Jump to content

OFFICIAL HD exchange TOPIC !

fatboy

Recommended Posts

Fatboy sorry za offpost:

Ja sam dosao do zakljucka da je jedino resenje - brisati ono sto 100% znam da necu da gledam vise puta, a to je mozda 90% onoga sto skidam :) Imam jedan externi disk od 1TB i na njega bacam sredjene (ime, popis, titlovi etc.) filmove, i serije koje bih zeleo u buducnosti da imam/vidim (i to mi za sada zauzima oko 600GB). Ostalo sve delete. Muziku u to ne racunam, tu sam jos oldschool pa mi zao da brisem ... ali uskoro cu isto da popizdim :)

Rezanje je sranje realno - em toga ima puno da ne moze da se zivi od dvd-ova, em imaju ogranicen rok trajanja, tako da ako za 5 godina budem hteo i neki film sa nekog dvd da vidim, nece da radi :)

sex, drugs and bio food!

je l neko zapravo proverio tu teoriju da dvd-ovi imaju ograničen vek trajanja?

moji najstariji dvd-ovi su tu negde oko 4-5 godina, al ne mogu da proverim pošto (naravno) pojma nemam gde su, i svaki put kad mi nešto zatreba, odustanem od traženja i skinem ponovo.

je l neko zapravo proverio tu teoriju da dvd-ovi imaju ograničen vek trajanja?

Nisam nesto ozbiljno testirao, al eto pre jedno dve nedelje sam nasao DVD na kome sam imao neki backup muzike iz 2004 godine. Znaci, dvd je bio celo vreme u kutijici, samo jednom sam ga probao posle spaljivanja, da vidim da li je ok, firma Verbatim. Pokusao sam da ga procitam preko desktopa nece, pokusao sam preko notebooka, isto nece - klasicno stucanje. ... 5 godina proslo :) Mada ako sam dobro shvatio, ovo je zavisno i na kvalitetu rezaca...

moji najstariji dvd-ovi su tu negde oko 4-5 godina, al ne mogu da proverim pošto (naravno) pojma nemam gde su, i svaki put kad mi nešto zatreba, odustanem od traženja i skinem ponovo.

Upravo to! :)

sex, drugs and bio food!

propadaju dvdevi vremenom, provereno, neki brze neki sporije.

Inace ja sam odavno sve svoje kolekcije prebacio na hardove, pouzdanije od dvd, 10x brze , ako se uzme u obzir koliko se prostora vejstuje na dvdevima isplativije definitivno. Skoro sam dao 85 e za 1.5 tb, a zvono od 25 verbatima je oko 6-7e .

Edited by Immz

This video contains content from Jimmy Kimmel Live, who has decided to block it in your country.

[23:47] <manager-> jao dete jao dete :D

chickenonaraft.kom

Striktno govoreci, propadaju diskovi, i to relativno brzo. Stvar je u tome sto se to propadanje ne "oseca" tako mnogo za "obicnu" populaciju, koja cuva tako neku multimediju na njima u najvecem broju slucajeva. K'o da ces ti da primetis razliku u nekoj pesmi ili filmu ako ti se neka jamica sjebe na disku. Za ozbiljniju upotrebu, gde je svaki odbirak nekog signala bitan, nikada se ne koriste diskovi za memorisanje na iole duze staze, sve pa da mozes da ih cuvas u vakuumu.

:-)

Pa striktno govoreći, ni taze narezan kvalitetan disk nije apsolutno čitljiv na celoj svojoj površini, jer bi u protivnom svi PI skenovi bili 100%, što je nemoguće koliko znam. Zato se bitovi ne ređaju po redu i zato postoji korekcija.

Ali za bitnije podatke koristite +R diskove koji imaju robusniju korekciju grešaka i veće su šanse da se iščupaju podaci sa diska koji je krenuo da propada.

Pa sto stariji CD realno - to je veca verovatnoca da ce raditi, kao sto Dandy kaze, tada je CD kostao 100 DEM, i nije to imao svako - za te pare su pravili kvalitetne medije.

U danasnje vreme i poslednjih par godina se to stanca na milijarde, i kurcu vrede ... pogotovu DVDjevi :)

sex, drugs and bio food!