Jump to content

Grantovi za Start Up-ove

Recommended Posts

Gde i od koga se mogu dobiti grantovi za start up-ove? U pitanju je proizvodnja namenskih artikala od metala.
Sve što sam pokušao da izbunarim nije mi bilo od neke pomoći, pa se odvažih da pitam RUR komunu.

Ili, ako znate gde se mogu naći investitori bilo bi još bolje.

postoje samo dve istine na ovom svetu:

1). djape je najbolji frajer

2). zemlja je plocha

4 hours ago, oddball said:

Ili, ako znate gde se mogu naći investitori bilo bi još bolje.

U krugu bliskih (vrlo bogatih) prijatelja... :tf:

Nisam mogao da odolim [:D]

A sad ozbiljno. Nemam uspešan biznis iza sebe, skapirao sam davno da jednostavno nemam potrebne životne uslove za to ali od biznismena koje poznajem, otprilike su ovakve priče:

1. Krug bogatih prijatelja i/ili njihovih roditelja. Ovo je čini mi se najčešći slučaj kod nas. Tu nisu samo investicije u obliku početnog kapitala u pitanju, tu su i veze, uticaj kroz veze, "reach" do potencijalnih klijenata i "ja tebi, ti meni" princip gde dva ili više prijatelja međusobno pomažu jedni drugima kroz svoje biznise (međusobno reklamiranje ili međusobna ponuda usluga po povoljnim cenama/besplatno).
  2. Prodaja imovine i ostalih stvari od vrednosti radi pridobijanja inicijalnog kapitala. Ovo je za avanturiste koji su spremni sve da prodaju i postanu podstanari da bi im posao uspeo.
  3. Bankarski kredit. Ovo je sigurna varijanta ako ti je biznis plan dobar i tvoji proizvodi/usluge su tražene. Drugim rečima ako ti je biznis "dobro potkovan". Banka će rado da uloži u biznis u kome vidi jasnu budućnost.
  4. Neki sumnjivi fond. Opet, moraš da budeš u krugu ljudi koji su bliski tome.
  5. Veoma zainteresovan (ili očajan?) prvi klijent koji je spreman da uloži u tvoj biznis i koji ima strpljenja dok ga ne razviješ jer mu je tvoj proizvod preko potreban. Ovde se u principu kreće od malih stvari u vidu redovne zarade pa se razvija vremenom. Nijedan klijent nije lud da uloži neku veliku sumu unapred. Mogu onda sami da osnuju biznis ili da prošire svoj.
  6. Državni grantovi i programi podrške biznisu. Moraš da budeš u vladajućoj stranci [:D]

Za 1. i 4. ti praktično važi da se rađaš sa time, ne možeš da dođeš do takvih ljudi ako ih već nemaš u životu. Čast izuzecima.

Na kraju kada sve sumiraš, veze su ti najpotrebnija i praktično presudna stvar. Čak i da imaš veliki početni kapital, ako nemaš veze, kapital ti ništa neće značiti. Zato su svi bogataši, tajkuni, mafijaši i političari uvezani kao crevca. Bukvalno je to dobitna kombinacija.

Edited by vix