Jump to content

Pitanje iz fizike

Zoolok

Recommended Posts

• Replies 262
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

u ovom sluchaju avion nece poleteti.

Hoce, hoce, hoce!!! Nema veza sa tim!!!! O kako je tesko biti neshvacen...

Pa normalno da ce poleteti.

Mislim i primenite ovo na auto i pokretnu traku...da li auto ide? Naravno da ide.

Fora sa avionom je u obliku krila ali to ste vec apolvirali.

Naravno da ne ide! Traka se okrece apsolutno istom brzinom kojom se okrecu tockovi na automobilu, samim tim automobil stoji u mestu. To bi bilo kao oni valjci na tehnickom pregledu, mozes da ga nagaris koliko hoces ali se neces pomeriti. Problem sa avionom je sto njegovi tockovi njega ne pogone, vec ga pogone motori koji funkcionisu na drugom principu i koje "bas briga" sta je ispod, bitno je samo da mogu da produvavaju vazduh.

Heghlu'meH QaQ jajvam

ti motori poguraju avion da on dostigne brzinu od 200 300 ili kolko vec km/h pa ce samim tim i vazduh utoliko brze strujati preko krila...

zwerko: kako zamisljas trenutak odlepljivanja, trenutak kada se tockovi odvoje od podloge? oce se on kao pracka ispaliti brzinom od 500km/h u odnosu na posmatracha ili ce se dici u vazduh brzinom od 0km/h pa ubrzavati (nebitno kojim 'a').

zwerko, onda se nebi trosili milioni na piste od kilometra ili vise. jednostavno bi blokirali avione od poletanja dok motori ne dostignu potrebnu brzinu i onda ih otpustili...

sta kazes?

...... f e n s i c ......

...yes, ur unique...

...just like everyone else...

Hoce, hoce, hoce!!! Nema veza sa tim!!!! O kako je tesko biti neshvacen...

Naravno da ne ide! Traka se okrece apsolutno istom brzinom kojom se okrecu tockovi na automobilu, samim tim automobil stoji u mestu. To bi bilo kao oni valjci na tehnickom pregledu, mozes da ga nagaris koliko hoces ali se neces pomeriti. Problem sa avionom je sto njegovi tockovi njega ne pogone, vec ga pogone motori koji funkcionisu na drugom principu i koje "bas briga" sta je ispod, bitno je samo da mogu da produvavaju vazduh.

Ali IDE!

To sto nama to izgleda kao mirovanje nema nikakve veze :)

Tockovi savladjuju neki put ( r*omega). To sto se za isti put pomeri i traka nema veze :)

Edited by pER tU aMOR

alo darijane, ta traka je duzine piste, i avion po njoj ide kao i po pisti, ubrzava do brzine za poletanja i polece

mislim imas i nacrtano na kraju krajeva pobogu

za oko staticnog posmatracha on stoji...

kolikom brzinom on ide po zemlji istom tolikom ide i traka, samo je smer suprotan.

ovako kako si ti definiso zadatak je isto kao i da nema pokretne trake... to kako si ga ti razumeo je besmisleno

...yes, ur unique...

Mali update oko problema.

Avion ima 2 brzine, istog intenziteta i pravca a suprotnog smera. Jedna je v1 od pogona, a druga je v2 od trake (mislim ima i 2 jednaka po intenzitetu i ubrzanja i 2 ista predjena puta).

Ono sto je mene pocelo da kopka je sledece :

Da li ce se stvoriti strujanje vazduha oko krila dovoljno za potisak poletanja?

Mislim da ipak nece, jer imamo i 2 strujanja vazduha oko krila, jedno od potiska, jedno od kretanja trake unazad. Referentni koordinatni sistem neka bude zemljin centar za sva kretanja (ili povrsina zemlje sa nulom u centru prednjeg valjka pokretne trake). Ne mozemo uzeti izolovan sistem avion-traka jer je i vazduh tu u pitanju.

Naravno ovo je pod aproksimacijom da je krilo poprecno simetricno.

Posto krilo nije simetricno (bar mislim), u praksi, proracun je vec jako tezak, eksperiment je prava stvar.

ajmo ovako, pored aviona na toj traci imamo i auto, a pored trake, na obicnoj podlozi koja se ne pomera stoji covek

avion ce se pomerati (i na kraju poleteti) i u odnosu na coveka i u odnosu na taj auto

omg!?

kako ce se pomerati i poleteti? pa traka ga vraca u nazad istim intezitetom brzine samo suprotnim smerom od njegove brzine...

...yes, ur unique...

nemam vremena da ispratim topic...ali stvar bi trebalo da bude jednostavna...ako traka ubrzava isto kao avion, samo u suprotnom smeru, avion se nece kretati u odnosu na okolinu, znaci nece biti strujanja vazduha ispod krila, znaci nema potiska, znaci nece poleteti...stvarno ne znam sta ste se toliko raspisali:)

srpskivojnik-3.jpg

ajde ovako:

stavite autić na običnu traku i držite ga rukom. jel možete da ga gurate napred, prema prednjem delu trake?

e pa, može i avion, samo njega ne gura ogromna ruka nego POTISAK IZ MOTORA KOJI NE DELUJE NA PODLOGU NEGO NA VAZDUH

Ali IDE!

To sto nama to izgleda kao mirovanje nema nikakve veze :)

Tockovi savladjuju neki put ( r*omega). To sto se za isti put pomeri i traka nema veze :)

Ja sam kao kriterijum da ide uzeo to da li se pomera u odnosu na okolinu koja nema veze sa trakom.

ajde ovako:

stavite autić na običnu traku i dr

Heghlu'meH QaQ jajvam

u postavci zadatka kaze da se traka krece istom brzinom kao i tockovi...to sa potiskom vazduha nema nikakve veze...potisak deluje na vazduh i prenosi ubrzanje na avion tj. tockove koji ubrzavaju isto kao i traka...a realno traka nikad nece ubrzavati isto kao avion zbog trenja..zbog toga mozes da guras autic...ali u idealnom slucaju nece poleteti...

srpskivojnik-3.jpg

i čekaj, šta onda po tebi sprečava avion da krene napred? moram da te nateram da razmišljaš kako treba bre! :)

ako dobija dovoljan potisak od motora da savlada ove tri stvari:

- sopstvenu masu/inerciju

- otpor vazduha

- trenje u osovinama točkova

kako ostaje u mestu? stvarno ne razumem logiku po kojoj ovo zaključujete..

dule, ti tochkovi su tu samo da bi omogucili avionu da se kotrlja po zemlji, bez pogona u njima, odnosno , jedino trenje u tom lageru tochka utiche na kretanje po zemlji, pa poshto nishta drugo ne smeta, traka bi njih okretala u nazad , a avion bi opushteno pichio napred, jer je lep.

ima razlike, ako mu ta traka u svakom trenutku ide u susret istom brzinom kojom on ide napred, točkovi će se okretati duplo brže, pa će otpor koji oni usled trenja proizvode biti duplo (ili četvorostruko, zaboravio sam kakva je proporcija) veći, ali i dalje zanemarljiv..

možda bi savršenu traku mogao da ubrzaš toliko da to trenje postane preveliko pa da avion svojim motorima ne može da ga savlada, ali imam neki čudan osećaj da bi brzina trake morala da bude veća od c da bi se to desilo :)