Jump to content

Balkanski i Veliki rat, Srbija 1912 - 1918.


brue

Recommended Posts

Треба ми предлог којим сајтовима да пошаљем молбу за постављање банера према сајту. неки су ми пали на памет, али контам да више људи може и више добрих предлога да да.

Link to comment
Share on other sites

standard.rs

Цвија ће сигурно да ти изађе у сусрет.

можда и НСПМ, мада не знам шта се дешава са Вукадиновићем...

такође: Serbian Unity Congress

сетићу се још ваљда.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

поводом стогодишњице - сајтови, а да није негде забачено (ово сам условно ставио, јер нисам нашао уопште, осим понегде у неком времеплову):

РТС - ништа

б92 - ништа

новости - ништа

курир - ништа

ало - ништа

блиц - ништа

прес - ништа

правда - ништа

вести онлајн - ништа

политика - ништа

прва тв - ништа

нспм - ништа

тв пинк - ништа

танјуг - ништа

печат - ништа

Link to comment
Share on other sites

E moji Srbi...

"У борбама током балканских ратова и Првог светског рата погинуло је 14 хиљада Топличана из његовог војног сазива, или по тројица из сваке куће у Топличком округу."

Link to comment
Share on other sites

slava im.

jel nek upoznat ili je čitao knjige majora dobrivoja lazarevića ?

jel zna neko nešto o tom čoveku ?

na sajmu sam naleteo na njegove knjige, koje je pisao na nemačkom 1918, pred kraj rata.

preveo ih je čovek koji se predstavlja kao pomeranski.

kupio sam tri knjige. zovu se "crna ruka", "ubice naroda srpskog" i "stanite, propade narod srpski."

knjige su krajnje kritičan pogled na politiku pašića i karađorđevića. za sada sam pročitao samo ovu treču, koja kritikuje politiku pašića i ide čak toliko daleko da njega i karađorđeviće naziva unutarnjim neprijateljima.

krajnje nekonvencionalan pogled na njih, ali jedini alternativan na koji sam naišao do sada.

Edited by prota_
Link to comment
Share on other sites

Obnova Memorijalnog kompleksa "Zebrnjak"

Konzervatorski radovi na Spomen kosturnici i Memorijalnom kompleksu "Zebrnjak" u Republici Makedoniji biće okončani do 28. oktobra. Veliki kameni krst koji su bugarski okupatori srušili pre 70 godina, ponovo je na vrhu kosturnice. Radovi na novim sadržajima kompleksa biće nastavljeni posle svečanosti kojom će biti obeležena stogodišnjica Kumanovske bitke.

Konzervatorski radovi na Spomen kosturnici i Memorijalnom kompleksu "Zebrnjak" u Republici Makedoniji biće okončani do 28. oktobra, za kada je zakazana velika svečanost kojom će biti obeležena stogodišnjica Kumanovske bitke, izjavio je Negovan Stanković, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike.

zebrnjak527.jpg

Stanković, koji je obišao radove na tom velikom gradilištu, izjavio je da su se posle 70 godina od rušenja, stekli uslovi da se građani Srbije oduže svojim precima, koji su, Kumanovskom bitkom i pobedom nad turskom imperijom, otvorili kapije slobode narodima Balkana.

"Zebrnjak je jedan od najvažnijih spomenika naše burne nacionalne istorije. Kako smo sada otkrili njegov drugi nivo, mi ćemo i posle svečanosti nastaviti radove, kako bi spomeniku vratili prvobitni izgled, a celom kompleksu dodali sadržaje koje on zaslužuje, kazao je Stanković novinarima.

skela527.jpg

Radovi na Spomen-kosturnici "Zebrnjak"

On je takođe rekao da se radovi na Memorijalnom kompleksu "Zebrnjak na istoimenom brdu smeštenom u živopisnom Kumanovskom polju, izvode prema projektu Konzervatorskog centra iz Skoplja i Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, uz pomoć i podršku Vlada Srbije i Makedonije.

"Pored klasičnih konzervatorskih zahvata, mi smo ovde izvršili i male istraživačke radove na osnovu kojih smo došli do podataka o "drugom nivou" spomenika na Zebrnjaku, koji je pre sedam decenija porušen i zatrpan, kaže Zoran Mihajlović, arhitekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda.

Mihajlović kaže da je na vrhu kosturnice upravo postavljen veliki kameni krst koji su bugarski okupatori srušili pre 70 godina, a koji je sve ovo vreme bio u obližnjem kamenjaru, pa će tako kosturnica ponovo biti visoka 48,5 metara.

Kada sve bude gotovo, Memorijalni spomen kompleks Zebrnjak dobiće uređene prilazne puteve, zatim zaštitnu kamenu ogradu, unutar koje će biti objekat za prodaju suvenira, kao i čuvarsku službu.

Na taj način ovom remek delu arhitekte Momira Korunovića, koje su srpske i makedonske vlasti proglasile za kulturno dobro, bić vraćen stari sjaj, a stari i novi sadržaji će Memorijalni centar "Zebrnjak" vratiti na ono mesto koje mu u istoriji i pripada.

"Ovo što danas radimo, jeste naš dug prema srpskim herojima koji su Kumanovskom bitkom pre 100 godina otvorili kapije slobode narodima Balkana, rekao je Stanković i podsetio da je Prva srpska armija u Kumanovskoj bici imala 687 poginulih, a da su turski gubici bili 12.000 vojnika.

Jedan savremeni istoričar o ovoj bici je napisao da je ona srušila osmansko gospodstvo u Evropi, a da se pred grmljavinom srpske artiljerije nije povlačila jedna vojska već jedna imperija.

Хоће неко да иде?

Link to comment
Share on other sites

jebote, meni je ovo tek sad palo na pamet...pa oni su nas posle bombardovanja naterali da sporazum kojim prakticno gubimo kontrolu nad kosovom potpisemo bas u kumanovu zbog kumanovke bitke kojom je jelte prakticno oslobodjeno kosovo...jebem li im mrtvu majku, potpisace i oni ponovo ko nemci na kraju ww2 u vagonu marsala fosha!

  • Upvote (+1) 1

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Браво Дуле :) Сад погледај шта је било 5 октобра :) тј са чиме су повезане демократске промене :) Има још пуно датума :)

Нема  будућности без истине.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...