Dule_smor Posted August 18, 2010 Report Share Posted August 18, 2010 Naravno. Konjica se u tom dobu ionako borila peške, osim u izuzetnim slučajevima. A i procentualno su sami konjanici bili 10% konjičkog bataljona - ostatak su bili pešadinci, artiljerija, AT i AA odeljenja, itd. tu svakako spada legendarni poslednji juris konjice, 3rd Dragoons Savoia Cavalleggeri:) http://www.suite101.com/content/the-most-famous-cavalry-charge-of-wwii-a66102 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iguman11 Posted August 18, 2010 Report Share Posted August 18, 2010 Колико је било електора Светог Римског Царства? Ако неко именује и чланове неће бити на одмет! Link to comment Share on other sites More sharing options...
brank0 Posted August 18, 2010 Report Share Posted August 18, 2010 (edited) Колико је било електора Светог Римског Царства? Ако неко именује и чланове неће бити на одмет! U pocetku 7. Nadbiskupi Kelna, Majnca i Trira, saksonski vojvoda, ceski kralj, palatin rajnski i brandenburski markgraf. Na pocetku Tridesetogodisnjeg rata je izopsten Fridrih V koji je bio palatin rajnski, pa je novi elektor postao Maksimilijan bavarski. Posle Vestfalskog mira je broj elektora povecan na 8 jer je Palatinat opet dobio elektorsko mesto. edit: nek postavi pitanje ko god hoce... Edited August 18, 2010 by brank0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted August 18, 2010 Report Share Posted August 18, 2010 u pitanju je bio cuveni light cruiser sms emden btw, emden je imao svoj sistership, sms dresden, koji je takodje postao legendaran zbog neceg drugog:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted August 21, 2010 Report Share Posted August 21, 2010 ajde bre postavljajte pitanja:)...a sistership emdena je bila krstarica dresden koju su englezi jurili preko pola sveta i na kraju je potopili kod ostrva robinson kruzo u pacifiku...cek je bila raspisana nagrada za onoga koji nadje dresden koji se u to vreme skrivao u cileanskim fjordovima...englezi su bili besni posle pomorskog poraza kod koronela i hteli su posto-poto da ga potope Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 (edited) Koja je najveća morska invazija koju su drevni Grci organizovali? Edited August 22, 2010 by cali Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 поход на Троју, ако се то може узети као историјски догађај. ако не, онда Александров поход на Персију. која је нација најећа поморска сила икад (по броју бродова)? MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 cek drale, kali nije potvrdio:)...a i diskutabilno je sta je najveca invazija u to anticko vreme, pitanje je koliko su podaci tacni:) a ovo tvoje pitanje je bas zanimljivo, na pamet mi padaju srednjevekovna kina, britanska imperija, a mozda cak i americka posle, ili japanska pre ww2:)...mada s obzirom da je samo po broju brodova pre ce biti da je neka anticka, mozda kartagina? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 Дуле, ако сам и погрешно одговорио на Калијево питање, мада мислим да нисам, јер треће грчке поморске инвазије не могу да се сетим... е сад, ти си тачно одговорио, само мораш да се одлучиш који је тачан одговор од свих опција које си навео. мала помоћ: бројали су армаду од око 100.000 бродова, од тога око 80.000 трговачких и 20так хиљада бојних. :) MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 heh, a sta sve spada u brod, od ribarskog camca camca do carriera:)...nista, suzavam izbor na kartaginu i kinu i trazim pomoc prijatelja! :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 саветник владара, филозоф-евнух, тврдио је да је поморска експанзија опасна по домовину и наговорио је владара да СПАЛИ комплетну армаду, што је владар и учинио. :)овде се мислило не на пловила, него на бродове. MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 ovo je vec dovoljan hint, gledao sam na historiju tu emisiju:)...u pitanju je kina naravno, kako se zvao bese admiral koji je zasluzan za stvaranje te flote? nek postavlja neko drugi sledece, dosta sam ja smarao:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 поход на Троју, ако се то може узети као историјски догађај. ако не, онда Александров поход на Персију. Ne računamo Troju, a koliko znam Aleksandar je prešao u Malu Aziju kod Dardanela, pa se teško može nazvati pomorskom invazijom. Ali ni ja nisam bio dovoljno precizan: Koja je najveća pomorska invazija koju su Atinjani poduzeli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 pa i logicno je da su atinjani s obzirom da su imali najvecu mornaricu:)...znam samo da je bitka kod egine i salamine bila najveca pomorska bitka, ali nije bas bila invazija iako je bila povezana sa kopnenim dejstvima... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 јел' беху Атињани ратовали са Микеном? да није можда то? MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pobedar Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 Mislis li na bitku kod Salamine u Grcko-Persijskom ratu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 (edited) Aj mali hint: Išli su dalje nego iko od njihovih predakah, i nisu se vratili. Edited August 22, 2010 by cali Link to comment Share on other sites More sharing options...
