Jump to content

Devizni račun


Recommended Posts

Hi there RUR

 

Imam neku pozamašnu sumu novca koju treba da mi pošalju iz Holandije (350+ eur) i potrebno je da napravim invoice sa svim onim važnim brojevima računa, swift itd.

E sad, mene interesuje, u koju banku mi preporučujete da odem i potražim informacije za otvaranje deviznog računa i šta mi je sve potrebno? Trenutno sam nezaposleni master student, pa ne znam da li da tražim neke namenske 'student' račune ili baš devizni samo?

 

Ty RUR

:v

Link to comment
Share on other sites

Ovaj Ivan neozbiljan :C

 

A problem je što neće biti one-time nego će slati s vremena na vreme (svaka 3 meseca) pa bih da zaobiđem to smaranje neke treće osobe da prima novac i šalje meni.

 

Paypal - ne nude tu opciju, smaraju samo da mora preko bank transfera i nikako drugačije.

Edited by lawl_

:v

Link to comment
Share on other sites

U sustini ti nije to nesto komplikovano, ja imam iskustvo s Intezom, ali mislim da je i u ostalim bankama slicna procedura. Odes, otvoris devizni racun (pogledaj po sajtovima kolike su nadoknade kod koga i sl, mozda se negde vise isplati) i u isto vreme im trazis instrukcije za placanje iz inostranstva u valuti u kojoj ti treba, pretpostavljam eur. Posle to posaljes njima, oni ti posalju kes, kad stigne kes zove te neko iz banke da popunis neki obrazac, obicno se stavlja nesto tipa "usluge izvrsene u inostranstvu" kao razlog novcanog priliva i to ti je to, posle su ti pare na raspolaganju (ne secam se samo da li je odmah ili tipa sutradan). Samo imaj u vidu da ti taj bankovni transfer kosta 10-11 eur po transakciji bez obzira na iznos, pa pokusaj da ih ubedis da tebi treba neto da isplate 350 evra a da oni snose trosak transfera (mada nije nemoguce da oni kao firma to vec tako i racunaju). 

  • Upvote (+1) 1

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

ako primaš pare na devizni račun u domaćoj banci, te pare će biti prenete pomoću SWIFT sistema za međunarodno plaćanje.

 

SWIFT provizije su takve da se baš ne isplati tim putem slati sitne sume (odavde košta minimum 20eur da pošalješ pare, mada i to varira od zemlje do zemlje i od banke od banke). ako je one time thing, jebiga, al ako planiraš da radiš za njih i dalje, bolje nađi jeftiniji način da primiš pare (skrill jelte)

 

veći deo provizije ide na teret onog ko ti plaća, ali će i tebi tvoja banka uzeti neki procenat toga što primiš. pozovi par banaka i raspitaj se kolike su im provizije na prilive preko swift-a.

 

sve relevantne podatke će ti oni dati odštampane na papiru, ali za svaki slučaj evo ti ovde šta ti treba:

beneficiary name: lawl lawlović

beneficiary address: beogradska 25, surčin

beneficiary bank: lopovska banka a.d. beograd

swift: XXXXRSBG, IBAN: RS00000000000000000

Link to comment
Share on other sites

One time bi ti mozda i proshlo preko nashe banke, al' bi svaki sledeci put bi neko mogao random da te smori i kaze ti pozvoz ne mozes ti da primas pare iz inostranstva.

 

Ja sam samo dva puta cuo za takav slucaj. Jedan je bio za podizanje para od pokera/kladjenja, to sad ima neki i zakon koji to onemogucava. Drugi put je kada mi je pare slao neki ludak koji ima racun na nekim Devicanskim ostrvima ili tako nesto, samo su me zvali ovi iz banke i objasnili mi da je to lokacija gde se peru pare i da taj transfer ne mogu da primim, posle par dana su vratili pare nazad. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...