Jump to content

Kućni "pekači" tj. "pekare"


Recommended Posts

Znam da smo pričali o tome svojevremeno, ali ne mogu da se setim tačno gde ... mislim da je Srba baš rekao da to ima, a nije loše ni Pekarovo mišljenje ako se sa tim susretao.

Sve u svemu, generalno me zanima da li ste zadovoljni time kako rade te pekare, i koliko tu utiče cena tj. koji se model kupi, dal' je Vox/WEG ili pak neki fensi model?

I ono što me najviše zanima jeste kakav je taj finalni proizvod, na kakav hleb podseća, jel kao "sava" :) ili je više kao neki iz neke pekare ili otkud znam, nešto peto?

Obzirom da nije toliko skupa stvar, čini mi se da se čak vrlo brzo i može isplatiti u odnosu na cenu hleba, a posebno kad je napolju hladno i mrzi te da izlaziš do prodavnice, a ono imaš vruć hleb :)

Danke!

Link to comment
Share on other sites

hleb je savrsen i nema veze sa savom ili kupovnim hlebovima. Mnogo je "jači" i "gušći"

Ja sad vise nikad ne bih strcao dole da kupim sranje leba, ovako za 5 minuta utrpam sta mi treba u onu pekaru i za 2-4 sata gotovo.

I testo za pizzu je super.

Dobro je sto ne mora covek ni recepata striktno da se pridryava može da miksa. Neki dan sam ubacio neke 3-4 vrste brašna što mi malo ostalo, i ispao je najbolji do sada :)

Dakle, meni jedna u top 5 stvari sto sam kupio u zivotu

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

meni je hleb iz tog pekača ekstra, kao što kaže Igor, nikad bolja stvar

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

 

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

 

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

 

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

 

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Link to comment
Share on other sites

Нисам хасо, али претпостављам да је добар из простог разлога што нећеш себи закинути на готиви леба лол

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Keva kupila pre par godina, pravila svaki dan nešto novo dok se svi nismo pogojili ko krmad, najgotivnija stvar na svetu, leba, i to dobar leba, je najosnovnije što odatle izađe, mašina može i da zamesi i podigne testo bez pečenja pa da ga ti sam premesiš u šta oćeš. Može da pravi imba slatke hlebove sa suvim grožđem i takvim kurcima, sve gotovom, sve hands free ako se ispoštuju recepti i ako nije neki krš model. U nekom trenutku je keva samo rekla :yaoming: jer su joj našli netoleranciju na pšenicu i kvasac i na još sto sranja i prestala da koristi mašinu, sad mesi neka kisela testa bez kvasca od "protopšenice" do.not.want.

Sve u svemu ko je lenj da mesi sam a nije lenj da strpa stvari u mašinu uveče, ujutru ima imba lebac kao da je sa Pekarom zoru za muda vatao.

Disclaimer: Mašina ne pravi bolji hleb od Pekara i ko kupuje hleb od Pekara ne treba da razmišlja o tamo nekoj mašini :tf:

I da, ko voli BPI prenaduvani beli kurac od hleba odo ovoga se neće hleba najest :tf:

  • Upvote (+1) 1

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

Link to comment
Share on other sites

Moja baka koristi taj pekac kockasti i odlican je hleb :) traje po 5 dana a ne kao sava koji sutradan mozes da bacis :) naravno to zavisi koje brasno koristis ali to je i poenta :D

Edited by Kal1mero

Нема  будућности без истине.

Link to comment
Share on other sites

OK, ajd' onda i dva pitanjca dodatna za vas što imate:

1. Jel su te vaše pekare ovo sa linka ispod:

http://www.tehnomanija.rs/katalog/pekara

pri čemu ne bih probijao budžet sa više od 10k odnosno 100 evra za tako nešto?

2. Samo da proverim još jednom, uveče sipaš gde treba brašno, vodu, ovo ono, podesiš kad hoćeš da bude ispečen hleb i on sam to sve išljaka, ili ja treba da pre toga zamesim to ručnom metodom? :) Vidim da ste napisali da sama zamesi, ali da proverim.

3. Ah da, i pitanje tri - kako se održava? Čišćenje i to?

Link to comment
Share on other sites

1. Ja imam ovaj:

http://www.tehnomanija.rs/katalog/clatronic-pekara-bba-3364.html

2. Sam mesi.

3. Ekstremno lako ako uradiš sve kako treba, bukvalno obrišeš krpom i to je to. Ako zapeče mešalica, ostaviš u toploj vodi i to je to.

Ostalo

Posle onog za kuvanje vode ubedljivo najbolji kućni aparat. Naravno da je 100x lakše da se ode u pekaru. Sve što je rekao Igor. Ovde da navedem samo neke "mane" koje sam primetio:

1. Obavezno korišćenje suvog kvasca. Može i sa živim ali treba staviti mnogo manje nego po receptu jer testo brže naraste.

2. Hleb je kocka od kilo, što je objektivan problem kod sečenja.

3. Treba dosta vremena (kao što Igor reče, 2-4 sata) da hleb bude ispečen i još da se ladne.

Super stvari + saveti:

1. Eksperimentisati i samo eksperimentisati.

2. Ono malo sranjce što mesi testo je fenomenalno i zameša ga 100x bolje i bezbolnije nego da to sami radite ručno.

3. Nije loša ideja da pustite da ga mašina zameša i digne, da izvinite, a onda da ga sami oblikujete i metnete u rernu čime izbegavate kocku.

4. Hleb je najbolje odmah posle pečenja metnuti u alu foliju a onda obujmiti krpom, inače se brzo osuši (naravno zavisi i od vrste brašna).

5. Upustvo koje dobijete uz pekač je odlično.

6. Kruže po netu recepti za pekače tako da je i to kul.

7. Ako pravite parte za ekipu sa klopom nema ništa bolje od home-made lebca (ne računajući da ste Peka).

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

'fala, to je sve što mi je trebalo.

Ja sam pre koristio taj pekač ali pre hiljadu godina je bilo pa mi se čini da je sistem tad bio baš nekako drugačji i ono, ne znam ni da li bih rekao komplikovanije-profesionalniji, ali ovo sad je dosta pojednostavljeno rekao bih, što je kul.

Link to comment
Share on other sites

Врх је хлеб из ових пекача. Подразумева се квалитетно брашно и експериментисање са састојцима и мерама док се не добије оно што одговара укусу.

Mislim da sam frustriran zbog svega od navedenog, kako si me procitao, ciganmala frojdovac.
Link to comment
Share on other sites

Neki dan sam ubacio neke 3-4 vrste brašna što mi malo ostalo, i ispao je najbolji do sada :)

Ma nemoj :D Ovo vam je za nauk, igor sam provalio a verujem da je i bole kad je radio. Nikad ne od jednog brasna, vec uvek 2-3 vrste. Dole u pekari imam 2 Kaca, 1 Fidelinku, 1 Popovic i 1 Temerin i 2 Danubiusa. Neka idu za burek, neka za pecivo. Neka idu i u burek i u pecivo. Znaci, vise vrsti brasna = bolje testo. Eksperimentisati da se vidi koje sta radi. Recimo Kac od 10.5 stvrdne testo i pije vodu. Uzmes Popovic od 1.6 koje tera testo da brze sazri i imas testo koje ce ostati tvrdo i lako za obradu *subjektivno i zavisi sta pravis, lisnato testo treba da je tvrdje i da sporije radi* i dobijes testo koje posle brzinske pripreme mozes odmah da nastavis sa obradom da ne cekas da krene. Strpas to u pleh pa u fermetacionu komoru i 1h kasnije imas naraslo testo spremno za pecenje. Njega vadis, trpas sledecu turu koju si spremio za tih 1h sto je ovo raslo. Dok ispeces prvu, stigla je druga i samo nastavis. Naravno imas pekare koji radi suprotno, oni naprave testo da bude sto sporije, ostave ga da raste samo i odu da spavaju pa kad se probude onda ga peku. True story :D

Ko sto bole kaze, pekaci ti kucni su super ali:

1. Nikad necete da dobijete hleb iz gradske pekare. Zato sto je to industrijski hleb koji pravi masina, zames je desetine kilograma, virka ga virkalica, deli ga delilica, preko trake putuje u pec i pece se u tunelskim pecima koje su velicine vaseg dnevnog boravka. Kad smo rasturali jednu, izvlacili smo je iz zida 7m. Plus kolicina adidativa koja ide u isto se broji u kofama :D

2. Planirajte i budite svesni potreba. Pekaci su mali, hleb se pece dugo. Crni hleb se pece duze. Pisao sam za njega ranije, dal Corey ili Longley pravi sebi za has isti.

3. Fermentacija testa. Kad se testo zamesi, nek ostoji da naraste u posudi. Onda ga premesite jos jednom i onda krenite sa oblikovanjem. Stavite ga u pleh, poprskajte vodom i ostavite ga jos malo da naraste. Ima sad trenutak, kad je testo na pola puta izmedju pregarbanja i maksimalne rastresitosti. Ako vam pregarba ima da sljone i da bude nikakvo kad ga ispecete. Ako je taman, ima da naraste u peci i da ostane takvno da se gornja kora ne urusi ili da se ne stvori mehur u sredini tj. da se sredina ne urusi. Ako se trenutak pogodi, imacete hleb koji ce biti vazdusast i mekan. Nije problem ako se krene i ranije, nece biti toliko vazdusast ali necete ni rizikovati da vam sljone. Proba i praksa.

Bole je pravio hleba, hranio narod, krao zanat dok sam ubijao Orkove. Terajte ga da pise jos :D

  • Upvote (+1) 1

Ljudi se dele na optimiste i one koji znaju bolje.

Link to comment
Share on other sites

Minipekara je do jaja stvar - pravi dobar hleb i, shto je glavno, zdrav hleb. Shto se modela tiche, meni su u poverenju rekli da su najbolji Panasonic, tako da sam to i uzeo. Radi mega dobro (poshto chak ni moja antitalentovana zena ne moze da zajebe hleb).

А в чем сила, брат?

Link to comment
Share on other sites

meni je i poenta sto nije vazdusasti hleb :)

da, rece shekk, posto je hleb predobar, a prilicno "jak" treba se paziti pregojavanja

inace najbolji mi je kombo, malo belog (aehehaheh), malo razanog i malo integralnog ali provereno dobrog. nekad sa mlekom i uljem, nekad klot, ma milina.

a da ne pricam kako je nekako dobar trip kad sam napravis hleb, odma pomislis "pih kriza, nato i vanzemaljaci. ako ce da dodjeju nek dodjeju, ako nece ne moradu, ja si bre lebac mesim"

dodatak : tuprovalis kako je "crni" hleb po nekim fenserajima lol i ololo u stvari belo brasno, hemija i kakao

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

jbg lale dok ja overim forum sve su ti rekli:)

enivej,keva je radila onaj test intolerancije,i tada joj je receno da sme da jede jedino hleb od heljde lol

tada je kupila tu pekaru i ja sam stvarno odusevljen bio,to sto kaze igor,hleb je nekako "tezak",jos kad je vruc,sjajan je...e sad,neku ustedu nemoj da racunas,znaci kosta te hleb isto,ako ne i skuplje(ali opet znas da ti hleb nije hemudza)

i jedino sto je smor,sto ce mozda te vremenom gnjavi taj proces pravljenja i to,ono ogladnis,pa dok ga ti umesis i sve to,na aparatima si,mada ipak ti nisi lencuga,tako da ces biti kul:)

 

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.

 

Link to comment
Share on other sites

Stvar je super, mozes da ga programiras da ti pece u tacno odredjeno vreme i onda ustanes ujutru i imas svez vruc hleb :) mada sama poenta te mini pekare je da stavljate sastojke koje vi zelite u hlebu, tako ja na primer stavljam masline, recepata imate po netu gomile samo treba naci ukus koji najvise preferirate.

Svakako meni najbitnije je to sto ja mogu da ubacim najkvalitetnije sastojke i da znam sta jedem, kad kupim nesto u prodavnici/pekari nikad ne znam cega unutra zapravo ima, ovako kad sam pravim nema da omane.

Edited by De1
Link to comment
Share on other sites

a da ne pricam kako je nekako dobar trip kad sam napravis hleb, odma pomislis "pih kriza, nato i vanzemaljaci. ako ce da dodjeju nek dodjeju, ako nece ne moradu, ja si bre lebac mesim"

Fora je u tome što ja upravo razmišljam da uzmem babi ovu pekaru, pošto ona mesi leba već decenijama, ja se tripujem upravo iz ovog razloga što si naveo pod navodnicima :)) I u suštini njoj nije frka bilo šta osim što joj je sad malo hevi da ga mesi, pa kontam da joj tu olakšam ovom mašinom, a ako se isprima pa krene i da peče u njoj, vrh. Ako ne, nek šiba i dalje u rernu.

tada je kupila tu pekaru i ja sam stvarno odusevljen bio,to sto kaze igor,hleb je nekako "tezak",jos kad je vruc,sjajan je...e sad,neku ustedu nemoj da racunas,znaci kosta te hleb isto,ako ne i skuplje(ali opet znas da ti hleb nije hemudza)

i jedino sto je smor,sto ce mozda te vremenom gnjavi taj proces pravljenja i to,ono ogladnis,pa dok ga ti umesis i sve to,na aparatima si,mada ipak ti nisi lencuga,tako da ces biti kul:)

E pa kul. Pošto bih pored babe uzeo i sebi jednu, upravo zbog tih subotnjih i nedeljnih jutara kada me mrzi da izlazim napolje i to :) Nije mi frka za proces pravljenja, pošto bih ja to spremao uveče za ujutru, preko dana nemam problem da odem do prodavnice, jedino mi nije jasno kako će hleb isto da me izađe što se tiče troška ako kupujem odvojeno brašno i kvasac u odnosu na kupovni hleb iz pekare?

I moram da primetim da sam iznenađen količinom ljudi koja poseduje ovu pekaru? Ja očekivao jedno-dvoje, ono se ispostavlja da je standarni asesoar kuhinje kao frižider :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...