Jump to content

beep.rs - “Mac je najbolji!”

beep

Recommended Posts

• Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Bice da neko ima "krive" ruke :)

Imam Logitech Corded Mouse M500 misha na Hackintoshu, radi mnogo bolje nego magic mouse (koji je ujedno i najneergonomichniji mish na svetu).

edit: po povodu prednosti i mana oba sistema:

MacOS X:

+jako dobro optimizovani procesi, nema kochenja skoro nikada (osim kada se pojavi sharena lopta :tf:)

+brzi rad istih programa pod MacOS-om u odnosu na Win (govorim o Adobe programima, uglavnom)

+duze traje baterija na laptopovima

+lakshe se nameshta mreza

-Finder je neudobniji od Explorera, realno

-flesh ga ubija u pojam

-nema igara

-nema podrshke USB3

Win7:

+stabilan, a pri tom podrzava sav zivi hardver na svetu

+Exolorer je realno postao veoma udoban za koriscenje (mislim na file manager, a ne na net browser)

+igre

+korisnichka baza pomaze kada se desi neki problem mnogo brze

-losha optimizacija procesa i losh memory management u odnosu na MacOS

-lako je sjebati sistem virusima, malware-om i zenama

-drndanje hardova

Edited by ZerBah

А в чем сила, брат?

Moram ti priznati da je tvoja argumentacija potpuno suprotna onome što ja pokušavam da predstavim kao poentu - a verovatno i zašto je Apple mnogo jača firma trenutno od Asus-a. Za prosečnog korisnika je Apple i više nego dovoljan, optimizovan je hardver i OS, sve radi sa minimumom začkoljica i sve radi bez da znaš šta je uopšte BIOS. Naravno za nekog geeka koji oće da prčka 20 sati da namesti sve da radi sa optimumom performansi moguće je da će dobiti 2-3% više iz onog Asus Zenbook-a od MBA sa istim komponentama. Ali takvih je ono 0,2% stanovništva. Mene prvog više mrzi da se bakćem s time, već samo oću da radi. A kad izvadim iz kutije MBA sa OS X i Zenbook sa Win 7 i instaliram recimo Photoshop ovaj prvi će mi raditi osetno brže. I tu se završava priča i zato Apple mlati neverovatne pare iako su im proizvodi bazirani na Foxconn ili ECS ili ne znam ni kojim pločama, a skuplji od konkurencije. Poenta je da prodaju ceo proizvod (plus brend koji su u medjuvremenu izgradili), a ne ploču, procesor, grafičku i sl, i to je ono što ljudi oće da kupe.

Pa da ali se opet sve vraca na pricu, kao sto i Laki rece, oko OS-a :D On nije kvalitetnije izrade, nema hardwarski boljih/kvalitetnijih komponenti ali mu je OS optimizovan za prosecnog korisnika i kao takav funkcionise besprekorno, dok windows baguje, tripuje, komplikuje i sl. E sad tu dolazi pitanje ko vise voli koji OS, kome je koji vise potreban i sl i da li je spreman da plati vise za fenserizam ukoliko ne postoje objektivni razlozi sto mu je potreban mac os.

There are 2 rules in a successful life: 1. Don't tell people everything you know

Pa da ali se opet sve vraca na pricu, kao sto i Laki rece, oko OS-a :D

Ja se tu ne bih složio. Nije pitanje da li je je bolji OS, ili je bolji hardver, čak bih rekao da nijedno ni drugo u slučaju Mac-a nije toliko superiorno u odnosu na neki Win PC. Poenta je da je kao proizvod u celini, gledano kao metalnu kutiju koja služi da se uradi neki posao, prosto bolji i zato oni kojima generalno to nije neki specijalni izdatak uglavnom se odlučuju za iste.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Ja se tu ne bih složio. Nije pitanje da li je je bolji OS, ili je bolji hardver, čak bih rekao da nijedno ni drugo u slučaju Mac-a nije toliko superiorno u odnosu na neki Win PC. Poenta je da je kao proizvod u celini, gledano kao metalnu kutiju koja služi da se uradi neki posao, prosto bolji i zato oni kojima generalno to nije neki specijalni izdatak uglavnom se odlučuju za iste.

Pa da ali samo onome ko zna da radi na njemu. Meni mac ne znaci nista, losiji mi je od pc-a, ne zelim apsolutno ni sekundu da provedem "uceci" neki os. I zasto bih ga ja onda kupio ? :D

Da li ce prosecan korisnik uzeti mac ? Verujem da ne, jer nema ms office i sl na njemu a prosecan korisnik se nece cimati sa emulatorima, dual boot ili sta vec.

btw mislim da bilo ko, ko je spreman da izdvoji 1k eur npr za neki pc moze da izdvoji i 1.1k eur za mac (frljam se sa cenama ali you get the picture) - 10% razlike u ceni nece uticati na kupca ako je on siguran da mu tih 10% daje najbolje resenje za ono sto mu je potrebno. Tako da tvoja prica pije vodu ni jedan PC vendor ne bi proizvodio skupe modele, samo bi apple prodavao premium :D

There are 2 rules in a successful life: 1. Don't tell people everything you know

Ko je tebe lagao da mac nema MS Office? :) pritom je za ucenje OS X realno boza ako si ikad radio s kompom, ja kad sam seo mi je trebalo bukvalno 5 min da skontam sta i kako, kapiram da bi mi trebalo vise za neke napredne opcije ali tu su uvek help i google ako nesto zapne.

A sto se prodaje tice Apple je u poslednjem kvartalu prodao 5.3 miliona notebook-ova, dok je u istom Asus prodao 5.7. I inda kad dodjes do toga da Apple nema notebook koji kosta manje od 1000 evra, a da Asus masovno prodaje one od 300, dodjes do toga ko je lider u premium segmentu vrlo lako...

Heghlu'meH QaQ jajvam

Ko god (zola) da je kao prednost asusa spomenuo uefi, da bog da ga koristio svaki dan.

Nesto najgluplje ikada, sto je umnogome otezalo instalaciju os-a, boot vreme podiglo neverovatno, donelo 456 bugova, a vreme otkrivanja kvara ili loseg podesavanja/ispravljanje/reboot oduzilo u beskonacnost.

Umri uefi.

IMG296.jpg

Kuma je kupila macbook neki od 2600 eura preko grane jer je UMETNICA. Ja sam se rasplakao jer znam da nije pri parama, a iskreno nista nije udobnije od windowsa. Mada ako je ona srećna, way to go

Ali zato je ipad jeftiniji od drugih tableta u svojoj klasi, a radi ki zmaj i jako je kvalitetan. Iphone je super, ali preskup.

Dakle, hipsteraj par ekselans, i obožavanje proizvoda umesto bližnjih svojih

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

To da OS X ima bolji proces i memory menadžment od Win7 vam je čist placebo efekat, i prosto nije tačno.

šta god da ima dobro, nije placebo, nego jednostavno bolje radi. dadoh ti primer sa otvaranjem explorera/findera i spotlight-om, i takvih ima kolko oćeš.

Ali to što je otvaranje Explorera traje sporije od otvaranja Findera nema veze sa procesnim i memory menadžmentom, nego sa tim što Explorer pri otvaranju pročita pet hiljada ključeva iz Registrija zarad ovoga i onoga. Tj. to je do koncepta Windows shella a ne do samog Windows jezgra.

Mada slažem se da bi tom Windows shellu trebao jedan veliki redizajn, ali bi to opet sjebalo kompatibilnost sa milion aplikacija koje zahvaljujući dosadašnjoj izvedbi transparentno koriste shell mogućnosti uz jako malo programerskog truda.

Long story short, Ubuntu 10.04 LTS ftw! Šteta što takvog operativnog sistema više neće biti :(

Ko je tebe lagao da mac nema MS Office? :) pritom je za ucenje OS X realno boza ako si ikad radio s kompom, ja kad sam seo mi je trebalo bukvalno 5 min da skontam sta i kako, kapiram da bi mi trebalo vise za neke napredne opcije ali tu su uvek help i google ako nesto zapne.

A sto se prodaje tice Apple je u poslednjem kvartalu prodao 5.3 miliona notebook-ova, dok je u istom Asus prodao 5.7. I inda kad dodjes do toga da Apple nema notebook koji kosta manje od 1000 evra, a da Asus masovno prodaje one od 300, dodjes do toga ko je lider u premium segmentu vrlo lako...

Kao sto rekoh nisam nikada radio na istom i ne razumem se tako da ni ne znam to za office.

Nisam mislio da ASUS prodaje vise premiuma nego apple nego i ostali proizvodjaci ntb. Osim toga te modele za 300 eur masovno prodaje na nasem i slicnim trzistima, svuda ostalo se prodaje vise mid/premium segmenta

MacOS je smarach pri kopiranju fajlova... Finder ne moze da otvori foldere koji sadrze vishe od 100 000 fajlova preko mreze (oni koji pitaju zashto bi neko zeleo da kopira 100K fajlova, nisu nikada radili sa filmovima), jako smorno izgleda i radi ono njegovo pokazivanje u kolonama, da bi nashao datum fajla morash isto da se smarash itd., itd. Explorer se otvara momentalno na savremenim kompovima, skoro pa ne kochi pri radu sa velikom kolichinom fajlova (radi mnogo bolje nego Total Commander, npr.).

Ono gde MacOS blista je lakoca instaliranja i sklanjanja programa, jako brz rad sa diskovima iako skoro nijedan Mac ne podrzava normalan RAID.

А в чем сила, брат?

Cekamo ovo http://en.wikipedia.org/wiki/Midori_(operating_system) , trebalo bi da bude kraj "drljanja diska", BSoDova, Registry haosa, potpuno reworkovan multiprocessing, itd ... samo sto je pitanje kad ce to izaci i da li ce tada vec biti kasno za Windows ...

also

što FTP, je l se to konačno pojavio windows program koji ume da iskopira http url fajla na ftp serveru?

wat?

Edited by trooper