Sting Posted January 28, 2005 Report Share Posted January 28, 2005 Kaspersky Labs, proizvođač popularnog paketa Kaspersky Antivirus za zaštitu od kompjuterskih virusa, prošle nedelje je kontaktiran od strane jednog korisnika sa pitanjem kako da ukloni virus koji je napao onboard kompjutere u više modela automobila marke Lexus - LX470, LS430 i Landcruiser 100. Prema rečima korisnika, do infekcije je došlo tako što je virus prešao sa mobilnog telefona. Kaspersky Labs smatra da je moglo doći do infekcije GPS navigacionog sistema u Lexusu putem Bluetooth-a koji se koristi za vezu mobilnog telefona i navigacionog sistema. U pitanju bi mogao biti jedan od već postojećih virusa za mobilne telefone sa Symbian operativnim sistemom, kao što su Cabir ili Skulls.Međutim, do trenutka pisanja ove vesti iz kompanije Lexus nije odgovoreno koji operativni sistem koristi navigacioni sistem u njihovim automobilima. Jevgenij Kasperski, tvorac Kaspersky Antivirus paketa i direktor razvojne laboratorije u kompaniji Kaspersky Labs je izjavio da je ovako nešto moguće i da mnogi proizvođači automobila u svoje onboard kompjutere integrišu već postojeće operativne sisteme. Kaspersky je kao primer naveo dogovor postignut između italijanskog proizvođača automobila Fiat i Microsofta. Dejvid Em, viši konsultant za tehnologije u Kaspersky Labs je izjavio da je ovakav način infekcije automobila preko mobilnog telefona tehnički moguć. Pitanje je samo da li uređaji u automobilu koriste Symbian operativni sistem koji je trenutno ranjiv na ovaj vid širenja infekcije. Kaspersky Labs trenutno ispituje ceo ovaj slučaj. Interesantno je i napomenuti da su u vreme kada se koristila dvosmerna radio veza za komunikaciju sa boksom, bolidi Formule 1 u sebe imali ugrađen antivirusni softver za sprečavanje napada virusa na operativni sistem bolida. Interesantna stvarcica koju sam dobio na mail danas.... Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemananas@ Posted January 28, 2005 Report Share Posted January 28, 2005 Eto zashto: 1.uvek imam neke jadne mobilne 2.tju voziti kola koja u sebi imaju elektronike kolko im treba da rade-znachi bez ovih navigacionih sra**a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gioblin[Fuse] Posted January 28, 2005 Report Share Posted January 28, 2005 Nemash navigacioni sistem u kolima?! Zar takva kola postoje, da te nisu opljachkali? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 28, 2005 Report Share Posted January 28, 2005 jeste, ajde sada da se vratimo na karburatore i paljenje na kurblu, pa da izbacimo i akumulator, zato što je neka budala napisala virus.. btw deluje mi malo nemoguće, sa symbiana virus prešao na bord kompjuter koji ne verujem da koristi symbian.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shale Posted January 28, 2005 Report Share Posted January 28, 2005 moguce ali kako je virus mogao da predje na kola mislim sta mozes da uradis bluetoothom izmedju board compa-a i mobilnog telefona !? sta li je taj lik radio pa je nabacio virus sa moba na GPS !? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gioblin[Fuse] Posted January 28, 2005 Report Share Posted January 28, 2005 Pa board kompjuter nije vishe samo tester za "Vrata su vam otvorena, zatvorite ih". Sada, chak, mozete da koristite i internet iz kola. ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shale Posted January 28, 2005 Report Share Posted January 28, 2005 pih znanje o board compovima mi je malo zaostalo izgleda ;) ako moze da se koristi net sa njega sto onda gore pise da je virus presao sa telefona ????? ako zaista moze da ide na net onda je ocigledno kako je virus dospeo u os Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 28, 2005 Report Share Posted January 28, 2005 mislim da tojota još ne ugrađuje pc-kompatibilne bord kompjutere sa izlaskom na net.. takvo nešto uglavnom može da se dobije after market ili kod tjunera.. a moje prvo pitanje oko simbijana je zato što virusi koji rade na njemu ne rade na win32 ili linux ili štaveć platformama, i obrnuto.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted January 28, 2005 Report Share Posted January 28, 2005 a moje prvo pitanje oko simbijana je zato Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
watch:. Posted January 28, 2005 Report Share Posted January 28, 2005 ma vazi sto moe virus u koliko haahahah ko ce jos pa da poveruje u ovo? Quote Ma necu ni da trosim reci na jajare i funjare i na sve ove cave sto iza ledja su se sunjale Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stiven. Posted January 28, 2005 Report Share Posted January 28, 2005 moguce ali kako je virus mogao da predje na kola mislim sta mozes da uradis bluetoothom izmedju board compa-a i mobilnog telefona !? sta li je taj lik radio pa je nabacio virus sa moba na GPS !? cudni su putevi virusa. kako se ovde obicno kaze na takva pitanja[:D] Quote Ako ne zele govna, koja sam im velikodusno nudio, zadrzacu blago i zlato za sebe... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sasuke-kun Posted January 28, 2005 Report Share Posted January 28, 2005 jebote virusi su ludi Quote http://img67.imageshack.us/img67/1829/lol4thlk6.jpg kako pricati sa GM-om Paladins are gay Blizzard loves paladins Therefore, Blizzard is gay Link to comment Share on other sites More sharing options...
FoxB Posted January 28, 2005 Report Share Posted January 28, 2005 He he he. Eto zasto ja ne volim lexus (Zato i zato sto su ruzni ko pacovi po mom misljenju). Usput i meni se desilo nesto slicno na mobilnom samo sto za to krivac nije bio virus. Naime pre neki dan je izvesna kolicina snega (grudva) upala u Dzep u kom mi je bio mobilni. Posle toga na ekranu se pojavila slika mikrofona ispod koje je pisalo "Speak". Trebalo mi je 15 min da ga popravim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted January 28, 2005 Report Share Posted January 28, 2005 Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 29, 2005 Report Share Posted January 29, 2005 lepa teorija, ali mape dolaze na dvd-u :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cell Posted January 29, 2005 Report Share Posted January 29, 2005 Jos malo pa virusi u u friziderima,mikrotalasnim i ostalim uredjajima. Pa kuda ovaj svet ide???? Quote Neukrotljivi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shale Posted January 29, 2005 Report Share Posted January 29, 2005 he he virusi na televizijskim frekvencijama :D zamislite to ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sasuke-kun Posted January 29, 2005 Report Share Posted January 29, 2005 Jos malo pa virusi u u friziderima,mikrotalasnim i ostalim uredjajima. Pa kuda ovaj svet ide???? ide u matrix Quote http://img67.imageshack.us/img67/1829/lol4thlk6.jpg kako pricati sa GM-om Paladins are gay Blizzard loves paladins Therefore, Blizzard is gay Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted January 30, 2005 Report Share Posted January 30, 2005 lepa teorija, ali mape dolaze na dvd-u :)) Pa predvidjena je konekcija sa Bluyetoothom kad Velja Ilic u saradnji sa Mrkonjicem ekstra brzo izgradi auto-put pa ne stignu da ga ucrtaju na mapu :) Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sasuke-kun Posted January 30, 2005 Report Share Posted January 30, 2005 Pa predvidjena je konekcija sa Bluyetoothom kad Velja Ilic u saradnji sa Mrkonjicem ekstra brzo izgradi auto-put pa ne stignu da ga ucrtaju na mapu :) hahahahahahahhaha Quote http://img67.imageshack.us/img67/1829/lol4thlk6.jpg kako pricati sa GM-om Paladins are gay Blizzard loves paladins Therefore, Blizzard is gay Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 31, 2005 Report Share Posted January 31, 2005 Pa predvidjena je konekcija sa Bluyetoothom kad Velja Ilic u saradnji sa Mrkonjicem ekstra brzo izgradi auto-put pa ne stignu da ga ucrtaju na mapu :) Toliko je jedva sacekao da nekako ubaci politicke protivnike u post da je skroz pobrljavio pa ne zna ni blutut da napishe :} Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted February 1, 2005 Report Share Posted February 1, 2005 Toliko je jedva sacekao da nekako ubaci politicke protivnike u post da je skroz pobrljavio pa ne zna ni blutut da napishe :} Zadrhtala mi ruka od uzbudjenja :) Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted February 1, 2005 Report Share Posted February 1, 2005 CCC burazer mi je skroz zarazen virusom demok.v2.1.1.u.polit.izm. Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted February 1, 2005 Report Share Posted February 1, 2005 Ja ne znam kako si ti to dozvolio ... trebalo je da saseces u korenu, jos dok je bio mali ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts