Jump to content

EV i Plug-in automobili - pričajte

dovlagsi

Recommended Posts

47 minutes ago, manson said:

pa nije loše, kao da su rekli ok previše smo poludeli sa ovim novim modelima u odnosu na prošle, hajde malo da smirimo priču i nađemo se na pola puta.

nije loše, deluje funkcionalnije, pozadi ok - jedino deluje da je mali auto generalno.

2 hours ago, dovlagsi said:

na bazi budućeg VW ID.Polo

pa da, to je to, vidi se da je mali.

12 minutes ago, killYg0r said:

Kida Cupra sta radi 

samo ./. za EV

napraviće i običan, svi sad idu prvo sa "samo EV" i onda op evo ga i standardni.

• 2 weeks later...
1 hour ago, dovlagsi said:

Cene EV, posebno sa kinezima, su sad došle na nivo SUS automobila ili su jako jako blizu. Odnosno ima i jeftinih ali su prosto manje klase itd, ali kad se gleda egal 1:1 sa istim SUS jako su blizu. 

Sad je "samo" kvaka u tome što ljudi nemaju gde da ih pune osim ako ne mogu to da rade sami kod kuće - oslanjati se na punjače po pumpama i tržnim centrima prosto nije dobar scenario. Igrom slučaja često svraćam do Merkatora i Bea, više puta nego manje se događa da su svi punjači zauzeti. 

Oni koji imaju opciju punjenja kod kuće svakako su zadovoljni EV varijantom (kada isključimo potencijalne probleme sa kvarovima i cenama baterija) - evo baš jedan forumaš ima i on puni ali doduše na "seljački" način, kabl kroz prozor u dvorište :)) No, ako radi ... 🙂

2 hours ago, dovlagsi said:

Osim sto je tekst preneo sajt sa .rs domenom, a sa BiH sajta, kakve veze ima sa Srbijom, kad sve vreme pise o Spaniji? Odakle to koji uvoznik nudi T3 po iskazanoj ceni?

Oktavija kod nas trenutno 21800 za essence, 22500 za Selection. U spaniji pocinje sa 1,5L mHEV i automatikom, prednjim senzorima i sta jos, nisam sve video. Nema nize opcije kao kod nas.

Nema nikakve veze sa Srbijom, samo je tekst preneo šta se dešava u Španiji. Verovatno su i subvencije i registracija i sve kod njih drugačiji pa poređenje ima smisla. A u Španiji Oktavija "kreće od 29.350 eur" što znači da su realno tu negde, pogotovu što kad sam ušao u konfigurator nisam uspeo da spustim ispod 35.200 i to samo u šerpa plavoj boji. Doduše možda postoji neki popust koji ti obračuna na kraju... To što kod nas postoje specijalno ogoljeni modeli plus su Oktavije kod nas jeftinije jer povlačimo ozbiljne količine za potrebe državnih korisnika je druga stvar 🙂 

Suština je da su se cene poprilično izjednačile, pogotovu ako gledamo kineske EV modele i jeftinije evropske SUS modele. Pogotovu kod nas gde je cena struje za domaćinstva i dalje dosta niska bi trebalo da ti se baš isplati EV po gradu, naravno ako imaš mogućnost da ga puniš u dvorištu, preko terase i slično... Sam broj javnih punjača je toliko mali da em se ne isplate em mislim da nije ni realno očekivati da uvek možeš da dopunjuješ na njima baš zbog gužve. 

Inače nalete mi ovaj video, nije loše zapažanje kako je BYD došao tu gde je i kako su Kinezi sad iskulirali sa subvencijama kad su već preuzeli dobar deo tržišta i onda Evropljani i Ameri samo mogu da kukaju. Verujem da će biti još dosta gore u narednih 5-10 godina po "naše" proizvođače. Zanemariti naslov videa, senzacionalistički je, sam video je mnogo više balansirana priča. 

• Downvote (-1) 1

Heghlu'meH QaQ jajvam

5 minutes ago, Zwerko said:

Nema nikakve veze sa Srbijom, samo je tekst preneo šta se dešava u Španiji.

Pa, to sam i napisao. Dovla je napravio klikbejt post, a Laki "srednje ime kontent" trlja ruke :)))))))

7 minutes ago, Zwerko said:

A u Španiji Oktavija "kreće od 29.350 eur" što znači da su realno tu negde, pogotovu što kad sam ušao u konfigurator nisam uspeo da spustim ispod 35.200 i to samo u šerpa plavoj boji. Doduše možda postoji neki popust koji ti obračuna na kraju

29350 je "preporucena maloprodajna cena" koja nema veze sa vezon, ne postoji nigd esem na sajtu.

Na lageru ima u beloj boji za 32.200

https://www.skoda.es/apps/stock/carDetail/ESP011720131349-2025?EquipmentLine=BIADSE&Fuel=B&Model=BIAD&Transmission=A&Sort=DATE_OFFER&SortDirection=DESC

image.thumb.png.5d10dabc7a96931ec5442b1e15aee868.png

8 minutes ago, Zwerko said:

To što kod nas postoje specijalno ogoljeni modeli

"Specijalno ogoljeni" - potpuno netacno. Proizvodjas, u ovom slucaju Skoda, serijski pravi i nudi i te modele, a konkretan uvoznik odredjuje koje ce da narucuje i prodaje. Spanski diler nece takve, vec opremljenije, zato je i startna cena veca (plus u Spaniji diler mora da zaradi vise, pa je marza veca). Ne znaci da Oktavija ne moze da se kupi jeftinije: barem u EU mozes da porucis iz druge drzave (pre nekoliko godina je bilo da su neki Hrvati kupovali od slovenackog prodavca jer je bilo solidno jeftinije).

1 hour ago, Zwerko said:

Suština je da su se cene poprilično izjednačile

Ne, nisu se izjednacili, nego se razlika smanjila. Ako pod izjednacacanjem pricamo o dobro opremeljenom SUS autmoobiliuu i osnovno opremljenom EV za slicne pare, onda treba da nanovo definisemo sta znaci "izjednacili". Za kineske modele svi znamo zasto i kako su dostupniji.

1 hour ago, Dick Warlock said:

Osim sto je tekst preneo sajt sa .rs domenom, a sa BiH sajta, kakve veze ima sa Srbijom, kad sve vreme pise o Spaniji? Odakle to koji uvoznik nudi T3 po iskazanoj ceni?

ne znam ni da tesla ovde ima uvoznika 🙂

ovo je više momenat pošto je 33k sad u španiji za 2-3 god će krenuti da je uvoze kod nas za 24k 🙂