Jump to content

Dark Knight Rises


Recommended Posts

Одгледах и ја, класични Нолан, тако да је нефејл по дефиницији у принципу, Нолан зна да направи филм да је добар. Е сад, мени је можда најслабији од ових осталих Ноланових блокбастера. Али све ми је то близу, оно, ако је најбољи девет, овај ми је осам, а не четири, тако да то и није претерано битно.

Оно где је ово слабији филм од осталих (не мислим само на сад полети него и на ових осталих пар), по мени, то је карактеризација. А ја волем то код њега јер уме да направи блокбастер да га гледа зилион људи, а да нема аватар карактеризацију, него да успе ту да профура неке океј ствари (наравно, обучене у коцу, али опет океј ствари). То ми је можда и најготивнија ствар код њега. А овде ми је то најслабије.

Друго, филм није бетменаст (нема мрака и сцена де се стоји на згради двајс минута и гледа са крова, нема бешумности и невидљивости, него је баш оно или отворена крљачина ко је већа мрцина или отворена пуцачина или отворено мозгање), мада сам то и очекивао јер је трећи део у трилогији де ће да буде велка фрка и знамо све главне ликове и све што иде уз то.

Све у свему, добар филм, очекиво сам да буде такав, јебига, не могу много да паламудим јер ја волим Нолана како ради, а он увек избацује сто посто ноланасте филмове и то је то, чак му и глуме исти ликови нон стоп...

Е сад

Нисам знао да је ово крај, сад сам овде прочитао. Мени оно баш деловало као ''квази крај'', оно, све је лијепо, онај томи нашо беткејв, биће срање неко, бетмен ће да сконта робина и онда ће да се активира. Оно ми је толко било ''није још готово лол'' са све оним улажењем у пећну да ми уопште није јасно како ће ту да заврше.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

-2 x fejluje da se popne pa onda je tu master mijagi da mu objasni da mu smeta konopac.

-pocepane americke zastave se vijore da najave izlazak pandura iz kanalizacije, iz koje dupetom njih 3000 nije mrdnulo 1 mesec, kurva motorom raznese izlaz

-iz neke picke materine u aziji se pojavljuje tacno pred catwoman u USA.

-krivi mu se faca pod maskom kad prica, sasvim normalno izgleda bez iste.

-Bane ubija ljude iz zezanja snapujuci im vratove, svi placenici radije ginu nego da pricaju, sve u ime netolikolepe mastermindice, u ime ljubavi? wat?

-Mladi Robin trcakara unaokolo demonstrirajuci svu cistocu mladosti, bez bremena vremesne, iskusnije generacije, opet kontrateg Betmenu, uvek u pravu, postupci samo moralni i bez greske.

i jos milion malih gluposti ... mozda meni smeta sto sam odledao se7en, pa sam ocekivao nesto realnije* (lol superhero movie)

- Sto se penjanja tice, mozda je to malo slabiji momenat filma, u smislu "vidi ne moze da skoci s konopcem, ali moze bez lololo, nije logicno itd", ali je potreban da bi se ilustrovao razvoj lika, i kao metafora sluzi odlicno u filmu.

- Ne znam sta je nelogicno ovde ? Kurva ima rakete na motoru, panduri nemaju nista osim pistolja i pendreka?

- Zatvor u kome se nalazio je u Albaniji inace, ne u Aziji. Nebitno sasvim za pricu GDE... ali je bitno da film apsolutno nista ne bi dobio da je prikazano bilo sto od njegovog putovanja kuci. Mislim, film je ionako spor, jel treba sad da trose jos vremena na to kako on hoda nekim planinskim stazama, sumama, seda na bus, seda na avion.. ili sta? Glavna poenta zatvora je ispricana.. a to je da se popeo covek, jelte dark knight RISES

- Za facu ispod maske nisam primetio.

- Sto se tice Bane-a i placenika... pa ne znam. Bane je treniran od strane league of shadows-a i ima superljudsku snagu, sta je problem da lomi vratove? Pri tom... lepo je objasnjeno sve u ime cega je, nema tu nikakve dileme.

