Lucky Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 11 hours ago, Dz said: Sir sem nekog tost-topija (za koji kazu da je fejk) isto ne postoji. pa kad su netolerantni na laktozu š 14 hours ago, Dz said: Od pre 20-30 god mnogo se toga promenilo. Kao sto je receno, seme oslabilo zemlja takodje, pesticidi, zagadjenje, kako se hrane stoka i zivina itd. Cini mi se da kvalitet stalno opada al jos gore vremenom imamo sve manji uvid u to sta stvarno konzumiramo.Ā mislim da je to naÅ”oj ishrani donekle kumovala i situacija tj sankcije itd i prosto manje je i bilo i kupovalo se proizvoda koji su preraÄeni, znatno viÅ”e su dopremali sa sela ljudima itd i onda jbg, pasulj 5 dana i tako to š nema tu mesta za kinder bueno šĀ pa Äak i cipiripi :)) 11 hours ago, Dz said: A ovde NE POSTOJE mesne preradjevine bez secera koje kad pomirisem povraca mi se i pritom imaju neku nenormalnu roze boju verujem da bih pre skapala od gladi nego to jela.Ā Ā znaÅ” kako, ne znam kad si ti otiÅ”la tamo i kakva je bila situacija kod nas, ali sad veÄina preraÄevina koje možeÅ” da kupiÅ” zapravo imaju Å”eÄer šĀ Da ne kopam previÅ”e, ali evo ti na primer pileÄa prsa ona "slim & fit" koja su kao "zdrava": PileÄe meso grudi bez kožica (77%) Voda Skrob So Dekstroza Prehrambena vlakna ZaÄini Regulator kiselosti (E450) Stabilizator (E407) Antioksidans (E301) Ekstrakti zaÄina Aroma dima Konzervans (E250) Ā Ili na primer neoplanta pileÄe grudi: Ā PileÄi file (52%) -- primetite da je pileÄi file 52% proizvoda :))) Voda Krompirov skrob SmeÅ”a dodataka: dekstroza stabilizatori: polifosfati zguÅ”njivaÄ: karagenan, hidroksipropildiskrobfosfat pojaÄivaÄ ukusa: mononatrijum-glutaminat antioksidans: natrijum-izoaskorbat zaÄini hidrolizovani biljni proteini (soja) Kuhinjska so BelanÄevinasti proizvodi od soje Konzervans: natrijum-nitrit Ā ili na primer Zlatiborac goveÄa prÅ”uta: Ā GoveÄe meso I kategorije Kuhinjska so Å eÄer Konzervans (E250) Ā Naravno ima manje dodataka ali nije da ih nema. Da ne kopam sad dalje. OK možda kinezi stavljaju viÅ”e Å”eÄera nego mi, ali hoÄu da kažem i kod nas sad svugde imaÅ” seÄer Äak i gde ga ne oÄekujeÅ”. Naravno namerno sam uzeo kao "kvalitetnije" stvari, tipa pileÄa prsa i prÅ”uta, jer jasno je da je ludilo u ovim jeftinijim poput parizera: MehaniÄki separisano pileÄe meso (50%) Voda Biljna mast (palmina mast) PileÄe meso (5%) BelanÄevinasti proizvodi od soje Kuhinjska so Kukuruzni skrob Vlakna graÅ”ka Dekstroza Emulgator (E450, E451) ZguÅ”njivaÄ (E407a, E412, E401) PojaÄivaÄ arome (E621) ZaÄini Antioksidans (E300) Ekstrakti zaÄina Boja (E120) Konzervans (E250) ili virÅ”la: MehaniÄki separisano pileÄe meso (42%) PileÄe meso grudi l kat (12,5%) Voda Biljna mast (palmina mast) BelanÄevinasti proizvodi od soje Kuhinjska so Krompirov skrob ZguÅ”njivaÄ (E407a, E412) Dekstroza ZaÄin Emulgator (E450, E451, E452) PojaÄivaÄ arome (E621) Prirodne arome Aroma dima Antioksidans (E315) Ekstrakti zaÄina Boja (E120) Konzervans (E250) Ā 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
togFU Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 Hm... mislio sam da je "opÅ”te poznato" zaÅ”to se stavlja Å”eÄer u sve? Mada sad kad bolje razmislim, možda je i teorija zavere u pitanju... Uglavnom, navodno fora je u tome Å”to Å”eÄerĀ stvara zavisnost (plus je valjda i jedna vrsta konzervansa, npr. kad se kisele krastavci u teglu ide i Å”eÄer) A naravno zavisnost je jako dobra stvar ako hoÄeÅ” da kupci redovno kupuju tvoj proizvod : D Dakle, imaÅ” slani keks sa Å”eÄerom proizvoÄaÄa AĀ i skoro isti slani keks bez Å”eÄera proizvodaÄa B - po ovoj teoriji mnogo bolje Äe se prodavati keks proizvoÄaÄa A, jer Äe se kupci "navuÄi" na njega, pa Äak i ako u nekom momentu probaju ovaj B, sledeÄi put Äe se vratiti na ovaj AĀ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 8 hours ago, f4ts0 said: krajem devedesetih kad su moji/ja povremeno ziveli tamo, bila je hot tema u novinama zasto su nam deca sve deblja, i pokazivali su katastrofalne skokove u potrosnji secera po glavi stanovnika. Ne kapiram u cemu je fora zasto su pocetkom devedesetih krenuli secer da guraju u sve to mi je misterija. Maltene teorija zavere. Jer jedno je kad koka kola podmiti skole u meksiku da iskljuce pijacu vodu a dele koka kolu, a jedno je odluciti celu kinu da stavis na no sugra industrila Al opet, pijaca je bila sjajna, restorani, tako