Jump to content

Da li smo se kvalitetnije hranili 80-90ih ili danas?


Recommended Posts

11 hours ago, Dz said:

Sir sem nekog tost-topija (za koji kazu da je fejk) isto ne postoji.

pa kad su netolerantni na laktozu 🙂

14 hours ago, Dz said:

Od pre 20-30 god mnogo se toga promenilo. Kao sto je receno, seme oslabilo zemlja takodje, pesticidi, zagadjenje, kako se hrane stoka i zivina itd. Cini mi se da kvalitet stalno opada al jos gore vremenom imamo sve manji uvid u to sta stvarno konzumiramo. 

mislim da je to našoj ishrani donekle kumovala i situacija tj sankcije itd i prosto manje je i bilo i kupovalo se proizvoda koji su prerađeni, znatno više su dopremali sa sela ljudima itd i onda jbg, pasulj 5 dana i tako to 🙂 nema tu mesta za kinder bueno 🙂 pa čak i cipiripi :))

11 hours ago, Dz said:

A ovde NE POSTOJE mesne preradjevine bez secera koje kad pomirisem povraca mi se i pritom imaju neku nenormalnu roze boju verujem da bih pre skapala od gladi nego to jela. 

 

znaš kako, ne znam kad si ti otišla tamo i kakva je bila situacija kod nas, ali sad većina prerađevina koje možeš da kupiš zapravo imaju šećer 😞 

Da ne kopam previše, ali evo ti na primer pileća prsa ona "slim & fit" koja su kao "zdrava":

  • Pileće meso grudi bez kožica (77%)
  • Voda
  • Skrob
  • So
  • Dekstroza
  • Prehrambena vlakna
  • Začini
  • Regulator kiselosti (E450)
  • Stabilizator (E407)
  • Antioksidans (E301)
  • Ekstrakti začina
  • Aroma dima
  • Konzervans (E250)

 

Ili na primer neoplanta pileće grudi:

 

  • Pileći file (52%) -- primetite da je pileći file 52% proizvoda :)))
  • Voda
  • Krompirov skrob
  • Smeša dodataka:
  • dekstroza
  • stabilizatori: polifosfati
  • zgušnjivač: karagenan, hidroksipropildiskrobfosfat
  • pojačivač ukusa: mononatrijum-glutaminat
  • antioksidans: natrijum-izoaskorbat
  • začini
  • hidrolizovani biljni proteini (soja)
  • Kuhinjska so
  • Belančevinasti proizvodi od soje
  • Konzervans: natrijum-nitrit

 

ili na primer Zlatiborac goveđa pršuta:

 

  • Goveđe meso I kategorije
  • Kuhinjska so
  • Šećer
  • Konzervans (E250)

 

Naravno ima manje dodataka ali nije da ih nema. Da ne kopam sad dalje. OK možda kinezi stavljaju više šećera nego mi, ali hoću da kažem i kod nas sad svugde imaš sećer čak i gde ga ne očekuješ.

Naravno namerno sam uzeo kao "kvalitetnije" stvari, tipa pileća prsa i pršuta, jer jasno je da je ludilo u ovim jeftinijim poput parizera:

  • Mehanički separisano pileće meso (50%)
  • Voda
  • Biljna mast (palmina mast)
  • Pileće meso (5%)
  • Belančevinasti proizvodi od soje
  • Kuhinjska so
  • Kukuruzni skrob
  • Vlakna graška
  • Dekstroza
  • Emulgator (E450, E451)
  • Zgušnjivač (E407a, E412, E401)
  • Pojačivač arome (E621)
  • Začini
  • Antioksidans (E300)
  • Ekstrakti začina
  • Boja (E120)
  • Konzervans (E250)

ili viršla:

  • Mehanički separisano pileće meso (42%)
  • Pileće meso grudi l kat (12,5%)
  • Voda
  • Biljna mast (palmina mast)
  • Belančevinasti proizvodi od soje
  • Kuhinjska so
  • Krompirov skrob
  • Zgušnjivač (E407a, E412)
  • Dekstroza
  • Začin
  • Emulgator (E450, E451, E452)
  • Pojačivač arome (E621)
  • Prirodne arome
  • Aroma dima
  • Antioksidans (E315)
  • Ekstrakti začina
  • Boja (E120)
  • Konzervans (E250)

 

  • Like +1 1
Link to comment
Share on other sites

Hm... mislio sam da je "opšte poznato" zašto se stavlja šećer u sve? Mada sad kad bolje razmislim, možda je i teorija zavere u pitanju...

