f4ts0 Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 pijete kafetin da vam prodje glava? Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 valjda je fora što i nije baš najbolji za srce taj kafetin, mada na ovom topicu ispade da sve nije dobro za srce :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grb1tj Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 uglavnom me boli glava od promene vremena :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prota_ Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 koliko je jak taj kafetin ? ja generalno ne pijem lekove, kafetin samo kad se previjam od bolova i to je to. keva s druge strane živi na tabletama, al stalno meni priča da ne pijem kafetin jer je prejak a ja sam mlad i to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 kafetin car, jedino mi od njega prolazi glava:)...jbga, skoro svi ti lekovi za bolove su loši zbog raznih stvari, al nije strašno ako ih pijes s vremena na vreme Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 kafetin car, jedino mi od njega prolazi glava:)... A OD ČEGA TI PROLAZI CEO AEAEAEAEEEEE Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 I'm loling irl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 očekivao sam neku rakija foru, igy pls Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
absolute Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 Svi lekovi su zlo... sto manje piti lekove...bas kad ne mozes da izdrzis, onda treba uzeti...i to cetvrt ili pola tablete... Quote QUOTE (Kojot @ Apr 21 2009, 03:24)relnao pametna devojka se ili iskenaj pre sexa ili se izklistira tusem i namaze pomadom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ребел Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 jbga, skoro svi ti lekovi za bolove su loši zbog raznih stvari, al nije strašno ako ih pijes s vremena na vreme Ал ако се нема мера и узимају се на редвоној бази, може да дође до оштећења јетре и бубрега, а капирам и до блажих облика зависности. Quote Mislim da sam frustriran zbog svega od navedenog, kako si me procitao, ciganmala frojdovac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 pola micubiŠija zdrvaoooo Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
absolute Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 Ahaha..igor car... Moje duboko uverenje je da velika vecina lekova koja se uzima cesto izaziva rak... Quote QUOTE (Kojot @ Apr 21 2009, 03:24)relnao pametna devojka se ili iskenaj pre sexa ili se izklistira tusem i namaze pomadom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 samo mishibishi! nemke, ne bih ulazio u tu priču, pošto je jako komplikovana i verovatno nikada nećemo moći da dokažemo da li je stvarno tako Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johnn1e Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Moje duboko uverenje je da velika vecina lekova koja se uzima cesto izaziva rak... Rak cega? Daj neki info, na osnovu cega si uveren da je tako? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
absolute Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Pre svega u lekove trpaju gmo proizvode (kukuruz ponajvise)...a to niko ne kontrolise... Drugo imao sam prilike u porodici da vidim kako umiru od raka izazvanog (zlo)upotrebom bas kafetina.. Trece to je stvar mog uverenje...ne znaci da je i tacno... Quote QUOTE (Kojot @ Apr 21 2009, 03:24)relnao pametna devojka se ili iskenaj pre sexa ili se izklistira tusem i namaze pomadom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 normalno da treba lekove izbegavati kad god mozes, ali ko ce sad da trpi da ga boli glava ili ne daz boze zub ceo dan.. ja uzimam u tim slucajevima nimulid ili rapten duo, efikasni su a sad koliko su stetni ne znam, dok kad me boli stomak ili bilo sta drugo sto nije na glavi to mi toliko ne smeta pa ne pijem nista Quote oO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Johnn1e Posted June 3, 2013 Popular Post Report Share Posted June 3, 2013 E jbg, zao mi je. Ne moze niko da ti kaze da nije od toga, ali je prosto cudno jer ni jedan sastojak kafetina koliko znam nije povezan sa izazivanjem bilo kakvog maligniteta, ali opet... Ako nije previse licno da pitam, kako je lekar dosao do tog zakljucka? Evo nekog mog iskustva, koliko sam mogao da pokupim iz teorije i prakse do sada, posto me zanima farmakologija, pa da podelim svoje neko uverenje, mozda promenim necije misljenje (koga ne zanima bolje nek ne otvara spoiler jer je wot : ) Ja licno imam problem sa migrenama, koje jednostavno nece da prodju