Jump to content

Sajam Automobila 2026

Lucky

Recommended Posts

Ja koliko sam shvatio da bi vozilo bilo definisano kao mild hibrid mora da ima nekakav električni motor, nema smisla da ima samo bateriju, to bi onda bio samo još jedan akumulator. Koliko sam skapirao većina dodaje neki Belt Starter Generator koji je zapravo mali električni motor koji menja standardni alternator. I onda on lakše radi u start-stop modu ali i dodaje obrtni momenat na radilicu. Glavna razlika u odnosu na standardne hibride je što on nije dovoljno jak da pokrene auto samo na struju. Jer čak i originalni Prius je mogao da vozi par km samo na struju ako mu je puna baterija, a ovi sad hibridi mogu naravno više, blagi hibridi ne mogu. A fora je što pomaže nešto kod CO2 emisija, snage i slično, tipa 5-10%, ali 48V baterija po tim regulativama ne zahteva posebno trenirane radnike u servisu i posebno kabliranje što zahtevaju pravi hibridi i električna vozila. I onda im je to jeftino da ubace a ne traži neko specijalno održavanje i sertifikaciju. Ako ti crkne elektro motor to je onda zapravo "zamena alternatora" a ako ti crkne baterija jbg, onda voziš bez tog boosta i to je to. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

27 minutes ago, Lucky said:

pa delta ga drži pa ga i gura, kapiram više kao neki "show of power" momenat gde su uzeli distribuciju pa da imaju da zavaljaju i svom top menadžmentu i "prijateljima firme".

dobro, stellantis nema ništa ekskluzivnije od maseratija, uvek zaboravim da maserati više nema nikakve veze sa ferarijem i modenom uopšte 🙂

facebook.com/speed.rs

1 hour ago, manson said:

Nije samo baterija, zavisi kakav je tačno mild hibrid, ako ima i mali elektro motor, onda stvarno dodaje malo snage i obrtnog momenta i pomaže kod ubrzanja. Ako je samo baterija, onda ne 🙂 

48V laki hibrid (SHVS - Smart Hybrid Vehicle by Suzuki), koji smanjuje potrošnju i pruža bolji odziv na gas. A i oseti se razlika (ne preterana), poredio sam njega i Vitaru 1.4 benzinjaru...

On 3/13/2026 at 5:17 PM, dovlagsi said:

CUPRA i 1,5 u istoj rečenici, čoveče

Ahaha, neko mi malopre poslade ovaj meme 

image.png

Šalu na stranu, ja sam vozio Karoq taj 1.5TSI 150KS DSG i meni je bio baš simpatičan, ali kao nije to za neke sportske performanse. U smislu ova Cupra bi mi onda bila isto to samo sa manjim gepekom i prostorom iznutra a malo lepšim dizajnom... 

Heghlu'meH QaQ jajvam