Jump to content

E ovako zvuchi Srbija!

Recommended Posts

"On Youtube I saw a Serb party in Tortonto, the music sounded interesting, similar to some Israeli music I like. I love music as well as art, it is interesting to hear the music of different countries, and to hear how the language is spoken. How best would you describe typical Serbian music style?"

Dakle, kao sto ste procitali jedna moja prijateljica iz Amerike, koju vec duze vreme poznajem, je jutros po prvi put chula zvuke nashe muzike i videla kako samo mi mozemo da slavimo. Posto se radi o zurci nashih gastarbajtera u Torontu, mozemo svi predpostaviti koje je sve uzhase chula i zasto je podseca na Hamas, Fatah, Hezbolah odnosno Bliski istok.Sve bi to bilo ok, da posle nije pozelela da chuje josh nesto i trazila neku preporuku

Ali stvarno, stavimo sve nashe muzicke ukuse na stranu, sta volimo ili ne, ali kada bi vas neko pitao da mu pustite nesto endemno, nesto unikatno za Srbiju sta bi to bilo? Drugim rechima, ne sto po chemu bi nas prepoznao, dakle ne Aleksandru Kovach i njen "hipiti hopiti", ili bilo sta drugo, ma koliko kvalitetno ili ne, sto je nastalo na osnovama rok, rep, itd uzora iz Amerike, Velike Britanije itd...

Ja sam razmisljao i jedino sto mogu da, mirne savesti, preporuchim strancu je Biljana Krstic (mada ona peva i dosta romskih i vlashkih pesama) i Sanja Balkanika. Jel imate josh neku ideju?

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

• Replies 85
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

dobro pitanje

trubace

srpski etno, imam neki cd, znaci pesme sto su cure pre 100 150 god pevale u poljima za vreme zetve i sl, to sam slao drugarici u japan

mozda i neku kafansku tipa toma zdravkovic, haris

darkvude :)

i naravno, uzicko (mada to valjda spada pod etno)

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

kali je dobro krenuo

ali realno kada bih trebao da napravim neki srpski kolazh u ptianju bi bilo 80% trube i kola na harmonici, malo bora dugitj, znachi izvorne stvari na fruli a ne kad krene klasiku/poznato, 15% starograCke, to kao sporija akcija =o) i ono malo 5% neku kulturnu kafanu...

e da, vranjanku obavezno da chuju kako je pesma zvuchala pre surf gitare =o)

A pod tepih,sve ovo sto sad nazivaju narodnom muzikom,tj "Grand" i tako to,tu nema pogovora.

gg

ZVONKO BOGDAN

gg

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.

Zvonko bogdan je keva, ali nije SRPSKI autentik

Ja i ne znam vise sta jeste

Haris, halid sigurno nisu

Frula smara

Guca onako

nemam pojma :)

Bracu teofilovice valjda ali bi onda stranac izvrsio samoubistvo od smora

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

chek sad polako... shta je po tebi vudu, ili po bilo kome od vas kad smo kod toga, pravi predstavnik muzike bilo kog naroda? kolko ja kapiram ne radi se o kulturno umetnichkom drushtvu - kolo, vetj o muzichkom reprezentativnom predstavniku iili vishe njih.

zvonko bogdan je ikona vojvodjanske muzike i ta muzika predstavlja lokalni mentalitet fantastichno, tozovac i ilitj su neshto juzhnije ali podjednako legende i podjednako predstavljaju taj mentalitet.

jebemumisha, nisam pametan ali ja to tako kapiram

reći ću i ja tebi opet da si glup koliko si težak.

raspravljaš s nekim ko je iz tesle upisao etf i naravno da ćete se saplesti o semantiku.

aj pogledaj u vujakliji ili gdegod drugde šta uopšte znači "unikatno" i "endemsko", pošto sam prilično siguran da je igi znao šta traži kad je to napisao. i bogdan i balašević su i unikatni i endemski.

pri tom, muzika im je kvalitetna i zaslužuje da se nađe na nekakvoj hipotetičkoj Sounds of Serbia kompilaciji, zajedno sa trubama iz guče, moravcem, onim trzalicama što se jezikom sviraju ;) i ostalim stvarima koje su ljudi ovde navodili.