pobedar Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 (edited) Ne znam, znao sam za ovu samo sto i izvori na netu potvrdjuju: Битка код Саламине, највероватније вођена 28. септембра 480. п. н. е., је поморска битка између удружене флоте грчких полиса и персијске флоте, највећа и најславнија поморска битка старог доба. Preko 1500 brodova. Edit. A i ja citam selektivno - pomorska invazija, a ne bitka.. Jedino sto mi pada na pamet je sirakuza :/ Edited August 22, 2010 by pobedar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 dobro je daki, pomenuli smo vec bitku kod egine i salamine, nije to:)...a sirakuza na siciliji ne verujem da je, ako pratimo kalijev hint to bi trebalo da bude najdalja grcka kolonija, mozda negde u spaniji ili na crnom moru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pobedar Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 e da, procitao sam tvoj post ali nisam vido da si naveo salaminu, silly me :( elem, ne znam, ceka se kali ili neki mega skiller! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atomic Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 Meni jedino pada na pamet borba sa Persijancima na teritoriji Egipta kada su ih ovi samleli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 Jedino sto mi pada na pamet je sirakuza :/ Jeste Sirakuza. U petom veku pre nove ere Atinjani organizuju nikad u svojoj istoriji veću flotu i šalju je u osvajanje Sicilije. Isprva je išlo odlično, gradovi su postajali saveznici ili su padali, ali se politika umešala i vođa ekspedicije je prisiljen da prebegne Spartancima. Od tada stvari kreću naopako za Atinjane. Invazija prvo stagnira, a pošto se Sparta umešala i krenula u reorganizaciju sirakužanske vojske i flote, Atinjani doživljavaju totalni poraz. Preko petnaest hiljada vojnika i trideset hiljada veslača je pobijeno ili zarobljeno, i dve stotine lađa potopljeno. Ukratko, niko se nije vratio. Iako su brodovi mogli biti zamenjeni, iskustvo nije. Posle ovog poraza moć Atine je u silaznoj putanji. Jbg, zbunio sam vas sa hintom, postojale su dalje kolonije koje su dosezale do Španije, ali one nisu osvajane već su ih Atinjani uglavnom mirno kolonizovali. Dakis Sledekis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pobedar Posted August 22, 2010 Report Share Posted August 22, 2010 (edited) Odakle Rusima Vizantijski dvoglavi orao na grbu? Edited August 22, 2010 by pobedar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted August 23, 2010 Report Share Posted August 23, 2010 a kad smo vec kod toga, uvek me je zanimalo sto vise od pola zemalja ima dvoglavog orla u nekom obliku na grbu/zastavi, zar nisu mogli da budu malo kreativniji:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corey Posted August 23, 2010 Report Share Posted August 23, 2010 a kad smo vec kod toga, uvek me je zanimalo sto vise od pola zemalja ima dvoglavog orla u nekom obliku na grbu/zastavi, zar nisu mogli da budu malo kreativniji:) nisu, poz 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts