Jump to content

Avio saobraćaj

manson

Recommended Posts

1 hour ago, manson said:

https://www.b92.net/putovanja/aktuelno/aktuelno/54290/nova-pravila-na-aerodromima-u-evropi-stupaju-na-snagu-od-1-septembra/vest

Od sutra stupaju na snagu nova pravila na aerodromima u EU, kao i na Islandu, Švajcarskoj, Lihtenštajnu i Norveškoj, a tiču se dozvoljene količine tečnosti u ručnom prtljagu.

Efikasnost novih skenera dovedena je u pitanje tehničkim izveštajem koji je Komisija poslala Evropskoj konferenciji civilnog vazduhoplovstva prošlog maja, a u kojem se navodi da oni ne mogu da garantuju pouzdanost skenera za kontejnere sa sadržajem većim od 330 ml, navodi Irish Examiner.

To znači da će se aerodromi koji koriste nove skenere C3, koji su obično omogućavali putnicima da ostave tečnosti i elektronske predmete u svojim torbama dok se skeniraju i koji su uklonili potrebu za ograničenjem od 100 ml za svaku tečnost, aerosol ili gel, morati da se vrate na stare principe kontorle prtljaga.

Iako bi ovo ograničenje trebalo da bude privremeno, ACI EUROPE žali zbog činjenice da nije uspostavljen vremenski rok i proces za njegovo ukidanje.

kakvi debili, samo zezaju narod. onda dođeš na aerodrom i onda ne znaš dal vadiš tečnosti dal ne, dal ostaju dal ne, dal vadiš laptop ili ne. 

i onda ako izvadiš a ne treba ovaj je kao VRATI TO U TORBU ŠTA VADIŠ a onda kad ne izvadiš kao JEL IMATE LAPTOP, VADITE GA (dizvineš) MORA NAPOLJE!

i tako u krug 🙂

• 1 month later...

Šveđani objavili dokumentarac oko pada aviona. Nisam ga iskopao na netu ali moguće da će se pojaviti ako već nije.

Више од пола века, случај рушења Јатовог авиона на лету из Стокхолма, преко Копенхагена за Загреб и Београд сматра се једном од највећих мистерија Југославије. Јатов авион ДЦ-9 срушио се 26. јануара 1972. у тадашњој Чехословачкој. Страдало је 27 путника и чланова посаде. Шведски канал ТВ4 у документарном филму "Бомба на лету ЈАТ 367" открива идентитете особа – припадника хрватских екстремистичких група, за које се сумња да су извршиле терористички напад и подметнуле бомбу у авион.

Једини траг полицији након пада авиона био је анонимни позив шведским дневним новинама, у коме одговорност за напад преузимају хрватски националисти.

Након што му је дугододишњи познаник испричао да је он после напада позвао шведске новине, Тончи Перцан кренуо је да истражује случај.

"Људе које сам ја познавао, они су заговарали мирнији начин политичке борбе, али сам схватио да је то била само тактичка ствар да би их шведска тајна полиција оставила на миру. Али, онда он мени каже 'Па ја сам тај који је телефонирао'. И онда ми је рекао да је имао крпу на устима да се не би могао препозати глас. Шведска тајна полиција је дошла да га испитује, али једноставно није могла са сигурношћу утврдити да је то био он", наводи Перцан.

"Учинили смо то да наштетимо југословенском туризму. Не знам ко је то тачно урадио", каже човек који тврди да је позвао шведске новине. 

Перцан сазнаје да иза напада стоје припадници Хрватског народног отпора и Хрватског револуционарног братства.

Од седморице идентификованих учинилаца, један је умро природном смрћу, тројицу је убила југославенска обавештајна служба, а Перцан је успео да пронађе и сними тројицу преживелих који и данас живе у Шведској.

"Они нису хтели причати о томе, али јесу о другим околностима. Сасвим је сигурно да је био састанак два месеца пре рушења авиона између четворо људи. Ја имам потврду од двоје људи да се то десило. Финансијер је одатле отпутовао у Аустралију да би скупио новац за акције Хрватског револуционарног братства", каже аутор документарног филма.

Иако никад није званично саопштено ко је одговоран за обарање авиона, Удба је идентификовала одговорне. Доказе тога Перцан је пронашао у документима тајне службе у Загребу којима је имао приступ.

Два месеца након пада авиона, у Немачкој је убијен Јосип Сенић, вођа Хрватског револуционарног братства и човек за кога се сумња да је унео бомбу у авион.

"Ја бих закључио да је Удба поступала по тим подацима на начин да су ликвидирали починиоце", сматра бивши југословенски тужилац Анто Нобило.

У филму се подсећа и на друге терористичке напада које је група извела у Шведској.

"Седамдесетих година су те ативности биле појачане па смо имали убиство амбасадора Роловића, отмицу авиону, па убацивање терористичке групе у пределу Бугојна на планини Радуша позната као 'Бугојанска група'. Њихов циљ је био јасан – стварање независне Хрватске", подсећа декан Факултета за безбедност и дипломатију Радојица Лазић. 

Филм би могао правно да покрене случај пада авиона са мртве тачке. Перцан каже да у Шведској због застарелости за то више не постоји могућност, али да би хрватско или српско тужилаштво могло да покрене истрагу.

• Upvote (+1) 1

Uskoro direktno u Japan https://www.b92.net/putovanja/aktuelno/aktuelno/68484/direktan-let-na-liniji-beograd-tokio-u-narednih-sest-meseci/vest

Kompanija Er Srbija će u narednih šest meseci uspostaviti direktan let na liniji Beograd-Tokio, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Mi ćemo dati sve od sebe da uspostavimo ovu liniju u narednih šest meseci'', rekao je Vučić na Poslovnom forumu Srbija - Japan: susret sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu DžETRO (Jetro) i pozvao predstavnike japanskih kompanija da češće posećuju Srbiju.

• 3 weeks later...

Op https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/boeing-dismantles-diversity-department-bloomberg-news-reports-2024-10-31/

Boeing has dismantled its global diversity, equity and inclusion department, Bloomberg news reported on Thursday, citing people familiar with the matter.
The report said the staff from Boeing's DEI office would be combined with another human resources team focused on talent and employee experience.
Sara Liang Bowen, who was a vice president in the department, announced earlier in the day on LinkedIn that she had left the company.

On 11/1/2024 at 5:39 PM, manson said:

Boeing has dismantled its global diversity, equity and inclusion department, Bloomberg news reported on Thursday, citing people familiar with the matter.
The report said the staff from Boeing's DEI office would be combined with another human resources team focused on talent and employee experience.
Sara Liang Bowen, who was a vice president in the department, announced earlier in the day on LinkedIn that she had left the company.

pa kako će sad dalje? veliki udarac na prosperitet kompanije!