Jump to content

idemo na mars!


LaG

Recommended Posts

'Opstanak budućih generacija je pod znakom pitanja'

U velikom naučnom istraživanju o uticaju čovekove aktivnosti na prirodnu sredinu, zaključeno je da ekološka šteta koju izazivaju ljudi preti da liši buduće generacije uslova za opstanak na Zemlji.

Autori ovog alarmantnog upozorenja kažu da se deo već pričinjene štete ne može popraviti, jer su poremećeni prirodni procesi koji omogućavaju život na Zemlji poput kruženja vazduha, vode i hranljivih materija.

Prema zaključcima ove studije ekološke promene kao što su: uništavanje šuma, globalno otopljavanje i zagađenje atmosfere - kompromituju privredni i društveni razvoj u najsiromašnijim zemljama sveta.

Istraživanje nazvano "Procena ekosistema na početku milenijuma" pokreno je generalni sekretar UN Kofi Anan pre četiri godine.

U istraživanju je učestvovalo 1300 istraživača iz 95 zemalja sveta i do sada je najobuhvatnije istraživanje te vrste, izveštava BBC-jev Rodžer Harabin:

"Procena ekološkog stanja na početku milenijuma, dobijena na osnovu ovog istraživanja, je daleko najobuhvatniji rad te vrste u istoriji. Istaživanje su vodili naučnici Svetske banke a sponzori su bile mnoge svetske vlade.

Autori kažu da su na kraju oštro upozorili da vreme čovečanstvu već ističe. Planeta Zemlja nudi, prema procenama, osnovne elemenate za život poput pitke vode čistog vazduha i ribe, u vrednosti od oko 30 hiljada milijardi dolara.

Ljudska aktivnost je međutim, već oštetila oko dve trećine eko sistema na svetu, a oni upravo omogućavaju obnavljanje elemenata potrebnih za život.

Autori izveštaja opisuju ljudsko ponašanje kao "ekonomsko ludilo" (jel se prepoznajete malo ovde?)i upozoravaju da će siromašni u svetu biti prvi koji će trpeti posledice takvog ponašanja.

Direktor istraživanja, i član britanskog Kraljevskog društva u Londonu Dr Volter Rid smatra da alarmantni ton upozorenja nije preteran:

"Svakako da je reč o nečemu oko čega treba da dignemo uzbunu. Osnovni nalaz istraživanja, da je oštećeno skoro 60 odsto elemenata složenog ekološkog sistema - od kojeg zavise životi svih nas - svakako je zapanjujući nalaz, koji nas veoma zabrinjava. Mislim da još više zabrinjava to što su u punom razvoju izazivači takve ekološke štete."

Jedan od naučnika koji su pripremili rezultate istraživanja za objavljivanje, Anđela Kroper, objašnjava da je u više od polovine oštećenih eko sistema na planeti potrebna neodložna akcija - ako želimo životnu sredinu u kojoj je moguće održavati život:

"Prvi važan zaključak je da smo u poslednjih 50 godina menjali prirodne uslove za život u mnogo većoj meri i mnogo radikalnije nego ikad. Drugi zaključak je da se za 15, od 24 ispitana eko sistema, može reći da su ozbiljno propali i da zahtevaju hitnu akciju. Ipak, nije sve tako crno - jer smo pripremili i scenario sa pozitivnim ishodom. On pretpostavlja intervenciju kroz pravilnu politiku i pravilno upravljanje resursima. To upravljanje treba da je strateške prirode i usmereno na održavanje eko sistema, kako bismo doprineli održanju kvalitetnog života na Zemlji."

I direktor istraživanja, dr Volter Rid, slaže se sa ocenom da sve još nije nepovratno izgubljeno i da je izlaz iz nastale krize moguć:

"U tri od četiri scenarija koja smo razmotrili u okviru ove procene - zapravo smo zaključili da je moguće preokrenuti tok događaja. Propadanje mnogih elemenata eko sistema, iako ne svih, možemo da zaustavimo u sledećih 50 godina. Za to su potrebna značajna ulaganja u sve oblasti: od promena u socijalnoj i ekonomskoj politici, do investicija u tehnologiju. Sigurno je da nismo osuđeni da zauvek trpimo posledice ovog problema. Budućnost je stvarno u našim rukama."

Naučnici su posebno razmatrali potrebe bogatih i siromašnih zemalja u vezi sa budućnošću eko sistema na Zemlji, i s tim u vezi ističu međuzavisnost svih stanovnika Planete. Oni smatraju da se do rešenja može doći samo imajući u vidu globalnu prirodu ove međuzavisnosti."

BBC

neka osoba glupak hehe

Link to comment
Share on other sites

Drago mi je sto BBC prenosi takve vesti. Dok se to ne regulishe nekim hevi zakonima, nikog nece biti briga..