- Sto se Robina tice... on je dobro napravljen lik, skroz chist, moralno solidan lik, sve je lepo opisano i postavljeno ga moze da preuzme ulogu betmena na kraju. Betmen se umorio, koraptovao, polomljen je sav, dok je Robin chist i u punoj snazi mentalnoj i fizickoj ! HE

Get smart or die dumb!

Link to comment
Share on other sites

I Nolan u sva tri filma kritikuje štošta vezano za društvo, a onda pusti Betmena da se konformizuje i samim tim tu konformizaciju propagira gledaocima.

Па у свим филмовима се критикује друштво, али се исто тако прејзује у неким другим аспектима. Увек нешто ''грађани'' буду до јаја, у прошлом смо имали ликове на броду, овде имамо муркане итд. Мислим, мало је прешироко дефинисати ''критикује друштво'' као ''мораш нон стоп да критикујеш све аспекте друштва''. Па неће сад бетмен кад се пензионише да, не знам, иде го по улици и да се дере да су сви чобани. Доста се он цимо, сад нек блеји мало ко нормалан човек.

Друго, мислим да је читава поента у томе, наш бетмен је порасо и није више неуротичан и сад може да буде нормалан. Цео његов психолошки пут је од бијесног/уплашеног детета до зен лика. Све бетмен године су године и даље бијесног/уплашеног детета, а не зен лика. И коначно је порасо љуби га деда и може да прца кетвумен и да вози ламбо по аутобановима. Он је за време бетменовања имао различите степене неурозе, али је увек била присутна. И увек се бетменисао због личног трипа, а не зато што је неки паладин - све је било фјуловано маторцима. И увек је Алфред био у фазону добро је, набетменисо си се, видимо, ај сад иди буди нормалан и био је у праву. Али не може то на силу.

Укратко, крајњи циљ Бруса Вејна у овој трилогији је да не буде бетмен. Други људи, који нису ТОЛИКО сјебани буду мало металци, панкери, репери, млади горани, политичка омладина, шта год, па онда буду нормални после (они који сазру). Пошто госн Брус јесте толико сјебан, он је био бетмен и био је бетмен релативно дуго. Спасавање Готама/свијета је нуспродукт и зато имамо филмове да бисмо их гледали, али са психолошког аспекта, главни подвиг који је на Брусу Вејну је да не буде бетмен, а да не буде ретардиран због тога.

(осим ако ниси Мајкл Китон, онда си и бетмен и јебач у исто време, пошто си олскул мужјак, јер је деведес прва или која већ, а не 2012, где сви морају да буду несигурне лезбејке бар у неком проценту, а туга у теби је зауздана твојим јебачством:) )

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

@ Duljo

Нисам знао да је ово крај, сад сам овде прочитао. Мени оно баш деловало као ''квази крај'', оно, све је лијепо, онај томи нашо беткејв, биће срање неко, бетмен ће да сконта робина и онда ће да се активира. Оно ми је толко било ''није још готово лол'' са све оним улажењем у пећну да ми уопште није јасно како ће ту да заврше.

Pa kako ti nije jasno?

Ceo film i cela trilogija je puna hintova da je Tomi novi betmen. Od direktnih tipa razgovor "Betmen moze da bude bilo ko, betmen je ideal" ... do manje nekih suptilnijih. I ceo taj kraj bas vristi "kraj trilogije", i to kako je snimljen, i to sta se sadrzi u tim scenama. Prvo... snimljen je tako da sadrzi POV svih bitnih likova OSIM Brusa Vejna (mala implikacija da je on postao nebitan). Zatim... hintovi svima ....

1) Morgan Frimen lik aka Lucijus - Saznaje da je Brus Vejn ipak ugradio autopilota, tj. da je ziv.

2) Alfred - Vidi Betmena i Ketvuman kao obicne ljude

3) Gordon - Vidi popravljen betsignal sto implicira "betmen je ziv, umro nije"

4) Najvazniji hint - Tomi - Saznajemo da mu je rl ime.. Robin, time saznajemo da je on ustvari ispunio tu ulogu sajdkika u ovom filmu, na neki Nolanovski nacin, znaci ne direktno. Zatim njegovi razgovori s Betmenom o tome zasto treba nositi masku, itd itd. Na kraju njegovo nalazenje Betkejva gde Nolan prikazuje na isti nacin kao Bejlovo nalazenje betkejva... ono... ulazak.. zatim iznenadni prelet slepih miseva... itd itd... i onda na kraju bukvalno poslednji kadar filma... Tomi na platformi... koja se podize.. i odmah zatim ispisan naslov filma.. dark knight.. RISES... as in... platforma koja se rajzuje a na njoj je dark knight itd.

