Lucky Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 11 hours ago, Dz said: Sir sem nekog tost-topija (za koji kazu da je fejk) isto ne postoji. pa kad su netolerantni na laktozu 🙂 14 hours ago, Dz said: Od pre 20-30 god mnogo se toga promenilo. Kao sto je receno, seme oslabilo zemlja takodje, pesticidi, zagadjenje, kako se hrane stoka i zivina itd. Cini mi se da kvalitet stalno opada al jos gore vremenom imamo sve manji uvid u to sta stvarno konzumiramo. mislim da je to našoj ishrani donekle kumovala i situacija tj sankcije itd i prosto manje je i bilo i kupovalo se proizvoda koji su prerađeni, znatno više su dopremali sa sela ljudima itd i onda jbg, pasulj 5 dana i tako to 🙂 nema tu mesta za kinder bueno 🙂 pa čak i cipiripi :)) 11 hours ago, Dz said: A ovde NE POSTOJE mesne preradjevine bez secera koje kad pomirisem povraca mi se i pritom imaju neku nenormalnu roze boju verujem da bih pre skapala od gladi nego to jela. znaš kako, ne znam kad si ti otišla tamo i kakva je bila situacija kod nas, ali sad većina prerađevina koje možeš da kupiš zapravo imaju šećer 😞 Da ne kopam previše, ali evo ti na primer pileća prsa ona "slim & fit" koja su kao "zdrava": Pileće meso grudi bez kožica (77%) Voda Skrob So Dekstroza Prehrambena vlakna Začini Regulator kiselosti (E450) Stabilizator (E407) Antioksidans (E301) Ekstrakti začina Aroma dima Konzervans (E250) Ili na primer neoplanta pileće grudi: Pileći file (52%) -- primetite da je pileći file 52% proizvoda :))) Voda Krompirov skrob Smeša dodataka: dekstroza stabilizatori: polifosfati zgušnjivač: karagenan, hidroksipropildiskrobfosfat pojačivač ukusa: mononatrijum-glutaminat antioksidans: natrijum-izoaskorbat začini hidrolizovani biljni proteini (soja) Kuhinjska so Belančevinasti proizvodi od soje Konzervans: natrijum-nitrit ili na primer Zlatiborac goveđa pršuta: Goveđe meso I kategorije Kuhinjska so Šećer Konzervans (E250) Naravno ima manje dodataka ali nije da ih nema. Da ne kopam sad dalje. OK možda kinezi stavljaju više šećera nego mi, ali hoću da kažem i kod nas sad svugde imaš sećer čak i gde ga ne očekuješ. Naravno namerno sam uzeo kao "kvalitetnije" stvari, tipa pileća prsa i pršuta, jer jasno je da je ludilo u ovim jeftinijim poput parizera: Mehanički separisano pileće meso (50%) Voda Biljna mast (palmina mast) Pileće meso (5%) Belančevinasti proizvodi od soje Kuhinjska so Kukuruzni skrob Vlakna graška Dekstroza Emulgator (E450, E451) Zgušnjivač (E407a, E412, E401) Pojačivač arome (E621) Začini Antioksidans (E300) Ekstrakti začina Boja (E120) Konzervans (E250) ili viršla: Mehanički separisano pileće meso (42%) Pileće meso grudi l kat (12,5%) Voda Biljna mast (palmina mast) Belančevinasti proizvodi od soje Kuhinjska so Krompirov skrob Zgušnjivač (E407a, E412) Dekstroza Začin Emulgator (E450, E451, E452) Pojačivač arome (E621) Prirodne arome Aroma dima Antioksidans (E315) Ekstrakti začina Boja (E120) Konzervans (E250) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
togFU Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 Hm... mislio sam da je "opšte poznato" zašto se stavlja šećer u sve? Mada sad kad bolje razmislim, možda je i teorija zavere u pitanju... Uglavnom, navodno fora je u tome što šećer stvara zavisnost (plus je valjda i jedna vrsta konzervansa, npr. kad se kisele krastavci u teglu ide i šećer) A naravno zavisnost je jako dobra stvar ako hoćeš da kupci redovno kupuju tvoj proizvod : D Dakle, imaš slani keks sa šećerom proizvođača A i skoro isti slani keks bez šećera proizvodača B - po ovoj teoriji mnogo bolje će se prodavati keks proizvođača A, jer će se kupci "navući" na njega, pa čak i ako u nekom momentu probaju ovaj B, sledeći put će se vratiti na ovaj A Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 8 hours ago, f4ts0 said: krajem devedesetih kad su moji/ja povremeno ziveli tamo, bila je hot tema u novinama zasto su nam deca sve deblja, i pokazivali su katastrofalne skokove u potrosnji secera po glavi stanovnika. Ne kapiram u cemu je fora zasto su pocetkom devedesetih krenuli secer da guraju u sve to mi je misterija. Maltene teorija zavere. Jer jedno je kad koka kola podmiti skole u meksiku da iskljuce pijacu vodu a dele koka kolu, a jedno je odluciti celu kinu da stavis na no sugra industrila Al opet, pijaca je bila sjajna, restorani, tako da se tada mogao izbeci secer. A ja sam voleo u restoranu da raseku ribu kuz ledja, pa cak cak cak popreko, povaljaju u kukuruzno brasno sa ljutim zacinima i sluste u fritezu pa bude riba cvet kako smo zvali 😄 Da evo TogFu je rekao secer stvara zavisnost imas i u linku onog dokumentarca. Druga stvar je da zamaskira ako je nesto preslano. Ziveli gde? Ako je Kina u pitanju razlikuje se dosta po provincijama ja mislim. To o cemu pricas to ovde rade sa lignjama. Lucky ne znam ja u Srbiji pored suhomesnatog sam samo kupovala sveze meso nista procesuirano, skoro nikad przenje uvek rerna. Kad sam spomenula secere u suhomesnatom i ostalom, znaci to nije u tragovima kao kod nas (gde ne skontas dok ne procitas) ovde je sve poliveno secerom da se bas bas oseca bas odvratno ono slatko slatko bljak 1 Quote oO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 16 minutes ago, Dz said: Lucky ne znam ja u Srbiji pored suhomesnatog sam samo kupovala sveze meso nista procesuirano, skoro nikad przenje uvek rerna. haha, pa ti kupuj i tamo! 🙂 17 minutes ago, Dz said: Kad sam spomenula secere u suhomesnatom i ostalom, znaci to nije u tragovima kao kod nas (gde ne skontas dok ne procitas) ovde je sve poliveno secerom da se bas bas oseca bas odvratno ono slatko slatko bljak ok, toga nema, znam na šta misliš ... doduše sad ne mogu baš konkretno da se setim, morao bih da jurim neke fotke ili nešto, ali se sećam da sam normalno suhomesnato koje nije slatko kupovao po aziji. ofc sad nisi ti luda tamo si, verovatno znaš da nema, ali očigledno se tu nešto promenilo 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 Koliko sam skontala ovo je samo u Kini dok u ostaloj Aziji ne. Ne znam gde si bio Quote oO Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 3 hours ago, Dz said: Ziveli gde? Beijing 3 hours ago, Dz said: suhomesnatog Croatskii espion!!! Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 3 hours ago, Dz said: Koliko sam skontala ovo je samo u Kini dok u ostaloj Aziji ne. Ne znam gde si bio pa svugde, ali ajde, da ne lupim, možda su mi se pomešale radnje pa da ne ispadne da nema 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 4 hours ago, f4ts0 said: Beijing Croatskii espion!!! moguce da je veci izbor tamo i generalno drugacija hrana koliko znam razlikuje se u svakoj provinciji. Mislim i ovde mozes da nadjes nesto ako odes u Metro ili Carefour ili italijanski restoran ovako nema sanse 1 Quote oO Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted November 1, 2022 Report Share Posted November 1, 2022 zanimljiv clanak o biberu https://foodiosity.com/why-is-black-pepper-so-common/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozurik Posted November 7, 2022 Report Share Posted November 7, 2022 On 11/1/2022 at 9:22 AM, reki said: https://foodiosity.com/why-is-black-pepper-so-common/ If black pepper is common, is white pepper noble? 1 Quote You say, away with you Communists; we say, away with you imperialists! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted November 8, 2022 Report Share Posted November 8, 2022 ja imam i neki crveni biber, šta li je tek taj! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted November 8, 2022 Report Share Posted November 8, 2022 13 hours ago, Lucky said: ja imam i neki crveni biber, šta li je tek taj! Da si pročitao članak, znao bi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted November 8, 2022 Report Share Posted November 8, 2022 48 minutes ago, Jose Jimenez said: Da si pročitao članak, znao bi vidi stvarno! pa piše black peper kao naslov otkud ja znam. potvrđujem za ukus, ima neki šmek ali apsolutno nije ljut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FATA Posted October 9, 2023 Report Share Posted October 9, 2023 Jedan pozdrav za evgenija i botinu kalija. Crknite od muke! 🙂Jebiga trazio domaci na pijacama BGa medjutim kali pokupovao sve a i prosla sezona pa sam morao da iscimam ortaka za ovaj prskani oktobarski hibrid sa placa u plani. Sutra ide pita sa sirom i polutka ima da ga odvalim za 10min! 1 Quote prevelik ti avatar m8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
evgeniy Posted October 9, 2023 Report Share Posted October 9, 2023 neka, neka, idem uskoro dole da pokupim ajvar i ljutenicu ЋЕ ДОЂЕШ НА МОЈЕГА!* *no homo ofc 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.