Jump to content

EV i Plug-in automobili - pričajte

dovlagsi

Recommended Posts

18 hours ago, Highl1 said:

Tesla Y, prozivao ga ja na instagramu kad je menjao akumulator i slao mu one Tesla meme-ove, ali ne da se :tf: 

ah pa da, i ja pitam svašta, kao da bi trupsi imao bilo koji drugi EV 🙂

19 hours ago, Eternall said:

Pročitam tu i tamo po netu da neko vozi eGolf, e208, Zoe, i3, ponekad i Teslu - pa rekoh ima li konkretnih vlasnika, možda forumaša koji su preko gde EV ima malkice više smisla, ili malo više HC pojedinaca koji su uplovili u EV vode na našim prostorima - you never know.

'naš kako, vozio sam se više puta u tesli ali i u ovim svim drugim koje si i sam pomenuo - egolf, e208, Zoe itd itd - jedino u tesli mogu da kažem da imaš taj neki osećaj da se "ne čuje a ide" i donekle taj premium momenat kola, ali isto tako moram da kažem da minimalizam + veliki ekran na sredini nekome možda neće odgovarati, ja sam potencijalno jedan od tih. Volim da imam u kolima što više dugmića :)) Stakleni krov je ok momenat za nekoga, nisam siguran da je i za mene ali preglednost deluje stvarno super.

Ovi svi drugi običniji automobili bukvalno deluju kao da su uzeli standardni auto i zamenili šta su morali da bi bio EV i čuje se kao da ima standardni motor :)) nema doduše da ga "napinje" kad menja brzine i u tom smislu ne vuče i ne cima, ali sve drugo je vrlo slično rekao bih.

19 hours ago, Eternall said:

Zavisi - blizu u smislu prošao sam pored auta, ili blizu da kupim za vožnju po gradu pa odustao - u oba slučaja važi se, i to je nekakvo iskustvo zar ne.

21 hours ago, dovlagsi said:

da kupim 🙂 moj stav je da EV trenutno ima smisla samo kao gradsko vozilo koje imaš gde da puniš kod svoje kuće. u tom smislu je smart najbolja opcija, domet ~120km (oni navode 160, pa neka bude i 100) što je sasvim dovoljno da ne moraš da ga puniš svaki dan a i možeš. 

sve druge opcije su potpuno blesave ako mene neko pita u ovom trenutku i kod nas, sa ovim brojem punjača i "nesigurnosti". Baš sam skoro video Tesle u nekom hotelu kod nas koji ima punjač (dva punjača) i razmišljam da je lik krenuo sa Teslom ovde, da konkretno punjači ne rade ili da su oba puna drugim kolima, šta bi rado kad okolo nigde ničega nema 100km u bilo kom radijusu. OK, možeš da se snađeš kao - dajte mi običnu utičnicu pa ga puniš 2 dana nekako, ali suviše je to "nestabilno".

Više sa ovim cenama ni sam ne znam šta da mislim, ali ako je neki rendom kinez 35k onda bih možda i dao za mazdu 45k 🙂

Cene nove Mazda 6e u Srbiji:

• Mazda6e 190 kW Takumi €43,490
  • Mazda6e 190 kW Takumi Plus €45,440
  • Mazda6e 180 kW Long Range Takumi €45,090
  • Mazda6e 180 kW Long Range Takumi Plus €47,040

8 hours ago, killYg0r said:

Pa realno je odlicna ponuda. Ako na to ide i -5k od drzave neka peva ova kuca.

Da su ubacili hibrid opciju lagano bi se razmislilo.

da je situacija sa punjačima itd normalna, jeste dobra ponuda jer auto izgleda odlično nema priče.

verujem da je bez subvencije jer se nigde ne pominje da je uračunata subvencija, samo je pitanje sad kako je i koliko odobravaju zbog pande.

1 hour ago, killYg0r said:

5k je EV

2.5K je full hibrid

9 minutes ago, Zwerko said:

Nema u 2025. godini subvencija za hibride, samo za vozila isključivo na električni pogon (član 4. stav 3. Uredbe)

https://www.ekologija.gov.rs/saopstenja/vesti/vujovic-i-u-2025-godini-subvencije-za-elektricna-vozila-od-5000-evra

UREDBA O USLOVIMA I NAČINU SPROVOĐENJA SUBVENCIONISANE KUPOVINE NOVIH VOZILA KOJA IMAJU ISKLJUČIVO ELEKTRIČNI POGON

Edited by Dick Warlock

6 hours ago, manson said:

ali, koja je poenta tolike fabrike? 🙂 znam da fabrike mogu biti velike, proces je dugačak, svašta se tu događa, ali da imaš fabriku veću od celog grada mi deluje nenormalno, čak i da prognoziraju da će praviti milijardu automobila nedeljno 🙂

a nije ni auto baš toliko velika stvar da zahteva ne znam kakvu fabriku.

Po ovom klipu mi deluje da će tu bili i zgrade za radnike. Moguće onda i sve ostalo što je potrebno za život. Dovedu radnike, zatvore kapiju za njima i nikada ih više ne puste 🙂 

Edited by manson

1 hour ago, manson said:

Po ovom klipu mi deluje da će tu bili i zgrade za radnike. Moguće onda i sve ostalo što je potrebno za život. Dovedu radnike, zatvore kapiju za njima i nikada ih više ne puste 🙂 

pa i to ... imaš kod nas onu fabriku guma koja isto ima i smeštajne kapacitete tj. zgrade za život, koliko to može da bude? evo uzmi delta city i belvil - u belvil stane X hiljada radnika lagano, da ne guglam sad koliko je bilo takmičara za univerzijadu, i onda tome pridodaš koliko god hoćeš prostora za fabriku 🙂 ajd da kažemo ceo novi beograd da zauzmeš, pa nije ni blizu 🙂

malo je deceptive naslov...posto S. Francisko zvanicna teritorija grada je samo delic cele aglomeracije, evo pogledajte skrinshot...tipa BG je 10 puta veci od ove povrsine...tako da nije nerealno da fabrika zauzme toliko povrsinu, iako jeste ogromna

image.thumb.png.a023dc00e863645a3b53683a8f8abe80.png 

srpskivojnik-3.jpg

Juče sam shvatio jedan problem sa postojećom infrastrukturom u odnosu na EV automobile, čak i kod nas. Naime već sam pominjao kako izgleda da dvoje komšija, muž i žena, radi nešto u predstavništvu WV pa stalno voze neke sempl automobile (kad mi se svideo novi A5) i sad je jedan od auta koji je parkiran na mestima pored mog bio ID.7 - moram priznati da izgleda čak i poprilično pristojno. Međutim ono što je meni tu zapalo za oko jeste da su kod nas u zgradi za parking one "klackalice", praktično hidraulični liftovi da bi stalo duplo više auta bez potrebe da se pravi dodatna rampa za donji nivo, a tu sa strane piše da je maksimalna težina automobila 2.000kg, čemu ja nisam pridavao poseban značaj jer prosto mi je svaki auto dosta lakši od toga, plus sigurno postoji neka tolerancija. Međutim guglanjem dođemo do toga da je ID.7 težak 2.172kg u nekoj običnoj konfiguraciji (ne znam da li je teži u nekom jačem paketu baterija). I sad kao te klackalice su duple, pa je tipa Seat Arona koji je pored tipa 1.300kg i stariji A4 karavan koji je parkiran ispod isto toliko, a poslednje mesto je i prazno, tako da ne verujem da bi sada moglo da napravi problem. Ali da li je neko razmišljao o tim aspektima kad recimo za 10+ godina tu budu parkirana sva četiri EV? 😄 

Plus kad smo kod infrastrukture sam se smejao jer sam u proteklih par dana nekoliko puta video neki BMW i3 koji je izbrendiran "imate brzi punjač za električna vozila na adresi.... " 😄 

• Downvote (-1) 1

Heghlu'meH QaQ jajvam

On 4/12/2025 at 11:21 AM, Dule_smor said:

malo je deceptive naslov...posto S. Francisko zvanicna teritorija grada je samo delic cele aglomeracije, evo pogledajte skrinshot...tipa BG je 10 puta veci od ove povrsine...tako da nije nerealno da fabrika zauzme toliko povrsinu, iako jeste ogromna

aha, ok, onda ima smisla, nemam pojma prostor to baš loše procenjujem kao i broj ljudi 🙂

Ne znam sto ali nisam iznenadjen ako je tačno 🙂

Tesla is facing a proposed class action suit over allegations that it has been speeding up odometers so its vehicles will fall out of warranty faster, according to a report by Reuters. This would make it easier for the company to get out of paying for repairs.

Nyree Hinton, the plaintiff in the case, alleges that Tesla odometer readers are designed to change with energy consumption, driver behavior and mysterious predictive algorithms, and not actual mileage driven. He said that the odometer on the 2020 Model Y he bought in December 2022 had 36,772 miles on the clock at the time of purchas

• Sad 1

19 hours ago, manson said:

Kakav ološ.

Hinton alleges that the odometer went up by 72 miles each day, when he only drove around 20. He made comparisons to his other vehicles and concluded that the odometer ran, at the minimum, 15 percent fast. This caused his 50,000-mile basic warranty to expire ahead of schedule, which forced him to pay a $10,000 suspension repair bill out of pocket.

🙂

ima I ovde cela diskusija - https://teslamotorsclub.com/tmc/threads/odometer-accuracy-issue.309152/

Američka verzija Dacia Spring, makar u domenu cene:

A company backed by Jeff Bezos, Slate Auto, just came out of stealth mode to unveil its first EV, and it's incredibly interesting. The Slate Pickup is a tiny and boxy, almost Kei-like truck that will be sold in a barebones configuration for as little as $27,500, or $20,000 with the Federal US tax credit. That would make it one of the cheapest EVs available, but there is a catch: it doesn't come with a stereo, touchscreen or even paint options, and the 150 mile range makes it more of an urban runner than a cross country machine.

A good analogy to the Slate Pickup is a home-built PC that comes with the basics but can then be infinitely customized. For the entry-level model (the "Blank Slate"), you get two seats, a bed large enough to hold a sheet of plywood, plastic composite body panels and any paint color you like, as long as it's grey. Curb weight is 3,500 pounds and it's 25-inches shorter than a Ford Maverick. There's no infotainment system, just a universal phone mount and USB power. Power windows? Heck no, it comes standard with crank opening (it does have AC though). And with just a 52.7 kWh battery, range is limited to 150 miles, though it does support 150kW fast charging.

@absoluteovi nešto za tebe napravili!

Where most automakers try to max out a vehicle's features, Slate is banking on a subset of buyers that don't care about, say, self-driving but do enjoy DIY personalization. In its video, the company points out that it took out everything "that wasn't a car" like "a fancy screen, colored lighting, cooled seats, self driving, self parking and automated cup holders."

image.png

• Sad 2