Jump to content

Vesti iz sveta automobilizma

VELIKI KURAC

Recommended Posts

16 hours ago, manson said:

dal im je stvarno trebalo istraživanje za ovo? da ne budem that guy, ali svaki vid nekog manuelnog rada koji nisi zamenio automatizacijom pomaže mozgu, posebno ako nije repetitivan, a menjač u tom smislu iako ima standardne "zakonitosti" zahteva da menjaš brzine u određenim trenucima i reaguješ na situacije itd. 

ne mogu da kažem da mi ne prija nekad da sednem i vozim manuelno, ima taj neki momenat totalne kontrole koji nijedan ful auto menjač nisam primetio da nudi, doduše nisam vozio, nemam pojma, Kajena pa da znam dal' je tu bolje, ali postoji ta jedna milisekund razlika koja ume da zasmeta mnogo više nego što sam mislio da će. da ne pričam ako je automatik na ono citroenu c3 :))

13 hours ago, dovlagsi said:

Hahaha predstavili su ga, ima jebeni FEJK MANUELNI MENJAČ 😂 

automatik sa dva kvačila ali ima gated shifter i pedalu kvačila, sve fejk! Ako nisi u adekvatnoj brzini, menjač dalje sam menja 🤣 

gledam ovaj klip gde su ga predstavili i kako lik promeni brzinu tako se čuje neki specijalni efekat koji mi deluje totalno veštački ali sve vreme mislim da su ga oni dodali naknadno čisto da pojačaju taj momenat ručnog menjanja brzina.

međutim tako je nešto neprirodno da mi je od starta izgledalo da tu nešto smrdi.

ispostavlja se smrdi to što je zapravo fejk manuelni menjač 🙂

ok, siguran sam da nije uporedivo sa občnim automaticima, ipak je ferari, ali oni su zapravo umesto da prebaciš auto menjač u "manuelni" mod gde najčešće menjaš brzine na gore i dole zapravo uraditi sve to isto osim što ovde možeš da pomeraš menjač po ispravnim pozicijama manuelnog menjača? :)) znači u suštini kao da imam Logitech wheel set kod kuće? :))

13 hours ago, manson said:

ah čekaj, ali ovaj manuelni logi menjač zapravo ti dodaje još 190k na cenu kola :)))

The only real red flag is the fact that the pseudo-manual gearbox commands a premium of €190k (prices are still a little TBC regarding local taxes and the like) over the standard €400k 12Cilindri with the normal ‘box. 

Ovo je zanimljivo:

image.png

ne znam da li će to uskoro uvesti na ovaj običan TAG koji nismo kupili preko MTS-a, ali ako ima neka opcija da se uveže u toll4all za vinjete priča pa da kupiš na klik kad ideš negde, nije loša varijanta.

1 hour ago, manson said:

I ladno nema Grčka, TAG 🙂 

tu je očigledno nešto zapelo čim su najavili pa odustali pa opet najavili pa odustali, neka frka je tu sa povezivanjem.

a ovaj grčki tag sad ne šalju na adresu ali možeš lično da uzmeš na naplatnoj rampi, doduše tek posle rampe što znači da na granici onoj glavnoj moraš da čekaš kao i svi pa tek onda kupiš, makar taj prvi put.

On 7/4/2026 at 10:55 AM, Lucky said:

ok, siguran sam da nije uporedivo sa občnim automaticima, ipak je ferari, ali oni su zapravo umesto da prebaciš auto menjač u "manuelni" mod gde najčešće menjaš brzine na gore i dole zapravo uraditi sve to isto osim što ovde možeš da pomeraš menjač po ispravnim pozicijama manuelnog menjača? :)) znači u suštini kao da imam Logitech wheel set kod kuće? :))

Nije baš tako, ovde imaš i kvačilo sa "force feedback" efektom. Zanimljivo bi bilo videti da li možeš da oceniš gde hvata, kako se vozi na pola kvačila, šta se dešava kada kvačilom hoćeš da kočiš motorom, tj koliko je dobra simulacija 🙂

ah čekaj, ali ovaj manuelni logi menjač zapravo ti dodaje još 190k na cenu kola :)))

Po mom mišljenju to je jedini problem u celoj priči - da su rekli doplatite 10% za "manuelni" menjač to bi mi bilo ok. Ili da doplatiš 50% više (na ionako skup auto) ali onda dobiješ pravi manuelni mehanički menjač i pravo Ferrari iskustvo. U poređenju sa ovim zvučnik motora u Škodi deluje kao minorna zajebancija 🙂

Međutim računam da je sve to nebitno jer će usloviti ljude da kupuju ovo govno, kao i Luce, i pokupovaće Arapi i drugi puni para da bi kasnije mogli da budu prvi u redu za neki zapravo kršten Ferrari. Ako naravno nisu skroz odustali od pravljenja krštenih Ferrarija 😄 

1 hour ago, Lucky said:

ne znam da li će to uskoro uvesti na ovaj običan TAG koji nismo kupili preko MTS-a, ali ako ima neka opcija da se uveže u toll4all za vinjete priča pa da kupiš na klik kad ideš negde, nije loša varijanta.

U ovoj celoj priči je problem samo vezivanje za bilo kakav TAG i priča oko toga jer ove zemlje nemaju to nego imaju vinjetu koja se veže za tablice. Za Sloveniju, Mađarsku, Slovačku i Austriju sam najnormalnije uvek kupovao vinjetu online, jedino što bi ovde moglo da bude prednost što preko MTS sajta kupuješ na srpskom. Ali bukvalno su samo posrednik, ništa ne dobijaš kao uslugu, nadam se makar da će cene biti iste kao zvanične a ne veće 😄 Pri tom sam siguran da vinjetu moraš opet uzeti unapred, u smislu ne može da bude "post paid" kad već uđeš u Sloveniju na primer pa ti oni samo obračunaju sa MTS naloga jer bi ti to već tretirali kao kaznu da nisi uzeo vinjetu koja je kapiram dosta skuplja.

Zato i nema nikakvih dodirnih tačaka sa Grčkom jer Grci imaju takođe TAG i morao bi da se uveže sistemski sa našim TAG-ovima, a tu je očigledno negde zapelo s naše ili njihove strane. 

• Downvote (-1) 1

Heghlu'meH QaQ jajvam

38 minutes ago, Zwerko said:

Nije baš tako, ovde imaš i kvačilo sa "force feedback" efektom. Zanimljivo bi bilo videti da li možeš da oceniš gde hvata, kako se vozi na pola kvačila, šta se dešava kada kvačilom hoćeš da kočiš motorom, tj koliko je dobra simulacija 🙂

treba sad samo negde da se pojavi info da su sistem razvijali u saradnji sa Logitechom :)) ili oni drugi dal trustmaster ili kako se zovu oni što su još napredniji simulacioni volani :))

38 minutes ago, Zwerko said:

U ovoj celoj priči je problem samo vezivanje za bilo kakav TAG i priča oko toga jer ove zemlje nemaju to nego imaju vinjetu koja se veže za tablice. Za Sloveniju, Mađarsku, Slovačku i Austriju sam najnormalnije uvek kupovao vinjetu online, jedino što bi ovde moglo da bude prednost što preko MTS sajta kupuješ na srpskom. Ali bukvalno su samo posrednik, ništa ne dobijaš kao uslugu, nadam se makar da će cene biti iste kao zvanične a ne veće 😄 Pri tom sam siguran da vinjetu moraš opet uzeti unapred, u smislu ne može da bude "post paid" kad već uđeš u Sloveniju na primer pa ti oni samo obračunaju sa MTS naloga jer bi ti to već tretirali kao kaznu da nisi uzeo vinjetu koja je kapiram dosta skuplja.

da, to je i meni palo napamet, ali na primer ako možeš nekako da uvežeš karticu napišeš svoje podatke, samo štikliraš koje hoćeš vinjete i sve je na jednom mestu nije to loša fora, ali ako sve ideš ručno onda i nema puno smisla u odnosu na direkt kupovinu sa drugih sajtova.

možda gađaju ove naše što nisu do sad kupovali online jer "nisu smeli" i nisu znali gde da kupuju, ne znaju engleski i šta god.

Ok, može da ima umemorisanu tvoju tablicu i broj kartice ali to je najmanji deo posla. Ne možeš samo da "štikliraš vinjete" jer moraš da biraš trajanje, datume i slično što najviše vremena oduzima. Jedina prednost je što je domaći sajt i na srpskom pa ima smisla ako sa svojim podacima više veruješ Telekomu nego Austriji ili Švajacarskoj :)

I ok, ako ideš u Beč možda je malo lakše da na jednom sajtu uzmeš vinjetu i za Mađarsku i za Austriju, ali opet nije ništa revolucionarno.

• Downvote (-1) 1

Heghlu'meH QaQ jajvam