Uglavnom, navodno fora je u tome što šećer stvara zavisnost (plus je valjda i jedna vrsta konzervansa, npr. kad se kisele krastavci u teglu ide i šećer)

A naravno zavisnost je jako dobra stvar ako hoćeš da kupci redovno kupuju tvoj proizvod : D

Dakle, imaš slani keks sa šećerom proizvođača A i skoro isti slani keks bez šećera proizvodača B - po ovoj teoriji mnogo bolje će se prodavati keks proizvođača A, jer će se kupci "navući" na njega, pa čak i ako u nekom momentu probaju ovaj B, sledeći put će se vratiti na ovaj A 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, f4ts0 said:

krajem devedesetih kad su moji/ja povremeno ziveli tamo, bila je hot tema u novinama zasto su nam deca sve deblja, i pokazivali su katastrofalne skokove u potrosnji secera po glavi stanovnika.
Ne kapiram u cemu je fora zasto su pocetkom devedesetih krenuli secer da guraju u sve to mi je misterija. Maltene teorija zavere. Jer jedno je kad koka kola podmiti skole u meksiku da iskljuce pijacu vodu a dele koka kolu, a jedno je odluciti celu kinu da stavis na no sugra industrila

Al opet, pijaca je bila sjajna, restorani, tako da se tada mogao izbeci secer. A ja sam voleo u restoranu da raseku ribu kuz ledja, pa cak cak cak popreko, povaljaju u kukuruzno brasno sa ljutim zacinima i sluste u fritezu pa bude riba cvet kako smo zvali 😄

Da evo TogFu je rekao secer stvara zavisnost imas i u linku onog dokumentarca. Druga stvar je da zamaskira ako je nesto preslano.

Ziveli gde? Ako je Kina u pitanju razlikuje se dosta po provincijama ja mislim. To o cemu pricas to ovde rade sa lignjama.

Lucky ne znam ja u Srbiji pored suhomesnatog sam samo kupovala sveze meso nista procesuirano, skoro nikad przenje uvek rerna.

Kad sam spomenula secere u suhomesnatom i ostalom, znaci to nije u tragovima kao kod nas (gde ne skontas dok ne procitas) ovde je sve poliveno secerom da se bas bas oseca bas odvratno ono slatko slatko bljak

  • Haha (+1) 1

oO

 

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Dz said:

Lucky ne znam ja u Srbiji pored suhomesnatog sam samo kupovala sveze meso nista procesuirano, skoro nikad przenje uvek rerna.

 

haha, pa ti kupuj i tamo! 🙂

17 minutes ago, Dz said:

Kad sam spomenula secere u suhomesnatom i ostalom, znaci to nije u tragovima kao kod nas (gde ne skontas dok ne procitas) ovde je sve poliveno secerom da se bas bas oseca bas odvratno ono slatko slatko bljak

ok, toga nema, znam na šta misliš ... doduše sad ne mogu baš konkretno da se setim, morao bih da jurim neke fotke ili nešto, ali se sećam da sam normalno suhomesnato koje nije slatko kupovao po aziji. ofc sad nisi ti luda tamo si, verovatno znaš da nema, ali očigledno se tu nešto promenilo 🙂

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, f4ts0 said:

Beijing

Croatskii espion!!!

moguce da je veci izbor tamo i generalno drugacija hrana koliko znam razlikuje se u svakoj provinciji. 

Mislim i ovde mozes da nadjes nesto ako odes u Metro ili Carefour ili italijanski restoran ovako nema sanse

  • Like +1 1

oO

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 11 months later...

Jedan pozdrav za evgenija i botinu kalija. Crknite od muke! 🙂Jebiga trazio domaci na pijacama BGa medjutim kali pokupovao sve a i prosla sezona pa sam morao da iscimam ortaka za ovaj prskani oktobarski hibrid sa placa u plani. 

Sutra ide pita sa sirom i polutka ima da ga odvalim za 10min!

IMG_20231009_171848.jpg

  • Like +1 1

prevelik ti avatar m8

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...