Dule_smor Posted September 15, 2005 Report Share Posted September 15, 2005 Elem, kao sto neki od vas znaju moja malenkost poseduje muzejski primerak compa.I posto ga koristim uglavnom za net nisam imao potrebu da ga menjam dugo vremena.Ali od skorije mi pravi velike probleme, pa ajde da pitam i vas za savet.Meni se cini da je problem hardverski, ali sami zakljucite:). Evo o chemu se radi-relativno cesto se deshava da pri startovanju windowsa izbaci otprilike ovakvu poruku: XMS driver not present. Unable to control A20 line. Himem.sys is missing. Mada par puta mi se desilo da izbaci samo sharena slova i znakove.I naravno ne moze da podigne sistem.Ali zanimljivo je sto se ovo ne dehsava uvek.Recimo nedelju dana comp radi normalno, a onda tri dana pokusavam da ga ukljucim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted September 15, 2005 Report Share Posted September 15, 2005 Njaverovatnije ti je problem do memorije kad puca tako. Mada nije iskljuceno ni da je ploca vrisnula ili tako nesto. Probaj recimo da uzmes i temeljno ocistis komp od prasine. Recimo ja imam problem da mi otprilike jednom godinsnje nece da se butuje komp zbog prasine koju kuler sa procesora nabaca na memorijske slotove. Uzmem lepo izvadim ih, produvam malo taj deo i radi k'o satic :) Sa druge strane kad su u pitanju fajlovi da ne rade nije nemoguce da ti se pokvario i hard. Probaj da uradis surface sken da vidis da se slucajno nisu pojavili neki bad sectori. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zoolok Posted September 15, 2005 Report Share Posted September 15, 2005 Mda, samo prvo zameni IDE kabel novim, onda surface test, a onda disk u drugom PC-ju, jer bi mogao i kontroler na ploči da bude. A onda RAM. Quote Everything's just fine. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 16, 2005 Author Report Share Posted September 16, 2005 Ok, hvala vam...odradicu ovo kad me sledeci put bude zezao:). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted September 17, 2005 Report Share Posted September 17, 2005 Ja bih ti preporučio da stavi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted September 19, 2005 Report Share Posted September 19, 2005 Ja bih odma' pucao na hard. Cekiraj kabl pa onda hard ... imao sam slicne probleme sa jednim losim hardom svojevremeno. Zapravo, na kraju se ispostavilo da nije muceni hard bio problem nego napajanje koje mu je "slalo" malo struje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gx-X[RUR] Posted September 25, 2005 Report Share Posted September 25, 2005 iskljuci u biosu Gate A20 option (enabled/dissabled) cisto sumnjam da ti treba i da ga bilo sta koristi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 25, 2005 Report Share Posted September 25, 2005 Reinstall sistema, Himem.sys ti je koraptovan, ima sam isti problem. Bar kolko sam ja skontao iz onoga shto si rekao. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cell Posted September 27, 2005 Report Share Posted September 27, 2005 I ja se slazem sa time da bi trebao prvo da proversi hard.Bad sectore pogotovo. Quote Neukrotljivi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 27, 2005 Author Report Share Posted September 27, 2005 Danas me je opet zezao, onda sam ga otvorio, procistio, izvadio i vratio memoriju, razdrmao malo i sad radi:)...ostavicu da uradi scandisk veceras pa cu uzeti neki stari sdram od drugara cisto da probam...btw, vec par puta sam reinstalirao sistem pa je himem opet zezao... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted September 27, 2005 Report Share Posted September 27, 2005 Kazem ja, cistoca je pola zdravlja Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 28, 2005 Author Report Share Posted September 28, 2005 :)...scandisk nista nije pokazao, hdd je ok valjda...pa dobro, do sledece prilike:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts