, a drugo zato sto sustinski oni i nisu krivi za to. Da nije bilo budala medju nama, oni bi mogli da rade sta hoce, ali ne bi mogli da naprave rat.

Isto to i oni misle za nas...

Nikako ne bih to nazvao farsom, Nirmberg je postavio prve standarde za sudjenja za krsenje obicaja ratovanja. Zahvaljujuci tom sudu, u svim evropskim drzavama je zabranjeno promovisanje nacizma, kao i negiranje holokausta, sto je svakako civilizacijski pomak.

etnichko chishtjenje je etnichko chishtjenje, genocid je genocid. simple as that... nema tu nikakvog "shirog pojma i jedno je pod grupa dugoga".

psihopata je bilo sigurno ali ja opet ponavljam, chak i da su bili na rukovodetjim polozhajima u srbiji NISU bili na polozhajima koji bi im davali motj da pokushaju istrabljenje nekog naroda. a to shto su o tome razmishljali je njihova strvar dok je drzhe za sebe.

sud za ratne zlochine na prostoru bivshe jugoslavije nije otvoren samo za gradjanski rat jer obuhvata i rat na kosmetu i rat. sam naziv suda je "international tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)"... stvarno ne vidim zbog chega se ne bi sudilo i drzhavljanima drugih zemalja osim zbot toga shto su bili jachi. i onda lepo reci jachi su, ali to nije pravda i ne treba da se predamo.

i da mislim da se sudi stranim politicharima i drzhavama za razbijanje druge suverene i medjunarodno priznate drzhave. i nisam naivan, znam zashto se ne sudi ali zhelim da i ti to kazhesh. i da, jesu oni skoro iskljuchivo krivi za rat i raspad... nismo mi krivi shto medju nama ima budala, nismo krivi shto smo ljudi.

nirmerg jeste farsa, nije on postavio standarde za sudjenja krshenja obichaja ratova upravo zbot toga shto je bio (izrazito) pristrasan. za iste stvari za koje je sudjeno nacistima nije sudjeno saveznicima kao shto si i sam rekao. ako je to za tebe postavljanje standarda onda imash poremetjeno shvatanje pravde :]

nije zabranjeno promovisanje nacizma u evropi zbog nirmberga... pobogu, pa valjda je svako normalan vrlo brzo posle rata shvatio shta se dogodilo. ali ako bash trazhish ko je odgovoran za potpunu obustavu promovisanja nacizma ja bih rekao da su jevreji i njihove organizacije najzasluzhnije zbog njihove posleratne borbe, jurnjave za nazi liderima po belom svetu i napora da se svim mogutjim sredstvima evropi stavi do znanja shta su sve nacisti uradili jevrejima (pre svega)

civilizacijski pomak je toliko relativna floskula da ne znam dal' vredi uopshte raspravljati na tu temu :]

josh jednom, sorry bolkonski :<

Sloba je individualno krivicno odgovoran, tu nema spora. Ali ne mogu ni oni da predju preko svega sto je on radio, da kazu sad ste mnogo lepi i pametni i nemate ama bas nikakve veze sa time i bicete nam najbolji drugari. Evo primer jedan slican, ti odvezes kola kod majstora i on ih uneredi najstrasnije, onda posle mesec dana te zovu iz tog servisa i kazu da su promenili majstora i da su sada tu najbolji majstori na svetu, hoces li odvesti kola tamo?

losa ti je aluzija. sto zbog specificnosti mojih kola [:)], sto zbog pojednostavljivanja problema. ali ti to znas.

do juce ste nam servirali pricu da ce sve da bude dobro amo kad padne Sloba. pa kad ode u Hag. sad izgleda da je sve to bila laz. ima nas koji pamtimo malo duze od dorucka.

nauceni ste da sve naizgled okrenete u svoju korist. i kad pricate jedno sposobni ste sutra da pricate drugo. Orvelovska dvomisao je kod vas politicara dosegnula najvisi nivo u realnosti. ali, tesko ce to ici, jer ima nas koji su dobrano izucili Sopenhaurovu "Eristicku dijalektiku"... i pun nam vas je sesir...

Bas bih voleo da znam kako znas? Video si njenu sliku na net webcamu gde je pored sto se skidala stajala albanska zastava u pozadini i picila njihova muzika? Ili ti je rekla cerka od prijateljice od tvoje ujne iz Majnburga koja je sa njom isla na koledz? Kapiras li ti, cak i da je to tacno (u sta vrlo sumnjam), da to nema ama bas nikakve veze sa time kako se vodi politika. Po toj logici ako ministar telekomunikacija voli Mekintos svi zaposleni u drzavnoj upravi ce imati Macove. Hoce, hoce...

rekao mi je prijatelj koji je kod nje bio na prijemu povodom problema KiM. to sto ti ne verujes mi je jasno. ne bi ti verovao sve i da te istina zvekne po sred cela.

ti si taj koji izgleda ne shvata o cemu se radi oko KiM i kako to sve funkcionise. ali bespredmetno je sa tobom raspravljati, u najmanju ruku zbog toga sto nisi covek koji bi odustao od onoga u sta sam sebe uverava vec 10 godina. ja ovo ovde i ne pisem zbog tebe, vec sto osecam potrebu da vam se udari kontrateg, da aterirate malo. da ne stvarate iluziju da ste u vecini.

Ko kaze da im nesto dugujemo? Oni su sve sto im je trebalo uzeli jos dok je Sloba bio tu samo neki ovde to nisu skapirali.

pa poslusnicka frakcija kojoj pripadas se tako ponasa, kao da im nesto dugujemo. mozda im VI nesto dugujete, pa zastupate njihove interese.

nista nije izgubljeno dok ga ne pustimo od sebe. a to je cilj. da priznamo nezavisno KiM. ko ce da nas natera na to? i kako? lazima i prevarama? ucenama? mogu da ucene samo VAS, jer ste im samo VI duzni! hoce li Tadic da potpise taj dokument? a sta ako nece? frkcete na okupaciju, ali nemate resenje.

znam ja da bi voleo da zivis u Slovackoj, ali ovo nije Slovacka. i sta god pokusate da uradite necete pretvoriti Srbe u Slovake ni Srbiju u Slovacku, samo cete da nanesete stetu. pomiri se sa tim vec jednom. imamo drugacije probleme, drugacije okolnosti, potrebna su drugacija resenja. NECEMO u EU bar do 2020. godine, koliko se god upinjao. oni su rekli tako. to je 15 godina. imaces 40 ako i tad budemo primljeni. pomiri se i sa tim.

EU nece biti ista ako ikad udjemo tamo. najavljuje se formiranje core EU. ostali na periferiju. mars u pizdu materinu, nije Nemacka isto sto i Letonija. nego... pun kurac Zapadu Poljaka i slicnih koje su primili iz politickih razloga. hoce opet da budu posebni. i ja bih, potpuno su mi jasni. znam da bi ti i na periferiju pristao. samo da se udje, nista drugo nije bitno.

ponasas se kao malo dete koje je videlo lilihip u radnji pa lize sarenu lazu i pita se zasto nije slatko. umesto toga pokusaj da razumes Srbiju umesto sto je negiras. shcvati da nacionalni interesi nisu plod maste nekih orkova iz podzemlja koji unistavaju ovu zemlju. to je istorija ovog naroda. to je obaveza. ogromna vecina ljudi to ovde oseca tako. ne mozes ti, niti bilo koji nadobudni Djindjicev skojevac da se ponasate prema vekovnim nacionalnim interesima ovog naroda kao prema svojoj prciji. ono za sta su generacije stradale, nemate pravo da ispustite. kako cete/cemo ga sacuvati to je problem svih nas, Zverko. a ne svih osim tebe ili tvojih.

odakle vam pravo da skrecete pogled i da podizete nos nad vecinom u ovoj zemlji? da negirate vecinsko opredeljenje? koja je to nova vrsta snobizma?

odakle vam pravo na pogled sa visine? zato sto ste dokazali da je Sloba gresio? yeah, so? move on, ffs!!!

zato se vi jedini i drzite Slobe k'o pijan plota posle 6 godina, jer nemate sustinu bez arhineprijatelja. pokusali ste od Kostunice da napravite Slobu, pa vam nije islo...

Ocuvanje nacionalnog interesa je samo opravdanje za fasizam. Evo ti jednog isecka iz jednog lepog govora koji se takodje obraca nacionalnom pitanju, izbacio sam samo naziv zemlje da ne bi bilo toliko ocigledno, ali garantujem da ti se aluzija nece svideti:

"Whoever, however, thinks he can oppose this national command, whether directly or indirectly, shall fall. We have nothing to do with traitors. We are all faithful to our old principle. It is quite unimportant whether we ourselves live, but it is essential that our people shall live, that **** shall live. The sacrifice that is demanded of us is not greater than the sacrifice that many generations have made. If we form a community closely bound together by vows, ready for anything, resolved never to surrender, then our will will master every hardship and difficulty."

a reci mi je li SAD fasisticka drzava? oni cuvaju svoj nacionalni interes kao oci u glavi, a pritom svima popuju o demokratiji.

nema nacionalizam veze sa fasizmom ili nacizmom. tako su te (i mene) kao malog ucili komunisti. pokazao si da si mnogo od njih pokupio sa tim stavom. odavno tvrdim da se neoliberalne globalisticke snage ne razlikuju od boljsevizma. i imam debelu argumentaciju. ali to je za neki drugi topik ili forum.

sta je alternativa naciji Zverko? hocemo da se upustimo u filozofsku raspravu posle svega? da vam dokazujem da ste vi sa vasim idejama novi komunizam.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

@Zwerku i Draletu

Molio bih vas da prestanete da se blamirate obojica.

1. Zbog logickih nedoslednosti

2. Zbog pogresnih premisa (koje nemaju neophodno veze sa politikom) na kojima gradite svoj sistem.

3. Zbog toga sto svako tera vodu na svoju vodenicu i uopste ne razume sta ovaj drugi govori, niti zeli da razume, niti moze da razume (sto je, zapravo, veoma tesko ako se uzme u obzir da nestruktuirane misli neophodno proizvode pricu bez poente).

4. Zbog toga sto postoji PM.

5. Zbog toga sto treba da ostanete dobri drugari.

6. Zbog toga sto ako me iznervirate uzecu vase postove i kriticki ih sagledati iz potpuno nepoliticke perspektive i dodatno vas izblamirati.

7. Zbog toga sto vas gotivim.

8. Zbog onoga sto je Margi vec rekao na nekom od topika.

9. Zbog toga sto niste deca.

10. Zbog toga sto mislim da ima sanse da od vas bude nesto, a na ovim topicima samo odvlacite paznju sa sebe samih baveci se trivijalnostima dok vasa psiha pati jer na nju niko ne obraca paznju.

ja nisam politicar, niti zelim da budem.

interesujem se za neke stvari, jer mi je takva licnost.

imam jasno izgradjen stav oko stvari koje me interesuju.

pokusavam da budem sto razlozniji u pojasnjenju svog stava. ako nisam, nije zla namera nego nesavrsenost, kako moja, tako i medijuma preko koga vodim raspravu.

svojom logikom sam se uvek ponosio, i sve sam na njoj gradio. oduvek.

ne budi toliko samouveren, da ne kazem nadobudan, mislim da nisam zasluzio patronizing attitude od tebe. meni nikad nije bio cilj nekog da blamiram, a ponajmanje sebe.

gotivim i ja tebe.

moja psiha ne pati. ona peva.

sa Zverkom planiram da ostanem drugar jako dugo.

umesto ovog prologa lokuj topik/-e i mirna Backa. rekoh ti jutros da necu da otvaram nove. ali mozes racunati da cu se zakaciti na svaki otvoreni za koji nadjem za shodno.

ziv ti meni bio i zdrav jos dugo.

Style over subsistence

do juce ste nam servirali pricu da ce sve da bude dobro amo kad padne Sloba. pa kad ode u Hag. sad izgleda da je sve to bila laz. ima nas koji pamtimo malo duze od dorucka.

Niko nije pricao da ce sve biti ok kada Sloba ode u Had, isto kao sto nece sve biti ok ni kada Mladic ode u Hag, niti kada se resi pitanje Kosova i Metohije. Nista od toga se ne jede i zato nece biti sve ok.

nauceni ste da sve naizgled okrenete u svoju korist. i kad pricate jedno sposobni ste sutra da pricate drugo. Orvelovska dvomisao je kod vas politicara dosegnula najvisi nivo u realnosti. ali, tesko ce to ici, jer ima nas koji su dobrano izucili Sopenhaurovu "Eristicku dijalektiku"... i pun nam vas je sesir...

Lepo sto si to podelio sa nama.

rekao mi je prijatelj koji je kod nje bio na prijemu povodom problema KiM. to sto ti ne verujes mi je jasno. ne bi ti verovao sve i da te istina zvekne po sred cela.

Kao sto ti vec rekoh, cak i da to jeste istina, u sta i dalje sumnjam, zar ti ozbiljno mislis da se tako vodi politika? Procitaj moj gornji post, posto bih se ponavljao.

ti si taj koji izgleda ne shvata o cemu se radi oko KiM i kako to sve funkcionise. ali bespredmetno je sa tobom raspravljati, u najmanju ruku zbog toga sto nisi covek koji bi odustao od onoga u sta sam sebe uverava vec 10 godina. ja ovo ovde i ne pisem zbog tebe, vec sto osecam potrebu da vam se udari kontrateg, da aterirate malo. da ne stvarate iluziju da ste u vecini.

Ne znam kako ovo da ti saopstim, ali ako pregledas samo ovu temu, zakljucices da ja ovde debelo nisam u vecini, tako da ne znam protiv kojih se ti vetrenjaca boris.

znam ja da bi voleo da zivis u Slovackoj, ali ovo nije Slovacka. i sta god pokusate da uradite necete pretvoriti Srbe u Slovake ni Srbiju u Slovacku, samo cete da nanesete stetu. pomiri se sa tim vec jednom. imamo drugacije probleme, drugacije okolnosti, potrebna su drugacija resenja. NECEMO u EU bar do 2020. godine, koliko se god upinjao. oni su rekli tako. to je 15 godina. imaces 40 ako i tad budemo primljeni. pomiri se i sa tim.

Ja ne zelim da srbe pretvorim u slovake, vec zelim da srbi zive kao slovaci, i bolje, jer mislim da to zasluzuju. Mada mi nije jasno odakle si to sad izvukao, kao i ovu dalju diskusiju o EU.

odakle vam pravo da skrecete pogled i da podizete nos nad vecinom u ovoj zemlji? da negirate vecinsko opredeljenje? koja je to nova vrsta snobizma?

Gde sam ja rekao da negiram vecinsko opredeljenje? To sto moje opredeljenje nije vecinsko u ovoj zemlji mene ne sprecava da se zalazem za to da postane.

a reci mi je li SAD fasisticka drzava? oni cuvaju svoj nacionalni interes kao oci u glavi, a pritom svima popuju o demokratiji.

U nekim stvarima - da. Recimo najocigledniji primer je suzavanje sloboda zarad borbe protiv "neprijatelja", odnosno terorizma. Cist fasisticki pristup, malo upristojen za prilike 21. veka. Nego nisi mi prokomentarisao govor koji sam ti citirao? Reklo bi se da ima dosta slicnosti sa tvojim ranijim postovima u ovoj temi.

nema nacionalizam veze sa fasizmom ili nacizmom. tako su te (i mene) kao malog ucili komunisti. pokazao si da si mnogo od njih pokupio sa tim stavom. odavno tvrdim da se neoliberalne globalisticke snage ne razlikuju od boljsevizma. i imam debelu argumentaciju. ali to je za neki drugi topik ili forum.

sta je alternativa naciji Zverko? hocemo da se upustimo u filozofsku raspravu posle svega? da vam dokazujem da ste vi sa vasim idejama novi komunizam.

Samo ti ratuj sa komunistima, jedini ih ti vidis ovde.

@Bole: Nemo' se nerviras, zar ne vidis da se ludo zabavljamo? :)

Heghlu'meH QaQ jajvam

kada mozesh srbiju, naciju od oko 8 miliona da podelish tako grubo na samo 2 dela, onda i nije potrebno da koristish termine kao izdajnik, jer si sam vec stvorio 2 kategorije - crno i belo, dobro i loshe...

Stvorio si ono sto je po tvom misljenju dobro ili lose, onaj ko veruje tvom sudu ce prihvatiti tu podelu, onaj ko ne veruje nece. Nigde nije receno da su oni koji pripadaju katergoriji "losih" trebaju biti nekako uklonjeni i slicno, sto se implicira terminom izdajnik za koga se podrazumeva da je izdao zemlju pa ga samim tim treba odstraniti sto pre.

etnichko chishtjenje je etnichko chishtjenje, genocid je genocid. simple as that... nema tu nikakvog "shirog pojma i jedno je pod grupa dugoga".

Pa ima, jer genocid je, logicki gledano, uzi pojam od etnickog ciscenja, to je u stvari etnicko ciscenje sa istrebljenjem jedne etnicke grupacije, a samo etnicko ciscenje moze biti i drugacijeg karaktera: nasilno raseljavanje, ekonomski pritisci itd, ne mora ukljucivati ubijanje.

psihopata je bilo sigurno ali ja opet ponavljam, chak i da su bili na rukovodetjim polozhajima u srbiji NISU bili na polozhajima koji bi im davali motj da pokushaju istrabljenje nekog naroda. a to shto su o tome razmishljali je njihova strvar dok je drzhe za sebe.

Problema uopste ne bi bilo da su oni samo o tome razmisljali. Da su oni o tome samo razmisljali neko ne bi pobio nekoliko hiljada ljudi samo zato sto su pripadnici druge etnicke grupacije. Problem je kada se sa misli predje na delo.

nismo mi krivi shto medju nama ima budala, nismo krivi shto smo ljudi.

Nismo krivi sto smo ljudi, niti sto medju nama ima budala, ali smo mi odgovorni sto smo te budale doveli na vlast, te je odgovornost za raspad drzave iskljucivo na nama. To nije krivicna odgovornost, ali je istorijska.

nirmerg jeste farsa, nije on postavio standarde za sudjenja krshenja obichaja ratova upravo zbot toga shto je bio (izrazito) pristrasan. za iste stvari za koje je sudjeno nacistima nije sudjeno saveznicima kao shto si i sam rekao. ako je to za tebe postavljanje standarda onda imash poremetjeno shvatanje pravde :]

nije zabranjeno promovisanje nacizma u evropi zbog nirmberga... pobogu, pa valjda je svako normalan vrlo brzo posle rata shvatio shta se dogodilo. ali ako bash trazhish ko je odgovoran za potpunu obustavu promovisanja nacizma ja bih rekao da su jevreji i njihove organizacije najzasluzhnije zbog njihove posleratne borbe,  jurnjave za nazi liderima po belom svetu i napora da se svim mogutjim sredstvima evropi stavi do znanja shta su sve nacisti uradili jevrejima (pre svega)

Nirmberg je prva institucija ikada gde se nekome sudilo za ratne zlocine. Samim tim je, uz sve svoje ogromne nedostatke, postavio prve standarde u toj oblasti. Ne kazem da je bio pravedan, ali je svakako bio prekretnica u daljem gledanju na ratne sukobe. Poslata je poruka da je ratni zlocin kaznjivo delo sto ranije i nije bas bio slucaj. Problem je u tome sto je poruka sadrzala i premisu da je ratni zlocin kaznjiv samo u slucaju da je tvoja strana rat izgubila, ali napredak je evidentan.

Heghlu'meH QaQ jajvam

jedan predsednik ne bi trebao da tako deli sopstvenu zemlju,da pravi dva tabora i generalizuje mishljenja naroda bez pozadine tih stavova. i ne mozesh mi pricati te bajke o ispravnosti njegovog stava, jer je to bilo recheno na stranachkom skupu, gde se zna sta stoji,koji konteksti, iza pricha

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

Pa ima, jer genocid je, logicki gledano, uzi pojam od etnickog ciscenja, to je u stvari etnicko ciscenje sa istrebljenjem jedne etnicke grupacije, a samo etnicko ciscenje moze biti i drugacijeg karaktera: nasilno raseljavanje, ekonomski pritisci itd, ne mora ukljucivati ubijanje.

Problema uopste ne bi bilo da su oni samo o tome razmisljali. Da su oni o tome samo razmisljali neko ne bi pobio nekoliko hiljada ljudi samo zato sto su pripadnici druge etnicke grupacije. Problem je kada se sa misli predje na delo.

Nismo krivi sto smo ljudi, niti sto medju nama ima budala, ali smo mi odgovorni sto smo te budale doveli na vlast, te je odgovornost za raspad drzave iskljucivo na nama. To nije krivicna odgovornost, ali je istorijska.

Nirmberg je prva institucija ikada gde se nekome sudilo za ratne zlocine. Samim tim je, uz sve svoje ogromne nedostatke, postavio prve standarde u toj oblasti. Ne kazem da je bio pravedan, ali je svakako bio prekretnica u daljem gledanju na ratne sukobe. Poslata je poruka da je ratni zlocin kaznjivo delo sto ranije i nije bas bio slucaj. Problem je u tome sto je poruka sadrzala i premisu da je ratni zlocin kaznjiv samo u slucaju da je tvoja strana rat izgubila, ali napredak je evidentan.

genocid gleda sud, sud se vodi po zakonima koji neshto definishu... nema tu mesta za logichko okretanje pojma genocid. ali akd vetj potezhesh logiku to bi bilo kao kad bi imao premisu "svaki genocid je etnichko chishtjenje" iz chega izvlachish zakljuchak da je i svako etnichko chishtjenje genocid umesto shkolskog primera "ali svako etnichko chishtjenje nije genocid" (stari dobar primer "svi lekovi su droge...")

oni i jesu samo razmishljali, za sebe ili naglas... niko od njih nije bio na polozhaju gde bih mogao da pochne to da sprovodi u delo. ako mislish suprotno, navedi jednog.

nismo ni odgovorni za to, jer kao shto i sam kazhesh nije krivichna odgovonost nego istorijska, a istorija nas uchi da na diktatore narod ne utiche. kao shto tje nas istorija uchiti da je sloba doshao odmah posle 45 godina komunistichke vlasti... drugim rechima to su bili prvi izbori u srbiji od II sv. rata. pa chak je taj narod i demonstrirao 91' (mart beshe) pa su tenkovi izvedeni na ulice.

jedina poruka koja je poslata iz nirmberga je upravo ta "nemojte da izgubite"

уф...

читам последњих неколико страна и схватам да је расправа скренула се првобитног тока. реплика на реплику није никако добар начин да се води конструктивна расправа. отвара превише могућности за скретање са теме. Боле је ту у праву. и сам сам мишљења да свака интелигентна расправа треба да изроди нову вредност у виду квалитетнијег мишљења свих учесника. у томе нисмо успели, што говори да расправа није била интелигентна, ма колико се и ти и ја поносили својом памећу.

дошли смо до тога да ти мене поредиш са фашистом, а ја тебе са комунистом. можда претерано, али ти си левичар, а ја десничар и само је аргументација отишла предалеко. до голих, упрошћених дефиниција.

зато те нећу квоутовати више јер не желим даље да се уплићем као пиле у кучину у бесконачну расправу без теме и закључка, током које ни ти ни ја нећемо одступити ни за милиметар.

стога предлажем да се структурира оквир за расправу која неће бити дневно-политички маркетинг. где се неће користити еристички трикови, скретање са теме и аргументација из других сфера. тема је Хаг и све и само везано за Хаг.

ти га посматраш као међународну обавезу. проблем, по мени, је што се у анализи ту заустављаш.

и сам си свестан да савремена примена међународног права директно зависи од моћи актера да га искриве према својим интересима. ту долазимо до сукоба око схватања наше моћи искривљења. ја сматрам да је она далеко већа од онога што ти сматраш да је могуће.

отворено причам, волео бих да је право правда, али није, и спреман сам да играм ту игру, и не желим да се пасивистички кријем иза празних дефиниција, које историјски гледано, можда, никад нису ни имале тежину.

ја признајем да је то међународна обавеза, но томе приступам са становишта да постоји нека врста плана иза тога, који мора да буде осујећен.

прихватам и да нам је наметнута правда за губитнике, али сматрам да не смемо са тиме да се помиримо. и зато се опирем сваком поређењу са Нирмбергом. у најмању руку зато што нема Маршала и његовог плана на видику.

даље, морамо да посматрамо Хаг, као и све остале проблеме, искључиво кроз призму интереса Србије. ту морамо да се сложимо око листе интереса, али и око рангирања приоритета и рочности, тј. специфичне тежине тих интереса. и око оруђа која су нам на располагању да их остваримо. и да направимо мапу, матрицу, каква је интеракција тих интереса. који су сукобљени, а који су комплементарни. даље, докле смо спремни да идемо у остваривању сваког појединачног интереса у зависности од његовог ранга.

затим да направимо анализу међународних интереса према српским интересима. да се сложимо да њихови интереси нису вреднији од наших. да будемо спремни да заиграмо и против њихових интереса, уколико морамо, али паметно, промишљено и срачунато. да размемо не ШТА него ЗАШТО и КАКО. и КАКО И КОЛИКО ДРУГАЧИЈЕ.

ето предложеног оквира, а сад ти додај нешто ако мислиш да сам пропустио.

[^]

Style over subsistence

th_sissyfight.gif

^^ drale i zwerko [:D]

i da, tacna kisindzerova recenica ide

to sto sam paranoik ne znaci da mi ne rade o glavi [:)]

evo ja imam bolju ideju

da odemo svi da se napijemo ko budale, a ko pomene politiku

th_spank.gif

[:D]

само би да се урокаш... ц-ц-ц-ц-ц... [:D]

Style over subsistence

Chitajutji postove pomislih tako je sve i pochelo...

Ne ja sam u pravu, molim lepo, niste vi.

Ajde da razumem da drzite do svojih stavova, to je pohvalno, ali preteraste.

Ajde da nisam sebe uhvatio hiljadu puta da sa nekim razglabam o politici i da se zavrshi na prichi da nas neko sa strane zaustavlja...

I shto je najludje obichno posle nekog vremena krene po kevi, tjaletu, babi, rodjatzima, ko je chetnik a ko komunista.

To su sve ovi govnavi politichari zapocheli, da se i mi obichni ljudi oko toga toliko prepiremo. Kao da ne bi voleli da zivimo u boljoj drzavi, u kojoj nema potrebe za podelama, gde postoji samo jedan cilj, da nam svima bude bolje.

Umalo da pomislim da tje ovi juche uspeti da prvi put posle x vremena zajednichki istupe, kad Nikolitj nazvao Taditja ustashom.

Kad se chovek ostrvi nema mu pomotji.

Edited by Nemesis Enforcer

Life is gistro...

Ok, aj necu ja sad da produbljujem raspravu dalje. Razlika je u sistemu vrednosti i pogledu na svet, i iz tako fundamentalne razlike proizilaze sve stvari pa i rasprava o Hagu. Ja pokusavam da objasnim zasto mislim da je moj sistem vrednosti onaj pravi, a druga strana isto tako, i vrlo je malo verovatno da cemo uspeti da se nadjemo negde na sredini.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Ok, aj necu ja sad da produbljujem raspravu dalje. Razlika je u sistemu vrednosti i pogledu na svet, i iz tako fundamentalne razlike proizilaze sve stvari pa i rasprava o Hagu. Ja pokusavam da objasnim zasto mislim da je moj sistem vrednosti onaj pravi, a druga strana isto tako, i vrlo je malo verovatno da cemo uspeti da se nadjemo negde na sredini.

слажем се...

Style over subsistence