Jump to content

Maturski rad

Recommended Posts

E ovako...blizi mi se maturski ispit a ja veze nemam ni sta cu ni gde cu ni kako cu. Ajd za strucne predmete su nam ko papagajima ponovili 30 puta i u sushtini treba da se odgovara sve sto se odgovaralo i tokom godine . E sad problem mi je Srpski jezik i knjizevnost. Svestan sam cinjenice da sam bez razloga preskocio sve i jednu lektiru u srednjoj skoli i sramota me je zbog toga [V] Elem da skratim . Znam da sigurno neko zna nekog ko zna nekog ko je nekad negde video na netu neke radove bivshih srednjoskolaca ili sl. Naravno ne ocekujem da neko drugi ode umesto mene na ispit sto ce neko mozda pomisliti citajuci moj post [:D] Samo trazim neke linkove koji bi mi pomogli oko pripreme rada posto sam posle svake godine knjige prodavao da bi imao za nove tako da od strucne literature nemam nishta. Naravno prvo sto sam uradi je search za "maturski" na googlu i nashao sam www.maturski.com ali to je za sad sve sto imam . Ajd pomagaj te ako mozete

"U dresu Redzi Millera idem do svog dilera, vutre puna kesa al' ost'o sam bez dresa"

Chekaj, shto ne pitati nastavnika da, ukoliko ima pri ruci ili zna gde shta kako, da jedan dva primerka, chisto da znash u kom smeru da idesh. Ono, i nije neka pomoc jer nema copy paste, ali barem vidish shta je sushtina rada pa cesh uz slichnu strukturu rada brzhe prikupiti materijal za tvoj rad, kod kojeg samo trebash da se odluchish za tematiku.

Naravno, ako si vec prelomio za temu reci pa mozhda neko mozhe da ti vishe pomogne.

nije to sto sam trazio al svakako ce pomoci ...potpuno sam zaboravio na wikipediu :) vrlo velikodusno od tebe killy

@banman

sry lose sam objasnio ...maturski iz srpskog radim na fazon obicnog pismenog zadatka i temu izvlacim na dan polaganja. Problem je u tome sto ima oko 20 tema koje obuhvataju celokuptnu lektiru iz srednje skole. Nastavnike uopste nevidjam posto sam skolu zavrsio pre 20 dana

Edited by moyo

"U dresu Redzi Millera idem do svog dilera, vutre puna kesa al' ost'o sam bez dresa"

Vidi, ako nisi ogranichen u smislu izrazhavanja i kreativnosti manje-vishe svaka tema je slobodna tema. Naravno, postoje nastavnici koji se drzhe formule "kilo chinjenica ili nishta" i koji takvim pristupom mogu donekle da te ograniche. U tom sluchaju lepo uzmesh naslove lektira, nadjesh kracu verziju ili ustiske ljudi o istoj, a poneku lektiru i prochitash. U radu se bazirash na tebi poznatim stvarima, maskirash dotichno baziranje i verovatno ponavljanje chinjenicom da je na tebe ostavilo jak utisak, jak u toj meri da si ostale zaboravio ili ih se slabo secash, i to je to.

edit

voodoo je opisao dotichnu situaciju slikovitije

i ne, to nije serator

Edited by banman

e hvala ....tako neshto sam i trazio

sto se tiche tog "kenjanja" i pisanja sa puno filozofiranja a malo cinjenica , tu sam jedan od boljih :). Naravno ako mi zapadne Romeo i Julija ili Ana Karanjina tu cu lako proci jer otprilike znam o cemu se radi i onda nije problem . Problem je ako naleti nesto poput (lupam) Filozofija Lazi u Kamijevom "Strancu" ili tako nesto....onda mi kanda nevredi da pishem o jevrejima i zlatu ....ili mozda vredi? :P

Ja ako se ne varam te teme za maturski su kao "motivisane" nekim delom ali ne nuzno povezane sa njim ... vec kao uzmu 5 najznacajnijih knjiga iz srednje skole, pokupe "poruke" iz istih i to malo promene i naprave ti temu rada. Generalno niko ne ocekuje da na maturskom gulis pricu oko lektire koju si vec obradjivao. Konacno, tu je i "prolece u mom kraju", a i kljuc je u tome da pises sto vishe :))

A sto ne uhvatis nekog strebera i obrlatis ga da ti uradi maturski?

Ako vec sa 18 godina nisi sposoban da izvrljas 100 recenica.

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

A sto ne uhvatis nekog strebera i obrlatis ga da ti uradi maturski?

Ako vec sa 18 godina nisi sposoban da izvrljas 100 recenica.

A ima i ona varijanta da pogledas u podrumu skole ili u nekoj prostoriji koja se slabo koristi pa u njenom ormanu, obicno tu cuvaju maturske iz proteklih godina, pa nadji neki sto je dobio pet i eto ti rada :)

Ja ako se ne varam te teme za maturski su kao "motivisane" nekim delom ali ne nuzno povezane sa njim ... vec kao uzmu 5 najznacajnijih knjiga iz srednje skole, pokupe "poruke" iz istih i to malo promene i naprave ti temu rada. Generalno niko ne ocekuje da na maturskom gulis pricu oko lektire koju si vec obradjivao. Konacno, tu je i "prolece u mom kraju", a i kljuc je u tome da pises sto vishe :))

mislim da ih ima malo vishe od 5, ali i get your point.

ali se ne slazhem da je kljuch u pisanju romana umesto pisanju o istim :]

ja nikad nisam imao sastav duzhi od 2 strane (i to jaaaako retko:) a uvek me vadila ta ocena iz pismenih i lektire, poshto se nikad nisam zamajavao gramatikom i kontrolnima i slichnim.

ali vudu i ivan su rekli sve. skoro svaku temu mozhesh da okrenesh na svoju stranu i da budesh na "home ground" :p

shta te plashi shto imash toliko potencijalnih tema, budi siguran da tje biti ta jedna slobodna na koju mozhesh da pishesh shta pozhelish, sa malo improvizacije, i bar 2-3 teme vezane za najbolje lektire (mislim da sam ja imao spojene fausta i majstora u jednoj temi). a od tih najboljih si morao makar jednu da prochitash a o ostalima da znash neshto. ako to nisi uradio, nisi ni zasluzhio da polozhish srpski :[

i brate minli, kami je odlichan za obradu na pismenima.

zamisli kad se radi vechiti mladozhenja ili tako neka maloumnost iz domatje radinosti gde bi radije zadavio svesku nego da se proseravash kao kiklop da bi dobio vishe od 3.