Jump to content

Dokumentarci


Recommended Posts

  • 1 month later...

Let's Make Money

http://www.imdb.com/title/tt1307963/

MV5BMTcyMTI2MTkyNV5BMl5BanBnXkFtZTcwMzMxMjQ2Mg@@._V1._SY317_CR5,0,214,317_.jpg

Most of us don't know where their money is. However, one thing is for certain, it's is not in the bank to which we entrusted it. The bank and our money is already a part of the cycle of the global money market.

DVE SMRTI BANKAMA!!! SRBIJA!!!

Everytime I cross the line

I push the boundaries out a little...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Senna (2010) [Theatrical Cut]

 

Senna.jpg

 

Не пратим ништа везано за трке и кола, али сам уживао у документарцу, јер више је животна прича него о спорту. Чак и за тотално неинформисану особу по питању мото трка, питак је за гледање, не оптерећује техничким детаљима и не подразумева предзнање о колима и такмичењу. Форумашима са подфорума за кола име Ајртон Сена је сигурно добро познато и већ знају његову животну причу, док је код мене сасвим супротно, нисам пре гледања ни чуо за дотичног, али документарац то не претпоставља од гледаоца па не квари гледање, те се прича линеарно одвија. Поред биографске приче, имамо и ону о спорту, са те стране веома информативан. Мањи фокус је на техникалије саме вожње и кола, више се бави политиком спорта, стварима које нису за спортске вести, о управљачким силама које спутавају да трка буде само трка, ништа више. За професионални спорт ништа ново, али је занимљиво видети како све то изгледа у спорту о коме не знаш пуно. За крај бих препоручио да ако намеравате да гледате документарац, пре тога не читате ништа везано за њега, нити главног актера.

Горе сам навео Theatrical cut, јер је касније изашао и режисерски рез у трајању продужен за сат времена, који је можда више за праве фанове мото трка. Проширена верзија укључује највише интервјуе, са онима који се појављују само као наратори у првобитној верзији, наводим да немате очекивања више снимака са стазе и слично.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Чуо сам за Шумахера!

Па оно, не знам, тек сам после документарца видео колико је велика фаца у питању, но опет, можда није у самом врху испромовисаних спортиста, као што су Џордан, Шумахер, Тајгер Вудс, Роналдо, Тајсон. Само спортисте те категорије иоле заступљених спортова код нас бих и могао да наведем, а оне који су један ниво испод углавном не познајем, иако су можда по вештини једнаки. Просто, фали им пар процената заступљености како би се пробили ван сфере спорта, где ће и они тотално незаинтересовани да чују за њих. Или то, или ако је неко из друштва посебно загрејан за неки спорт па тако начујем. Да се дружим са Ћиром вероватно бих умео да наведем још неког сем Шумахера, а сада и Сене : )

Рецимо, ћале слабо гледа ТВ али нешто скоро је био у фазону да гледа бокс, па да се нисам тада нашао у дневном боравку не бих сада знао за Кличко браћу.

Спортска неинформисаност ме једино засврби када се у Слагалици у "Ко зна, зна" обавезно појави једно питање из спорта.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Придружујем се Корију овде. Знао сам ко је Сена, али онако на нивоу опште културе. Без детаља. Знао сам да га многи сматрају највећим возачем икада, иако није најтрофејнији. Али није ми било сасвим јасно зашто. И онда ме Кларксон заинтересовао за њега. Одгледао сам неки стари Топ Гир - епизоду са новим Меклареном, И ту су поменули Сену и Кларксон коментарише како је питао клинца ваљда ко је био Сена и мали рече ма онај возач што је погинуо. Сине, ниси у праву. У истој се епизоди појављује кратки прилог о њему. После сам нашао и документарац и одгледао. Одлично заиста.

 

Мене је "изненадило" колико је француски лоби био јак и колико је говно Прост био. Јасно је да се Ф1 врте милиони и да је све дозвољено, али опет.

...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака,
Да однесе све што имам у дубину у дубоку.

 

Link to comment
Share on other sites

Негде при крају документарца, на основу пар снимака очевидно је да су се Прост и Сена помирили, али то није експлицитно стављено до знања гледаоцима. На крају итисак који се оставља је Прост као злоћа и његов непријатељ. После сам читао да је Прост негодовао што документарац не приказује обнаваљање њиховог пријатељства (што се и види ако се пажљиво гледа), и сматра да је генерално приказан у доста негативном светлу. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ако мислиш то што се појављује на сахрани и што се у Простовој повратничкој сезони, када и узма задњу титулу, понашају нормално и разговарају за разлику од раније не вади га то баш пуно. Лепо је да су оставили неке ружне ставри иза себе, али мени је Прост и даље јако негативан лик у целој тој  епохи Ф1. Одличан возаш, да, али и ајде да кажем лош човек. Да ли га је појео систем великих и моћних а он мица није имао шта да каже против, мада не бих рекао, или нешто друго, не бих знао.

 

Имам много боље мишљење о Шумахеру, нпр. Шуми никада није крио да би убио на стази. Шуми је и варао, баш те сезоне кад је Сена погинуо или наредне чини ми се. Петљали су жестоко. Али није радио оно што је Прост радио. Није се жалио на правила, није мењао грид. Скуцао јесте, јбг кончнице блокирале :) ни први ни задњи судар на стази. Или сам ја мало пристрасан, јбг.

...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака,
Да однесе све што имам у дубину у дубоку.

 

Link to comment
Share on other sites

Осврнуо сам се само на њихов однос ако пажљивије прочиташ шта сам написао : ) да ли је Прост приказан у правом светлу, не знам, то већ захтева да пратим тај спорт. Али могу да констатујем какав утисак оставља документарац и шта сам Прост има на то да каже. Даља расправа је за оне који вребају по Спид индустрис форуму : )

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Pink Floyd: The Story of Wish You Were Here (2012)

http://www.imdb.com/title/tt2296909/

 

Cover_of_((The_Story_of_Wish_You_Were_He

 

О креативном процесу, дешавањима иза завесе, инспирацији за један од најзначајнијих албума не само у року, већ музици уопште. Лично, мој фаворит од њих. Документарац захтева неко елементарно предзнање биографских детаља из историје бенда и његових чланова, што је ок јер сама чињеница да се исти бави албумом легендарне групе претпоставља и публику која то испуњава. Ништа посебно ново не открива што се не може у два клика сазнати, али вредност је у томе што вам причу преносе чланови Пинк Флојда. Једина замерка би била на режију, која је типична блокбастерска из школе Национална географија/Дискавери, која својом брзом сменом кадрова и шалтањем са лика на лика само што не изазове вртоглавицу.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Заборавио сам да споменем да поред чланова бенда, у документарцу су и они, који су на овај или онај начин учествовали у стварању албума, од пратећих вокала до музичких критичара. Подједнако су заступљени продуцент и чова који им је радио омоте, Storm Thorgerson. Довукли су чак и каскадера који гори на омоту албума.

 

2218.jpg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

video sinoć da si postovao taj dokumentara, pa sam ga i odgledao.

 

mislio sam da ću se smoriti posle jer neće više biti neke misterije oko njih koja pojačava užitak, i da ću videti da su oni samo everyday normal bobani, koji su imali nalet inspiracije i snimali carsku muziku i sad pričaju o teškoćama skidanja sa pajda.

ali baš suprotno, carski je i dokumentarac i cela priča i sad ih samo još više volim.

Edited by prota_
Link to comment
Share on other sites

Pink Floyd: The Story of Wish You Were Here (2012)

http://www.imdb.com/title/tt2296909/

 

ne znam koliko cu toga novog cuti/videti, ali skidam ga svakako.

inace, Classic Albums: Pink Floyd - The Making of 'The Dark Side of the Moon' je takodje prilicno dobro odradjen, a ima ga i celog na jutjubu > http://www.youtube.com/watch?v=blIei941HLg.

 

a svim ljubiteljima muzike generalno preporucujem BBC-jev Seven Ages of Rock.

 

 

i cisto da vas malo

Edited by digrejzö
Link to comment
Share on other sites

2 од 4 имдб ривјуа сују дрвље и камење због тога што се ово шверцује као документарац : )

 

It's a wild mixture of old and real snippets that were filmed in the earlier 1980's and new material. For the new material that shows the group in the later 80's they worked with actors. Also in the scenes that claim to show the group in 2011 some of the people are real while others are actors. All that is never explained. Everything that's supposed to show the 80's has the same grainy look. Also the end credits give no clue. They simply list all people involved in front of the camera in alphabetic order. You can not see who is real and who's an actor. Also the character of "Panik" is fiction. I was born in 1973 and grew up in East-Berlin exactly during this era. I also know one of the actors. So when I saw him speaking of himself I knew that he was not telling his own story. Whose story it is I don't know. It might be pure invention as well. I also noticed several mistakes in the additional footage they filmed. What I know for sure is that there were skaters at the Berlin Alexanderplatz in the 80s. Everything else? Could be real – or fake. The problem I see is the way the director and producer handled the project. It took some hard questioning at the press conference at the Berlinale before the director was forced to admit, that parts of the movie are not real. Before he had claimed several times in interviews that it's a documentary. A German magazine (Der Spiegel) had asked the producer for more information about the authenticity of the material. He flatly refused to answer and more or less said that it doesn't matter if something is real or not. I think the audience gets an entirely wrong impression if this movie is called a documentary. It's a feature film – nothing else.

 

This film is great - but the producers find it OK that many websites continue calling it a documentary, which it is not. This is docu-fiction, very well-done docu-fiction, perhaps too well-done. Because it blurs the borders between what is real (documentary and archive material) and what is fiction. The main plot-line of the film is written and created, exactly as you would do writing a script for a feature film. The main protagonist - PANIK - is a composition of three real-life characters - and I am not inventing this, I am quoting the words of one of the film's producers. During a recent film and television festival, he and the film were heavily attacked by the jury of the documentary section, where the film was inscribed, for not revealing the truth and actually declaring the film to be a documentary. Ultimately, the film was excluded from the documentary category. What is so bad about this whole thing is not the film itself, which is quite brilliant. It is the tactics around it, and the fact that the producers are not at all forthcoming with the truth about their film. They prefer to feed the "mystery" around it instead of saying once and for all: "This ain't a documentary!"

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...