Jump to content

Istorijske pitalice :)

dvnityCker

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Evo ajde opet nešto lagano od braće grka :))

Znamo da je Olimp HQ grčkih bogova, a gde su bili stacionirani Titani?

I kao bonus za onoga ko će verovatno znati ovo, kako su uopšte bogovi postali glavne face grčke mitologije a ne titani, ako znamo da je od titana sve poteklo?

HQ Titana bi trebala da bude planina Otris :)

Prica oko samog Rata Titana je malo poduza, Cronos, najmladji Titan, je pristao na nagovor sestre da kastrira oca i baci ga u zatvor u kome su se nalazila njegova braca.

Po zavrsetku tog zadatka, Cronos je odbio da oslobodi bracu iz istog zatvora i tako je neko, jbm li ga ko, prokleo da ce on doziveti istu sudbu kao i njegov otac, da ce ga overtronovati njegov rodjeni sin i shodno tome kreno je da prozdire svu svoju decu.

Zeus, koga je majka uspela da sakrije odma po porodjaju, uspeo je da ubedi nekog( :( ) da stavi Cronosu u pice smesu biljaka zbog kojih bi povracao i tako spasio svoju progutanu bracu i sestre, kada se to desilo Zeus je poveo oslobodenu rodbinu u Rat Titana koji je trajao aprox~10god i iz kojeg su oni izasli kao pobednici :)

infidel

Pa šta je sad ovaj dante pogodio i pobegao u brda? :) Ajd' ako ne postavi do 12h neka postavlja neko drugi.

edit: tek sad videh gore da je dante napisao da je na nagovor sestre krenuo Kronos u fajt, međutim, to je uradio na nagovor keve, opet Gaje, koja ga je kasnije proklela.

Vidim da niko neće, pa ajd ja ću ... ima više scenarija, ali najrasprostranjeniji je da je Zevs, nakon seksa sa "titankom" Metis odlučio da je proguta pošto je proročanstvo reklo da će ona roditi moćnijeg boga i od njega samog.

Međutim, zakasnio je pošto je ova već zatrudnela, i odlučila da održi trudnoću Zevsu u stomaku :) I onda je odgajila Atinu sve dok ova nije dovoljno stasala. Kad je stasala, Zevs je počeo da dobija velike migrene (lol) pa je pozvao Prometeja, Aresa ili Hermesa, nekoga od njih, ne znam ni sam više, da mu rascopa glavu sekirom, i kad je ovaj to učinio, iz glave je izletela Atina u punoj ratnoj opremi. I između ostalog, zbog toga još samo Atina pored Zevsa može da vitla munjama i ejdžizom.

A priča ima hepi end pošto je Atina potom postala Zevsova "miljenica".

Vidim da niko neće, pa ajd ja ću ... ima više scenarija, ali najrasprostranjeniji je da je Zevs, nakon seksa sa "titankom" Metis odlučio da je proguta pošto je proročanstvo reklo da će ona roditi moćnijeg boga i od njega samog.

Međutim, zakasnio je pošto je ova već zatrudnela, i odlučila da održi trudnoću Zevsu u stomaku :) I onda je odgajila Atinu sve dok ova nije dovoljno stasala. Kad je stasala, Zevs je počeo da dobija velike migrene (lol) pa je pozvao Prometeja, Aresa ili Hermesa, nekoga od njih, ne znam ni sam više, da mu rascopa glavu sekirom, i kad je ovaj to učinio, iz glave je izletela Atina u punoj ratnoj opremi. I između ostalog, zbog toga još samo Atina pored Zevsa može da vitla munjama i ejdžizom.

A priča ima hepi end pošto je Atina potom postala Zevsova "miljenica".

Bravo Lale, pogodio si :)

dobra je grcka mitologija, al sve sam pozaboravljao:)...ko klinac sam citao one dve knjige od roberta grejvsa valjda, ne znam ni gde su mi sad

A lol :D

Imam obe gajbi, dobio ih fazon za 9ti rodjendan i prelistao do sada sigurno 20ak puta svaku :)

Edited by dante_

infidel

'ladno sam ubio topic ... ok ... evo odgovora:

Crveni krst je deo opštine Vračar, koji je "bratski" deo opštine sa Čuburom, koja je odmah pored, što nije toliko bitno za priču.

Naziv je dobio po spomeniku u obliku krsta kojeg ugledaju svi oni koji se voze do poslednje stanice 83-ke. Pošto je krst tako orijentisan, zapravo ga drugi ni ne vide, jer gleda na jednu malu uličicu i deo je jednog parkića koji je zatvorenog tipa, tj. njime se ne možete kretati. A tom uličicom ide samo 83-ka i vozači koji prave prekršaj :)

Jedna teorija za koju nisam uspeo da pronađem "dokaze" kaže da je krst po postavljanju zapravo bio sivkaste boje, pošto je od "kamena" ali je vremenom "oksidirao" i dobio svoju crvenkastu boju, otuda i ime Crveni Krst. Ne znam kako bi to moglo da se desi, ali eto :) A na samom krstu je ispisano, i njegovo zvanično ime je Vozarev krst. U pitanju je Gligorije Vozarević, koji je živeo do 1848 godine, koji je tu postavio drveni krst kao jedan od prvih spomenika u Beogradu. Opet po jednoj teoriji postavio ga je tu jer je on verovao da su tu spaljene mošti Svetog Save. Tu teoriju su podržali još neki, ali je ipak ona najdominantnija da su spaljene na mestu gde je Hram Svetog Save. Po drugoj teoriji, on je tu "posadio" krst kako bi označio pobedu nad Turcima.

16997364.jpg

Kasnije je od strane nekog tela za zaštitu lika i dela Svetog Save (ne znam tačno kojeg) krst zamenjen novim, "pravim" spomenikom, crvene (ili možda sive) boje. Nakon tog perioda je i čitav taj deo dobio ime Crveni Krst. Interesantno za pomenuti je i to da je u neposrednoj blizini Crvenog krsta (kao spomenika, a svakako u teritoriji Crvenog krsta kao dela opštine) jedna pravoslavna (Bogorodičina) ali i jedna katolička crkva (Sv. Antonija). Momir Korunović je radio pravoslavnu crkvu, a katolička je po tom pitanju nešto interesantnija. Ne samo da je radio Jože Plečnik, poznat po stvaralaštvu u Ljubljani, Pragu (Praški zamak) i Beču, već je i jedina građevina u Beogradu sa krivim tornjem/građevinom. Toranj se inače oslanja o samu crkvu pored. Svi koji piče trolom kroz Vojislava Ilića mogu da primete "naginjanje".

imgp7836_1.jpg

Jo%C5%BEe_Ple%C4%8Dnik_*_Catholic_church_St.Anton_in_Belgrade.jpg

A ovo je crkva koju je radio u Pragu, po meni jedna od impozantnijih građevina:

general-view-2404-mid.jpg

6216761.jpg

veneciji?

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Nije Venecija.

Osnovano je 1814. godine. Ako se ne varam, Venecija je tada bila u sastavu Austrijske monarhije. Možda nekome godina osnivanja posluži kao hint.

Takođe pored oslobođenja Grčke, društvo je imalo za cilj i da obnovi nekadašnje Vizantijsko carstvo (u tome nisu imali baš nešto mnogo uspeha).

Edited by prota_

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...