Don't think of understanding as a 'mental process' at all. Rather ask yourself: in what kind of case, under what circumstances do we say "now i can go on".

fUS165

kWcQcwQpf9Dedwp8ic

Link to comment
Share on other sites

Dok se to ne regulishe nekim hevi zakonima, nikog nece biti briga..

Slazhem se, Gigante industrije treba samo cepati po dzepovima kao lood!!!

@ starbak

ne razumem kako mogu biti tako glupi i sebichni, na foru, zashto bih ja izgubio malo zarade da bih spasio zhivot svima na zemlji... meni je dobro, jebite se...

izvadish hladno oruzhje i otresesh, nema druge...

Link to comment
Share on other sites

zapravo, od potpisnica sporazuma u kjotu, jedino amerika ne poštuje dogovoreno..

čak su kontali da izvedu da od nerazvijenih zemalja koje zagađuju manje nego što im je dozvoljeno kupuju "kvotu", pa da oni smeju da zagađuju više..

Link to comment
Share on other sites

Ne bih ja isao na kratkovidost industrije (mada se u istoriji svasta desavalo), pre bih rekao da od silnih naucnika oni najbolji rade za istu. Verujem da je procenjeno dokle moze da se ide sa zagadjivanjem, a da ne govorim da ako ovi manji vise ne zagadjuju ima mesta za Ameriku da zagadjuje vise, cime se period produzava. Ovo je potez slabijih zemalja (sve osim Amerike) da stanu u kraj Americi, sto je sasvim logicno jer je sramotno koliko su ovi mocniji. Dakle, ja se ne bih uzbudjivao preterano zbog ovoga da sam na vasem mestu nego u se i u svoje kljuse.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

,Apr 3 2005, 19:32:11] Ne bih ja isao na kratkovidost industrije (mada se u istoriji svasta desavalo), pre bih rekao da od silnih naucnika oni najbolji rade za istu. Verujem da je procenjeno dokle moze da se ide sa zagadjivanjem, a da ne govorim da ako ovi manji vise ne zagadjuju ima mesta za Ameriku da zagadjuje vise, cime se period produzava. Ovo je potez slabijih zemalja (sve osim Amerike) da stanu u kraj Americi, sto je sasvim logicno jer je sramotno koliko su ovi mocniji. Dakle, ja se ne bih uzbudjivao preterano zbog ovoga da sam na vasem mestu nego u se i u svoje kljuse.

izvini, ali lupetaras.

industrija je upropastila planetu i nastavlja da je upropastava jer je orijentisana na cene akcija i visinu dividendi i NI NA STA DRUGO. jos je gore sto ih najrazvijenija zemlja na svetu stiti i podrzava u sjebavanju planete.

naucnici koji rade za industriju NISU ekolozi.

kada ti vise ne bude pijaca voda u cesmi pitacu te ponovo o "u se i u svoje kljuse" filozofiji.

najsiromasniji ce prvi da stradaju i to ne samo na Jugu, nego sirom sveta, i zato oni prvi dizu glas, a ne da bi stali u kraj SAD.

covecanstvu je potrebna hitna evolucija svesti, sto se moze desiti samo usled neke grdne patnje koja ce da pogodi sve. inace, ovako, na Mars ce da ode max 1 milion ljudi, a ostali ce biti ostavljeni ovde da krepavaju i mutiraju.

ovo je strasno ozbiljno i svi koji zatvaraju oci pred stepenom unistavanja planete i uljuljkuju se u lazima srljaju u propast.

"planetu nismo nasledili od predaka, pozajmili smo je od potomaka"

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

mda... zajebano je kada pare upravljaju ljudima. Chovechanstvo ce vrlo skoro morati da promeni svoj pogled na svet inache ce polako ali sigurno da nestane sa planete (a mozda i zajedno s njom).

ja očekujem da će sa nestankom nafte nestati i sadašnja tržišna ekonomija, mada verovatno nisam u pravu.. to mu dođe više kao šta se babi snilo..

a čovečanstvu je toliko dugo glavni motivator sticanje bogatstva da ne mogu ni da zamislim šta bi to moglo da zameni..

Link to comment
Share on other sites

"Eye to eye and head to head,

This shall end when one is dead"

siguran sam da se sadasnji sistem vrednosti i nacin razmisljanja moze promeniti samo globalnim ratom, koji ce sigurno uslediti zbog nedostatka nekog od resursa na kojima se bazira moderna svetska ekonomija. jedino sto se bojim je da ce takav rat za covecanstvo biti i poslednji. mada mozda je tako i bolje

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

Link to comment
Share on other sites

sad sam gledao matrix i kaze onaj lik: "you pipl are not mamals... all the mamals i encoutntered are trying to get the balance with everything around it but you are destroying it.. taking its resources and moving to next something after all is potroseno.. there is only one more organism that follows that pattern ... its called virus..." treba nas sve poklat... citat nije 100% ekjuret

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...