Dule_smor Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 ne bas odmah posle staljina, u pitanju je breznjev...inace i zukov i breznjev su taj cetvrti orden dobili "na silu", ovaj prvi verovatno za ucestvovanje u smeni berije, a drugi povodom "velikog doprinosa" na svoj rodjendan...inace zanimljivo je da je ovaj orden dobilo i 12 gradova heroja za velike zrtve podnesene u ww2...najpoznatiji su svakako lenjingrad, staljingrad, kijev, sevastopolj i brest-litovsk...postavljajte touche ili zwerko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Aj nije pitanje nego vise konsultacija, ako se ne varam u filmu Enemy at the gates je Hruscov partijski komesar ili sta vec u Staljingradu, jel to istorijski tacno? Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Touche Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Tako nekako, mislim da imao neki nizu ulogu u partiji za vreme rata. Ajde jedno lagano: Koje godine je Burma(Mijanmar) dobila nezavisnost? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 par godina posle kraja ww2, ne znam tacnu godinu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Touche Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 Ae pomoc, nije vise od 5god posle WW2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
samir^b Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 daj jos pomoci, nije manje od koliko? Quote "Odvajali se mi ili ne, mi smo vec odvojeni!" - Dj. Balasevic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Touche Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 Pf, sacekaj da cetvorica ispred tebe omase :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 hehe kako ste vickasti! godina je '48, posto sam bio najblizi evo sledeceg ko se sukobio u bici kod kadesha? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Touche Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 Ha, da l' je moguce!? Zbog ovog pitanja ja nisam prosao na republicko takmicenje iz istorije jer sam napisao Egipat i Asirija :( Inace su Hetiti i Egipat u pitanju. Kad je bila bitka kod Heroneje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 tako je, ramzes je tu porazio hetite iako su ovi bili nadmocniji...a kod heroneje je filip porazio grke, ne znam tacno godinu jelte edit, nece me biti ceo dan, ko se borio u bici kod gaugamele? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Touche Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 Tako je Dule, a bitka je bila 338 god p.n.e. A ovo tvoje pitanje nisam siguran. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 Persijanci i Grci, Aleksandar makedonski i Darije. Ali necu da postavljam pitanje . Neka neko drugi preuzme. Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted November 21, 2011 Author Report Share Posted November 21, 2011 Evo ja cu posto sam zakasnio na moj turn gore: Bitka kod Kresija izmedju Francuske i Engleske u Stogodisnjem ratu se zavrsila sa totalnim porazom francuskih vitezova (kao i obicno). U njoj je ucestvovao i Vojvoda od Luksemburga, po srpski Jovan, kralj Ceske. Sta je doticnog izdvajalo od ostatka plemstva koji se borio na strani Francuza? Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Bitka kod Kresija izmedju Francuske i Engleske u Stogodisnjem ratu se zavrsila sa totalnim porazom francuskih vitezova (kao i obicno). U njoj je ucestvovao i Vojvoda od Luksemburga, po srpski Jovan, kralj Ceske. Sta je doticnog izdvajalo od ostatka plemstva koji se borio na strani Francuza? Neviđeno se proveo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
samir^b Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Bio je hipster? Quote "Odvajali se mi ili ne, mi smo vec odvojeni!" - Dj. Balasevic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 bio je luzicki srbin! (kad vec lupamo:)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Touche Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Proglasen je za sveca? :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brank0 Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 bio je slep? a mozda i nije, pa su ga tad oslepeli... al nijedan drugi jovan nije bio ceski kralj osim ovog slepog, to znam sigurno :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 ja mislim da je kali tačno odgovorio aludirajući na vic o saši matiću Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 ja mislim da je kali tačno odgovorio aludirajući na vic o saši matiću Koliko se sećam poginuo je kod Kresija, ali je oslepeo davno pre bitke. Da ubrzamo malo, evo pitanje vezano za Aženkur. Zašto su Englezi napali Francuze, iako su bili inferiorni u skoro svakom pogledu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted November 22, 2011 Author Report Share Posted November 22, 2011 Koliko se sećam poginuo je kod Kresija, ali je oslepeo davno pre bitke. Da ubrzamo malo, evo pitanje vezano za Aženkur. Zašto su Englezi napali Francuze, iako su bili inferiorni u skoro svakom pogledu? Bio je potpuno slep :) Ipak je bio u jurisu konjice na engleske redove, jer je trazio da mu se konj priveze. Poginuo je pre nego sto je stigao do engleskih redova, naravno od strele :D Cek - kod Azenkura, nisu Englezi napali Francuze - vec obrnuto? Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 Verovatno je mislio zashto su Englezi uopshte poveli rat protiv Francuza u tom momentu. Verovatno zato shto je Henri bio ludak? :) Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 Cek - kod Azenkura, nisu Englezi napali Francuze - vec obrnuto? Koliko sam ja učio istoriju Englezi su napali Francuze kod Aženkura, ne obratno. Zašto su tražili bitku, ako je bilo izvesno da će biti desetkovani? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 da naprave odstupnicu/diverziju, nesto da ih prevare Quote The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 Aha, mislish u samoj bici ko je koga napao. Posle postrojavanja vojski, Henri je naredio strelcima sa dugim lukovima da zapucaju po francuskoj konjici u nadi da ce ih isprovocirati da krenu u jurish. Naravno, francuzi su to i uradili (to je bilo pre nego shto su poceli da se predaju u svakom ratu), i slavno izginuli u blatu nastalom od silnih padavina te nedelje. Ako si na to mislio kada si rekao "napali", onda je to odgovor . Necu da postavljam pitanje. Predajem Dvinijy svoju baklju! Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts