reiser Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Fatboy mi dade ideju da otvorim ovakav topic, nadam se da ima jos ljudi koji kuvaju ovde, pa podelite svoje vestine :) RECEPTI RUR KOMUNE: ------------------------------- Slano: 1. Bread Balls by reiser 2. Pileći nugati by Lucky 3. "Trouglovi" od govedine by Lucky 4. Lovačka salata by nikita_ 5. Pašteta od tunjevine by Sube 6. Tunjevina sa špagetama by Dulio 7. Piletina sa šampinjonima by Belgarath 8. Portugalska salata by Rejven 9. Brza testenina sa jajima i šunkom by Sekira 10. Tunjevina i testenina by Shekk 11. Testenina sa slaninicom i soja sosom by Shekk 12. Bolonjeze by Shoocky 13. Piletina u gorgonzola sosu by BarcaS 14. Pekarski krompir by Dz 15. Pašteta od sardine by fatboy 16. Oblanda sa keksom i orasima by cetoNx 17. Sos za testeninu by reiser 18. Slane/slatke kiflice by cetoNx 19. Salata od paprike i sira by brue 20. Kineski miks by Kung Lao 21. Gaspaćo by Lucky 22. Namaz koji nema ime by CBETA 23. Slane palacinke by reiser 24. Cezar salata by Fatboy Slatko: 1. Brownies by Rejven 2. Brownies by Nemke 3. Kiflice by Nemke 4. Cheese Cake by Belgarat 5. Oblanda sa keksom i orasima by cetoNx 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaveN Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 (edited) brownies sam bio napravio i probao prvi put pre jedno nedelju dana, i fasciniran sam kolačom, lako ga je napraviti a ukus je vrhunski :) ovaj recept sam koristio: potrebno: - 200g čokolade (neku bolju, kontam da je mnogo bolji ukus nego kad bi se stavila ona obična za kuvanje) - 100g šećera - 150g maslaca - 4 jaja - 150g glatkog brašna (550) - 1 kašičica praška za pecivo - 1 vanilin šećer - 30g badema (ja sam išao sa bademima, sledeći put stavljam lešnike, a može i orase) priprema: 1. Jaja, šećer i vanilin šećer penasto izmešajte. Dodajte omekšali maslac, 150 g omekšane čokolade i brašno pomešano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umešajte naseckane bademe. 2. Smesu stavite u namašćenu tepsiju (vel. 37×22 cm), pospite ostatkom grubo narezane čokolade i pecite u pećnici zagrejanoj na 200 °C oko 25 minuta. to je to! lako za napraviti a ukusno, naravno ide uz mleko! Edited November 9, 2011 by rejven Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reiser Posted November 9, 2011 Author Report Share Posted November 9, 2011 (edited) Evo da dodam jos nesto, sto je meni vrhunski ukusno a "socijalna" je varijanta, tj ne treba puno muke i para :) Bread Balls potrebno: - bajati hleb (moze i taze) - sunka - kackavalj - 3-4 sveza jaja priprema: Hleb i ostale sastojke (sunka, kackavalj, jaja) izmrviti u jednoj ciniji i izmesati lepo dok se ne dobije manje-vise homogena smesa. Od te smese napraviti loptice ili jos bolje "pljosnate" loptice, dakle u obliku pljeskavica, jer se tako lakse isprze unutra. I sve tu prziti na umerenom ulju, dakle ni preterano jako ni slabo, jer se u prvom slucaju nece lepo isprziti unutra, a u drugom ce se napiti ulja. Naravno, umesto sunke i kackavalja moze da ide bilo sta drugo :) Edited November 9, 2011 by reiser Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 šta je zeleni kajmak omfg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reiser Posted November 9, 2011 Author Report Share Posted November 9, 2011 (edited) Ma onaj kajmak u zelenom pakovanju :) Nije mastan kao klasicni kajmak koji se moze uzeti od seljaka, taman je negde izmedju sira i kajmaka, idealan za sos Edited November 9, 2011 by reiser Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WuDu Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 ^ domaca verzija mascarpone-a Quote People don't stop playing because they get old, they get old because they stop playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Ajd' videćemo ako bude više recepata, izdvojićemo drugi topic samo za recepte bez nepotrebnih komentara ili tako nešto. Evo od mene dve sitne stvari, zgodne za recimo prilike kada pravite na primer žur ili tako nešto :) jer mogu da se jedu prstima, a opet nisu čips, smoki i žu-žu :) Pileći nugati Potrebno: - Pileće belo - recimo 4 filea belog mesa, to mu dođe oko 500g. - 100g brašna - Dijon senf (dve kašike supene) - Med (dve kašike supene) - 2 jaja - Biber - So I onda lepo iseckate na kockice belo meso, a u "zdelu" :) sipate jaja, umutite ih, potom sipate med i senf, promešate i to, so i biber "po osećaju" i onda brašno na posletku, pa i to pomešate i dobijete nešto što bi moglo da se nazove testo, ali je zapravo nešto "vodenije" (što je ok). Pod vodenije mislim kao na recimo ekstremno gust puding ili tako nešto, ali opet nije testo kao što ga zamišljate na reklami :) "Na drugoj strani" ugrejete ulje u šerpi (ali da bude dublje, pošto se prži da kažemo kao u fritezi) i onda uzmete kockicu belog mesa i uvaljate u testo, napravite "nugat" na taj način. Ja recimo ne volim to da radim, pa lepo izmešam belo meso i ovo "testo" i onda posle vadim kao kugle od sladoleda na primer, malo ih oblikujem i potom "puštam" u vruće ulje. I pržite tako 2-3 minuta, ne duže od toga, vadite i stavljate nove. A ove izvađene stavite na papir onaj da se iscedi mast i to je to. Može da se jede toplo, može i hladno, super je ako imate i poneki "sos za umakanje" pored, ali može i kečap, senf, majonez, ali generalno ne mora ništa od toga, dobro je i ovako solo. "Trouglovi" od govedine Potrebno: - Jedno pakovanje kora za pitu - Pola kilograma mlevenog mesa - 4 crna luka - 6 češnjeva belog luka (uvek mešam češanj i čen, ali u suštini vam treba jedna glavica belog luka sveukupno :)) - 4 jaja + 1 jaje za premaz - Ulje od kikirikija (ali ako nema može i bez njega, mada je kul kad ima) - Kari - So - Biber E onda uzmete lepo zagrejete ulje na tiganju, iseckate sitno crni luk i beli luk, ubacite ga u tiganj, dodate malo soli, bibera, malo karija i sve to ispržite nekoliko minuta, dok luk fino ne požuti a meso dobije boju prženog mlevenog mesa :) Potom izvadite u činiju i ostavite da se malo ohladi. Kad se ohladi, sipate unutra četiri jaja, kari, biber i so (u nešto većoj količini, opet "po osećaju") plus dodate i supenu kašiku ulja od kikirikija. Sve to izmešate dobrano da dobijete jedinstvenu masu. Uzmete kore, otvorite ih i potom isečete na pola (po bilo kojoj osi). To radite jer je jedna kora prevelika za jedan "trougao". Potom uzmete polovinu kore, sipate na nju dve kafene kašičice smese, napravite trougao savijajući koru (slobodan stil, ko kako voli, samo vodite računa da bude ravnomerno raspoređen sadržaj). Na kraju uzmete i premažete ivice kore onim jednim umućenim jajetom baš za tu potrebu. I repeat sve dok imate kora i smese sa mesom. Onda u isti onaj tiganj gde ste pržili meso krenete da pržite ovo, ali za razliku od nugata pržite u malo ulja. Takođe kratko, pošto je ono iznutra već prženo, više to radite da bi se kore ispržile, znači ne duže od 2min. Kad su sa svih strana žute onako fine, izvadite trouglove iz te ture i ubacite druge. Opet izvađene najbolje da stavite na papir da upije višak ulja. To je to :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikita_ Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Najjaca salata ikad. Lovacka salata: -2kg očišćenog iseckanog paradajiza -4kg paprike seckane na komade (moze i crvene i zelene) -150g sećera -300g sirćeta -1 konzervans -1 keseica bibara u zrnu- 2 glavice belog luka- 1 vezu peršuna-soli po ukusu Paradajz prokuvati 15 minuta i u to dok je vruće dodati seckane paprike i jos 20 minuta kuvati. U to dodati sirće, šećer, konzervans, 2 glavice belog luka i 1 vezu peršuna. Ostaviti da prenoći i stavljati u tegle. Quote sine nikita, postao si nik kejv Vagine 90 posto zena sveta su ti otvorene Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Чек, јел ја то видим шећер, а не видим со која би га оверрајдовала? едит: аха, ставио си, само си спојио са першуном Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
SUBE Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 pasteta od tunjevine, ja obozavam cimer takodje, pa je cesto i pravim. potrebno: -konzerva tunjevine(bolje ona skroz usitnjena) -dva jaja -kafena kasicica senfa -supena kasika majoneza -mala glavica crnog luka ocedite ulje iz tunjevine, dodate sitno seckani luk i promesate. jaja skuvate i iseckate, nebitno kako. mesavinu tunjevine i luka ubacite u blender, ubacite i seckana kuvana jaja, senf, majonez, so i biber po zelji. obradite (:-D) u blenderu dok ne dobijete kremastu masu. prijatno! Quote There are no miracles, there is no such thing as fate. Nothing is meant to be. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Сад сам се сетио шта може са туњевином још, а за сиромахе је, оно, може да се направи у доста случајева кад се човек трипује да нема шта да једе по фрижидеру. Не знам меру, како ко воли нек трпа. -Туњевина, може и она у комадима, може и она ситна. -мајонез -павлака -зачини типа бибер, вегета, оригано -шпагете Скувају се шпагете, сипају се у нешто, онда се преко њих сипа туњевина, па се то измеша тако вруће и прилично готивно се изинтерагује:) онда само додате павлаку и мајонез и зачине чисто по укусу, дал оћете павлакастије или мајонезастије, ређе, гушће... Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Сад сам се сетио шта може са туњевином још, а за сиромахе је, оно, може да се направи у доста случајева кад се човек трипује да нема шта да једе по фрижидеру. Не знам меру, како ко воли нек трпа. -Туњевина, може и она у комадима, може и она ситна. -мајонез -павлака -зачини типа бибер, вегета, оригано -шпагете Скувају се шпагете, сипају се у нешто, онда се преко њих сипа туњевина, па се то измеша тако вруће и прилично готивно се изинтерагује:) онда само додате павлаку и мајонез и зачине чисто по укусу, дал оћете павлакастије или мајонезастије, ређе, гушће... Ja pravim istu stvar, samo malena varijacija. Ide tunjevina, ide majonez ali nema pavlake već umesto nje ide sitno seckan kiseli krastavac. To je isto pobeda :) S tim što ja to pravim sa bilo kakvom krupnijom testeninom, da ne budu špagete, a obavezno posle dodajem soja sos, njega generalno volim da koristim uz bilo šta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Veljok Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Ja bre skuvam spagete onako normalno. E onda naseckam sunku, krastavcice, paradajz i izdrobim sir i pomesam sve to. Mrzi me da pravim, odnosno, przim te sosove i sve to, nego moram ovako... Tesko je... :( 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reiser Posted November 9, 2011 Author Report Share Posted November 9, 2011 (edited) E da, sad si me podsetio jos jednog recepta za sendvice, dakle u sendvic ide: - Tunjevina ili sardine, meni je vise gotivna u komadima u ovom slucaju - Ajvar - Kiseli krastavcici /edit - Ulete inferno :P Edited November 9, 2011 by reiser Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko m Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 (edited) Aj i ja da podelim nesto. :) PIletina sa sampinjonima ala kineski nacin. KIla sampinjina bilo bi dobro da budu svezi JEdno 400g belog mesa Crni luk Pola litre paradajz sosa jedan lovorov list Soja sos Jedna sargarepa ( povrce po izboru) ja stavljam samo sargarepu Razni zacini po izboru Nacin pripreme ISeci pecurke i ostavidi da se dinstaju dok ne budu gotove Kada su one gotove staviti belo meso pre toga iseceno na kocke Kada meso pobeli dodati soja sos paradajz sos i chili. Ostale zacine Kuvati to sve oko pola sata Kada bude gotovo izrendati sargarepu, i dodati po zelji jos povrca. Ostaviti jos jedno 3 min i gotovo. ps. Laki sta ti je dijon senf?. Nasao sam na wikiju ali samo na fracnuskom nema objasnjene na engleskom. Koliko sitne su ti te kocke od belog mesa pss nasao sta je senf:) Edited November 9, 2011 by Belgarath Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 ps. Laki sta ti je dijon senf?. Nasao sam na wikiju ali samo na fracnuskom nema objasnjene na engleskom. Koliko sitne su ti te kocke od belog mesa pss nasao sta je senf:) Čisto da dodam, nije on nešto skup, ima ga po radnjama samo nije ovaj "C" :) nego neki drugi. Ali pošto je senf sam po sebi relativno povoljan, neće te koštati preko 100 dinara ona tuba/tegla, šta već nađeš. Kocke belog mesa, otkud znam, onako odokativno, nemoj se previše time smarati ali recimo kao kockica šećera ona veća, ili još bolje, kocka za supu na primer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Управо сам направио ову Лакијеву варијанту оних туњевина, нисам имо павлаку:) Мало је другачији комбо због краставчића, али је у суштини скоро исто. Највећа разлика је заправо у томе што у овај са павлаком и мајонезом можеш да рокнеш тону павлаке и тону мајонеза и онда добијеш ређи трип ако ти је то жеља, ко неко ''јело'', ово само са мајонезом је компактније. Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Ne volim da kuvam, al što volim da jedem, ihaj! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Tako je, to je meni u suštini i bolje jer prečesto jedem te "ređe" šeme testenine, ovako je nekako potpuno drugačja fora. Ja pravim sa onim "školjkicama" inače, i obavezno ubacujem soja sos. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 И ја сам сад направио са шкољкицама. Ја сам више болоњезе миланезе лик, па зато и у ово фурам овај павлака-мајонез трип и то са шпагетима (шпагетама?) Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaveN Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 ko voli stvari sa testeninom/makaronima nek proba portugalsku salatu, mnogo je dobra! potrebno: 250g šarene testenine (ima ona strana neka, skuplja je al je omnom) pileća prsa 1 paprika (ona mesnata velika) 2 paradajza začin za piletinu preliv pola kisele pavlake 1/2 kesice majoneza origano bosiljak so biber priprema: 1. Piletinu narežite na kockice i začinite začinom za pečenu piletinu, te popržite na teflonskoj tavi s malo ulja. 2. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi, a povrće narežite na kockice. Još toplo meso i tjesteninu pomiješajte, dodajte povrće. 3. Umiješajte sve sastojke za dressing, dobro promiješajte dok ne dobijete gladak umak, umiješajte začine (bosiljak, origano, sol, papar) i prelijte po salati, sve dobro promiješajte, te ostavite da odstoji u frižideru cca 1 sat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sekira Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Sitno iseckati šunku i pržiti na tiganju, u to dodati jaje ili dva i mešati dok se jaja ne ispeku. Skuvati testo i sve to izmešati. Po želji dodati malo pavlake. BON APPETIT! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Amandman na duliovu brzu testeninu: -Туњевина, mora она у комадима, може и она ситна.* -мајонез -павлака -зачини типа бибер, вегета, оригано -шпагете makaroni, oblik nebitan -jedan ceđeni limun -sitno seckan crni luk po ukusu ali bar jedna mala glavica * Sitna tunjevina su mlevena peraja u škartu mašinskog ulja iz lokalnog servisa - ako bolje pogledaš "kvalitetnije" marke tunjevine nemaju tu "sitnu" varijantu, a komadići su kao "komadi" kod krš marki. MNOGO utiče na gotivnost ukusaTakođe za školjkice imba trip je u tiganju propržena slannnica i mesnata šunka (ili viršle u budžet varijanti al da nisu neke parizerke) ma maslacu sa začinima, na kraju zadinstano soja sosom, slanim, NE slatkim sranjem (od toga se povraća u ovoj kombinaciji:)), pazite da ne zagori nimalo, vok keva testenina skuhana, odstojala, proceđena, isprana, ne da bude vrela jer se drugi deo sosa sastoji od pavlake i živog jajeta (umutiti:p) koje se pretvori u kajganu ako se meša sa vrućim testom smešaj, uzmi kašiku i probaj da pojedeš samo 1 porciju Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Ма написо сам ситна зато што ћеш и ону крупну да раздркаш ионако:) Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandar_ Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 portugalska salata izgleda baš vrhunski, jest' da nikada nisam ništa spremao sem ofc jaja, ali probaću da je napravim! Quote "When you want to succeed as bad as you want to breathe, then you'll be successful". "Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power". Superbia in Proelio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.