Jump to content

Grantovi za Start Up-ove

Recommended Posts

Gde i od koga se mogu dobiti grantovi za start up-ove? U pitanju je proizvodnja namenskih artikala od metala.
Sve što sam pokušao da izbunarim nije mi bilo od neke pomoći, pa se odvažih da pitam RUR komunu.

Ili, ako znate gde se mogu naći investitori bilo bi još bolje.

postoje samo dve istine na ovom svetu:

1). djape je najbolji frajer

2). zemlja je plocha

4 hours ago, oddball said:

U krugu bliskih (vrlo bogatih) prijatelja... :tf:

Nisam mogao da odolim [:D]

A sad ozbiljno. Nemam uspešan biznis iza sebe, skapirao sam davno da jednostavno nemam potrebne životne uslove za to ali od biznismena koje poznajem, otprilike su ovakve priče:

1. Krug bogatih prijatelja i/ili njihovih roditelja. Ovo je čini mi se najčešći slučaj kod nas. Tu nisu samo investicije u obliku početnog kapitala u pitanju, tu su i veze, uticaj kroz veze, "reach" do potencijalnih klijenata i "ja tebi, ti meni" princip gde dva ili više prijatelja međusobno pomažu jedni drugima kroz svoje biznise (međusobno reklamiranje ili međusobna ponuda usluga po povoljnim cenama/besplatno).
  2. Prodaja imovine i ostalih stvari od vrednosti radi pridobijanja inicijalnog kapitala. Ovo je za avanturiste koji su spremni sve da prodaju i postanu podstanari da bi im posao uspeo.
  3. Bankarski kredit. Ovo je sigurna varijanta ako ti je biznis plan dobar i tvoji proizvodi/usluge su tražene. Drugim rečima ako ti je biznis "dobro potkovan". Banka će rado da uloži u biznis u kome vidi jasnu budućnost.
  4. Neki sumnjivi fond. Opet, moraš da budeš u krugu ljudi koji su bliski tome.
  5. Veoma zainteresovan (ili očajan?) prvi klijent koji je spreman da uloži u tvoj biznis i koji ima strpljenja dok ga ne razviješ jer mu je tvoj proizvod preko potreban. Ovde se u principu kreće od malih stvari u vidu redovne zarade pa se razvija vremenom. Nijedan klijent nije lud da uloži neku veliku sumu unapred. Mogu onda sami da osnuju biznis ili da prošire svoj.
  6. Državni grantovi i programi podrške biznisu. Moraš da budeš u vladajućoj stranci [:D]

Za 1. i 4. ti praktično važi da se rađaš sa time, ne možeš da dođeš do takvih ljudi ako ih već nemaš u životu. Čast izuzecima.

Na kraju kada sve sumiraš, veze su ti najpotrebnija i praktično presudna stvar. Čak i da imaš veliki početni kapital, ako nemaš veze, kapital ti ništa neće značiti. Zato su svi bogataši, tajkuni, mafijaši i političari uvezani kao crevca. Bukvalno je to dobitna kombinacija.

Edited by vix

11 hours ago, oddball said:

Gde i od koga se mogu dobiti grantovi za start up-ove? U pitanju je proizvodnja namenskih artikala od metala.
Sve što sam pokušao da izbunarim nije mi bilo od neke pomoći, pa se odvažih da pitam RUR komunu.

Prvo i najvažnije nisi rekao o kom iznosu se radi, pa bi onda i vix generalno sa ok pravcima razmišljanja mogao da ti i preciznije pomogne, iako su sve tačke sasvim ispravne.

Jer ako ti treba 5000e nije isto kao i ako ti treba 50.000e (ajde! 🙂)

ali da ne bude sve tako crno kako kaže vix, imam par dodataka:

1. imaš i domaće fondove koje možeš da istražiš po ministarstvu finansija itd koje može da dobije i neko ko nije u SNS-u, samo moraš da pratiš konkurse i gledaš da li se gađa sa onim što bi ti radio. Nemam pojma šta je namenski artikal od metala, ali ako tvoj proizvod pogađa u tom trenutku neku kampanju jer ne znam zapošljava ljude bez posla, iz ugroženih grupa, smanjuje štetne gasove, digitalizuje stvari ili jednostavno upada u kategoriju razvoja manufakture etc onda gađaš te fondove. I što su iznosi skromniji šanse su veće da dobiješ ali to je opet pitanje dal' tebi igra.

2. možeš da gledaš i fondove omražene Evropske unije! Opet po sličnom ključu se traže, ima ih više, neki idu direktno kroz njih a neki kroz domaće banke koje daju onda bolje uslove itd.  Ovo sve imaš i na sajtu EU kod nas.

Kvaka i za prvi i drugi primer je što moraš da spremaš projekat itd da ga pišeš, ne znam koliko te to zanima i imaš vremena.

3. Imaš i opciju "crowdsourcing" fondova kod nas, šta više znam posredno nekog lika koji se time bavi, morao bih da iskompam kontakt, to je ona fora, ima 20 ortaka svako dao po 1000 eur i sad oni raspolažu sa 20.000 eur za "nešto" i onda se ti tu pojaviš sa svojom idejom namenskog metalnog artikla i tražiš 10k, njima se to dopadne i dobiješ 10k. Naravno nemaš ti sad njih 10 nad glavom svaki da se pita kako ti ide proizvod, postoji jedan koji je glavni za komunikaciju oko raspoređivanja fondova i praćenja kako se oni troše.

Sad kad sam ovo napisao nisi ni ti rekao kako bi voleo da se taj aranžman razvija - kod ovog od EU ili države mahom ti njima posle vratiš nazad pare ili je bespovratno (ili deo je bespovratan), dok na primer ovaj crowdsource ofc podrazumeva da su ti neki određeni vlasnici u tom tvom biznisu.

7 hours ago, vix said:
  • Bankarski kredit. Ovo je sigurna varijanta ako ti je biznis plan dobar i tvoji proizvodi/usluge su tražene. Drugim rečima ako ti je biznis "dobro potkovan". Banka će rado da uloži u biznis u kome vidi jasnu budućnost.

ovo je vrlo teško ako krećeš od nule, nemaš ni firmu itd. a ako i može iznosi su skromni a uslovi loši.

1 hour ago, Lucky said:

Jer ako ti treba 5000e nije isto kao i ako ti treba 50.000e (ajde! 🙂)

Treba više od 50K budući da je u pitanju postavljanje zatvorenog sistema proizvodnje. Proizvodi su prvenstveno namenjeni za izvoz. Deo asortimana je u rangu sa najpoznatijim globalnim brendovima, a deo je bolji od bilo kog trenutno na tržištu.
To ne kažem samo ja iz sopstvenog iskustva, već i neki ljudi čije mišljenje smatram relevantnim utemeljnim u njihovom iskustvu.

1 hour ago, Lucky said:

Kvaka i za prvi i drugi primer je što moraš da spremaš projekat itd da ga pišeš, ne znam koliko te to zanima i imaš vremena.

Što se tiče pisanija urađen je biznis plan.

1 hour ago, Lucky said:

3. Imaš i opciju "crowdsourcing" fondova kod nas, šta više znam posredno nekog lika koji se time bavi...

... Sad kad sam ovo napisao nisi ni ti rekao kako bi voleo da se taj aranžman razvija - kod ovog od EU ili države mahom ti njima posle vratiš nazad pare ili je bespovratno (ili deo je bespovratan), dok na primer ovaj crowdsource ofc podrazumeva da su ti neki određeni vlasnici u tom tvom biznisu.

Sve je stvar dogovora. Ideja kojom se vodim su godišnje dividende proporcionalne učešću. No, sve je stvar dogovora dokle god isti svima ide u korist.

@vix kapiram sve to, hvala. na konto nekih mojih kontakata pripremio sam buduću regionalnu distributivnu mrežu. da bih je aktivirao moram pre toga da uđem u proizvodnju.

2). zemlja je plocha

Ako si "pre-revenue" proizvodnja teško da mozeš išta dobiti od investicionog fonda. Ne kažu džabe da je prva faza investitora "FFF" (friends, family and fools).

Samo lični poznanici, ljudi sa hroničnim viškom para i sopstveni izvori. Eventualno neki programi podsticaja preduzetništva ili proizvodnje pa da podmazeš nekoga u toj organizaciji koji odlučuje kome pare idu.

Da li ima ikakve veze sa industrijom zabave, makar i u najširem smislu? Znam neke ljude koji imaju budžet za takva ulaganja i traže gde da stave pare.

• Upvote (+1) 1

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

11 minutes ago, oddball said:

Što se tiče pisanija urađen je biznis plan.

1 hour ago, Lucky said:

nije to baš isto, biznis plan je ok i može biti deo tog celog projekta pisanja dokumentacije, ali je bukvalno 10% svega onoga što moraš da spremiš.

12 minutes ago, oddball said:

Treba više od 50K budući da je u pitanju postavljanje zatvorenog sistema proizvodnje. Proizvodi su prvenstveno namenjeni za izvoz. Deo asortimana je u rangu sa najpoznatijim globalnim brendovima, a deo je bolji od bilo kog trenutno na tržištu.
To ne kažem samo ja iz sopstvenog iskustva, već i neki ljudi čije mišljenje smatram relevantnim utemeljnim u njihovom iskustvu.

mislim da onda ispadaš iz tog osnovnog finansiranja bilo kog fonda ili startapa, ako tebi treba 100k eur da kreneš teško ko će da podrži to tek tako.

22 minutes ago, Sting said:

Da li ima ikakve veze sa industrijom zabave, makar i u najširem smislu? Znam neke ljude koji imaju budžet za takva ulaganja i traže gde da stave pare.

ako misliš na software onda ne. u pitanju je relativno skup ali izuzetno popularan hobi.

6 minutes ago, Lucky said:

mislim da onda ispadaš iz tog osnovnog finansiranja bilo kog fonda ili startapa, ako tebi treba 100k eur da kreneš teško ko će da podrži to tek tako.

tako nešto sam i pretpostavio. brend kao brend postoji veoma dugo, bilo je prodaja u par navrata, potražnja postoji i raste, kao i mogućnost osvajanja dela tržišta, ali je problem RoI. Da bi on bio valjan mora se imati sopstvena proizvodnja. Zapravno, sopstvena proizvodnja u ovom konkretnom slučaju mora postojati iz više razloga, ali potencijalne ulagače RoI najviše zanima.

Edited by oddball

2). zemlja je plocha

2 hours ago, Lucky said:

ovo je vrlo teško ako krećeš od nule, nemaš ni firmu itd. a ako i može iznosi su skromni a uslovi loši.

U teoriji verovatno može da se dobije i kredit od banke ako imaš neki kolateral, tipa hipoteku na nekretninu i sl, što je naravno izuzetno riskantno. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

25 minutes ago, oddball said:

tako nešto sam i pretpostavio. brend kao brend postoji veoma dugo, bilo je prodaja u par navrata, potražnja postoji i raste, kao i mogućnost osvajanja dela tržišta, ali je problem RoI. Da bi on bio valjan mora se imati sopstvena proizvodnja. Zapravno, sopstvena proizvodnja u ovom konkretnom slučaju mora postojati iz više razloga, ali potencijalne ulagače RoI najviše zanima.

dosta je to teško, čak i dodatni momenat imaš što si ovde a ne makar negde u EU najbliže ono bugarska, hrvatska, možda bi tako i lakše našao finansije, ali sad kad sve ovo pišeš mislim da je jedina opcija te neke pare od bogatih prijatelja 🙂