Doolio Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 desilo mi se nekoliko puta, priznajem, da u pola recenice stanem i zapitam se koji li se oblik tamo neceg primenjuje, ali to shvatim kao izuzetno porazavajucu cinjenicu, a ne kazem 'tja, pa onaj moj komsija kaze precednik, pa nista'. mislim, ako ne znam da se izrazim na sopstvenom jeziku, to je prilicno bezveze ako mene pitate:) (i jos se ne radi o nekom sekspirijanstvu, vec o svakodnevnom govoru) Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasamnepismen Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 glupi ste. Quote . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 slažem se da bi pismenost trebalo da bude aksiom, ali nije. da je aksiom, bila bi bitna svima. brisanje bulje posle sranja je aksiom, jer 99,9% ljudi to radi i debilno im je (u najmanju ruku) da se ne obrišu. čim je potrebno da ti dođe do mozga da treba da budeš pismen, u pitanju je nešto što se stiče, i jedino što ti i ja možemo da kažemo je da je šteta što nema više ljudi kojima je to, jelte, došlo do mozga. dobro, nisam mislio na aksiom stoprocentne populacije, ali ovo nije bila EMM anketa 'da li se kaze mastan ili masan?' ili 'sta je to analni otvor', pa gledas careve po pijaci kako lupetaju, vec topic na ruru gde ogroman procenat ljudi ima srednju, visu ili visoku skolu, uglavnom su informisani generalno itd. stavise, veliki procenat je jos u toj skoli, a sigurno je nekom od 18 godina bliza gramatika nego meni koji nesto slikam sa 27 i rec 'gramatika' cujem tri puta mesecno. ocigledno je moja percepcija zakazala i nivo je visestruko nizi od onog koji sam ocekivao, stoga je moja greska sto sam utripovao nesto drugo. zbog toga moja reakcija mozda jeste debilna ili preterana, ali nije pogresna nikako. Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 zato sto sam ispao iz lalalenda ocigledno...ajde da se radi o ne znam cemu, recimo, navikao sam da ljudi ne kontaju kad je dvoma, a kad je dvema (sto ne znaci da opravdavam, samo sam navikao), na ovo vec nisam, ovo je vise nego elementarno... i da, mislio sam da se tipicnom forumasu omaklo, pretpostavio sam da je tipican forumas zavrsio osnovnu i imao pismeni iz srpskog iz kog je dobijao dvojke i da ume da cita barem novine... Ja sam svojevremeno voleo da smaram ljude oko nekih pravopisnih stvari, a onda sam odustao, i to prvenstveno iz dva razloga :) Prvi, manje bitan, je taj što sam spoznao da se u nekim nama srodnim jezicima dobar deo pravila koja mi imamo jednostavno ne primenjuju, pa se "ne" na primer piše sa glagolom, nema izuzetaka od tog pravila (kao što kod nas imamo ova četiri koja se pišu sa ne spojeno) i ako napišeš razdvojeno pogrešio si. Samim tim mi je to malo pokolebalo stav "e to je tako i tako je za vijek" već je jednostavno, kako je nekom baji dunulo pre x vekova (da se izrazim moderno :)) Drugi, znatno važniji razlog je taj što se u revizijama našeg pravopisa često pojavljuju nova pravila koja izbacuju ona stara, zatim se u narednoj reviziji vraćaju ona stara a izbacuju ta nova. Ako se ne varam, primer je kabl koji je trenutno pravilno reći i kabal, dok pre 10 godina to nije bio slučaj. Ili recimo, tamo negde sredinom devedesetih je pored prefiksa i sufiksa ubačen i "infiks" koji ide posle prefiksa. Onda je vrlo brzo posle toga izbačen :) A što se naše diskusije tiče, bacio sam sada jedan google search i naleteo na ovo - http://www.ns-caffe.com/content/view/233/103/ OK, znam, u pitanju je nekakav NS Cafe ali očigledno je u pitanju copy/paste nekakvog priručnika o pravopisu za koji se vidi da neko nije lupao tekst nego imao razloga što je to napisao, i tu smo došli do: Obavezno je uprošćavanje dva ista suglasnika: oddeliti-odeliti, russki-ruski Glas je u superlativu se udvaja: najjači, najjednostavniji,... Glasovi t i d se gube ispred dž, ć, č, c i đ (slivenih, afrikata): zalistak/zalisci (ali i zalistka), proštac/prošci, listak/liska, naprstak/naprsci (ali se dopušta i naprstka) Uprošćavaju se grupe štn i sti: mastan/masan, pozorišni,... U novijoj leksici prihvataju se udvajanja istih suglasnika tako gde bi uprošćavanje dovelo do nejasnoće; dakle, dozvoljeno je: naddržavni, poddijalekt, superrevizija,... Tako da je, Dule, generalno samo pitanje što si se ti toliko prenerazio kada sigurno postoji X reči koje i ti pogrešno pišeš, po ovom ili onom pravopisu :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikita_ Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 Ja mislim da je medolinka iz ovog razloga otvorila topic, oce da posvadja rur bracu. Quote sine nikita, postao si nik kejv Vagine 90 posto zena sveta su ti otvorene Link to comment Share on other sites More sharing options...
absolute Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 ssi :) Quote QUOTE (Kojot @ Apr 21 2009, 03:24)relnao pametna devojka se ili iskenaj pre sexa ili se izklistira tusem i namaze pomadom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 laki, te promene su reda velicine da li da bude pravilno samo garnisna ili moze i karnisla i garnisla, a ne da li moze i nejedem i ne jedem. sto se tice ovo sa mastan/masan, jasno je da je u pitanju stamparska greska i da se misli na uproscavanje stn i štn, te da su primeri za to pozorištni u pozorišni i mastna u masna, a ne mastan u masan, budi siguran. Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
LanFan Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 aman ljudi, pričamo o dva prosta prideva. Mastan i besniji su odgovori i šta se cimate više. ti koji misle da je bešnji u stvari komparativ prideva besan, ti veze nemaju sa gramatikom srpskog jezika i trebalo bi malo da preispitaju svoje osnovno znanje -.- još malo pa će neko da me ubedi da je "beogradsko" "ja l' " u stvari pravilnije od srpskog "je l' " isto kao što mnogo njih kaže "jer ti misliš" a u stvari žele da kažu "je l' ti misliš" lenjost+boli me uvo kako se kaže+wannabe = o čemu mi pričamo =) Quote It is in the end whatever the hell I want it to be, and when I'm through with it it's gonna blow a hole, this wide, straight through the world's own idea of itself. Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 "beogradsko" "ja l' " wat? jel ovo ko ona G-ova teorija da beograđani govore "frendovi"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 nije pravilno ni "jel misliš" ni "jer misliš" ni "je l misliš" nego "misliš li" :p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kal1mero Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 Quote Нема будућности без истине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 odnosno 'da li mislis'. 'je li' (jel') je umesto 'da li je', kao recimo: da li je tesko - je li tesko da li je to ona - je li to ona da li je to dovoljno - je li to dovoljno pa ivan je u pravu. jel mislis je isto kao da si rekao 'da li je mislis' Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kal1mero Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 pa znam da je u pravu :D zato mi je i smesno :D dule na spavanje :D Quote Нема будућности без истине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 ahahahah Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 iz aspekta ne građenja reči nego rečeničke strukture (to beše morfologija?), pravilo je da se uvek koristi najjednostavniji mogući oblik, pa zato ne ide "da li radiš" nego "radiš li". "da li radiš" mu dođe stilska figura kojom se naglašava... nešto :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 jejs, aj voz onli pojasnjavao zasto nije jel radis Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 Ti si Dulio u jednom od svojih postova rekao kako si se i sam nadogradjivao postepeno u poznavanju pravopisa i gramatike, pa me zanima zasto to drugi ne mogu? Najgluplje je reci da je ovaj topik sramotan zato sto neko nesto ne zna. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 iz aspekta ne građenja reči nego rečeničke strukture (to beše morfologija?), pravilo je da se uvek koristi najjednostavniji mogući oblik, pa zato ne ide "da li radiš" nego "radiš li". "da li radiš" mu dođe stilska figura kojom se naglašava... nešto :) ILI UMESTO "DA LI SI NOCAS VODIO LJUBAV SA SVOJOM PARTNERKOM" morfoloskim pravilom dodjosmo do "SPRCO" Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaG Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 laki, te promene su reda velicine da li da bude pravilno samo garnisna ili moze i karnisla i garnisla, a ne da li moze i nejedem i ne jedem. sto se tice ovo sa mastan/masan, jasno je da je u pitanju stamparska greska i da se misli na uproscavanje stn i štn, te da su primeri za to pozorištni u pozorišni i mastna u masna, a ne mastan u masan, budi siguran. pravopis je super, kao i pravilno naglashavanje rechi (shto sam siguran da 95% beogradjana ne radi), ali jezik je tu zbog ljudi a ne ljudi zbog jezika. ono shto hocu da kazhem jeste da se pravopis menja ako dovoljno ljudi krene da pishe nekako, kao i rechnik jednog jezika. aj sad ti nekom reci da rech gari ili smor ne znachi nishta jer ih nema u vujakliji? i ti ubedi nekoga da se neshto pishe ovako a svi pishu drugachije? majka mi radi u matici srpskoj i ja sam prestao da se cimam oko pravopisa kada sam shvatio da neke stvari nepotrebno menjaju iz godine u godinu... japanci su imali slikovito pismo koje su pokupili od svuda, tako da su imali malu frku oko toga shto za jednu rech imaju po ne znam koliko simbola i onda je neko doshao i napravio im pismo slichno nashem ili engleskom ili kom vec i to pismo se zvalo zhensko pismo jer "zhene su glupe i za njih je to jednostavno pismo a mi mushkarci mudri cemo pisati starim pismom". to je dovelo do toga da je u tom periodu japan izrodio nekoliko vrlo dobrih pesnikinja i spisateljica. poenta: pravopis, odrzhavanje komplikovanosti jezika ili pisma i slichne stvari koje su "civilizacijske i kulturne" su lepe ali su zaista nebitne. bitno je da se prenese ono shto se misli, a mislim da razlika izmedju "besniji" i "beshnji" nikoga nece zbuniti :) ILI UMESTO "DA LI SI NOCAS VODIO LJUBAV SA SVOJOM PARTNERKOM" morfoloskim pravilom dodjosmo do "SPRCO" ti si blesa jedan ^_^ Quote neka osoba glupak hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 ti koji misle da je bešnji u stvari komparativ prideva besan, ti veze nemaju sa gramatikom srpskog jezika i trebalo bi malo da preispitaju svoje osnovno znanje -.- Ajde batali pametovanje. Uzmi gramatiku srpskog (knjigu ne vikipediju) To sam ja sad uradio (keva je profan olskul puna kuca knjiga) Kaze se masTan definitivno (nisam znao) i besnji. Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 Ha-ha živiš kod keve! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 Zapravo ne, sad sam kod taste :( Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
b1oh4zz4Rd Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 (edited) Ljudi, do jaja su vam te rasprave i sve, ali govor i pravopis su zhive stvari, i ne bi me chudilo da naprimer, za dvadesetak godina w zameni v, x zameni h(u latinici ofc), oo zameni u, itd. Koliko god to retardirano zvuchalo nekima od nas sad, toliko je retardirano zvuchalo nekim od nashih predaka ono h, a tek lj, nj,... Edited October 31, 2009 by biohazard Quote http://www.youtube.com/watch?v=nlDvgqn2U6Y Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 Chitajuci ovaj topic, shvatio sam da vishe ne znam srpsku gramatiku. Necu ni da pricham koliko mesham srpsku i rusku gramatiku, tu je tek potpuni raspad! Bem ti slovenske jezike, nisu mogli nishta normalno da usaglase pa da bude isto kod svih, nego su svi slichni i zajebani Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 bolkonski: brate nisam se nadogradjivao sigurno u dvaes godina nego u cetrnes. ako to i batalimo kao argument, ovo su elementarne stvari, mislim, ja znam da saberem dva broja iako sam preterano los matematicar. dajte bre, mastan, slastan, castan, nemojmo se zezati. porazavajuce je i nema tu sta da se prica. cak nije ni u tome tolika sramota, jebiga, ne znas, pa ne znas, ali postovati nesto tipa 'haha, ne znam lol', a ne pogledati u gramatiku barem sebe radi, to mi je strasno. i to je moja poslednja rec:) pa me vi zovite prdonjom ili kako god ocete, necu se ljutiti, obecavam. lag: pusti ti to, kad uvedu da se 'ne znam' pise spojeno, pisacu ga. sto se tice smora i garija, to je sleng, ne govorimo o tome. ja sam vec rekao da gresim u govoru strahovito i koristim cak i nepostojece reci, ali isto tako umem da napisem pismo klajnu ako treba. evo, ovaj moj post je prepun gresaka, bas prepun, ali na ovom topicu je bilo konkretno pitanje u opticaju. i znam sve greske koje sam napravio. takodje, kao sto sam rekao, ovde se ne radi o 'jel moze i garnisla i garnisna ili samo garnisna' i slicnim nebitnim stvarima, to bih iskulirao, eto, to i ne znam zaista, ja mislim da je pravilno oba (a da pre dvadesetak godina nije moglo), ali nisam siguran. Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts