Jump to content

This time, next year...

Како ће се живети у Србији априла 2007. године?  

81 members have voted

1. 1. Како ће се живети у Србији априла 2007. године?

• биће исто као и до сад
      18
    • биће мало боље
      28
    • биће мало лошије
      5
    • биће много боље
      9
    • биће много лошије
      12
    • не интересује ме
      9

Recommended Posts

pinokio je samo u bajci iz drvenog lutka bio pretvoren u decaka

isto tako ni majmun ne moze da izraste u coveka, nemo' se vredjas mislim generalno na srbe. mi smo debelo zatupljen narod i moramo da malo izadjemo iz sopstvenog sveta, posaljemo par iljada ljudi u svet da nam prevedu sta se tamo desava. tek onda cemo skapirati da izumiremo. dzaba kinta kad se niko ne jebe, a ako se vec jebe (tu ne podrazumevam drkanje i chohanje dzane (kopirajt by Nemesis)) - ne pravi decu.

to je dalekometniji ekonomsko-politicki problem nego kinta. sto kaze jedan ciga kad su ga pitali kako rani 8-oro dece a 9. na putu: pa nista, cu dolijem litar vode i bice za sve ... kao dobar pravoslavac raci cu na konto para: pa i ptice ne seju pa jedu (molim vas nemojte bukvalno shvatiti :)

mala digresija u politiku: u principu, nema veze ako kosovo ostane ili ode, ako ode najebali smo, ostacemo pod jedan maslacak, ako ostane najebali smo, imamo siptarskog predsednika, s obzirom da ce ko jedan da glasaju za njihovog kandidata.

to nama nedostaje - da budemo kao jedan i da se drzimo price, pa i kad lazemo da se pokrivamo, pa cemo kod kuce da resimo svoje :) a ne stalno da nam neko sa strane kara zenu, a mi da se pravimo ludi, nema veze bar placa ...

sori za ovoliko politike, al mi nije jasno kako da odvojim posto je vezana tema 0:)

Ово се не може рећи да су икако добро поткована тврђења, има хиљаде наших људи који су веома цењени свуда у свету у многим професијама али знаш који је проблем, проблем је тај што се они не баве политиком већ својом струком, нама је политички режим труо, на политичкој сцени имамо лопове, незналице и преваранте. Далеко је од тога да ми немамо стручних и квалификованих људи за све позиције...

За јединство се слажем али је проблем то што су нестручни људи на високим позицијама, имамо најгоре мороне на местима министара, шта очекивати од такве државе?

Једино решење је да народ узме мотку и да растера стоку...

SCJP.png

• Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Зверко, кад нисам ограничен партијом, могу да хвалим и кудим сваког, зависно од тога шта лично мислим. ако сад хвалим неког немој мислити да немам замерке. просто мислим да је ово што се ради у нашој економији представља револуцију.

Хајли, жао ми је Гишкета, иако га нисам познавао лично.

Јеводе, иако си запао у другу, минусну половину статистичког просека, то није разлог да негираш напредак. и баш лепо што овај топик добија мултифункционалну намену у виду терапеутског дејства. let it all out, man! [:D]

svidja mi se kako to izgleda na papiru, ali relanost je da sam imao i prosle i pretprosle godine 21000din platu. prosta je racunica da je moja platezna moc opala (preracunato u eur). opala za 25%.

ми смо са оном првом Владом производили хлеб, вишак нам је ишао на путер и задуживали смо се за џем. а сада радимо другачије, али народу фали џем, а навикли људи на џем, па су љути.

!

Даријане, то ће бити могуће само када се успостави нормална држава, иначе власт богатих има тенденцију да их тера да приватизују државу, што им је лакше у несређеним државама.

Деи, искључив си превише.

основни транзициони помак је у свести појединца. раније је држава била крива што је мали стандард. данас си ти сам. ово је толико сурово у поређењу са прошлим системом, али смо се за то борили, зар не? мене лично да питате, рећи ћу вам да је бескласни безновчани комунизам најлепши систем икад осмишљен, али не ради, јер смо похлепни и завидни. онда је социјални капитализам сасвим пристојна замена, имајући у виду људске предиспозиције. слажем се чак и са Јеводовом констатацијом да ова године може да се изроди у страховиту катастрофу за нашу државу, али управо из тог страха се већ годину дана интересујем за разне аспекте и сада желим моје позитивне закључке да поделим са вама, и да људе који се у мањој мери интересују, компетентно обавестим о позитивним кретањима. добра вест није добра вест ако никог не обрадује.

поставио сам овај топик, не ради препуцавања, чак не толико ради конструктивне расправе, колико због жеље да видим колико људи је преломило са урођеним нам песимизмом и депресијом. и да грунем мало лепих вести у иначе мрачно окружење. мој оптимизам се заснива не на партијској припадности или личном интересу, већ на стварима које видим и које ме интересују. на стрпљивој анализи + и -.

рокај снимај! [:D]

Edited by Ignis Dei

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

pa cekaj, imam ja i spisak sta ne valja.

i nema tu partije, burazeru, tu se razlikujemo ti i ja.  [;)]

Margija u UBPOK [:D]

a sta ti je bilo sa drugom?

imash topic par redova iznad..

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

причаћу и о ономе што не ваља, али ми је то деловало беспредметно у тренутку када превише људи прича о ономе што не ваља, хтео сам да покажем да није све тако црно. уосталом на самом почетку сам навео пар тачака шта хитно мора да се спроведе да бисмо наставили овом узлазном путањом.

дужни смо свету укупно око 14 милијарди евра, што је далеко испод критичне тачке, имајући у виду наш ДП, али је структура и рочност тог дуга оно што ме брине. али има лека за то. 3 процеса за активирање хипотеке су већ на судовима. то што сви званичници упозоравају народ на кредите, неће дати ефекта док неки не банкротирају. онда ће остали да се замисле. софистицираније финансијско законодавство и супервизија ће довести кредите и ризик у ред. на томе се ИНТЕНЗИВНО ради, али за то треба времена. ушли смо у транзицију са 10 година закашњења и и даље смо тата мате за регион, за 5 година смо урадили више него неке комшије за 15 година. иако нам то не признају, из политичких разлога, реалност је јасна.

зар се заборавља да се покушава успостављање нормалних економских односа у друштву, које је, поред 50 година планске самоуправне економије доживело деценију распада система и грозних извитоперења. и ако држава каже да је уштедела милијарду за инвестиције у школство, здравство, инфраструктуру, подстицање производње и извоза..., зар то није добра вест? ако ти цена квадрата у Београду падне за најмање 200 евра и ако се оборе камате на стамбене кредите, зар и то није добра вест? ако те Светска банка прогласи #1 реформатором у свету, зар то није добра вест? ако се договарају (а неке већ и реализују) инвестиције, што стране што домаће, у енергетику, инфраструктуру, рециклажу, градњу, итд. у износима од много милијарди долара (рафинерије, гасоводи, нафтоводи, Слобин "Европолис", мостови, путеви, пруге, транспорт, фабрике за прераду гума, стакла и пепела...) у наредних неколико година, зар и то није добра вест? ако ти прошле године расте извоз, а пада увоз, ако ти сви макроекономски показатељи дају позитивне резултате (продуктивност, штедња, инвестиције...), осим инфлације и запослености (што је посебан проблем, јер смо у транзицији, где се много људи отпушта, али и поред тога не расте незапосленост), зар и то није разлог макар за умерени оптимизам?

а то да ли ја и колико радим, време ће показати.

Style over subsistence

Owned! :)

Drale podseti me veceras na rhh-u da te pocetim zasto multiplikator nije nesto na sta mozes da se oslonis kod nas...

сигурно хоћеш да кажеш да нам је ниска маргинална стопа штедње. али, то је само на овом делу криве, тј. проблем је у оном џему који фали људима, о коме сам причао. када стигнемо до нивоа када трошимо колико производимо и мање, проблем ће се решити сам од себе. то се решава на 2 начина: присилном штедњом кроз високе јавне приходе (буџетски суфицит), инфлацију, монополе (тј. смањивањем потрошње која руши и стандард и зато је непопуларна) и растом ДП. и један и други аспект дају резултате. по теорији економских циклуса, који се лепо могу применити на нашу ситуацију, после контракције и рестрикције наилази период експанзије и убрзаног раста (опет пример са џемом). зато наредни период називам потенцијалним Golden age-ом.

Style over subsistence

Једино решење је да народ узме мотку и да растера стоку...

...a onda? doci ce nova stoka.

Na kraju krajeva, o kojoj svesti pricamo kad ti sedis NA POSLU u drzavnoj firmi i imas vremena da nasiroko elaborirash ovde?

ahaha, he got ya, big boy! [8D]

Sto se mene tiche, ovde ce biti bolje, al na mudokaru... Sto neko reche, ista pricha,

ovi koji imaju imace jos vise, a ovi koji nemaju polako ce izymirati...

Ne moze se protiv zilijardi trilijardi neposteno stecenog kapitala... koji se svaki

dan na brzaka legalizuje kroz ovo i ono... To je novac za kojim neko tamo plache ili

je odavno nestao jer je ostao bez icega, da bi nove generacije krokodila opstale

i prerasle u jos nesto vece i gore.

Od politike ne ocekujem nista, osim da se pobrine da ne dobijemo opet neke

bombe, i da imamo struju full time, cisto da bude sve prividno normalno...

Sto se nase ekonomije tiche... to ce se srediti ali nikad, tj moze ali kad se sve

izbeglice koje su ikada usle u nasu zemlju vrate odakle su dosle, a sa njima i

svi ostali "dodjoshi" i to ne zato sto sam ja nacionalista pa ih ne volim vec zato sto

svi dobro znate o cemu pricam a vezano je za ekonomiju i trziste rada...

I da ne zaboravim i status ove zemlje, kosovo, CG i Hag, znaci i to sve da se reshi

pa cemo videti dalje... a s obzirom da je brzina resavanja tih problema srbima

slabija strana, sledece godine u ovo vreme ocekujem da cu uci u 30-tu... i nista vise.

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

...a onda? doci ce nova stoka.

Ти си увек био песимиста, не наравно, треба да се поставе на високе позиције људи који су стручњаци, ово све је јако тешко ал једном се мора догодити ако мислите да ће нам икад бити боље.

SCJP.png

@De1rektion

Brate, koji crni 'struchnjaci'? Prichash previshe teoretski. Naravno da bi bilo super kad bi u Srbiji bilo sposobnih i poshtenih ljudi na bitnim pozicijama, ali gde su oni?! Mozda ima sposobnih ali nisu poshteni...

Pogledajte samo kolika retardchina je ministar policije!

Strucnjaka ima... i ovi koji su sada na vlasti su STRUCNJACI... i oni dolaze posle njih

ce biti STRUCNJACI... tu nema zbora... ALI...... to sto je neko strucnjak ne znaci da

ce raditi svoj posao za dobrobit cele znacije !!!

има стручних људи који су на власти. нису министри или посланици или јавне мудоње, али постоји армија поштених и стручних људи у администрацији, овде можете слободно да ме држите за реч, којима је ево сада дат какав такав простор да вуку државу напред. и вуку је напред. пишу се предлози закона, праве се анализе, пројекти, развијају се идеје. још увек то иде стихијски, али за ситуацију у којој се свеукупно налазимо помак је огроман.

ако Круле мислиш да од ове милијарде нећеш имати селамета, или од инвестиција, мостова и гасовода или од похвала или договора, да ево предложимо Закон о Крулету којим би се регулисало повећање твог благостања. [:D]

и да, проваљен сам, сад сам хејтер корпоративни дрон, хејтодрон, службеник хејтотрона, и мада то још брижљиво прикривам и залуђујем масу шареним лажама, видим да ми не иде баш. можда окренем лист.

јеботе, па оно што је добро у економији не мора увек да буде непосредно и јасно видљиво у кратком року. све зависи од периода ефектирања датог стратегијског пројекта. негде је рок краћи (али су резултати скромнији), а негде дужи (али су резултати велики). то је један од најјаснијих трејд-офова у економији. ту је и основна разлика између економске стратегије Ђинђића и Коштунице. Ђикијева Влада је тежила брзим резултатима, али они су кратког даха. јесте порастао стандард вртоглаво, али би тим темпом брзо исцрпли развојни потенцијал и проћердали приватизацију. Војина Влада иде другом стратегијом. неће одмах да буду видљиви помаци и напредак, али кад се ефектуирају, биће весеља.

и сам сам у лошем расположењу данас, и немам баш велику вољу (као јуче) да вас убеђујем у оно што бар ја сматрам очигледним.

Style over subsistence

Војина Влада иде другом стратегијом. неће одмах да буду видљиви помаци и напредак, али кад се ефектуирају, биће весеља.

...nemoj njega da pominjesh, ljubim ti dushu matori, on nesrecnik ni ne zna sta se oko njega deshava bre... druge face su odgovorn za sve sto valja u toj vladi, nemoj samo njega da gurash u prvi plan i da vladu nazivash njegovom, sramota me je nekako dok chitam [8D][:D]

нешто ће бити видљиво још у току ове године, јер почињу огромни инвестициони радови у инфраструктури (што ће непосредно да се осети на пољу запошљавања и екстензивног раста), али прави замајац ће се осетити следеће године, а крај циклуса, започетог ове године би, по мојој оцени требало да буде 2009. ако се дода мултипликаторски ефекат (за сада скроман, али све већи како буде растао ДП, и како се буде стабилизовала привреда на повољнијој равнотежи), стваљањем у погон завршених инвестиција прави мега ефекти (пре свега у зони интензивног раста у продуктивности, иако ни екстензивни ефекти неће бити занемарљиви) наступају управо 2009., што отвара простор за још амбициозније пројекте наредног инвестиционог циклуса.

да се разумемо, ово би требало да буде последња година када се још грчимо, и већ ће стандард ове године расти, а следеће године више, оне тамо још више итд, али оно право мега прштање би могло да наступи око 2010. године. говорим о ДП по глави који би био преко 5000 долара номинално (сада је око 3.400), тј. 8.000 до 10.000 по паритету куповних снага.

све је ово на дугачком штапу и има још пуно да се ради, пре свега да се избегну надалеко озлоглашене финансијске кризе у земљама у развоју, али мислим да се све одиграва повољно.

Style over subsistence

...nemoj njega da pominjesh, ljubim ti dushu matori, on nesrecnik ni ne zna sta se oko njega deshava bre... druge face su odgovorn za sve sto valja u toj vladi, nemoj samo njega da gurash u prvi plan i da vladu nazivash njegovom, sramota me je nekako dok chitam  [8D]  [:D]

па оно, Ђикијева, Жилетова и Војина Влада. може и прва, друга и трећа. немо си ми тако осетљив, добићеш боре... [;)][8D][:D]

Style over subsistence

Treba da nam bude jasno da nikada nece biti tako kao shto je bilo do 90-ih. Kada se sa time pomirimo i skapiramo da treba da se radi krvnichki da bi nashu sjebanu zemlju izvaditi iz govana, mozda cemo za jedno 10-ak godina da postignemo neshto.

А в чем сила, брат?

naravno... zato ajmo svi u inostranstvo i da zaradimo pare koje tjemo ulozhiti u nashu napatjenu domaju ;) hourah!

...ili jos bolje, ajmo da zaradimo i ostanemo tamo da troshimo AKA nikad se vishe ne vratimo!? hourah! [:D]

bice nam losije

korupcija je katastrofalna, ne znam kako je u glavnom gradu ali u svakom drugom moras da platis/podmazes za SVE (iskreno sumnjam da je tamo bolje)... da vam ne nabrajam ali recimo da sam u svojoj porodicnoj firmi se svega nagledao za ove 2-3 godine koliko zavrsavamo jednu veliku proizvodnu halu (bez kredita ofksors), dok bivsi julovac najblizi komsija je sredio neverovatan kredit od par miliona evra za mesec dana i napravio haletinu bez ikavih problema/tortura kroz koje smo mi kao dugogodishnje nepristalice nijedne politicke partije imali

ili banalan primer

dobijemo od ministarstva finansija naredjenje da se vrrse ne znam kakvi popisi sa nije bitno kakvim akciznim markicama alkoholnog pica i duvana, taj izvestaj se podnosio jednom mesecno u sledecih godinu i nesto dana, zasto? niko nije znao da odgovorio cak i nadlezni za ta pitanja?!? ko ih je radio ?!?! samo legalisti u ovoj drzavi, budale kao sto smo mi u mojoj firmi, jer kad smo pitali koliko firmi to predaje dobili smo odgovor mi i jos mozda 20ak... i pogite sta? mi i tih dvadesetak smo dobili jebenu inspekciju na 3 dana onih xxxxxxx firmi koje se nisu ni trudile to da ispostuju naravno nisu imale nikakav problem

svaki dan se susrecem sa milion primera da sto si posteniji u ovoj drzavi vise ces najebati, sto vise postujes pravila imaces vise inspekcija/provera, iskreno mi dodje da kad sredim firmu prodam je strancima stavim pare u neku svajcarsku i zivim od procenta negde daleko....

necu komentarisati ljude koji misle da je ovo sjajan korak napred, necu da pocinjem flejm, jednostavno iz realnog zivota sve je gore u privredi i trenutno ne vidim nista bolje....

fallout_table.gif