same od sebe. Odradio sva testiranja, cak sam i magnetnu rezonancu uradio ali jednostavno se ne vidi nista patoloski... Jednom sam se zainatio i nisam hteo nista da uzimam ceo dan da vidim sta ce da se desi a potrefilo se taman da u kuci nemam ni jedan analgetik sem ampule diklofenaka i to mi je bilo nestalo spriceva i igala lol. Na kraju sam negde u pola noci kad vec nisam mogao da izdrzim vise, odlucio da natopim parcence hleba tim diklofenakom i da ga stavim pod jezik, kao jelte improvizovan brz nacin distribucije leka : D Utrnula su mi usta bila skroz al je prosla glavobolja i mogao sam konacno da zaspim! all went better then expected ^_^ Lako je palamuditi oko ne uzimanja analgetika ljudima koji su u fazonu "brate ja legnem i odspavam i to me prodje, ti si pickica", samo sto ja ako legnem sa glavoboljom mogu da ocekujem da ce da me probudi u roku od tri sata i da ce da bude bar duplo jaca... Za grbica i protu, sto se tice takvih lekova protiv bolova, nesteroidnih antiinflamatornih lekova (ili NSAIL), oni svi manje vise deluju po istom principu, (tipa brufen, naproksen, diklofenak, aspirin, nimulid, novalgetol, paracetamol itd), blokiraju stvaranje prostaglandina, faktora inflamacije te dovode do smanjenja bolova, bla bla truc. To je bitno jer oni uglavnom neselektivno blokiraju enzime ciklooksigenaze, koja je odgovorna i za stvaranje nekih faktora koji stite zeludacnu sluznicu od nase HCL, te je neka najrealnija opasnost od svih njih stvaranje ulkusa zeluca, te krvarenja itd. NSAIL koji najvise ostecuju sluznicu zeluca, su recimo diklofenak, indometacin, aspirin te bih se ja pazio kod uzimanja njih recimo (samo na duze staze naravno, neces dobiti cir na zelucu od par diklofenaka sigurno). E sad, postoje i selektivni inhibitori ciklooksigenaze (tzv COX2 selektivni, ako naletite u recepturi nekad) kao sto je recimo nimulid (od jeftinijih) te ako vec imate probleme sa zelucem on mozda ne bi bio lose resenje (ili cepici nekog drugog analgetika, mada je pokazano da i ako se ne uzimaju na usta opet dovode do istog efekta, ko ce ga znati...) Svi oni se moraju metabolisati i izluciti ili preko jetre ili preko bubrega te teoretski dovode ove organe pod stres, ali oni zato i sluze i taj stres nije nesto posebno veci nego kada jetra pokusava da metabolise neke konzervanse iz hrane recimo, ili gomilu drugih govana koje unosimo, jednostavno nista posebno. E sad, o jacini NSAIL-a, (za razliku od opiodnih analgetika gde se morfin uzima kao zlatni standard i sve se uporedjuje u odnosu sa njim) mislim da ne postoji neka uporedna studija, jednostavno ili ljudi koriste ono sto im najvise odgovara ili ako se prepisuju onda se daju odredjeni u odgovarajucim indikacijama, recimo naproksen uglavnom kod reumatskih bolova, brufen kod menstrualnih, paracetamol kod male dece itd. Kafetin je zgodan sa te strane sto je kombinacija nekih NSAIL, propifenazon, paracetamol i slabog opioida kodeina (koga ima jako malo, steta :D ), te on i meni najbolje deluje na bolove. Doduse opisani su slucajevi 'zavisnosti' i glavobolja izazvanih kofeinom, odnosno prekidom unosa kofeina (koji se takodje nalazi u kafetinu) ali to isto spada u malo verovatne uzroke glavobolja. Recimo da bi neki najjaci NSAIL (po iskustvu anesteziologa) bio ketorolak (kod nas farmakolosko ime zodol) ali se on dobija iskljucivo na recept, ili ako znas apotekara. On meni recimo nije nista bolji od kafetina, a pet puta je skuplji... Ja uglavnom gledam da cikliram izmedju par analgetika jer postoji i tzv. 'glavobolja izazvana lekovima' koja hoce da se javi kod prekomernog upotrebljavanja jednog istog analgetika. Sto se tice testiranja lekova, ne znam koliko su ljudi upoznati kako taj proces funkcionise u odnosu na recimo 'prirodne proizvode'... Svaki lek prolazi kroz cetiri nivoa testiranja, pocev od laboratorije, preko pacova, pa ljudi, zatim povecavanjem broja ispitanika do cetvrte faze koja je u stvari posmatranje leka posle izbacivanja na trziste. Za vreme prve tri faze se uglavnom otkrije najveci broj stetnih efekata, minimalne i maksimalne efektivne doze, te stetne doze itd (kazem uglavnom zato sto se nazalost to ne desi uvek, cuveni primer sa talidomidom koji je cini mi se pedesetih godina dovodio do katastrofalnih posledica kod novorodjencadi koji su se radjali sa najstrasnijim deformacijama, sto opet smatram da su neki retardi lekari krivi kada daju novi lek trudnicama, uglavnom je dosta poostrena kontrola nego sto je bila pedesetih jelte.) Jednostavno, lekovi koji su u upotrebi zadnjih trideset+ godina ne mogu da se provuku sa nekim nevidljivim nezeljenim posledicama i nema logike da ne bi isplivali ljudi koji pate od njih. Eventualno se treba cuvati lekova koji su tek izasli na trziste i koji jos nemaju iza sebe godine testiranja na celokupnoj populaciji. Za razliku od njih, tzv prirodni preparati, koji nemaju status leka, mogu slobodno da se prodaju dok god se "ne obmanjuje javnost", te se oni uglavnom reklamiraju pod sloganom 'pomazu pri lecenju'. Oni ne moraju da prolaze nikakve studije, cak ne moraju da dokazu ni da imaju ikakvog efekta vec samo da su mikrobioloski ispravni (sto se kod nas radi na vma cini mi se). Tako da najcesce zavrsimo sa proizvodom kao sto je recimo ekomer, koji se reklamira kao nesto sto podize imuni sistem i leci od autoimunih bolesti (cak je i sama reklama lol zato sto su ovo jebeno nespojive stvari), dok pri pretrazi recimo Kohrenove baze ne moze da se nadje ni jedna respektabilna studija o tome. I najgore je od svega sto ljudi radije veruju clanku iz novina ili reklami sa televizije nego kada pokusas da im predocis cinjenice. Postoji podatak recimo da se kod nas za lecenje prostate tri puta vise koriste preparati tipa prostamol nego lekovi koji su zaista predvidjeni za to, pa ljudi odluce da dodju do urologije tek kad im se tegobe toliko pogorsaju da vise nema nazad. To je najstrasnije zavaravanje javnosti, davati ljudima placebo za nesto za sta mozda i postoji lek. Nasuprot tome imamo recimo kantarion za koji postoje podaci da pomaze u zarastanju rana, tako da samo treba malo potraziti sta je fejk a sta nije. Pre mozda pola godine je na infektivnu kliniku primljena zena sa toksicnim hepatitisom a njen brat par dana kasnije da bi se anamnezom utvrdilo da su oboje koristili herbalajf (preparat za mrsavljenje), koji verovatno nije toliko stetan (da bi izazvao toksicni hepatitis trebas bas jako silovati jetru sto nije lako uraditi ni sa nekim poznatim hepatotoksicnim lekovima) ali s obzirom da je bas kod njih dvoje doslo do toga verovatno je po sredi neki genetski nasledjeni enzimski defekt u metabolizmu nekog od sastojaka herbalajfa, sto bi se lako otkrilo da su radjena ikakva klinicka ispitivanja pre izbacivanja u promet... Ne tako davno neko se seti da, ili procita negde (nije da nije pisalo to isto i ranije) da metamizol (odnosno novalgetol, analgin, baralgin) izaziva agranulocitozu (sto zaista stoji u mogucim nuspojavama, doduse u studijama koje su radjene 70ih), te krene hajka po novinama kako trujemo i ubijamo nasu decu pa univerzitetska decija klinika u Tirsovoj (izmedju ostalih), na zahtev naseg republickog saveta za zdravstveno, izbaci taj lek sa liste lekova koje daju, iako se prema recima anesteziologa koji rade tamo nikada za 20+ godina koliko se taj lek koristi za skidanje temperature i protiv bolova nikada nije desio niti jedan takav slucaj, sto su doduse kasnije studije i potvrdile. Mislim da je sada vracen u upotrebu, a mozda i nije jer je poprilicno jeftin, a to se ne isplati jelte. Jednostavno postoje moguce i malo verovatne nuspojave svih lekova kojih se ne treba preterano plasiti dok god ste u granici racionalne upotrebe. Najgore zablude i dolaze od strane samih lekara, koji su ili studirali pre 30 godina pa nisu apdejtovali svoje znanje zadnjih 20 sigurno (cast izuzecima koje jos zanima medicina) ili su preskocili odredjena predavanja (jer do skora predavanja nisu ni bila obavezna na medicinskom fakultetu, a jos si vise kul ako falsifikujes potpise profesora sa vezbi i dodjes na ispit sa kojim ti je jedini dodir nas udzbenik koji je pisan pre tipa 10 godina...) Dve stvari o kojima sam cuo najvise gluposti su mozda oralne kontraceptivne pilule i opioidni analgetici. U velikom broju slucajeva kada devojke odluce da se raspitaju kod lekara opste prakse ili svog ginekologa specijaliste (manje kod ovih drugih jer oni ipak znaju svoj posao, bar ovi u Bg-u) dobijaju odgovor da ce ili da ostanu sterilne od pilula, ili da dobiju rak ili da im se desi embolija pluca, neizbezna smrt u svakom slucaju, a pilula za dan posle je hormonska bomba od koje nema oporavka (sto se ne razlikuje mnogo od informacija koje mogu da se nadju na netu). Al zato smo mi Srbi carevi abortusa, sto legalnih sto nelegalnih, gde zaista i postoje realne opasnosti po zdravlje. Tako i devojke koje imaju sindrom policisticnih jajnika, gde je lek izbora kontracepcija, se radije odlucuju da zive sa simptomima same bolesti kao sto su izostanak ciklusa (koji moze da dovede do trajnog steriliteta), povisen krvni pritisak, moguc nastanak dijabetesa, pojacana maljavost i gubitak kose, gojaznost, nego da uzmu jebenu kontracepciju jer je neko dezinformisao da ce i od toga da umre pa onda bira manje od dva zla verovatno. Istina je doduse potpuno drugacija al da ne pisem sad o kontracepciji ne verujem da ima mnogo devojaka na forumu koje bi zanimalo. : ) Jos je gora stvar ako nekom daju opioidni analgetik, taj ode odma u narkomaniju. Na operativnim odeljenjima od hirurga (pa cak i anesteziologa) ako se pozalis na bol jedini odgovor koji mozes da dobijes je "pa mora da boli kad smo te sekli, istrpi malo, to je normalno!" Recimo one PCA pumpe (patient controlled analgesia), sto ste mogli da vidite po filmovima i serijama verovatno, a koje postoje tipa zadnjih 20 godina, mi nemamo ni jednu jedinu ni u jednoj nasoj ustanovi, jer to nama ne treba. I dok god su nam carevi medicine hirurzi koji ne da se razumeju samo u hirurgiju (koja je sama po sebi jedna teska i obimna grana) vec i u sve druge specijalizacije dotle cemo i da budemo u kurcu (komentar od pre par strana gde je neko napisao kako je neciji otac hirurg rekao kako su lekovi zlo i samim tim je to aksiom). Kod nas se tek ove godine uvodi i subspecijalizacija anesteziologije tipa palijativna nega i terapija bola, koja u drugim zemljama postoji poodavno. 21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 kako se daje deset pluseva sa mobilnog uredjaja? Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 Дуле, вако! Оне терапије изгледа раде, али сад морам да паузирам метар дана јер имају нека кумулативна дејства или шта већ (није ни битно, а ти то боље знаш), пре него што наставим. Како да ублажавам бол за то време - ако узмемо у обзир да треба да сам прилично ''непокретан''? Значи, не треба да се ротирам, истежем, дижем чарапу с пода, седим дуго, лежим дуго, стојим дуго итд. Што ме наводи на то да би требало, када бол оде у ''горње регистре'', да згутам нешто. Јуче ме је жешће смарало, закунтао сам неколико сати после него што сам планирао и слично. Данас, капирам да исто неће бити добро. Па реко да питам чиме да се издрогирам у таквим ситуацијама. Знам да су ми пре сто година за то исто дали нека два срања, једно је мидокалм, друго се не сећам како се звало. Ако има нешто што би чак и лечило то помало, а не само блокирало бол, то би било исто сјајно - капирам неки ''опуштач''. И, јел би било продуктивно или контрапродуктивно да нпр. мажем она срања са именима геј порнића (бен геј, коњска маст, дип рилиф)? Да, у питању је спазам, пошто си вероватно заборавио:) Само што се испоставило да је преко цијелих леђа и да је тврдоглав ко мазга и да јебе матер и да траје две године итд. Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 Џони, ево плусић. Молим те, ако те не мрзи, баци вот о контрацепцији. Нисам женско, али ме занима. Хвала унапред. ПС. Си ти лекар? Колико сам схватио радиш у здравственој установи. Quote ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johnn1e Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 Ne, ja sam student koji je pre par dana zavrsio petu godinu i sad sam na ''raspustu" hoho! :-) Jos jedna godina i bicu nezaposlen, ko svi posteni ljudi! :-D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
absolute Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 Hvala za detaljna objasnjenja...plus i od mene... Quote QUOTE (Kojot @ Apr 21 2009, 03:24)relnao pametna devojka se ili iskenaj pre sexa ili se izklistira tusem i namaze pomadom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mistress Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 Doolio - Da ti nemas neku formu pankreatitisa? tipa hronicni? jer on ima obicaj da boli preko ledja pojasno, da se siri u lopatice ili u rame. Mislim, ako ti je vec dijagnostikovano sta je necu vise da zapitkujem po tom pitanju... ako ne znas sta je razmotri ovo kao opciju (narocito ako imas epizode ekscesivnog konzumiranja alkohola xD ili imas/imao si kamencice u zucnoj kesi). Quote Gde god krocim tu topik ne raste (ubivam s komentari topike) :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 Well, well, well Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 ahaha, vudu drug:) dzoni car, lepo je objasnio sve, posto je sad na rasputu nek me menja ovde malo:) doolio, ako je spazam moze mydocalm/myolastan/tetrazepam za opustanje misica (jedan od njih, ne sva tri normalno:)) neki od tih gelova sto si pomenuo...a za bole mozes bilo sta sto te najbolje radi diklofen/brufen/rapten/dexomen itd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts