Jump to content

"U moje vreme..."

Recommended Posts

@Cali to je i sada tako, ali realno ko što reče doca šta da radiš?da sediš kod kuće i razmišljaš kako pričom i twitterom da rešiš problem - not gonna work.

Jedino kako možeš da izbegneš ovo je da pokušaš da ojačaš i nekako im pripretiš- izgledom, nekim aktom, upozoriš ih da ćeš im vratiti istom merom.Ali sve ovo navedeno ne možeš da realizuješ ako izgledaš kao "gay", pošto jelte smejaće ti se i nastaviti isto.

"When you want to succeed as bad as you want to breathe, then you'll be successful".

"Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power".

Superbia in Proelio

Ovaj mali podseca na onog Rastka Pocestu ili kako se vec zove , a deca uvek nadju da maltretiraju takvu decu koja se arogantno, namerno prave pametna na taj neki nacin glumeci odrasle,koja su drugacija itd .I mene su maltretirali jer sam bio najslabiji pa sam se branio jebote, tuko sam se kao konj , malo kasnije sam ja isto maltretirao druge , sve je to decija zajebancija,ali to moze da postane ozbiljno ako se pretera sa tim. Imali smo u osnovnoj lika koji se lozio na ples jebote, svi smo ga zajebavali 5 godina, i lik na kraju postao peder, pa smo ga lomili od batina kad god ga sretnemo , iako vise nismo isli u skolu .. Isto druzio se samo sa jednom likusom iz odeljenja koja je bila kolko tolko normalna, mislim i nju smo zezali ali ne toliko , da bi se na kraju ispostavilo da je ona promenila pol pre godinu dana. Sve u svemu da je ovaj mali samnom u odeljenju kapiram da bi ga i ja zajebavao zato sto je totalni kreten a ne zato sto sam ja ,,zao'', i da je problem u njemu a ne u ostaloj deci(mislim i deca koja maltretiraju su govna al ono) .

When the going gets tough, the tough get going

Није ни то баш тако. Ви имате емо реакцију на то што овај мали одашиље хипстер твитер поцеста вајб, али то нема везе са самим концептом малтретирања у школи. Такође, постоји градација малтретирања. Сваког су малтретирали, свако је малтретирао, можемо да кажемо, али није ни свако малтретирање исто. У нормалним оквирима, то је ''чаша меда, чаша жучи'' фазон, јутро, устајеш, имаш неколико психо-параметара у глави, један је и то што ће ти Пера мрцина узети ужину, а други је што ћеш да се видиш са другаром Ђоком, а доћи ће и она Весна из трећег два итд. Али ако си тотални ауткаст, блеја у школи постаје једно патолошки стравично искуство и можеш лако да одеш у аутизам или озбиљно да одлепиш, можда и да се рокнеш, јебига. Деца су ''чисто зла'' јер имају психопатске и социопатске пориве који потичу из радозналости и, ај да се изразим рогобатно, ''духа за иживљавањем'', а са друге стране, нису зрела и одговорна за своје поступке, што у неким неконтролисаним оквирима има просто сто посто шансе да оде у велико срање (господар мува фазон). Тако да објекат иживљавања не мора да има ''иритантне слабости'' које служе као порив, довољно је да буде другачији (на било који начин) или повучен или да не уме адекватно да се одбрани или да се просто зента. Даље, Марко Краљевић концепт храбрости једноставно не пали у свим случајевима, поготово кад је велика разлика у односу снага (замислимо да ја хоћу да малтретирам морски краставац, а он онако баш заузме агресивни став и баш буде пргав и треш токује, просто не иде, малтретираћу га ако оћу, шта год он мислио о томе. А у том узрасту јесу велике разлике између клинаца, неки Мијамото Мусаши може да задави типа одраслог човека, а неки мали лик који мало касни, може да буде ефективно три године млађи физички. Код мене у школи рецимо узвраћање уопште није утицало на малтретирање, напротив, ''малтретирачи'' су се просто молили богу да малтретирани узврати да би могло да буде ''молим? враћаш ми??!'' па да му ''оправдано'' сломе руку, пошто да је ћутао и трпео, онда би завршио само са сјебаним носем. Онда ако неки наставник интервенише, изнабадају га бејзболкама, као што се десило сто пута у мојој старој школи. И шта је било са тим? Ништа, престао човек да интервенише, оно, тукао ме супермен - па што си га диро.

Даље, човек је тада прилично танак психички, оно, добијеш кеца оћеш се убијеш, не воли те риба, оћеш се убијеш, малтретирају те у школи - ти закључујеш да је живот срање итд. Твој свет и свест су тада мали и немаш перцепцију, нити снагу духа.

Све ово на страну, поента није у томе да ли је овај мали иритантан, прави се паметан и слично, ја рецимо не верујем да је то у питању, мислим да је просто неуклопљен, а слаб и да је то добитна комбинација и довољна комбинација. Међутим, чак и да јесте грозан, константно и систематско малтретирање било кога не би требало да се дешава. Притом не мислим на неки зен трип типа деца требају да се воле и да се уче вриједностима блабла, јер су деца деца и биће психопате ако им даш најмању шансу за то, па ће тако и неки Поцеста лик да малтретира неког још већег Поцесту, само што таквог вероватно нема, па је Поцеста остао кратких рукава, на дну ланца исхране:) Дакле, не мислим на то, мислим просто на ред, мир и дисциплину у неком најосновнијем облику. Значи јебига, то што ће неког да зајебавају јер није духовит па се збуни, то је једно, а такође је и прилично тешко за контролисати. Или што ће неко да буде алфа а неко бета, а неко омега, не могу сви да буду алфа јебига, нити треба сви да буду алфе, школа је социјални систем у малом и јебига, то је легитимно. Међутим, постоје границе за све, систематско малтретирање је нешто што прекорачује границу, као што је прекорачује и код одраслих и ако неко не уме да се одбрани, неопходна и пожељна, а и оправдана је вис мајор интервенција.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Међутим, постоје границе за све, систематско малтретирање је нешто што прекорачује границу, као што је прекорачује и код одраслих и ако неко не уме да се одбрани, неопходна и пожељна, а и оправдана је вис мајор интервенција.

Upravo.

pljk!

U lepim ste vi krajevima živeli.

Kod mene nisu bili Diznijevi likovi koji beže kad im uzvratiš. Grupa od njih 5-6 su bili sitni kriminalci čija su starija braća krupniji kriminalci svraćali na batinanje kad god naiđu na ozbiljniji otpor.

ovo sam i ja hteo da napišem al me je mrzelo da vodim debatu za koju sam mislio da će uslediti.

Pa bilo je tako i ovde, međutim nisam se nešto bavio pozadinom situacije i ko je imao kakva leđa, nego se znalo da postoje ti i ti jako zajebani likovi kojima se ne opireš nego ih jednostavno izbegavaš po svaku cenu, makar išao 100 metara dužim putem, a kad sam završio osnovnu i krenuo u srednju u centru, za te četiri godine se svašta promenilo (jer se radilo o periodu '99-'03, poklopila se i sablja i svašta) i posle me je prosto boleo kurac da razmišljam šta se desilo u međuvremenu.

Тај неки рад, један лик је смарао регуларно неке ликове и једном је нешто постројио њих двојицу-тројицу и овај један попиздео коначно (још су били старији) и звекно га у вугла и саставио га са земљом. Епилог? Лик је годину дана морао да пази кад иде на посао/факс, којим путем, куда, док на крају није одлепио и одселио се (да, само због тога се одселио). И уопште није било наивно, лик је саставио екипу (у којој је било ликова који су лежали за разне ствари, један је убио лика, ал се нешто поизвлачио јер је био малолетан, иначе, убио га је рукама јер је тренирао неки бокс и типа туко га сат времена у главу), други су били батице дилери и томе слично и чекао га је испред улаза малтене нон стоп. Оно, контам да га није чекао типа у шест ујутру, али је вероватно у девет ујутру већ био ту и палио је гајби увече само због тога да би њега чекао. После типа пар месеци то се проредило, али лик се одселио негде у пичку материну после дину дана јер није хтео више да ризикује, а и могу да замислим који ти је константни филинг у глави да не можеш нормално да живиш годину дана. Е да, то није први лик који се одселио због њих.

Е сад, нек ми неко каже како се ту уклапа ''вратиш им па беже'' прича. Па то је један познатијих "myth busted" трипова. Ја бар у свом окружењу и као клинац и као матор нисам НИЈЕДНОМ видео да је узвраћање изазвало било шта друго осим убилачког гнева и одмазде. А нешто не верујем да живимо на другој планети ви и ја. Мислим, једно је вратиш лику који је исти ко ти, ал му ниси враћао зато што си се зентао, или лик који је типа педес посто јачи, па му опет није свеједно, ал брате, ја могу да шутирам бебе (а и одрасле људе ако имам пет ортака који стоје овако иза мене) цео дан, ма шта оне мислиле о томе.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

А чекај, то не може да се подудара? То под један, код мене је пресек та два скупа био 90%. Наравно, није свако кримошчић са тринаест година, али његов буразер од седамнаест или двадесет јесте. И психопата је. И неко му је диро буразера. Па није ни тај силеџија луд па да туче около људе без покрића. Ако ништа, на крају би му неко довео ћалета па би најебо. Ал наравно, поставка није таква, не би он ни малтретирао да то може да се деси.

Под два, тај неки што малтретира не мора да буде кримос, него ето, ко они из примера, сломе дечку нос, ако буде неваљао док му то раде, сломе му руку, коленом између клупица. Нису кримоси, клинци. Или мислиш да не можеш тако неком да сломиш руку ако ниси кримос или ако немаш дваес година? То уопште није тачно. Понављам, ја ако одлучим да малтретирам морски краставац, могу да га малтретирам како год се он осећао поводом тога. И не морам да будем кримос, него ето, дошло ми. Зато понављам опет, вис мајор треба онда тиме да се позабави.

И искрено сам се зачудио тим причама из амерских филмова за децу што су били на тевеу осамдесетих. Оно, главни јунак се супротстави главном лошем лику и победи га (углавном тако што тренира карате типа недељу дана), онда се овај толико изненади и укења да га остави на миру, притом потпуно изгубивши моћ, па га цело одељење зајебава и више га се нико не плаши, а његова два ортака исто тако се укењају јер су ништа без њега. Мислим лол, имам прича колко оћеш са ножевима и срањима, систематским наношењима повреда за хоспитализацију и ниједна прича да не изађе из основне школе и још плус нико од тих силеџија да не буде кримос. Ево, сетио сам се приче из типа петог разреда, лик је одлучио да узврати, наравно, то је било лол јер није повредио никог, крено нешто да замањује и испо смешан, још су га терали да им још узвраћа пошто им није мого ништа. Е онда су га лепо везали и шутирали у јаја неких сат времена. Не знам шта му је било са јајима, али оно, прилично могуће да није много остало од њих. Добро, то није било у школи типа у оквирима установе, али после школе.

И онда ''узврати му''. Па јеботе, то никад није проблем, ево свечано се заклињем да ћу узвратити Тајсону, па нек ме нокаутира и поломи ми вилицу јебига, ал да ме више не смара, фин трејдоф (замисли Тајсон те смара регуларно сваки дан). Али то је лол, па да је то тако, то би била друга прича.

А чекај, то не може да се подудара? То под један, код мене је пресек та два скупа био 90%. Наравно, није свако кримошчић са тринаест година, али његов буразер од седамнаест или двадесет јесте. И психопата је. И неко му је диро буразера.

Под два, тај неки што малтретира не мора да буде кримос, него ето, ко они из примера, сломе дечку нос, ако буде неваљао док му то раде, сломе му руку, коленом између клупица. Нису кримоси, клинци. Или мислиш да не можеш тако неком да сломиш руку ако ниси кримос или ако немаш дваес година? То уопште није тачно. Понављам, ја ако одлучим да малтретирам морски краставац, могу да га малтретирам како год се он осећао поводом тога. И не морам да будем кримос, него ето, дошло ми. Зато понављам опет, вис мајор треба онда тиме да се позабави.

И искрено сам се зачудио тим причама из амерских филмова за децу што су били на тевеу осамдесетих. Оно, главни јунак се супротстави главном лошем лику и победи га (углавном тако што тренира карате типа недељу дана), онда се овај толико изненади и укења да га остави на миру, притом потпуно изгубивши моћ, па га цело одељење зајебава и више га се нико не плаши, а његова два ортака исто тако се укењају јер су ништа без њега. Мислим лол, имам прича колко оћеш са ножевима и срањима, систематским наношењима повреда за хоспитализацију и ниједна прича да не изађе из основне школе и још плус нико од тих силеџија да не буде кримос. Ево, сетио сам се приче из типа петог разреда, лик је одлучио да узврати, наравно, то је било лол јер није повредио никог, крено нешто да замањује и испо смешан, још су га терали да им још узвраћа пошто им није мого ништа. Е онда су га лепо везали и шутирали у јаја неких сат времена. Не знам шта му је било са јајима, али оно, прилично могуће да није много остало од њих. Добро, то није било у школи типа у оквирима установе, али после школе.

ne

pa dulio, prica je zapoceta posle onog docinog linka, gde klinac vajnuje na tviteru/blogovima/i dr. kako ga maltretiraju i tu se jasno, po njegovim opisima, vidi koji je vid maltretiranja u pitanju... to sam i ja npr radio, a nikad nisam nekome skakao po lobanji :D

zato je to tvoje sto govoris totalno druga prica, koja naravno postoji

Um caruje, Dundo Maroje!

Алфа, о клинцу сам рекао у првом мом посту, после сам се само надовезао на општа места, рецимо, мој одговор на ''само им врати'' није имао везе са конкретним случајем овог твитер клинца. Рецимо, ја заиста, али сад стварно, без претеривања, НИЈЕДНОМ нисам видео да је неко узвратио и да је нешто тиме урадио за себе, већ се само жестоко сјебо (да не буде забуне, ту не рачунам случајеве типа оног малог зангифа јер тај зангиф само треба да скапира да може да побаца десет својих класмејта кад оће. Али шта да је тај зангиф малтретирао оног малог и онако га бацао по поду, шта тај мали да ради, а да не зове ћалета?). Али добро, поента свега је то да постоји граница између малтретирања и зајебавања. Ако неко неког малтретира, не мора да му сломи руку, може ето да га малтретира ''најбенигније'' могуће, и овај не уме/не сме/не може да се одбрани, треба интервенисати. Сам концепт је такав да никако није океј и за толерисање. То што су сви пролазили кроз то, то не значи ништа. Прошли смо сви и кроз санкције, па санкције нису кул. Једно је колико си уклопљен, можда ниси ни најбистрији ни најлепши ни ''најпопуларнији'' ко код амера, неће девојчице да се карају са тобом итд. Али то је једно, а друго ако те неко систематски малтретира, па иако се то малтретирање не састоји у томе да ти забија клинове под нокте јебига. Наравно, ако из неког разлога тај лик не може да се одбрани, он не може ни да оде код ћалета/наставнице/буразера јер ће испасти или тужибаба, пичка, или ће ћале да му каже нешто типа ''лол кад сам ја био мали тукли смо се с биковима, па ко задави бика, прца рибу из одељења'' и томе слично.

Мислим, ето, дира ме Тајсон, није човек кримос, него ето дира ме јер може да ме малтретира. Шта ја радим? Вратим му, он ме растави од батина, сав срећан што сам му вратио јер му је још занимљивије кад има тако неки отпор. Шта да радим, не могу да зовем мурију, испашћу пичка, а и овај ће да попизди што сам то урадио, и још ови неће да ухапсе Тајсона, брате то је Тајсон, он је кул. Зовем ћалета, тек сам тада јадан, а онда Тајсон зове свог буразера из циганмале са пет својих ортака, па ми се ћале придружи у болнаји. Шта даље, узмем шрафцигер и избодем га, одем у творза и јебу ме црнци.

Још један аспект се провлачи овде, а то је да сви заправо умањују утицај систематског малтретирања на дечију психу (невезано за то што то малтретирање није сечење прстију). Мислим, то ми је ко ''па шта је то силовање, велика ствар, жене воле да се јебу, ако се опусти биће брже, а може и да ужива у трењу и тако то'', а оно жена не сме да изађе на улицу три године после отприлике. Није баш тако. Сетите се оне девојчице што су јој оне друге рибе секле косу и малтретирале је. Нису је бациле на под и шутирале је мартинкама, ал брате, њој је то било екстра зајебано, оно, немојте да сумњате у то нимало. И гарант, али гарант је оставило трауму од које ће имати последице и са седамдесет година, можда не неке епик последице, али ће их бити. (само немојмо сад у ону причу ''мене су у школи убили пет пута и ранили седам пута па сам здрав и прав и још им хвала на томе јер сад нисам пичка'').

То што неко нема квалитет да се одупре или можда и не може да се одупре, невезано за поседовање тог квалитета (због објективних ствари, рецимо леђа силеџија), не треба га пустити низ реку, онако Дарвиновски. Можда поседује петсто других квалитета. Мислим, Бранко Миљковић није требало ни да се роди колка је он тек пичка био. Не можете тако да гледате само зато што вас нервирају ешарпе и твитер.

Вероватно у релацији са основном школом : ) ситан криминалац=марњава ситан инвентар из продавнице, а крупни кримос ваља трицаву

Otprilike, samo što su sitni iza sebe do osmog već imali oružane pljačke, a krupniji su bili punokrvne batice sa asfalta koje su jednom strpale profesora fizičkog u bolnicu jer je pokušao da ih spreči da igraju basket u fiskulturnoj sali

ovde sam sa dulijom

Svi koji su bili "buliz" kada sam bio kraj osnovne/srednja nisu imali nikakav problem da pucaju u tebe ako uzvratis. Dakle ako uzvratis, moras biti spreman i da ga ubijes

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

U moje vreme je novogodišnji program nečemu valjao :)

A ovo me podseti na

U moje vreme je TV politika puštala maraton najnovijih filmskih hitova kad su na ulici protesti :)

a to me podseti na

U moje vreme je TV politika subotom i nedeljom ceo dan puštala crtane filmove :)

• 1 month later...

U moje dečačko vreme ja i ostali klinci smo gledali ovaj genijalan crtani obrazovnog karaktera

http://www.youtube.com/watch?v=eWj7dQGxxFo

Edited by Савовски

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 
Радоје Домановић - "Страдија" 1902. -

Jebiga, nisam video, sad sam se pristeo serije, pa reko da dodam na nostalgiju :)

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 
Радоје Домановић - "Страдија" 1902. -