da se tada mogao izbeci secer. A ja sam voleo u restoranu da raseku ribu kuz ledja, pa cak cak cak popreko, povaljaju u kukuruzno brasno sa ljutim zacinima i sluste u fritezu pa bude riba cvet kako smo zvali š Da evo TogFu je rekao secer stvara zavisnost imas i u linku onog dokumentarca. Druga stvar je da zamaskira ako je nesto preslano. Ziveli gde? Ako je Kina u pitanju razlikuje se dosta po provincijama ja mislim. To o cemu pricas to ovde rade sa lignjama. Lucky ne znam ja u Srbiji pored suhomesnatog sam samo kupovala sveze meso nista procesuirano, skoro nikad przenje uvek rerna. Kad sam spomenula secere u suhomesnatom i ostalom, znaci to nije u tragovima kao kod nas (gde ne skontas dok ne procitas) ovde je sve poliveno secerom da se bas bas oseca bas odvratno ono slatko slatko bljak 1 Quote oO Ā Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 16 minutes ago, Dz said: Lucky ne znam ja u Srbiji pored suhomesnatog sam samo kupovala sveze meso nista procesuirano, skoro nikad przenje uvek rerna. Ā haha, pa ti kupuj i tamo! š 17 minutes ago, Dz said: Kad sam spomenula secere u suhomesnatom i ostalom, znaci to nije u tragovima kao kod nas (gde ne skontas dok ne procitas) ovde je sve poliveno secerom da se bas bas oseca bas odvratno ono slatko slatko bljak ok, toga nema, znam na Å”ta misliÅ” ... doduÅ”e sad ne mogu baÅ” konkretno da se setim, morao bih da jurim neke fotke ili neÅ”to, ali se seÄam da sam normalno suhomesnato koje nije slatko kupovao po aziji. ofc sad nisi ti luda tamo si, verovatno znaÅ” da nema, ali oÄigledno se tu neÅ”to promenilo š Ā Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 Koliko sam skontala ovo je samo u Kini dok u ostaloj Aziji ne. Ne znam gde si bio Quote oO Ā Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 3 hours ago, Dz said: Ziveli gde? Beijing 3 hours ago, Dz said: Ā suhomesnatog Croatskii espion!!! Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 3 hours ago, Dz said: Koliko sam skontala ovo je samo u Kini dok u ostaloj Aziji ne. Ne znam gde si bio pa svugde, ali ajde, da ne lupim, možda su mi se pomeÅ”ale radnje pa da ne ispadne da nema š Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 4 hours ago, f4ts0 said: Beijing Croatskii espion!!! moguce da je veci izbor tamo i generalno drugacija hrana koliko znam razlikuje se u svakoj provinciji.Ā Mislim i ovde mozes da nadjes nesto ako odes u Metro ili Carefour ili italijanski restoran ovako nema sanse 1 Quote oO Ā Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted November 1, 2022 Report Share Posted November 1, 2022 zanimljiv clanak o biberu https://foodiosity.com/why-is-black-pepper-so-common/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozurik Posted November 7, 2022 Report Share Posted November 7, 2022 On 11/1/2022 at 9:22 AM, reki said: https://foodiosity.com/why-is-black-pepper-so-common/ If black pepper is common, is white pepper noble? 1 Quote You say, away with you Communists; we say, away with you imperialists! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted November 8, 2022 Report Share Posted November 8, 2022 ja imam i neki crveni biber, Ŕta li je tek taj! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted November 8, 2022 Report Share Posted November 8, 2022 13 hours ago, Lucky said: ja imam i neki crveni biber, Å”ta li je tek taj! Da si proÄitao Älanak, znao bi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted November 8, 2022 Report Share Posted November 8, 2022 48 minutes ago, Jose Jimenez said: Da si proÄitao Älanak, znao bi vidi stvarno! pa piÅ”e black peper kao naslov otkud ja znam. potvrÄujem za ukus, ima neki Å”mek ali apsolutno nije ljut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FATA Posted October 9, 2023 Report Share Posted October 9, 2023 Jedan pozdrav za evgenija i botinu kalija. Crknite od muke! šJebiga trazio domaci na pijacama BGa medjutim kali pokupovao sve a i prosla sezona pa sam morao da iscimam ortaka za ovaj prskani oktobarski hibrid sa placa u plani.Ā Sutra ide pita sa sirom i polutka ima da ga odvalim za 10min! 1 Quote prevelik ti avatar m8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
evgeniy Posted October 9, 2023 Report Share Posted October 9, 2023 neka, neka, idem uskoro dole da pokupim ajvar i ljutenicu ŠŠ ŠŠŠŠŠØ ŠŠ ŠŠŠŠŠŠ!* *no homo ofc 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.