Jump to content

Zimske jakne


Recommended Posts

Odlucio sam da kupim neku kvalitetniju jaknu, zainteresovali su me konkretno ski modeli, posto mi se cini da su kvalitetni, topli i tanki, sto mi odgovara zbog skijanja [8D]. Recimo, nesto ovako:

http://www.beosport.com/internet-prodaja/proizvodi/11-muska-garderoba/110-jakna-ski/2562-snowtrip-iii-3:1-black

http://www.beosport.com/internet-prodaja/proizvodi/11-muska-garderoba/110-jakna-ski/2563-granite-3:1-black

E sada, koji materijal je najizdrzljiviji i drzi toplotu ? Ove jakne koje sam linkovao su izradjene od nekog climapro softshell materijala, a cuo sam dobre stvari i o jaknama od goretexa, samo ne znam sta je bolje. Treba mi neki best-buy do 200-300e, u kome mi nece biti hladno i koji se nece pocepati posle jedne zime. Takodje, ne znam koliko su ove cene u Beosportu realne, posto sam cuo da fleece dukserice kostaju tipa 4x manje vani, nego kod nas u Srbiji.

Edited by reiser
Link to comment
Share on other sites

ja sam skoro bio pitao na pricajte i od tada sam pikirao jednu adidas jashu od 13 soma,i verovatno cu nju uzeti,osim ako me ne ukenja nesto jos povoljnije...

 

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.

 

Link to comment
Share on other sites

pokusao sam da pronadjem link i jebeno ne mogu da nadjem:)

Dugacak je model i deluje mi da ispod nje mogu da nosim samo majicu koliko je topla:)A nasao sam u njujorkeru isto jednu na taj fazon koja mi se svidela i kosta 7500,ali nema kapuljacu,WTF?!?!?!

 

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.

 

Link to comment
Share on other sites

za početak, ne znam ko pravi jakne za salomon, al njima to nije izvorni biznis. ako već razmišljaš da daš 300-450 evra za jaknu, ja bih ti preporučio helly hansen, five seasons, peak performance, norrona, north face, killy, anzi besson,...spyder i colmar ako si u tom seljanin fazonu :D

a sad malo uopšteno

kod tog tipa jakni se gledaju dve stvari: kvalitet (ne)propusne membrane i termoizolacija.

membrana je tu da istovremeno zadrži vlagu i vetar napolju, i da omogući koži da diše, tj. kroz membranu moraju da izlaze isparenja (waterproof, breathable). prvo je lako postići, al u izbacivanju znoja je nauka, jer ako ostane ispod jakne i kondenzuje se, efekat je isti kao da jakna propušta kišu. membrana nije spoljašnji sloj jakne, mada se i on premazuje i impregnira da bi odbijao vodu, čisto kao prva linija odbrane (to je ono kad vidiš da se voda skuplja u izrazito okrugle kapi na tkanini umesto da je odmah natopi).

obe karakteristike membrane mogu da se mere i u deklaraciji skijaških jakni treba da budu navedene. nepropusnost se izražava hidrostatičkim pritiskom koji tkanina može da podnese, i dobra cifra je 10 i više hiljada milimetara (mrzi me da ti objašnjavam zašto je u milimetrima, evo linka: http://backcountrybeacon.com/2010/04/waterproof-ratings-demystified/). propusnost za isparenja se meri u gramima gasa koji mogu da prođu kroz tkaninu u 24h. opet je 10000 dobar broj, al ako kupuješ jaknu za nošenje po gradu, možeš slobodno i nižu vrednost da razmatraš.

za gore-tex se ovi podaci ne objavljuju, al možeš biti siguran da XCR varijanta ima makar 20000 rejting.

posebnu pažnju treba da obratiš na to kako su zalepljeni spojevi, jer džaba tri gore tex-a ako će jakna da propusti na šavovima.

što se termoizolacije tiče, sada je moderno da je jakne nemaju uopšte (ili da imaju neku minimalnu količinu) a da ti ispod nosiš nešto ćebasto što zadržava dosta vazduha (jer je on odličan izolator kada se ne kreće). većina skijaških jakni na koje ćeš naleteti su na ovaj fazon, pa imaj to na umu. u kvalitet različitih izolacija se nešto nisam udubljivao, al thinsulate je sigurno dobar.

generalno je bitnije kako naslažeš slojeve odeće od toga koliko je sama jakna "topla", naročito ako si aktivan napolju, tj. ako se znojiš. do kože obavezno ide neki materijal koji odvodi znoj (pamuk je loš jer se natopi), pa posle nešto vazdušasto, i na kraju jakna sa dobrom membranom. ja se ovako oblačim na skijanju i bez problema podnosim temperature do -20, al to je zato što se krećem. nema te jakne u kojoj će ti biti toplo na -15 dok stojiš i čekaš bas :D

expo zim je sad za vikend pa taman možeš dosta toga da vidiš na istom mestu i proceniš šta ti najviše odgovara. naravno, kod nas stiže deseta kategorija takve robe, pa bih ja na tvom mestu gledao da jaknu pazarim u inostranstvu ako ikako mogu.

e da, i jel ima neko iskustva sa fleece duksericama, procitao sam dosta dobrih stvari i o tome, pa kontam da pazarim i tako nesto kad se vec ispruzujem za jaknu ?

ne videh ovo pitanje. fleece je ovo "vazdušastso" o čemu pričam. imam five seasons fleece za skijanje i nemam zamerki. platio sam ga 30-ak evra, što i nije strašno, al bilo je na popustu.

i kaže se "pružam", a ne "ispružujem", jebo te

Link to comment
Share on other sites

Ахахахах.

Ја сам пре пар година наишао на Колмар јакну мојих снова. Скроз црна, једнобојна, наједноставнији могући дизајн и квалитет за 10. И фејловала је када сам видео цену у фазону 31 999. :)

Ал сама јакна к'о јакна је врх. :)

Mislim da sam frustriran zbog svega od navedenog, kako si me procitao, ciganmala frojdovac.
Link to comment
Share on other sites

za početak, ne znam ko pravi jakne za salomon, al njima to nije izvorni biznis. ako već razmišljaš da daš 300-450 evra za jaknu, ja bih ti preporučio helly hansen, five seasons, peak performance, norrona, north face, killy, anzi besson,...spyder i colmar ako si u tom seljanin fazonu :D

ivke drug preporucuje moje proizvode \o/

Link to comment
Share on other sites

ivke ti je sve rekao, shell spolja kao izolator, u sredini flis kao termo izolacija i do tebe aktivni ves.

ako si zainteresovan, mogu te povezati sa drugarom koji prodaje profi shellove za neverovatno niske cene. radi se o haglofs, mammut, peak performance, millet, arcteryx i slicnim markama, samo zavisi kad mu sta naleti. npr. nedavno su mu stigli haglofs shellovi, mislim da je model spitz II, cena 180 evra, na etiketi 505. svrsh koliko dobro taj shell izgleda.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam da li ima peek-cloppenburg (P&C) kod nas. Uglavnom ja sam pazario jednu Wellensteyn jaknu i jako sam zadovoljan, preporucujem. Evo ti link pogledaj sta ti se svidja, mogu da se nadju jeftinije nego sto pise na sajtu na raznim popustima itd...

http://www.wellensteyn.de/wwn_products_mod.php

Edited by Gavralol
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...