Jump to content

drugi svetski rat šbbkbb

Guest

Recommended Posts

Ma skoro su cele, ako spojiš jedan deo. To se dobija uz onaj neki časopis od 150-200 dinara, ja sam uzeo Me-109, ali je zapravo drugačiji paint job od ovog Duletovog, ne znam šta je tu fora. U svakom slučaju avion je metalni iz komada i nabodeš ga na postolje :)

A od ovih vozila sam video samo sdkfz recon koji mi bio malo bezveze, pa nisam uzeo, tenkove sam video u tv reklami ali nisam video na kiosku.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Negde sam video i reklamu na TV-u, a sdkfz model sam video u trafici, imaš ovde info, izdavač je valjda isti http://www.facebook....380480888691659

A u reklami je prikazan i Tigar tenk pa sam zato mislio da su i ove Duletove to, čak mislim da sam video i Tigar 2 koji je isto na slici.

Edit: sad sam prošao pored trafike i za 300 kinti sam uzeo T-34-85. Realno bullshit je model jer se samo top na tenku pomera malo, a pritom ne može ni da se odvoji sa postolja...

rps20121018_193402.jpg

Edited by Zwerko

Heghlu'meH QaQ jajvam

Aha! Onda im reci da sam uspeo da skinem tenka sa postolja srafcigerom i da je bedak sto se kupola ne pomera, ali dobro na to ne mogu da uticu.

Ono nasta mogu da uticu je prevod u knjizici, kapiram da se to kupuje deci pa je dobro da se valjano edukuju. Tank destroyer nije tenk razarac nego mislim da je pravilan prevod na srpski "lovac na tenkove". I Guards Army nije zastitna armija, nego je gardijska armija na srpskom, za to sam siguran u prevod :) a pritom sam procitao samo natpise ispod slika...

Pritom svakako Tigar nije nemacki tenk razarac, osim ako se ne misli na Jagdtiger vozilo, ali nije on prikazan na slici vec Tigar tenk.

Edit: I sad kontam da pričam o potpunoj utopiji, pošto kapiram da je projekat po principu copy/translate/paste, da ne kažem istokovanje, ali bi bilo lepo knjižicu prilagoditi makar s jednim prozorčićem "T-34 tenk u službi JNA" ili tako nešto, čisto da se skonta da nismo van sveta...

Elem, koga ne mrzi, u istraživanju šta je sve T-34 radio na ovim prostorima našao sam ovaj odličan članak na netu, gde je između ostalog i detaljno opisano kako je T-34 korišćen u ratovima na prostoru bivše SFRJ, pedeset godina posle nastanka.

Inače vrlo interesantno je da na glavnom wiki članku o T-34 i dalje stoji da je u upotrebi u vojskama Srbije, Bosne, Hrvatske i Kosova (!?), iako ovaj lik u članku gore tvrdi da su svi T-34 rashodovani posle Dejtona jer je isti predviđao ograničenje u broju tenkova.

Rekoh da malo oživimo temu, pošto su za mene ovo bile dosad nepoznate informacije, pogotovu o učešću u ratovima 90ih.

Edited by Zwerko

Heghlu'meH QaQ jajvam

Pročitao celu knjižicu o T-34, savet (uz dužno poštovanje onih koji se bave time) - nemojte kupovati nikako. Ako izuzmemo ono što sam pričao o zaštitnim armijama i činjenici da prevodilac nije kontao da je front u Crvenoj armiji zapravo bio vojna formacija, a ne front u klasičnom smislu, ceo tekst je potpuni promašaj. Bavi se isključivo time kako je nastajao T-34-85, koje su topove probavali, koje su oznake fabrika, koliko puta su testirali koji top, kakvi su mu blatobrani, kako su promenili otvor za komandira. Sve u svemu milion potpuno beskorisnih faktografskih podataka o razvoju, testiranju i proizvodnji tenka (koliko je proizvedeno u kojoj fabrici u kom mesecu...).

Nijedna jedina reč o tome kako se tenk pokazao u borbi, o susretima sa glavnim oponentima kao što su Panzer IV, Panther i Tigar, o učešću u bitkama, o poznatim tenkistima i jedinicama, gomila potpuno useless i dosadnih informacija. Umesto da brošura bude edukativna za mlađe naraštaje može samo da smori nekoga ko odluči da je pročita.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Jako dobar tekst na tu temu Lebac sutra nemojte poslati

Da, prvi put, s tim da se plašim da će to biti još jedan od onih praznika koji će svi poštovati samo zato što se ne radi/ne ide u školu.

Tipa katastrofalan mi je bio zaključak jedne francuskinje koja je došla ovde da predaje francuski u X gimnaziji (dakle nije ono drvna ili tako nešto gde se ne očekuje da bilo ko zna bilo šta) i kao pitala ih zašto se 15. februar slavi u Srbiji, našta niko u celom odeljenju dece nije znao odgovor... Onda im je ona objasnila zašto se kod njih slavi Dan pada Bastilje, beše nešto 14. jul ili tako nešto i dala im da za sledeći čas nauče zašto se kod nas slavi Dan državnosti...

Heghlu'meH QaQ jajvam

Sramota me što nisam znao za ovaj pokolj u Vojvodini pod mađarskom okupacijom.

Preuzeo sam diskusiju sa drugog foruma. Autor teksta odgovara Mađaru čiji je deda tvrdio da su jugoslovenski partizani bili brutalni i nemilosrdni, i nisu uzimali zarobljenike.

Firstly, I am a little bit surprised that your source has not mentioned that the factual reason for enormous augmentation of the partisan forces, as well as for the enormous extension of the uprisal in Vojvodina (avagy Vajdaság, vagy Délvidék – nekem igazán mindegy, tisztelt Uram, történelmileg teljessen elfogadható kifejezésekről van szó) was exactly that coursed massacre, committed in northern Serbia in January of 1942, in which more than 6000 citizens in the towns and villages of Novi Sad, Pašićevo, Petrovac, Srbobran, Gajdobra, Tovariševo and Stari Bečej were brutally killed.

Everything started when a completely ill-qualified commander of the Hungarian forces, namely commanding officer of the 15th Infantry Brigade, lieutenant-colonel Bátori Géza – as a matter of fact an police officer! - issued a foolish order for a direct frontal attack against entrenched partisan forces (Prvi šajkaški NOP odred)- with 80 fighters - equipped only with rifles and pistols, and without MG’s or artillery. This small partisan company, positioned at location Pustajićev Salaš (Pustajic's Homestead) near the village of Žabalj, not only was able to inflict serious losses (42 killed soldiers, including 2 officers) but even to escape, with 8 killed and 5 wounded partisans left behind.

So what was a result, of that idiotic action, my dear Mr. Imi? An unadorned massacre. Hungarian forces simply rounded up hundreds of families and literally mowed them down with bayonets, bullets, gunstocks, axes, hammers, knifes and hand grenades. The bodies were dumped into the icy waters of Danube, which had to be broken up by hand grenades. More than 1300 completely innocent residents of Novi Sad were brutally murdered by Hungarian forces in an unprecedented orgy of drunken violence, which did not spare even Germans, Hungarians or Muslims: 813 Jews, 380 Serbs, 18 Hungarians, 15 Russians, 13 Slovaks, 8 Croats, 3 Germans, 2 Ruthenians, 2 Slovenians, and 1 Muslim, to be exact. Amongst them, there were 492 males, 418 women, 168 children, and 177 elderly. In addition, seven Serbian Orthodox priests were among those killed, along with 1 Jewish Rabbi, 126 salesmen and shopkeepers, 100 tradesmen, and 81 pupils.

Do you wish to see those fantastic combat achievements of the chivalrous Hungarian troopers of the 15th Infantry regiment, 16th Borderguard battalion or the Royal Hungarian Gendarmerie, my dear Mr. Imi? Please, look:

Ujvidekimeszarlas-1.jpg

Hungarian Gendarmes are observing dead civilian bodies in the middle of the Mileticeva street – Novi Sad, (Újvidék, Neusatz) January 23rd,1942

Ujvidekimeszarlas-2.jpg

Hungarian soldiers and Gendarmes are looting the pockets of dead civilians before the transportation - Mileticeva Street, Novi Sad, (Újvidék, Neusatz) January 23rd,1942

Ujvidekimeszarlas-3.jpg

Hungarian soldiers are pulling away dead civilian corpses - Mileticeva Street, Novi Sad, (Újvidék, Neusatz) January 23rd,1942

Ujvidekimeszarlas-4.jpg

Killing of innocent civilians and their hurling into the frozen Danube - The Danube Strand, Novi Sad, (Újvidék, Neusatz) January 23rd,1942

Ujvidekimeszarlas-5.jpg

Civilian corpses which remained stationary after the hurling, - The Danube Strand, Novi Sad, (Újvidék, Neusatz) January 23rd,1942

Ujvidekimeszarlas-6.jpg

Cadavers of the innocent professional Serbian grave-digger Jovan Gonđa, his wife Ljubica, his 9 years old daughter Mara and her 13 year old friend in front of his home – Uspensko Groblje (Ascent Cemetery) Novi Sad, (Újvidék, Neusatz) January 23rd,1942

Izvor:

http://www.ww2incolor.com/forum/showthread.php?7256-Execution-of-civils-in-the-East/page5

• 3 weeks later...

Odrzana parada (nije gej :tf:) u Moskvi juce. Tema bila dvesta godina od Borodinske bitke i posle toga parada po uzoru na onu 1941. godine kad su vojnici s Crvenog trga marsirali na front. Malo sam skupio slike iz razlicitih izvora pa nisu sve iste, ali je dosta kul videti ta vozila i uniforme danas:

287065_20121107reuterssergei-karpukhinmoscowdi004206262_origh.jpg

287066_20121107reuterssergei-karpukhinmoscowdi004206287_origh.jpg

287053_24e21920_origh.jpg

287058_20121107afpnatalia-kolesnikovamoscowdi004205879_origh.jpg

287061_20121107afpnatalia-kolesnikovamoscowdi004205892_origh.jpg

287068_20121107reuterssergei-karpukhinmoscowdi004206332_origh.jpg

287063_20121107afpnatalia-kolesnikovamoscowdi004205961_origh.jpg

177269122.jpg

n7oB3.St.4.jpeg

3_201211060239072490.jpg

Zapravo je mali fail sto su tenkovi T-34-85 koji nikako nisu mogli biti na paradi 1941. godine :) Ali s druge strane svaka im cast sto imaju toliko tih vozila u operativnom stanju. Jel zna neko sta su ove male tenkete?

Heghlu'meH QaQ jajvam

Malo sam gledao po netu, i sto bi se reklo malo sam se i raspitivao i najpribliznije mi dodje da je to neki od modela T-40 ili T-50 ili T-60 lakih tenkova, nasao sam valjanu sliku samo T-60, ali deluje mi da je to to:

T-60_29.jpg

143579d1299414180-t-60-segunda-guerra-mundial-t60ritntd8.gif

Edit: Pronasao sam u medjuvremenu i slike T-40 i T-50, ipak je T-60 na slici sa parade, posto je ovo T-40 i ima samo mitraljez, a T-50 je malo drugaciji.

t-40-tank-1.jpg

gde da se prijavim u ovu skijašku jedinicu? :D

Skijasi su zapravo bili kljucni za odbranu Moskve, prvo sto je bila ekstremno hladna zima (do -42), a drugo sto su skijasi elitne sibirske jedinice koji su povuceni sa granice s Japanom i izvrsili su kontra-napad. Takodje su bili najbolje opremljeni od svih sovjetskih jedinica tada, sa sve T-34 tenkovima.

Inace evo jednog kurioziteta koji sam skontao gledajuci neke emisije na tv-u pre nekog vremena - pocev od 1939. pa sve do 1945. godine skoro svaka zima je bila hladnija nego visegodisnji proseci u Evropi, sto svakako nije pogodovalo ratnim operacijama, da li je to moglo da utice na tok celog rata?

Edited by Zwerko

Heghlu'meH QaQ jajvam

Nije problem bila zima samo Nemcima, iako je njih u Rusiji pogodila najvise. Zima je poremetila i Engleze i Francuze 1939/1940, a Saveznici su 1943/1944 nagrabusili u Ardenima i zbog jake zime. Kazem vrlo je interesantno da je od sest godina rata u Evropi bar tri zime bile ekstremno hladno.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Pa kad su imali T-34, sto bi rekao bajko s tvog avatara: "Our Panzer IV tanks with their short 75 mm guns could only explode a T-34 by hitting the engine from behind." A treba imati u vidu da je u tom momentu Panzer IV bio najnoviji model. Doduse kasnije su mu upgrejdovali top, ali je i dalje bio daleko od T-34.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Zanimljivo je da su Nemci hteli da modernizuju top još 1940. da bi parilali britanskim i nemačkim tenkovima, ali je zbog munjevite pobede u Francuskoj 80 poručenih PzIV sa dugim 50mm topovima otkazano pre nego što je počela proizvodnja. Pred Barbarosu se priča ponovila - mesec dana pred invaziju Krup je pravio prototip sa 50mm topom, ali je ubrzo posle susreta sa T-34 i KV-1 projekat napušten i prešlo se pravo na AT top od 75mm.

Edited by cali

da panzer cetvorke su u pocetku imale onaj kratki top, ne znam kad su tacno poceli da im montiraju onaj dugi od 75mm, '42 mozda...sa njim su vec bili vrh tenkovi, jedni od najboljih all around u celom ratu

btw, stab 32. sovjetske divizije u odbrani moskve je bio smesten na istom mestu gde i stab generala kutuzova za vreme borodinske bitke:)

• Downvote (-1) 1

srpskivojnik-3.jpg