Jump to content

Komjuterski virus u...

Recommended Posts

Kaspersky Labs, proizvođač popularnog paketa Kaspersky Antivirus za zaštitu od kompjuterskih virusa, prošle nedelje je kontaktiran od strane jednog korisnika sa pitanjem kako da ukloni virus koji je napao onboard kompjutere u više modela automobila marke Lexus - LX470, LS430 i Landcruiser 100. Prema rečima korisnika, do infekcije je došlo tako što je virus prešao sa mobilnog telefona.

Kaspersky Labs smatra da je moglo doći do infekcije GPS navigacionog sistema u Lexusu putem Bluetooth-a koji se koristi za vezu mobilnog telefona i navigacionog sistema. U pitanju bi mogao biti jedan od već postojećih virusa za mobilne telefone sa Symbian operativnim sistemom, kao što su Cabir ili Skulls.Međutim, do trenutka pisanja ove vesti iz kompanije Lexus nije odgovoreno koji operativni sistem koristi navigacioni sistem u njihovim automobilima.

Jevgenij Kasperski, tvorac Kaspersky Antivirus paketa i direktor razvojne laboratorije u kompaniji Kaspersky Labs je izjavio da je ovako nešto moguće i da mnogi proizvođači automobila u svoje onboard kompjutere integrišu već postojeće operativne sisteme. Kaspersky je kao primer naveo dogovor postignut između italijanskog proizvođača automobila Fiat i Microsofta.

Dejvid Em, viši konsultant za tehnologije u Kaspersky Labs je izjavio da je ovakav način infekcije automobila preko mobilnog telefona tehnički moguć. Pitanje je samo da li uređaji u automobilu koriste Symbian operativni sistem koji je trenutno ranjiv na ovaj vid širenja infekcije. Kaspersky Labs trenutno ispituje ceo ovaj slučaj.

Interesantno je i napomenuti da su u vreme kada se koristila dvosmerna radio veza za komunikaciju sa boksom, bolidi Formule 1 u sebe imali ugrađen antivirusni softver za sprečavanje napada virusa na operativni sistem bolida.

Interesantna stvarcica koju sam dobio na mail danas....

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

jeste, ajde sada da se vratimo na karburatore i paljenje na kurblu, pa da izbacimo i akumulator, zato što je neka budala napisala virus..

btw deluje mi malo nemoguće, sa symbiana virus prešao na bord kompjuter koji ne verujem da koristi symbian..

mislim da tojota još ne ugrađuje pc-kompatibilne bord kompjutere sa izlaskom na net.. takvo nešto uglavnom može da se dobije after market ili kod tjunera..

a moje prvo pitanje oko simbijana je zato što virusi koji rade na njemu ne rade na win32 ili linux ili štaveć platformama, i obrnuto..

moguce ali kako je virus mogao da predje na kola mislim sta mozes da uradis bluetoothom izmedju board compa-a i mobilnog telefona !? sta li je taj lik radio pa je nabacio virus sa moba na GPS !?

cudni su putevi virusa.

kako se ovde obicno kaze na takva pitanja[:D]

Ako ne zele govna, koja sam im velikodusno nudio,

zadrzacu blago i zlato za sebe...

He he he. Eto zasto ja ne volim lexus (Zato i zato sto su ruzni ko pacovi po mom misljenju).

Usput i meni se desilo nesto slicno na mobilnom samo sto za to krivac nije bio virus. Naime pre neki dan je izvesna kolicina snega (grudva) upala u Dzep u kom mi je bio mobilni. Posle toga na ekranu se pojavila slika mikrofona ispod koje je pisalo "Speak". Trebalo mi je 15 min da ga popravim [:I]

Pa predvidjena je konekcija sa Bluyetoothom kad Velja Ilic u saradnji sa Mrkonjicem ekstra brzo izgradi auto-put pa ne stignu da ga ucrtaju na mapu :)

hahahahahahahhaha lmao2rs.giflmao2rs.giflmao2rs.gif

http://img67.imageshack.us/img67/1829/lol4thlk6.jpg kako pricati sa GM-om

Paladins are gay

Blizzard loves paladins

Therefore, Blizzard is gay

Pa predvidjena je konekcija sa Bluyetoothom kad Velja Ilic u saradnji sa Mrkonjicem ekstra brzo izgradi auto-put pa ne stignu da ga ucrtaju na mapu :)

Toliko je jedva sacekao da nekako ubaci politicke protivnike u post da je skroz pobrljavio pa ne zna ni blutut da napishe :}