Jump to content

Istorijske pitalice :) take 2

BarcaS take 2

Recommended Posts

ne bas odmah posle staljina, u pitanju je breznjev...inace i zukov i breznjev su taj cetvrti orden dobili "na silu", ovaj prvi verovatno za ucestvovanje u smeni berije, a drugi povodom "velikog doprinosa" na svoj rodjendan...inace zanimljivo je da je ovaj orden dobilo i 12 gradova heroja za velike zrtve podnesene u ww2...najpoznatiji su svakako lenjingrad, staljingrad, kijev, sevastopolj i brest-litovsk...postavljajte touche ili zwerko

srpskivojnik-3.jpg

Evo ja cu posto sam zakasnio na moj turn gore:

Bitka kod Kresija izmedju Francuske i Engleske u Stogodisnjem ratu se zavrsila sa totalnim porazom francuskih vitezova (kao i obicno). U njoj je ucestvovao i Vojvoda od Luksemburga, po srpski Jovan, kralj Ceske. Sta je doticnog izdvajalo od ostatka plemstva koji se borio na strani Francuza?

Bitka kod Kresija izmedju Francuske i Engleske u Stogodisnjem ratu se zavrsila sa totalnim porazom francuskih vitezova (kao i obicno). U njoj je ucestvovao i Vojvoda od Luksemburga, po srpski Jovan, kralj Ceske. Sta je doticnog izdvajalo od ostatka plemstva koji se borio na strani Francuza?

Neviđeno se proveo? [:D]

ja mislim da je kali tačno odgovorio aludirajući na vic o saši matiću

YMf1I.gif

Koliko se sećam poginuo je kod Kresija, ali je oslepeo davno pre bitke.

Da ubrzamo malo, evo pitanje vezano za Aženkur. Zašto su Englezi napali Francuze, iako su bili inferiorni u skoro svakom pogledu?

YMf1I.gif

Koliko se sećam poginuo je kod Kresija, ali je oslepeo davno pre bitke.

Da ubrzamo malo, evo pitanje vezano za Aženkur. Zašto su Englezi napali Francuze, iako su bili inferiorni u skoro svakom pogledu?

Bio je potpuno slep :) Ipak je bio u jurisu konjice na engleske redove, jer je trazio da mu se konj priveze. Poginuo je pre nego sto je stigao do engleskih redova, naravno od strele :D

Cek - kod Azenkura, nisu Englezi napali Francuze - vec obrnuto?

Aha, mislish u samoj bici ko je koga napao. Posle postrojavanja vojski, Henri je naredio strelcima sa dugim lukovima da zapucaju po francuskoj konjici u nadi da ce ih isprovocirati da krenu u jurish. Naravno, francuzi su to i uradili (to je bilo pre nego shto su poceli da se predaju u svakom ratu), i slavno izginuli u blatu nastalom od silnih padavina te nedelje. Ako si na to mislio kada si rekao "napali", onda je to odgovor [:)].

Necu da postavljam pitanje. Predajem Dvinijy svoju baklju!

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !