Zwerko Posted September 14, 2010 Report Share Posted September 14, 2010 Na televizoru danas čuh da sad novi pravilnik o nekim tehničkim uslovima za vozila diktira da se moraju na svim točkovima imati zimske gume od 1. novembra do 1. aprila. Isto piše i na sajtu B92, a čitao sam nešto i u nekim novinama, ali na netu nisam našao taj pravilnik, pa ne znam tačno šta podrazumevaju pod time. U svakom slučaju šta mislite da je najbolje rešenje za celu problematiku. Moja je logika da pošto na kolima imam 16" alu felne za koje bi me zimske gume izašle negde oko 11k din po komadu, uzmem drugi set čeličnih felni od 15", gde bi me zimske gume izašle 6-7K po komadu. Ima neko iskustva sa tom varijantom duplih točkova? Da li se ta moja logika isplati ili je bolje da uzmem samo zimske gume? I jel zna neko gde bi mogle da se kupe te čelične felne? Imam garažu pa mi nije problem da držim ove letnje gume uskladištene preko zime, samo ne znam da li tu ima nekih posebnih tehnika? Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted September 14, 2010 Report Share Posted September 14, 2010 (edited) meni nije jasno kako je tako "fiksan" period u kome treba koristiti zimske gume. Koja je poenta zimskih guma u martu mesecu, pogotovu ako opet bude nekih vremenskih anomalija pa u martu bude 20 stepeni? inače sve je to lepo sa propisima, ali totalno nerealno u situaciji u kakvoj smo trenutno. Mnogi ljudi nemaju zimske gume ne iz hira već zato što jedva skrpe i za registraciju automobila. Jednostavno ljudi ne mogu da priušte takav trošak. Pogotovu što stiže sa najavom od samo par nedelja unapred ... edit: evo i jednog linka sa tim vestima http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/207023/Vozacima-za-dodatnu-opremu-treba-300-evra Edited September 14, 2010 by trooper Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dovlagsi Posted September 14, 2010 Report Share Posted September 14, 2010 Ako stvarno bude frka, ja cu kod Danka uzeti polovne zimske za moj auto. Imajuci u vidu da mi trebaju 17-ice, to je stvarno jedina finansijski prihvatljiva solucija. E sad, one ce stvarno biti zimske ali koliko ih je voziti bezbedno, to je druga stvar. Mislim da bi se dosta ljudi ponelo ovom mojom logikom, pa ce tako efekat zakona mozda biti i negativan! Narod ce gledati da prodje sto jeftinije... Quote facebook.com/speed.rs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 14, 2010 Report Share Posted September 14, 2010 cek, sto na sva 4, zar nije samo na pogonskim tockovima, tj. prednjim u mom slucaju...mada i na zadnjim imam stare zimske, al nisam bas siguran da je shara dovoljno duboka...koliko bese treba da bude, 4mm najmanje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doca Posted September 14, 2010 Report Share Posted September 14, 2010 moj ćale čuva u garaži 4 zimske gume na 15 čeličnim felnama i onda samo zameni točkove kada krene hladnije vreme, inače su mu letnje gume na 16 alu felnama, tako da je ista situacija kao kod tebe :D ono što sam ja primetio kod zimskih guma je da auto manje troši (dobro, to je i zbog manje felne) i da je daleko stabilniji po poledici i snegu. Quote Novi forum smrdi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted September 14, 2010 Report Share Posted September 14, 2010 inače od nove godine vozila kojima je to prva registracija će morati da imaju ABS :) zanima me da li se to odnosi i na vozila iz uvoza pošto je i njima to tehnički prva registracija (u zemlji) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaurin Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 DA IM JEBEM MATER PEDERSKU SVIMA nemam pare za zimske. ako sam sa ovim "univerzalkama" isao do shida po najgorem snegu (i nazad), onda mi ne trebaju i nek mi pushe kurac. e tako. :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 Ako imash univerzalke sa onom oznakom "ns" ili kako vec ne secam se onda si ok. To se vazi kao da su zimske. Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
exile Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 De si Zverko carino! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 Mene je uvek mrzelo da menjam gume - sad sam na letnjim (zato shto je ove godine leto u Moskvi bilo surovo), ali inache sam vozio godinu i po na zimskim gumama :) Ne znam koliko ima smisla kupovati chelichne felne, poshto one isto koshtaju... Ja bih uzeo neke fine zimske gume - npr. Michelin Alpin A4. Jeste da su skupe, ali su dobre gume i trajace 4-5 godina u nashim uslovima. Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
phantomq Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 ma jedu govna ti sa b92 ista fora kao sa potpisivanjem mozacke.... bas ce pandur da se saginje :) da ti gleda koje su ti gume i koliko je duboka sara.... to je ista fora kad treba da ti uzme pare, kao aj pisacu ti za gume... Quote ((((Q)))) SRBI su najgluplji narod na svetu!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 hm, postoji li link do te odredbe jer je moguce da opet seru nesto preko medija da bi odrali gradjane:) totalno mi je nelogicno da moras da imas zimske gume u gradu, nikad to nije bilo. a pricali su i za novi zakon da je tako, pa je ispalo da je samo na putu, ko i do sada. Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 gledaju da li imas zimske gume :| i naravno da je to fora da bi ti uzeli jos para ... samo je retardirano prosle godine da govore da treba samo na pogonskim tockovima a sada na svim... mislim ... jebote 17" michelin alpin 215/60 r17 jedna je kostala 250 evra ... prosle zime pukao 500 evra i sad kao opet treba na ovu krizu i svo sranje... more marsh u picku materinu, najbolje investiram 50 evra u zatamnjena stakla i zavrsim posao Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted September 15, 2010 Author Report Share Posted September 15, 2010 (edited) Tema me malo više zaintrigirala, pa sam krenuo da kopam po netu tražeći pravilnik, što se pokazalo kao nemoguća misija. Na kraju su morali da mi ga izvuku iz baze službenog glasnika preko onih pravničkih programa. Elem član koji se odnosi na zimsku opremu: Član 121 Zimska oprema motornih i priključnih vozila osim vozila vrste L, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva: 1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow, Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrsta M1 i N1; 2) lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije; 3) za vozila vrsta M2, M3 i N obavezni deo zimske opreme je i lopata osim vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm. Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima. U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom. Lanci i drugi uređaji za povećanje trakcije moraju obavezno da se postave na točkove kada je kolovoz pokriven snegom na odseku puta koji označen saobraćajnim znakom "lanci za sneg". Ova oprema se može postaviti na točkove i na odseku puta koji nije označen ovim znakom samo kada je kolovoz prekriven snegom. Samo da ne bude zabune evo objašnjenja koja su vozila M1 i N1: Vrsta M1 - putničko vozilo, jeste vozilo vrste M koje ima najviše devet sedišta uključujući i sedište za vozača. Vrsta N1 - lako teretno vozilo, jeste vozilo vrste N čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 t. U svakom slučaju ovo ostavlja prostora za interpretaciju, naime kako ovde kod njih stoji oni tretiraju M+S gume kao zimske, odnosno i kad nemaju onu pahuljicu pored. Koliko sam ja skontao same M+S i nisu baš zimske ako nemaju onaj snow znakić pored? Ili sam se zajebao? I da, koliko sam ja skontao po ovome su lanci obavezni da se imaju u kolima. Ako je nekome interesantno mogu da pasteujem i ceo pravilnik ovde, pošto je idiotski da se na netu može naći samo stara verzija istog (na MUP-ovom sajtu!?!?), gde su pravila drugačija, tj stara. Edited September 15, 2010 by Zwerko Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 M+S su MUD+SNOW, tj. neshto kao allseason gume, tj. tamo gde je blaga klima mogu da se koriste i leti i zimi zato shto se letom zimske gume jako brzo troshe, a M+S ne. Iskreno da kazem, ove gume nisu bash najsrecnije reshenje za led i sneg, ali poshto Srbija nije Rusija i nema bash toliko hladnih dana zimi, mogu da budu reshenje zimsko/letnjih problema all-in-one. A ovo za lance je rofl, poshto chak i u Rusiji ne traze da budu lanci kao standardna oprema zimi... Dodushe u Rusiji su dozvoljene gume sa klinovima (sturded). Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 evo studio b vec trci levo desno oko beogradjanke i kao peraci stakala cimaju svakog ko stane na semafor da ih pitaju da li su culi za novi harach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 nije obavezno da imas lance u kolima...bas je na SAT emisiji pricao neki lik da se to ne odnosi na grad vec samo na deonice na kojima postoji znak da su obavezni lanci po snegu...btw, meni i dalje nije jasno zasto na svim tockovima zimske, dovoljno je samo na pogonskim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 aj stavi leba ti i ostale clanove, ovaj je jako lose napisan i ne vidimo sta znaci "opremljen". oni ovde prave razliku izmedju "opremljen" i "stavljen na tockove" i jos par stvari koji te ostavljaju zbunjenog. Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 ako sam dobro shvatio, od 1. novembra do 1. aprila (ili koji je već period naznačen) moraš imati lance u gepeku, a na točkove ih stavljaš kad ima snega na putu i/ili kad je istaknut znak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 BRB LANCI ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjela Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 (edited) U principu to znaci bas to, mada sam jutros slusao nekog lika na TVu, malo sam se kasnije ukljucio pa ne znam ko je tacno, i on kaze da se lanci NECE proveravati u gradu, vec samo na deonicama puta na kojima je to znakom naznaceno. EDIT: odgovorio sam Ivanu. A za gume, sta znam. U principu nije lose to imati, sa strane bezbednosti ne moze da se poredi i to ne samo po ledu/snegu nego i po hladnom vremenu. Proguglajte malo ima tih testova gomila. A ako koristis letnje leti a zimske zimi, gume ce ti trajati po 5-6 sezona, umesto oko 3 godine, pa i sa finansijske strane prolazis isto/slicno, ali u Srbiji gde ljudi nemaju pare za leba, ovo je uzas. Mi imamo 4 letnje i 2 M+S pa cemo uzeti samo jos 2 M+S tako da cemo proci manje-vise ok, ali ljudi koji za 17ice ili 18ice moraju da kupe 4 komada, to je uzas. E da, ne znam da li neko zna da li mogu na auto otpadima da se kupe felne sa vozila koja su npr havarisana. Konkretno meni treba za punta, nebitno da li celicne ili aluminijumske. I gde u BG ima auto otpad? Edited September 15, 2010 by bjela Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 E da, ne znam da li neko zna da li mogu na auto otpadima da se kupe felne sa vozila koja su npr havarisana. Konkretno meni treba za punta, nebitno da li celicne ili aluminijumske. I gde u BG ima auto otpad? ja sam svojevremeno sjebao dve felne i kupio polovne čelične kod onog malo većeg vulkanizera u zemunu. ne sećam se kako se zove, al negde je pred kraj one ulice kojom ide 15-ica, ugrinovačka valjda. izašlo me 25-30 evra sa montažom i balansiranjem sva četiri točka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 s tim što moraš mnogo paziti gume (i kad su na kolima i kad stoje) da bi stvarno trajale toliko godina. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 to i jes najbolja varijanta, kupis celicne felne za sitne pare i stavis zimske gume... ali ali ali prosle zime su trazili samo dve gume, menjaju pravila na manje od godinu dana nabijem ih na kurac.. plus danas mi posalju u firmu resenje na neku zalbu koja je odbijena, i oni su eto to doneli jos u maju ali su tek sada poslali, iako je sada isteklo 2 godine i prakticno bi kazna trebala da zastari... ma jebem im mater ja bas... ovo zadnje nije vezano ni za kola ni za gume, serem se u drzavu i drzavnike i politicare sve odreda, more marsh stoko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaurin Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 Ako imash univerzalke sa onom oznakom "ns" ili kako vec ne secam se onda si ok. To se vazi kao da su zimske. Continental gume... ContiEcoContact EP all season u svakom slucaju me boli penix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts