Jump to content

This time, next year...


Како ће се живети у Србији априла 2007. године?  

81 members have voted

  1. 1. Како ће се живети у Србији априла 2007. године?

    • биће исто као и до сад
      18
    • биће мало боље
      28
    • биће мало лошије
      5
    • биће много боље
      9
    • биће много лошије
      12
    • не интересује ме
      9


Recommended Posts

ево овако... ово је пре свега ЕКОНОМСКО ПИТАЊЕ, не ради се о политици (у страначком, тзв. дневно-политичком смислу), већ о питањима везаним за развој како привреде тако и државних институција система. тако бих вас молио да своје коментаре не заснивате на политичким предрасудама или да улазите у стрначка препуцавања.

пошто ми је то струка, а малко и радим на питањима развоја система, интересују ме ваша ОБРАЗЛОЖЕНА очекивања о стању у држави за годину дана. како је немогуће одвојити развој од питања везана за КиМ, Црну Гору, Хаг, ЕУ и слично, молим оне који их помињу у образложењу као аргументе да их уопштено назову "очекиваним позитивним или негативним решењем спољних проблема", како се не би скретало са теме.

лично имам утисак да се ствари убрзано померају, а јуче ми је тему за овај топик дало Динкићево гостовање у "Сведоку", где је детаљније изнео и покушао да објасни свој план "Милијарду евра за Србију", па нека почнемо у расправи од тога. дакле, да ли сматрате да је то шарена лажа и зашто (!), шта ће то да значи, да ли планира да добро уложи толике паре, да ли имате боље решење и сл.?

на крају, мој одговор на питање је да очекујем да ће се у Србији за годину дана МНОГО боље живети. штавише, сматрам да смо на почеку "Златног доба" (у Civ смислу). образлагаћу свој став како се расправа буде захуктавала.

да чујем вас...

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 85
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Veliki ce biti jos veci i bogatiji.

mali jos manji ili ih nece biti.

Znaci nekom bolje nekom gore.

ocekujem mnogo povoljnije kredite.

Jos jaci proboj tupavih megamarketa, stranih firmi.

Sve u svemu generalno idemo napred.

Osim naravno ako nesto kardinalno ne zaseremo.

Link to comment
Share on other sites

za procvat ekonomije je potrebna stabilna politichka situacija, kao i atmosfera u kojoj se poshtuju pravni propisi, bar do neke razumne mere.

na oba plana napredujemo - ne ochekujem kule i gradove od naredne godine, ali svakako ochekujem da ce biti bolje.

btw prijatno me iznenadila vest da je pohapshena gomila direktora umeshanih u prevare oko privatizacije.

Link to comment
Share on other sites

Pohapseni su iskljucivo jer su ili nekom zasmetali ili obavili svoje

Ne budimo isuvise optimisticni, ipak :)

па нека наредна влада склони оне који њој буду сметали, а кршили су закон, следећа опет и тако даље. идеално би било кад би једини критеријум за прогон било кршење закона, али до тада треба да прође много времена. задовољан сам што смо завршили са Карићем и Трговинским судом, надам се да ће се завршити са још неколико организованих група, пре свега са разним монополима и увозним лобијем.

čisto ekonomski - pomrećemo svi zbog inflacije.

инфлација, по мом мишљењу не представља ни близу велики проблем, као што жели да се прикаже. чак, мислим да имамо простора и у овој години за двоцифрену инфлацију без угрожавања стабилности. у осталом, инфлација је у првом кварталу ове године далеко нижа него у претходној.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

Za godinu dana nece Srbija MNOGO bolje ziveti. Stanovnistvo je nagrnulo ko nezdravo na kredite, otprilike za godinu-ipo dana bi trebalo da se desi prvi talas bankroctva domacinstava... Tako je npr bilo u ceskoj... Onda srbija je mnogo nejednako ekonomski razvijena imate npr Arilje koje je ekonomski bum u Srbiji a 10 km odatle sela gde je plata prosecna 4000 a i to ne dobijaju. Dakle neka moja (laicka) prognoza je da ce u razvijem delovima bice bolje u nerazvijen malo gore dakle kada se sve sabere i oduzme bi malo bolje na makroekonomskom planu.

Link to comment
Share on other sites

trudim se da se ne uplicem preterano u politiku jer je ne pratim posebno

ali opet neka moja misljenja sta ce se promeniti za godinu dana

naucicu dobro da sviram saksofon. sto se tice drzave? ssdd = same shit different day

Edited by Crno-Sunce

If there's some higher power that controls my fate, i would like to meet him, shake his hand, then crack open his ribcage and tear out his heart.

Link to comment
Share on other sites

za godinu dana cisticemo govna koje su nam reke nanele u ovo vreme:D

posle kise uvek sunce sine:))...i tako...

ma zivecemo ko i uvek...neki ce krpiti dugove,neki ce se brckati u bazenu,neki krasti,...srbi smo mi...moze sledece da bude bolje,ali one tamo godine ce biti 3 puta gore,i tako...u krug...

Edited by rockdudbg

vid'o sam deda mraza

Link to comment
Share on other sites

kao prvo ne mozesh da podvojish ekonomiju od politike jel ko sprovodi tu ekonomiju onda ?

kao drugo sve zavisi od dve stavke, a to su: povecanje izvoza i smanjenje potroshnje (tj smanjenje uvoza) jel ode nam sav kapital. nama je i dalje uvoz oko 20x-30x veci od izvoza i postoji realna shansa da upadnemo u duzhnichku krizu krajem '06 i pochetkom '07. na ruku nam ne ide i kurs koji se forsira jel po njemu nashi izvoznici gube. inflacija i da bude jednocifrena nece nam to mnogo znachiti kao zemlji, al zato cemo kao narod pasti travu jel je uveliko pochelo ugradjivanje u cenu u velichini predvidjene inflacije.

kao trece mislim da nam sad u maju beshe dolazi jedan deo dugovanja ? beshe 1 milijarda ? u '07 beshe 4.5 milijardi ?

kao chetvrto kapiram da ce pljachka naroda sa ovim fantastichnim bankarskim sistemom koji smo dopustili ovde da se nastavi i proshiri, po sistemu vuk dlaku menja al cud nikad.

kao peto cela pricha oko izvoza i uvoza povezana sa hapshenjem ovih iz trgovinskog suda i ostalih vezano za to mi je nevidjeno smeshna. zna se ko kod nas ovde najvishe uvozi. onaj koji kao neshto simbolichno izvozi i na to dobije beneficije za josh deblji uvoz na kome oni zadovljno trljaju papke. nema nama ovde leba.

i tako dalje ..

suma sumarum po nekim naj naj najperspektivnijim mojim ochekivanjima moze da nam bude malo bolje ako reshimo neke od gorucih problema i pripremimo se za otplatu. realno je da nam bude isto kao sad i bio bih srecan i sa tim.

ovo je sve u domenu drzave tj. drzavi ce biti kao i sad. mi kao narod tj neki srednji sloj ovde oticicemo u kurac.

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

Link to comment
Share on other sites

Милићу, брате, нетачне су ти цифре.

1. покривеност увоза извозом је увелико преко 50%, и тај се однос непрекидно поправља. каквих 20, 30 пута...

2. ове године стиже, (чини ми се, нисам 100% сигуран) 0,5 милијарди, следеће године милијарда. то је сића на ДП који је преко 20 милијарди годишње и на привреду у оваквом налету.

3. раст ове године има да бије двоцифрено, уколико нам не падне метеор на главу, а следеће има тек да испрштимо.

4. каква црна дужничка криза. расте продуктивност, запосленост, извоз, приходи буџета, инвестиције, девизне резерве (у првом кварталу расле су 400 милиона евра)...

5. пада инфлација и потрошња, падају порези, кредитна експанзија је успорена, иако није заустављена, мада смо задужени далеко мање од нових источноевропских ЕУ чланова. а са друге стране дознаке из иностранства се мере грдним милијардама долара, тако да нам је маневарски простор огроман.

6. другим речима, стабилна, чак понекад, рестриктивна монетарна (чврсто буџетско ограничење) и експанзивна фискална политика (за фискалну је потребно време ради тзв. финог подешавања) већ дају резултате. то наравно доводи до споријег раста стандарда, али то је најисправнији пут стратешког развоја у нашим условима.

7. буџетски суфицит иде у инвестиције, и то какве (о овоме има да напишем посебан пост, само ћу рећи да ће свака општина добити 1 до 2 милиона евра за инфраструктуру, па ви видите шта је милионче за једну Црну Траву нпр.). јецао сам од радости [:D] кад сам чуо за овај план Владе. мултипликаторски ефекат овога ће да се мери таквим растом и регионалним развојем да има да се чуде сви скептици.

8. да не мислиш/те да сам одлепио и да живим у Лалаленду, ево мало проблема који хитно морају да се реше да би се наставило овако како смо кренули:

- монополи, што ће довести до повећања конкуренције, инвестиција, продуктивности, запослености и обарања цена и раста друштвеног благостања

- лобији (енергетски, увозни и сл.), што ће да смањи корупцију, поправи трговински биланс и среди тржиште...

- законодавство мора да се брзо брзо брзо прилагођава, пре свега у сектору финансија и развоја берзе (огроман и опасан посао, кључно за избегавање фијаска који су задесили неке друге земље у развоју - ово ми је field of expertise, тако да ћу овоме посветити цео од неких наредних постова), али и сви закони који тангирају оперативно пословање

- повољно решавање споњашњих проблема, које мислим да је на помолу, што ће довести до спољнополитичке стабилизације и значајног раста страних директних инвестиција (greenfield, пре свега)

- судство, ово не морам да образлажем, али видимо да се ствари овде већ одмотавају

и да кажем да ово није бајка, овако се ради иначе (Ирска, далекоисточне земље...), а то што ми нисмо навикли на успехе је други проблем...

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

ako uzmemo u obzir da treba da nam 10 godina bude BASH LOSHE (u smisli radimo ko konji za nikakve pare) ne bismo li izvukli zemlju malo u nekom pozitivnom smeru trebao bi da se nadam da ce nam biti mnogo gore...ali nece...bie isto ovo tracenje vremena kao i sada...mozda ce iluzija biti malo svetlija ili tamnija nego sada ali i realno ce biti isto ka malo gorem...

Link to comment
Share on other sites

drasko, koje hormone vam pustaju u vodovodm u tvojoj zgradi?

kako mozesh da pricash da inflacija pada i da je pod kontrolom kada se radi o inflaciji od barem 14 posto a tvoj shef nam prichao kako ce biti ispod 10? i da li znash da je prosechna zaduzenost ljudi kod nas vec blizu 1000 evra po glavi. O tome ti milic pricha.

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

Link to comment
Share on other sites

2..... сића на ДП који је преко 20 милијарди годишње и на привреду у оваквом налету.

Izvini u kom je naletu nasa privreda????

Privreda podrazumeva hebenu PROIZVODNJU pre svega pa onda kredite i banke, a nikako sarene laze, reklame za PR-ove, key accountatnte, media consultante i slicna sranja.

A ako neceg nema ovde to je proizvodnja. Da je ima ne bi se lomili oko glupih megamarketa nego fabrika.

Link to comment
Share on other sites

чекај, да се не фрљамо бројкама. чега 1000 евра по глави? приватног дуга, јавног, спољног, укупног?

14% инфлација. па шта. номинални раст плата је бар толики (и већи), што значи да стандард не пада, само не расте.

проблем је што смо навикли да трошимо више него што зарађујемо. то коло је некад морало да се прекине.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

zaduzenost domacinstva-privatni dug...koliko su ljudi uzeli kredita...

a odakle ti to da je 14% rast plata? to samo ako se bavish finansijama u stranoj banci, marketingom ili si neki distributer izvesnih stranih brendova, onda jedino ti plata raste...ovako je prosek u beogradu plata oko 20 000

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

Link to comment
Share on other sites

Игоре, слажем се донекле, али и услуге су раст. оне чине преко 2/3 ДП развијених земаља. индустријска производња, она о којој ти причаш, у првом кварталу је расла преко 7% у односу на исти период прошле године. додајте на то раст услуга (који је увек већи од раста инд. производње) и пондеришите и видећете колики ће укупни раст да нам буде ове године.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...