ELEM ! Odlican je film !

Get smart or die dumb!

Link to comment
Share on other sites

Ма ја сам све то скапиро као трип да ће Томи да се напржи на виџилантизам, а не да буде нови бетмен. Типа да ће стварно да буде Робин. А ови што седе ко обични људи, то је најстарији бејт на свету:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Можда, али цео концепт мора доста да се сроза због дебелих амера, па тако бетмен има коефицијент интелигенције 80 кроз целу трилогију што се тога тиче, ваљда да би се идентификово авераџ џо са њим, шта ли. То је цена блокбастера, јебига:)

У кецу му Нисон рецитује психологију за други средње цео филм, док је он у фазону хур дур, овде имамо пола сата канапа који упада у очи и смењује се са сценама детета које пали без канапа и упадице маторог између тих сцена које све гласе ''мораш КАО ОНО ДЕТЕ, КАО ДЕТЕ, капираш, КАО ШТО ЈЕ ДЕТЕ ИЗАШЛО'', па онда опет иде дете без конопца, па онда опет цео ритуал везивања конопца и тако сто година:) И онда нормалан човек после првих седамсто пута тога каже ''БРАТЕ ИДИ БЕЗ КОНОПЦА ЈЕБЕМ ТИ МАТЕР'', док капирам да неки просечан дебил на крају каже ''ладно је требало без конопца, добра фора''.

Оћу да кажем да у том ''универзуму'' су сви ретардирани да би мали дебели амер гледао филм без напрезања, тако да није грех што наш јуноша не капира сто година шта треба да уради:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Ono što sam pokušao da kažem, a Bole me je pitao je...

Šta je istina u propagandi negativaca ovog filma da su zli nasvinjeni bogatuni zreli za odstrel, a šta je samo jeftino opravdanje za mnogo ispoljenog zla?

Da nema Betmena koji služi kao simbol dobrog i navodi gledaoca/mene na pravi zaključak, opušteno bih bio na strani Bejna, ako gledamo samo propagirani cilj, a ne i sve metode. Zapravo, čitav taj trip da samo zlikovci (nužno je da su luđaci, kao što je i Betmen lud, ali dobar) podstiču na revoluciju, a da je tu velika šansa da (eto, joooj...) nevini stradaju pošto će vlast doći u pogrešne ruke (sud zločinaca, na primer) je opravdan kada gledamo vreme u kom se film pravi, ali je meni užasan i neljudski. I jednostavno je, IMHO, laž.

Nolan, kao šlag na tortu svog kenjanja po bilo kakvoj revolucionarnoj ideologiji, na kraju stavlja naš simbol dobra u zasluženu bogatašku (nasvinjenu i zadriglu, samo još dotle nisu stigli, pošto su se tek penzionisali) penziju. I, da... Možemo na to da gledamo kao da je fizički sjebani Brus Vejn došao do kraja svog vidžilenti puta, a pritom se i mentalno oporavio, te ne oseća potrebu da Betmenuje, i to jeste jedan aspekt, ali samo jedan. Ako ih i podsvesno osetiš više, kao gledalac, osetićeš da je sistem dobar, da je sve kul, živeo kapitalizam, juhu, juhu!

Ukratko, ja ovo gledam kao da Nolan uvek pomalo kreće putem da kaže ono što je Frenk Miler rekao pre 26 godina, a onda odustane i iskulira. I zato mi se ne dopada. Ali to je sve vrlo subjektivno. :)

FushiSigb.thumb.jpg.f75f13b0202c1af84974

Link to comment
Share on other sites

Знамо да се Робин не зове Робин, али видиш да КОКЕТИРАЈУ са тим. Што би се звао Робин неко ко се не зове тако цео филм, па му после она риба каже ''лол зовеш се Робин то је лепо име ЈА БИХ ГА КОРИСТИЛА''

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Ono što sam pokušao da kažem, a Bole me je pitao je...

Šta je istina u propagandi negativaca ovog filma da su zli nasvinjeni bogatuni zreli za odstrel, a šta je samo jeftino opravdanje za mnogo ispoljenog zla?

Da nema Betmena koji služi kao simbol dobrog i navodi gledaoca/mene na pravi zaključak, opušteno bih bio na strani Bejna, ako gledamo samo propagirani cilj, a ne i sve metode. Zapravo, čitav taj trip da samo zlikovci (nužno je da su luđaci, kao što je i Betmen lud, ali dobar) podstiču na revoluciju, a da je tu velika šansa da (eto, joooj...) nevini stradaju pošto će vlast doći u pogrešne ruke (sud zločinaca, na primer) je opravdan kada gledamo vreme u kom se film pravi, ali je meni užasan i neljudski. I jednostavno je, IMHO, laž.

Nolan, kao šlag na tortu svog kenjanja po bilo kakvoj revolucionarnoj ideologiji, na kraju stavlja naš simbol dobra u zasluženu bogatašku (nasvinjenu i zadriglu, samo još dotle nisu stigli, pošto su se tek penzionisali) penziju. I, da... Možemo na to da gledamo kao da je fizički sjebani Brus Vejn došao do kraja svog vidžilenti puta, a pritom se i mentalno oporavio, te ne oseća potrebu da Betmenuje, i to jeste jedan aspekt, ali samo jedan. Ako ih i podsvesno osetiš više, kao gledalac, osetićeš da je sistem dobar, da je sve kul, živeo kapitalizam, juhu, juhu!

Ukratko, ja ovo gledam kao da Nolan uvek pomalo kreće putem da kaže ono što je Frenk Miler rekao pre 26 godina, a onda odustane i iskulira. I zato mi se ne dopada. Ali to je sve vrlo subjektivno. :)

Јебига, ја никада нисам посматрао Нолана као неког лика који би те ствари профуравао. Друго, морамо да гледамо и бетмена као таквог. Он је увек у фазону ''пушите га криминалци'', а не ''пишем социолошке књиге на тему побољшавања квалитета живота и односа ан женерал'' :)

Исто тако, никад није у фазону да тим ликовима што на неваљао начин исправљају криве дрине, каже да им јебе матер ненормалну, него је увек у трипу ''али...али... неваљало то радите''. Оно, дође Раз ал гул да ујебава град, он је у фазону ''ево, промениће се то, видећете, па јој, па не можете сад да побијете цијели град'', а није у фазону ''шта причаш бре ти терористо''.

У суштини, највише штити сам поредак и просечног човека и у фазону је да је тај поредак, такав какав је, реалистично готиван у датом тренутку.

Заправо, цео трип ових филмова је, што се мене тиче, од првог филма био да друштво јесте сјебано, али да то не може да се мења тако бејнасто, џокерасто, разалгуласто, јер ће вам бетмен јебат матер. У преводу, ако вам је срање, ипак је то више океј него да вам дође Џокер, ЈЕЛ ТО ОЋЕТЕ. Тако да ја уопште немам утисак да је Нолан нешто кренуо, па стао, него да је такав од почетка био и остао у свим бетменима. На крају крајева, сам бетмен има БРДА пара и зато је неопходно да их троши на бетменисање или да прави сиротиште од гајбе (ко на крају овог бетмена) да би био чру. И најзад, бетмен има негативан емо трип према шљамчићу и конкретизованом криминалу, он би Мишковићу лупио шамар што је јадан, а оног цигу што краде ташне би стиго и поломио му и руке и ноге, вероватно.

Што се тиче трипа са једним аспектом пензионисања и више аспеката пензионисања:) Јесте, тачно је то, ти примаш више аспеката целе акције, међутим, они су неминовни. Главни аспект (то кажем јер, ако узмемо да неки робот гледа филм, то ће бити тај један главни аспект) јесте заправо тај лични пут бетмена и Брусово сазревање и залечење неуроза и анксиозности. И ту је крај такав какав је апсолутно оправдан, тј. ако мора да буде завршетак серијала, крај може бити или такав или да бетмен згине или да заврши потпуно луд у Лази. Значи, са путем се мора завршити, на овај или на онај начин. Изабран је најпотпунији начин - психолошка заокруженост. И то је океј сасвим.

Е сад, то што туда провејава трип и тих осталих аспеката, то није бетменова кривица, да се изразим тако пјеснички:) Тако да се мора посматрати ванбетменски, тј. искључиво као спољни фактор и ту долазимо до Нолана, холивуда и осталих срања. И ту долазимо до тог трипа да је то мени сасвим нормално и, штавише, срећан сам што бетмени нису трансформерси и мислим да је Нолан цар што је ето и тих три посто трипа да је Готам геј ставио у филм. Ти мислиш другачије, да је требало да профура тај трип скроз. Међутим, онда морамо да се вратимо на тематику филма и да кажемо - а који је онда смисао бетмена, као лика:) Мислим, бетмен није Робин Худ и интервенције у том смислу би биле лол. Такође, бетмен не треба да испада геј, јер се филм зове бетмен. Исто тако, неко спасавање Готама као таквог јер бетменов примарни циљ.

Оно што оћу да кажем је да не знам шта си ти очекивао, филмови се зову ''бетмен'', нису у питању аналитичке драме да ли је бетмен кул, да ли је Готам кул итд. ИАКО се кокетира са тим у неким лол дозама са времена на време.

Мада ја сад морам да дисклејмујем да нисам читао бетмене около и да немам упућеност ван ''мама види бетмен'' искуства коме сам био изложен, већ само неки интуитивни трип ко је бетмен, шта је бетмен и шта би требало да буде.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

@Duljo

Ne moraš da znaš Betmena iz stripa, diskutujemo baš kao da ne znamo, dakle, analiziramo film. Čini mi se da sam to već rekao. Za mene je Nolanov najveći problem što teme koje ga interesuju obradi dobro, a šta ga neinteresuje, loše i tako dobijemo isprekidanost filma, tj. osećaj isprekidanosti, ili osciliranja u scenariju. Očigledno je da njega zanimaju političke teme i on ih, po meni, dobro obrađuje i kada je reč o pojedinačnim problemima, tipa, osionost bogatih, siromaštvo, truli kapitalizam, propadanje društvenog morala, i slično, on je tu odličan. Tako je bilo sa Džokerom, tako je bilo i sada sa Bejnom. I njegovo rešenje problema je ok, jer je umereno. Pokazao je ekstreme jednog i drugog pristupa i rekao, vidite ljudi koliko je pogrešno težiti ektremima.

Međutim, nije dovoljno da napraviš super fazon sa novim sudstvom ili Bejna koji uspeva da pokori Gotam prodajući metafizičku priču koja je Đavolov advokat priča. Moraš sve između toga da povežeš da ne bude besmisleno, naročito ako ti se film zove Betmen. Previše je rupa u priči i kontradiktornosti kod likova. Sam kraj je besmislen ukoliko je zaista kraj trilogije. To na kraju nije Betmen, ne iz strpa, nego iz ovog i prethodna dva filma. Priča oko izvora energije je besmisao par ekselans, itd.

Sve u svemu, Nolan je sjajan režiser i jedva čekam njegove sledeće filmove jer je jedan od retkih koji danas iz Amerike nudi kvalitetan sadržaj, pri čemu je forma na vrhunskom nivou.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Двије ствари само

-мени баш јесте бетмен из филма, кад понабада своје фројдијанске мучилице, он ће да пије каву са женом. По мени је тај трип одличан, заправо сам срећан ко мало дете због тога јер се уклапа у све психолошке трипове које ја својом ''непрофесионалном деформацијом'' убацујем у све што видим.

Штавише, то више одговара бетмену из филма него из стрипа или прошлих филмова (онолико колико сам их ја прочито/погледо) јер је госн Брус у Нолановим филмовима углавном адолесцентно јуне које се пројектује кроз бетменство, па кад га прође та ''хип хоп фаза'', он буде нормалан чојк. У осталим итерацијама је бетмен ''бетменастији'', тј. он је одрастао човек коме је бетменство нешто између посла, пасије и алтер ега и често узето здраво за готово (типично за америчке суперхеројске поставке).

-Да, за Нолана се слажем, зато га волим ко дијете мармеладу. Иако сам резервисан што се тиче квалитета садржаја, не у смислу самог садржаја, већ у смислу дубине. Ипак мислим да форма диктира вредност његових филмова, тј. управо то што је одличан режисер, што значи да може да направи од гована питу. Ја бих то истакао као његову највећу вредност, а не неко (потенцијално, јер ја га не видим толико колико ти) квалитетно мрсомуђење.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

@Duljaou

Oko prve tačke se ne možemo složiti nikako, jer (držim se filmova) Brus ni u ludilu ne želi ono šta je uradio na kraju. Potpuno je besmisleno da on to želi a da se pre toga godinama krije u svom zamku i onda samo zbog nekog tamo levog Bejna on odlučuje da reši sve probleme u koje se projektovao. Možda sam nešto pogrešno protumačio, ali gledajući Nolana on je mnogo bliži Jungu nego Frojdu i mislim da je kraj filma napravljen samo i isključivo kao nagrada Alfredu i da će Betsi samo da se malo relaksira, a onda će ponovo da lomi. Ili da kažem ovako, on je možda Frojdov model kao Brus, odnosno kao persona, a zapravo je Betmen pravi Brus iako je pod maskom, onaj koji se hvata u koštac sa svim ličnim negativnim. Zajebano!!!

Što se dubine Nolanovog sadržaja tiče slažem se, više sam mislio onoliko koliko ja mislim da jedan film treba da bude dubok (što je totalno individualno).

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Одгледао сам још једном филм и твиковаћу целу проблематику са мог аспекта

Цео проблем недовољног социјалног деливерија и конзистентности потиче из два могућа извора: холивуда, као диригента за одрешење кесе или самог Нолана. Ма колико ја готивио Нолана и желео да је до холивуда, а да је он цар готивац дуљо вотовалац, мислим да заправо проблем потиче од њега и да није ни стигао до качења са ''холивудском ревизијом''.

Наиме, после поновног гледања филма и вотовања са ћалетом (ду нот би сурпрајзд, мој ћале је нешто као ја са псиџама и фиџама, само пута сто педесет плус тријес седам година искуства и пар стотина књига и кураца више, тако да заправо често вотујем са њим:) ) дошао сам до закључка да оно што је било потребно Нолану да не фејлује у критици друштва и да је заокружи другачије је заправо - неприпадање том друштву. Како то изостаје, онда нема ни фул успешног деливерија у том смислу.

Ако се иде на критику система, мора се изаћи из система, иначе критика нема смисла. Не може се критиковати трули капитализам ако си трули капиталиста, јер трули капитализам чак и теоријски подразумева неке ствари и ту је крај приче. Дакле, ако критикујеш социјалне разлике, а сам остајеш у оквиру капитализма, нећеш деливеровати. Јер томе можеш супротставити само неки социјализам или комунизам.

Формула по којој си ти у фазону ''па супер је капитализам, али кад су људи добри'' фејлује у старту због поставке самог система, а који се заснива на вредностима које условно речено искључују ту ''доброту''. Дакле, ''капитализам где су људи готивни и свесни'' не постоји - или то није капитализам или су људи неготивни и несвесни, тј. капиталисти, јелте.

Стога је сав проблем садржан у томе. Нолан, као капиталиста у бити, види да нешто није како треба, али се не усуђује да ''дира у свето'' и критикује сам капитализам, већ ето неко конкретизовано стање ствари, не схватајући да је заправо сам теоријски систем узрок тога, а не неко кварење тог система у пракси. Продукт таквог јебања без да му уђе је онда оваква поставка ствари, где је тренутни систем срање и насупрот њему стоје људи који кроз филм намерно говоре кул ствари (Бане, бетменка, Раз) - АЛИ су исто тако или неморални или зли или луди или ксенофобични или све то одједном. Тиме се постиже једно неспретно нивелисање страна у филму и испада једна лол салатица из свега тога. Са све сумњивим крајем, који отприлике даје поруку:

јесте овако срање, али другачије је још веће срање. Зашто, кад у основи ти зли ликови причају праве ствари? Не знамо, али је срање, ево видите да јесте. Да ли може да не буде срање са тренутним системом? Не. Али са неким другим је још веће. Тако да, седите у мраку и једите говна јер са Банетом је још већи мрак и још већа говна.

Што је, јелте, слабо и срањце и шта све не.

Тој срањцости и слабости доприноси и чињеница да је Бане моро да прсне јер је неконформиста, док је госпоџа ЈЕБО БИ ЈОЈ МАТЕР КОЛКО БИ ЈЕ ОДВАЛИО ОД КУРЦА, кхм, кетвумен просто рекла ''аха, дали сте ми клин слејт, притом имам лијепог и богатог мужа коме пушим киту по Фиренци, е океј сад, свиђа ми се овај систем'' и тиме су јој ''греси опроштени'' и награђена је орденом за послушност и малог доброг капиталисту и врбован у њихове редове.

То све је приказано као крајње позитивно за њу и дечка јој, и на личном и на ''безличном'' плану и то је оно што упада у очи, иако се пре њеног ''продавања за клин слејт'' за њу везују прилично робинхудовски цитати, и не само то, већ је сценаристички, редитељски и атмосферно истакнуто да су ти цитати заиста ПОЗИТИВНИ - тј. са филмове стране, добра критика система. Тај део ње умире и конформише се, не би ли она била хепи и јебала се по Фиренцама. Што би било океј, јелте, да сам трип није представљен утопијски. А и то би било океј да цео филм није ''овај систем је срање''. На крају добијамо збуњеног гледаоца који је ипак упућен да седи и да пасе траву и капира како је много готивно бити леп и богат и делити средства за производњу на 1:99 и те форе. Што оставља ипак горак укус у устима, узимајући у обзир константно освртање на то како то не ваља.

@Duljaou

Oko prve tačke se ne možemo složiti nikako, jer (držim se filmova) Brus ni u ludilu ne želi ono šta je uradio na kraju. Potpuno je besmisleno da on to želi a da se pre toga godinama krije u svom zamku i onda samo zbog nekog tamo levog Bejna on odlučuje da reši sve probleme u koje se projektovao. Možda sam nešto pogrešno protumačio, ali gledajući Nolana on je mnogo bliži Jungu nego Frojdu i mislim da je kraj filma napravljen samo i isključivo kao nagrada Alfredu i da će Betsi samo da se malo relaksira, a onda će ponovo da lomi. Ili da kažem ovako, on je možda Frojdov model kao Brus, odnosno kao persona, a zapravo je Betmen pravi Brus iako je pod maskom, onaj koji se hvata u koštac sa svim ličnim negativnim. Zajebano!!!

Što se dubine Nolanovog sadržaja tiče slažem se, više sam mislio onoliko koliko ja mislim da jedan film treba da bude dubok (što je totalno individualno).

Океј, онда се не слажемо. Ја Бруса од првог секунда првог филма капирам као лика који тежи нормалности и хомеостази, а да је бетмен његова итерација ''мама ја сам сад металац јер сам у пубертету и није ми добро па морам некако да дркам курац'' фазе.

Заправо је то прилично Јунгоидно, пошто и Фројд и Јунг причају иста срања, само са другачијих аспеката. ''дечак мора умрети да би човек живео'' је отприлике стуб психичког сазревања и код једног и код другог (а богами и код 99.9% свих осталих).

Ако бисмо отишли даље у ту врсту просеравања, дошли бисмо до Кембела (који је ЈАКО близак Јунгу) и његовог појма мономита и фундаменталног пута сазревања, који се укратко (има двадесетак тачака, зато кажем укратко) састоји у томе да лик оде из мунданог света у фантазијски, освоји га и на крају се врати у мундани свет, али комплетан и као господар оба света и настави да блеји у мунданом свету, али као зен готивац. То је, суштина сваког мита (самим тим и сваког холивудског филма који се развија око главног лика, да не дужим зашто али тако је. Неки сценаристи намерно прелиставају Кембела не би ли што тачније уклопили сценарио у структуру мономита - јер је он архетипан и служи као један архетипни приказ психолошког сазревања блабла), па и ове приче о бетмену, ПО МЕНИ.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...