Lucky Posted yesterday at 07:54 AM Report Share Posted yesterday at 07:54 AM Juče sam naleteo na članak https://adria.ign.com/steam-machine/52720/steam-machine-je-trebalo-da-kosta-750-dolara Gruba računica pokazuje da je poskupljenje Steam Deck-a iznosilo oko 35–36% u odnosu na prvobitnu cenu od 549 dolara, što je dovelo do nove cene od 789 dolara. Ako se ista računica primeni na hipotetički Steam Machine koji bi pre „RAMflacije” koštao 749 dolara, konačna cena od 1.049 dolara bila bi oko 33% viša. Našem kolegi je rečeno da Valve nije stigao da odredi konačnu cenu pre nego što je morao da počne da je prilagođava novoj realnosti u kojoj se trenutno nalazimo, ali izgleda da je cena od 749 dolara veoma blizu prvobitnoj proceni da će Steam Machine koštati oko 800 dolara. Ovo je svakako nešto na šta Valve nije mogao da računa, ali da je stvarno bio tih 750-800$ onda ne bismo imali ovu diskusiju, jasno je da bi bio best buy za te pare sa svim svojim ograničenjima. Ovako mi je malo nit smrdi nit miriše tj. malo tamo malo vamo i otuda mi i ova cela diskusija deluje "smisleno". Niti je dovoljno jeftinije da je malo i mobilno i da podneseš "žrtvu" toga što ipak daje nešto slabije performanse, niti je dovoljno snažno i daje mogućnosti upgradea da bi bilo u rangu normalnog kompa. A još ne dobiješ ni džojped u ceni. 15 hours ago, manson said: I da, dobra stvar, može da se pali mašina preko kontrolera, i ima onaj suspend mod, i podržava HDMI CEC. E sad, da li je to do hardvera (one kastom ploče recimo?) ili do OS, pa bi onda moglo da radi i na bilo kom drugom PC? koncept "konzole" pored tv-a je ok s tim što ne dobijaš kontroler, i ako ima dobre optimizacije ok, možeš da igraš svašta čak i po "cenu" malo slabijih performansi. To je možda ključ za use case, jer si ovako imao opciju streama ili dosta dugačkog HDMI kabla, a sa ovim dobijaš to sve nešto u malim dimenzijama, a nisi baš "pro" gamer da tako kažemo, nego si manje više casualac koji hoće da pika šta god da ima u steam biblioteci ali ne baš najzahtevnije stvari. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted 1 hour ago Report Share Posted 1 hour ago On 6/23/2026 at 2:22 PM, Zwerko said: Pritom je i tu pitanje koliko će i ovi morati da dižu cenu konzolama, ona iz Microsofta je već kukala kako ih ubi cena komponenti. S obzirom na takvo stanje ja očekujem da će Sony za sad da malo kulira, sačeka da Microsoft prvi podigne cene i još jednom ispadnu retardirani i onda i on samo polako jer "jbg, mora se". Tu je jedina razlika u tome što će Sony da proda more konzola za launch GTA 6 u odnosu na Microsoft koji neće da proda ništa, pa je onda pitanje da li im se i tu isplati da rade u minusu, ali kapiram da to već tamo neko kalkuliše. Well, that escalated quickly... Zovite me Nostradamus 🙂 Sad čekamo Sony, ali kapiram da će biti sigurno pre lansiranja GTA 6... Što je opet relevantno u odnosu na cene Steam Machine. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
manson Posted 25 minutes ago Report Share Posted 25 minutes ago Kako li će raditi GTA6 na SM? 🙂 A online neće ni raditi 🙂 inače https://videocardz.com/newz/french-retailer-mocks-e1039-steam-machine-with-stim-machine-rx-9060-xt-pc-for-e999 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts