Jump to content

Smanjen PDV na racunare i komponente

Recommended Posts

Vlada Republike Srbije, je prihvatila amandman kojim se stopa PDV-a smanjuje sa 18 na 8% na racunare i racunarske komponente. Ovo ce naravno biti pravosnazno nakon objavljivanja u Sluzbenom glasniku VRS, pa ko je namerio da se ponovi... neka saceka jos malo.

c/p odavde

-It is said that the first time Takamatsu saw Judo he was horrified. This was because they bend their backs during their techniques.

sa fiskalnog aspekta, ovo je potpuno retardirana odluka, jer hardver predstavlja "luksuznu" robu, i kao takav bi trebalo biti uobicajeno oporezovan

oze...

Sa stanovista da smo mozda jadniji od celog okruzenja po pitanju informaticke pismenosti, ovo je ispravna odluka.

mada opet sad ce neki skup komponeneti koji je kostao 590 kostati 540 eura

Ko nije teo da da 590 nece ni 540 :)

Ali opet pozdraljam odluku.

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Stator ima Ekonomsku Bojanku :)

Da se strpim... a baš mi prigustilo za jedan ravan, kad će to bre?

Ma stator budici ministar finansija :)

A za monitore verujem nikad :(

statore sta ti bese ono studiras :)

naravno da ce pasti cene, ne ocekujes valjda da ce distibuteri sad povecati cene zbog smanjenog poreza?

sa fiskalnog aspekta, ovo je potpuno retardirana odluka, jer hardver predstavlja "luksuznu" robu, i kao takav bi trebalo biti uobicajeno oporezovan - trebalo je da uvedu poreska oslobadjanja za javne ustanove (tipa skole, bolnice etc), a da i dalje normalno oporezuju fizicka lica i privrednike

ne moze da prodje ukidanje pdv-a na hranu/opremu za bebe, ali za kompove moze...

Naravno da ce da se smanje cene.Stvarno ne znam sta uce ljude po tim "ekonomskim" fakuletima :)

Aj sada lepo jos jednom svi procitajte sta sam napisao...

meni samo nije jasno zasto je audio sistem koji je na amazonu $35 kod nas 50€+

valjda ce sad pasti na 45

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

naravno da ce pasti cene, ne ocekujes valjda da ce distibuteri sad povecati cene zbog smanjenog poreza?

sa fiskalnog aspekta, ovo je potpuno retardirana odluka, jer hardver predstavlja "luksuznu" robu, i kao takav bi trebalo biti uobicajeno oporezovan - trebalo je da uvedu poreska oslobadjanja za javne ustanove (tipa skole, bolnice etc), a da i dalje normalno oporezuju fizicka lica i privrednike

Ustanove tipa skola, bolnica i sl ionako nemaju neki preterani problem sa PDV-om, jer se IT oprema uglavnom uzima kao osnovno sredstvo, odnosno posle im se odbija PDV. Jedino sto im treba 18%, odnosno sada 8%, vise kesa u obrtnom kapitalu, ali to i nije bas strasno. Slicna je stvar i sa privrednicima, tako da ce ovo smanjenje poreza efektivno doneti poboljasanje samo fizickim licima, sto i jeste poenta da nam se ljudi malo obrazuju i kultvisu u ovoj sferi.

ne moze da prodje ukidanje pdv-a na hranu/opremu za bebe, ali za kompove moze...

Treba da se smanji i mislim da je dogovor bio da se smanji na jesen, ako dobro pratim vesti. Problem je sto se ta inicijativa pojavila par dana pre nego sto ce sam budzet biti usvojen, pa koliko sam skapirao nije bilo vremena da se izbalansira sa ostalim stvarima. Takodje fakat je da opremu za bebe kupuju samo fizicka lica, te samim tim je mnogo vece odricanje drzave od prihoda nego kod IT opreme.

Ja sada kada sam kupovao nesto od hardvera u pakomu pitao sam lika bas za to kada ce da porez smanje i on mi kaze , kada oni od kojih mi dobavljamo robu smanje , onda cemo i mi .

ZNaci za jedno 10 godina :)

Realno je taj covek debil :) Poenta je da svi cene formiraju bez PDV-a, upravo zbog firmi i raznih drugih stvari, tako da se cela stvar svodi na to da jednog dana drzava kaze "od danas je PDV na kompove 8%", svi to ukucaju u svoje kase i to je to. Poenta je da firme koje se bave prodajom IT opreme zaista nemaju nikakvog razloga da menjaju cene kada se smanji PDV, jednostavno njima ni iz dzepa ni u dzep, jedino ce im se promet povecati zato sto ce krajnjim kupcima sve biti 10% jeftinije, a to je svakako i onima koji prodaju kompove u interesu.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Ljudi, o cemu vi pricate uopste?

Kompovi ce biti jeftiniji 10 posto, zar je potrebno o tome guslati i pisati traktate?

Ja sada kada sam kupovao nesto od hardvera u pakomu pitao sam lika bas za to kada ce da porez smanje i on mi kaze , kada oni od kojih mi dobavljamo robu smanje , onda cemo i mi .

ZNaci za jedno 10 godina :)

Otkud 10 godina??

U cemu je problem sa izjavom?

Kada prethodna karika u nabavci smanji, smanjice i naredna, zar je to tolko tesko shvatiti?

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy