Jump to content

Pokusaj odbrane Srba ali izgleda.........

Recommended Posts

• Replies 179
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Mozhe i tim putem. Reci ,shta je lakshe, zakonski ogranichiti nacionalizam (npr. nikom zastave / svakom zastave) ili lechiti shovinizam?

Ocesh dogovor? Ja nabavim neku zastavu i auto, dogovorimo se za kolonu, a ti mi kazhesh posle koliko su te zaustavili chudno pogledali ili ti dobacili opasku.

Zaboravljash i dalje ostale mehanizme u drushtvu. Pogledaj kroz prozor, poslushaj radio emisije, pogledaj televizijski program. Shta nedostaje? Kultura? Vaspitanje mozhda?

I taj pojam: svako zna na kom mestu treba reci ne. Ne bih rekao, jer upravo je ljubav potpuno subjektivna, time i granice i pravila u istoj. U nacinalizmu, nezavisno od tumachenja, vecinom se javlja momenat "isticanja". U stvarnosti znachi, kroz Nemanjino vidjenje, nije problem u idejama vec u ljudima. Klasichno moje lepo, pa i moje je lepo, ali moje lepshe a moje najlepshe. To je ljudski faktor.

Sve je to lepo shto ti istichesh lepe strane necionalizma (ima ih) i zaboravljash u kakvom drushtvu ga gajish (a to je upravo tu gde zhivimo).

ogranicavanje nacionalizma tokom 40 godina, dovelo je do eksplozije sovinizma devedesetih, tako da to nije pravi put.

to sto te neko popreko gleda, moze da se posmatra kao diskriminacija, ali ne mozes ocekivati od svih da te vole. to je proces, treba poceti od toga da te niko ne maltretira ili sikanira ili bije. a mi smo, srecom, odavno presli taj nivo.

ono sto stalno napominjem je da niste ni svesni koliko se ovde postuju prava manjina u odnosu na npr. nove istocnoevropske zemlje EU. o Balkanu da ne govorimo. mnogi isticu da smo i dan danas zapravo jedina svetla tacka u regionu po tom pitanju.

ljubav je ljubav, ali ne shvataju je svi isto i tu se slazem. i tacno je da su problem ljudi, ljudska priroda je temeljno destruktivna.

srpski nacionalizam ne mora da se gradi, samo da se obnovi. poslovicna tolerancija i gostoljubivost su samo odjeci tog nacionalizma.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

to sto te neko popreko gleda, moze da se posmatra kao diskriminacija, ali ne mozes ocekivati od svih da te vole. to je proces, treba poceti od toga da te niko ne maltretira ili sikanira ili bije. a mi smo, srecom, odavno presli taj nivo.

Bez obzira shto se u nekom odgovoru pozivash na beogradski pashaluk, vidi shire. Ja ti lichno tvrdim da upravo maltretiranje, shikaniranje i diskriminacija postoje. Od 7,8 osnovne, tokom celog srednjoshkolskog shkolovanja dok je na faksu skoro nepostojece. Naravno to nije sluchaj da su se jednom jednog dana, negde, smejali samo zato shto pricha drugachije. Prichamo o svakodnevnom maltretiranju u svim oblicima. Naravno, ovde je upravo prilika da se stane na kraj takvom ponashanju. Shta cesh uchiniti? Tuzhiti se uchiteljici ili mami, tati? Oni se ne meshaju. Policiji? Oni imaju pametnija posla. Shta cesh? Jednostavno trpish dok paralelno upravo stvarash istu stvar u sebi i koja ce se prelomiti na nekom nesrecniku koji je najmanje kriv. Sistemi koji bi trebali da "leche" drushtvene bolesti ne postoje. Ocesh krov pre temelja?

Chak i da krenem tvojim razmishljanjem da je ovde sve dobro, znachi li da ne mozhe bolje? Ne sme se uputiti konstruktivna i argumentovana kritika? Ili to prebrzo postaje lichna uvreda?

Postoje vishe oblika nacionalizma, pa ako si voljan slobodno definishi srpski nacionalizam.

Neki od tih oblika su agresivniji dok su drugi pasivniji. No, kako god postavish dotichnu ideju u drushtvo sa poremecenim vrednostima, teshko da ce doci do gradjenja ili obnavljanja nacionalizma. Evo, vidi razlike u razmishljanjima koliko zhelish o istoj temi. Od vulgarizma, ignorisanja do rariteta kao shto je argument, ovo drushtvo nije spremno da gradi isti jer nije na drushtvenom nivou da isti razume i obezbedi istom uslove za normalno razvijanje.

појма немате, ви критичари националиѕма. почнимо од дефиниције, која национализам одређује као ЉУБАВ према свом народу. како љубав може да буде лоша? искривљења национализма, као шовинизам, ксенофобија или нацизам су лоши, а национализам сам по себи није.

национализам је и предворје интернационализма, зашто то стално превиђате? заправо то је једини пут ка интернационализму и глобализму, никако не антинационализам...

ви, који се залажете за грађанско друштво, да сте мало учили историју, знали бисте, као што не знате, да је грађанско друштво уједно и узрок и последица национализма.

знате ли шта сте ви? ви сте обични лелемуди, без знања, без изграђеног мишљења, само са ставом да треба серендати по национализму, јер:

а) тако су вас учили комунистичкој доктрини родитељи, школа...

б) то вам усађују у главу политичке опције које тврде да нема демократије са национализмом,

в) а) и б) значе да не мислите својом главом.

за све оне који ће да кажу да сам надобудан, нека им буде. ја ЗНАМ да сам у праву, јер знам на основу колико научених чињеница, коликог размишљања и коликих сучељавања мишљења и са ким све, сам дошао до овог става. неко ко је покупио пар лоше срочених шупљих крилатица са неког памфлета или митинга заиста и нема шта да ми каже сем тога да сам надобудан, а ја заиста са таквим и немам рашта о овоме да разговарам...

Zasto mislis da ce ti svaki kriticar nacionalizma reci da si nepobudan?Zar mislis da drugoi ne umeju da misle

svojom glavom?

Vidim da si temu detaljno razradio u glavi pa vidis koja je strana nacionalizma pozitivna.A da li si nekad

razmisljao o tome koliko u Srbiji ima ljudi sa nezavrsenom osnovnom skolom?Ljudi koji su u udzbenicima

istorije citali samo o tome kako je nas narod patio i kako su ga mucili razni tirani.A da ne govorimo da ih

pored te cinjenice nisu naucili da treba razmisljati i analizirati neku temu da bi se doslo do nekog objektivnog zakljucka.

I sad sutra kad im neki pohlepni diktator kaze ajmo u rat protiv onih koji su loshiji,ruzniji gluplji od

nas jer se meni tako hoce.Ko ce se od njih zapitati, "A ZA STA?"?

Zato govorim da jos nije moguce pustiti nacionalizam medju takve ljude.Ako se nekad intelekt i opsta

svest o coveku uzdigne bice to sasvim moguce lepo realizovati.

Neukrotljivi!

Ljudi koji su u udzbenicima istorije citali samo o tome kako je nas narod patio i kako su ga mucili razni tirani.A da ne govorimo da ih pored te cinjenice nisu naucili da treba razmisljati i analizirati neku temu da bi se doslo do nekog objektivnog zakljucka.

Pa nazalost nasa istorija je takva da smo stalno bili sa nekima u sukobu, jos od Vizantije mi smo bili ubaceni da cuvamo granice, oduvek smo cuvali necije granice kroz celu nasu istoriju, a to jeste bila patnja, nas narod je patio vekovima da bi dobio osnovnu stvar a to je sloboda, ti mozes misliti sta hoces ali tako je bilo.

Konkretno zasto vama smeta nacionalizam? Sta on lose proizvodi kod nas? Pa veci nacionalisti su i Slovenci i Hrvati ako gledamo susede, za Srbe se ne moze reci da su pravili etnicka ciscenja jer i dan danas imamo multi etnicko stanovnistvo svuda po Srbiji, dok je Hrvatska etnicki najcistija zemlja u Evropi pa vi sad gledajte...

Da ne pricamo o Slovencima koji su izbrisali Rome kao drzavljane, proterali ih i tako dalje, ali samo se nama prebacuje kako smo ovakvi ili onakvi, ne vidim zasto vama nacionalizam smeta, konkretno navedite mi razloge?

SCJP.png

brate radije tju da umrem u znanju da sam chovek nego da sam jebeni srbin.

Ja sam prvo covek, onda Srbin. Te dve stvari nisu iskljucive, i zao mi je shto mislish da jesu.

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Ma nije mi zao zbog njega, nego mi zao shto ima takvih =/

kakvih? kakav sam ja?

ja sam chovek pa sve ostalo, kad to kazhem onda to i mislim. a to opet znachi da mi srbija (poshto sam i srbin jelte po poreklu, mada isto vazhi za bilo koju drzhavu/naciju) nikad netje biti prioritet... a to me opet diskfalifikuje kao nacionalistu.

epilog, biti chovek i biti srbin, mogutje je u isto vreme i to niko nije pokushao da spori. biti chovek i biti nacionalista je nemogutje i to ja pokushavam da pojasnim.

p.s. kad kazhem chovek, ne mislim prosto na neki oblik zhivota nazvan homo sapiens vetj na odredjen sistem usvojenih vrednosti i oblika ponashanja.

kakvih? kakav sam ja?

ja sam chovek pa sve ostalo, kad to kazhem onda to i mislim. a to opet znachi da mi srbija (poshto sam i srbin jelte po poreklu, mada isto vazhi za bilo koju drzhavu/naciju) nikad netje biti prioritet... a to me opet diskfalifikuje kao nacionalistu.

epilog, biti chovek i biti srbin, mogutje je u isto vreme i to niko nije pokushao da spori. biti chovek i biti nacionalista je nemogutje i to ja pokushavam da pojasnim.

p.s. kad kazhem chovek, ne mislim prosto na neki oblik zhivota nazvan homo sapiens vetj na odredjen sistem usvojenih vrednosti i oblika ponashanja.

zivis u iluziji....navedi nacije koje ne cuvaju svoju nacionalnost ?

There are 2 rules in a successful life: 1. Don't tell people everything you know

zolaeveo3reqjl4_zps6bce0689.jpg

Pa nazalost nasa istorija je takva da smo stalno bili sa nekima u sukobu, jos od Vizantije mi smo bili ubaceni da cuvamo granice, oduvek smo cuvali necije granice kroz celu nasu istoriju, a to jeste bila patnja, nas narod je patio vekovima da bi dobio osnovnu stvar a to je sloboda, ti mozes misliti sta hoces ali tako je bilo.

Konkretno zasto vama smeta nacionalizam? Sta on lose proizvodi kod nas? Pa veci nacionalisti su i Slovenci i Hrvati ako gledamo susede, za Srbe se ne moze reci da su pravili etnicka ciscenja jer i dan danas imamo multi etnicko stanovnistvo svuda po Srbiji, dok je Hrvatska etnicki najcistija zemlja u Evropi pa vi sad gledajte...

Da ne pricamo o Slovencima koji su izbrisali Rome kao drzavljane, proterali ih i tako dalje, ali samo se nama prebacuje kako smo ovakvi ili onakvi, ne vidim zasto vama nacionalizam smeta, konkretno navedite mi razloge?

i evo, znao sam da tje neko da se uhvati za "pa pogledaj 'rvate i janeze... nismo mi najgori". pa bash do jaja, shto bi rekli mi u kraju, shto ima neko i gori. imamo multietnichko stanovnishtvo jer je takvo podneblje (konkretno mislim na srbiju). takve su bile istorijske okolnosti, da je na teritoriji srbije besneo rat ko zna kakva bi slika bila... i ko zna shta bi nam se desilo da smo uopshte pokushali neki progon manjina (ne rachunajutji kosmet koji su nam naplatili).

sve u svemu, ako bash cepidlachish, eto ti taj primer ljepe nashe i shta nacionalizam uchini od ljudi i gradjana, pa i celog sistema vrednosti. i nema tu "pa oni se nisu bash snashli u implementiranju onog pravog nacionalizma, blablatrutj", i oni su ljudi kao i mi, otkud ikome ideja da mi mozhemo da se snadjemo sa nacionalizmom bolje nego bilo ko drugi?

a ako si odluchio da iz nekog, samo tebi znanog razloga, previdish ovo shto sam napisao iznad i insistirash na konkretnim razlozima u samoj srbiji... shta da ti kazhem. mislish da je romima lako ovde? madjarima u shkolama po vojvodini shto govore i oblache se malo drugachije? seoske priche i prebacivanja (zamisli nadobudnog pripitog seljaka koji je svoj na svome, a pritom teshki nacionalista. takvi su prvi grabili kame po hrvatskoj)? sveprihvatjenih predrasuda o skoro svim manjinama i ponashanje dosledno istim? pa ja sam po selima chuo i pitanja koja nisam sanjao da mogu da chujem u srbiji...

seljak: iz kog si sela?

moj deda: iz tog i tog

selja: a jel ste vi chisti?

moj deda: wtf, kako mislish chisti?

selja sa ponosom koji puca iz njega: pa kod mene u selu nema hrvata i madjara... nema ni bosanaca u zadnjih 15 godina!

moj deda: ti si bre puko lik! (dobro nije bash to rekao, malo drame da ubacim:)

to shto loshih stvari nema u tvom krugu (ili ih jednostavno ignorishesh ili odbacujesh kao minorne/nebitne) ne znachi da one ne postoje.

zivis u iluziji....navedi nacije koje ne cuvaju svoju nacionalnost ?

amagad, shto tje retji... dok su nemci propagirali nacizam, mi smo trebali da ih kopiramo jer su oni bili jedni od najjachih ako ne i najjachi na svetu?

kako bre to razmishljate ljudi? ko mala deca kad im keva kazhe da se pomire a oboje vichu "prvo on/a"

brate radije tju da umrem u znanju da sam chovek nego da sam jebeni srbin. nacije su izmishljotina, privid da bi ljudi lakshe mogli da se zavade. uzmi bebu iz engleske i daj je majci iz srbije da je odgoji i to dete tje biti indentichno kao i svako drugo dete ovde. nacije nisu neka bogom dana stvar, to je chovekova samodestruktivna izmishljotina.

ako ti nije jasno iz tog mog posta od ranije, moja poenta je da me boli uvo shto vetjina chovechanstva pogreshno razmishlja. to shto su vetjina ne znachi da su u pravu i uvek ima nade da tje se promeniti drastichno. ali jedno je sigurno, nema teorije da ja postanem nacionalista ili da podrzhavam nacionalizam samo zbog toga shto to skoro svi rade

naaaajs, detektujem progres kod tebe zola :]

nije loshe voleti svoju zemlju po defoltu, ali kao shto neko reche, isticanje ljubavi prema svojoj zemlji i naciji ima negativne efekte na manjine jer se to pravo njima zabranjuje (pretjutno ili po ustavu). i zashto bi bilo ko isticao svoju ljubav prema tako apstraktnim pojmovima kao shto su nacija i drzhava? to rade nashi ljudi preko grane kojima fali rodna gruda iz nekog njihovog razloga, pa pokushavaju na nadomeste nedostatak koji osetjaju.

patriota samo po sebi podrazumeva da si ti borac (ne mora vojnik) za svoju drzhavu/naciju, a to opet podrazumeva da se tvoja nacija/drzhava bori i nadmetje sa ostalim nacijama/drzhavama. e tu je problem po meni. svi smo mi na ovom svetu ljudi i treba tako da se ponashamo jedni prema drugima. da nas boja kozhe zanima kao i boja ochiju. da nam etnichka pripadnost samo oslovljava geografsko poreklo i (ako bash insistirash) tradiciju koja postoji u istom, itd

mislim da imas pogresnu predstavu u zivotu jbg. sve je jedno veliko takmicenje, izmedju pojedinaca, grupa, nacija itd. i svako zeli da se zna kom timu pripada.

ljudi koju plasiraju pricu o jednakosti su prvi koji u to ne veruju. nismo jednaki. niti cemo ikada biti. mislite o tome :D

There are 2 rules in a successful life: 1. Don't tell people everything you know

Kao sto reche koleza ramirez srbija nije bila u ratu direktno da bi pod okriljem istog izvrshila etnichko chishtjenje inache bi to i uradila (a i ovako se trudila ... pogledati shesheljevu optuzhnicu) Pritom sam skoro bio u novom sadu kod drugara i prichao sa njima i gle svi radikali, a pitate se zashto? Pa i ja sam se pitao i dobio sam odgovor "PUN NAM JE KURAC MADJARA". Pene kad chuju madjare da razgovaraju na madjarskom. Jel to ta svetla tachka balkana? U vojvodini najomrazheniji madjari u shumadiji albanci, tolerancija prshti na sve strane. A te priche o drugim etnichki "chistim" zemljama zabite gde sunce ne sija poshto su njihove vodje bili inteligentni ljudi (sto govori o svesti gradjana tih zemalja) pa su legalnim metodama i na vreme sve te etnichke manjine asimilirali da budu njihovi drzhavljani i pritom cu ponoviti da je ovaj isti retardirani narod birao tu vlast iznova i iznova chisto ako se opet neko nadje pametan. A zashto su ih birali? Verovatno zato sto zharko zhele da taj madjar i albanac budu srpski drzhavljani ... do moga .... mnogo im je drazha opcija da njih neko shikanira, proteruje i sl. Ne mozhe neki tamo madjar, albanac ili rom da bude deo nebeskog naroda, ne ide jbg ...

Pritom sve te zemlje koje drzhe do svoje nacije su ekonomski i vojno u vrhu i samim potenciranjem nacionalnosti kod svog naroda zhele da spreche globalno razmishljanje kod istog sto im pomazhe da opstanu na vrhu piramide motji (pricham o najmocnijim i o pretendentima na to mesto chisto da mi neko ne cepidlachi) I na kraju krajeva zar vi zhelite da budete ko nemci ili francuzi da vam sinhronizuju sve filmove, da ne komunicirate sa svetom i njegovim ljudima zato sto mislite da bi svi trebalo da znaju srpski umesto engleski?

Zaboravite na fakin veliku srbiju i zamislite skromnu srbiju u kojoj ljudi zhive lepo i sretjno.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

mislim da imas pogresnu predstavu u zivotu jbg. sve je jedno veliko takmicenje, izmedju pojedinaca, grupa, nacija itd. i svako zeli da se zna kom timu pripada.

ljudi koju plasiraju pricu o jednakosti su prvi koji u to ne veruju. nismo jednaki. niti cemo ikada biti. mislite o tome :D

Na zemlji ima preko 200 drzhava ako me setjanje dobro sluzhi. Jel sve one pretenduju da budu svetska velesila? Evo Svedska, Danska, Shvajcarska, Norveshka, Island itd se sve ubishe od jurcanja u taj kazan. Jel njima loshe? Mislim osim sto ih ne ispunjava taj zhar junashtva borbe protiv novog svetskog poretka ...

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

ko se tripuje da Srbija moze da bude svetska velesila taj ima manjak hromozoma , ne znam samo odakle si sad to izvukao iz konteksta "takmicenja" koje sam ja spomenuo, za sve postoje razlicite lige...

Na zemlji ima preko 200 drzhava ako me setjanje dobro sluzhi. Jel sve one pretenduju da budu svetska velesila? Evo Svedska, Danska, Shvajcarska, Norveshka, Island itd se sve ubishe od jurcanja u taj kazan. Jel njima loshe? Mislim osim sto ih ne ispunjava taj zhar junashtva borbe protiv novog svetskog poretka ...

Kad si vec pomenuo te zemlje da ti kazem nesto posto imam rodjake koji zive u 2 od navedenih zemalja vec 50 godina, da ti odmah kazem da zato sto su Srbi mnoge stvari su im bile uskracene, da ne kazem da ga tamo svi stalno cudno gledaju a komsije ga pljuju cim ga vide, tipa doneo je 6 boca vina za slavu a komsije su to odmah prijavile policiji, jer kako sme taxista da pije, inace ujak iz Svedske mi drzi taxi agenciju tamo, u svakom slucaju ponasaju se isto kao sto se ovde neki ponasaju prema Madjarima, molim lepo tako je svuda, a te price o globalizmu i kako svi narodi mogu da zive pod jednim krovom pricaj nekom drugom jer to je jednostavno nemoguce, mora da se zna ko je ko i ko gde pripada.

Anyway sto se tice Madjara, tu stvar poznajem posto mi je deda upravljao nekim banatskim okruzima gde je bilo Madjara, uglavnom Madjarske vodje su dolazile kod njega na rucak i ziveli su totalno slozno, problem sa Vojvodinom sada je sto je poprimila gomilu izbeglica iz Bosne i Hrvatske u kojima buja mrznja, ne opravdavam to ali opet da si se ti nasao u takvoj atmosferi ne bi ostao cist, zamisli da ti uleti Ustasha i zakolje majku a ti to gledas, to sve samo zato sto si Srbin, ne bi ostao ravnodusan to je sigurno.

Vama je problem sto ovde kao i u svakoj drugoj zemlji postoji prednost Srba prema drugim manjinama, ali kazem vam to je tako svuda, bukvalno u svakoj zemlji gde odete bicete tudjin i to je jednostavno tako, isto vam je kao da nekog crnca posaljete da radi dole u Teksas u nekoj maloj provinciji sa gomilom rednecka, mislite da ne bi bio ugnjetavan, ako bi ostao ziv uopste...

SCJP.png

A gde si ti video da sam ja osporio da je na ovim prostorima bilo ratova od Vizantije pa do SFRJ ratova.Nigde!

Ali da je 95% udzbenika posveceno tome to stoji.Nema istorija kulture,pisma,slikarstva uopste razvoj srednjovekovnog drustva.Nego samo ratovi, jeste bilo ih je puno nazalost ali nisu valjda samo oni bitni.Tek u srednjoj skoli pogotovo ako je gimnazija u pitanju pocinje prica o istoriji pisma, Cirilu i Metodiju.

Zato kazem ljudi koji nemjau srednju skolu a nazalost ima ih puno.Srpsku istoriju poistovecuju sa ratovima

i nabijanjima na kolac.

Neukrotljivi!