Jump to content

EV i Plug-in automobili - pričajte

dovlagsi

Recommended Posts

Da da, jer su inače pickup / suv vlasnici poznati da ih pazare razumno, sa offroadom u mislima 😄
Inače za EV i gume je na svima sa iole više konja problem prve godine, dok te mine želja da cepaš stalno pun gas iz mirovanja.

• 2 weeks later...

Tesla kaže stižu nam sledeće godine još povoljnija EV vozila!

Tesla wrote in its third-quarter disclosure report that it’s making “preparations” to offer new vehicles with “more affordable models.” The EV maker’s cost of goods sold per vehicle also came down to “its lowest level ever” at $35,1000.

“Plans for new vehicles, including more affordable models, remain on track for start of production in the first half of 2025,” the report reads. “These vehicles will utilize aspects of the next generation platform as well as aspects of our current platforms and will be able to be produced on the same manufacturing lines as our current vehicle line-up.”

1 hour ago, Dick Warlock said:

RSBmn6G.jpeg

kupovinom od pravnog lica tebe "štiti" zakon o obligacionim odnosima koji garantuje godinu dana garancije za kupovinu polovnog vozila. ofc to sve u teoriji, tako da bi svaki od tih prodavaca morao davati makar godinu dana.

problem nastaje ako kupiš od prodavca koji sutra zatvori firmu, ko zna gde ti to dokazuješ i kako, ako ikako.

druga stvar je što ne piše da je garancija i na bateriju :)) a mislim da bi svakako ta garancija sve to trebalo da podrazumeva. ne znam doduše u praksi kako ide, dal' je neko nekad probao da ostvari to pravo i kako je prošlo.

28 minutes ago, killYg0r said:

Stvarno je jeftino.

Jedinstvena prilika da se postae peder za male pare.

I da se vozi do 100 za 3.5 sec.

TEMPTED 

i 'de ćeš da ga puniš? 🙂

bez gajbe i garaže sa punjačem EV kod nas nema smisla nažalost. 

4 hours ago, Lucky said:

kupovinom od pravnog lica tebe "štiti" zakon o obligacionim odnosima koji garantuje godinu dana garancije za kupovinu polovnog vozila. ofc to sve u teoriji, tako da bi svaki od tih prodavaca morao davati makar godinu dana.

problem nastaje ako kupiš od prodavca koji sutra zatvori firmu, ko zna gde ti to dokazuješ i kako, ako ikako.

druga stvar je što ne piše da je garancija i na bateriju :)) a mislim da bi svakako ta garancija sve to trebalo da podrazumeva. ne znam doduše u praksi kako ide, dal' je neko nekad probao da ostvari to pravo i kako je prošlo.

Znam ja to sve jako dobro, ali mi je bilo presmesno ovo isticanje PISANE garancije. I to na sta. Na ostalo ide "majque mi" usmena zezancija.

Kao da valjaju mobilne ispod-ISPOD tezge. "6 meseci garancije na procesor i softver" fazoni.

5 hours ago, Dick Warlock said:

Znam ja to sve jako dobro, ali mi je bilo presmesno ovo isticanje PISANE garancije. I to na sta. Na ostalo ide "majque mi" usmena zezancija.

Kao da valjaju mobilne ispod-ISPOD tezge. "6 meseci garancije na procesor i softver" fazoni.

pa ono, ostali relikti od pre kad to nije baš bio slučaj, dosta prodavaca fura tu priču. 

ono što mene sad zanima jeste dal' ti dođeš i oni ti daju "pisanu garanciju na kilometražu" i kao to je to, dal' ti tu sad nešto potpišeš pa te posle cimaju kao "odrekao si se garancije potpisom ovoga" ili su prosto app.

15 minutes ago, Lucky said:

ono što mene sad zanima jeste dal' ti dođeš i oni ti daju "pisanu garanciju na kilometražu" i kao to je to, dal' ti tu sad nešto potpišeš pa te posle cimaju kao "odrekao si se garancije potpisom ovoga" ili su prosto app.

Ne mozes da se odreknes zakonom propisanih prava. I - garancija =/= saobraznost (to je obezbedjeno zakonom).

14 hours ago, Dick Warlock said:

Ne mozes da se odreknes zakonom propisanih prava. I - garancija =/= saobraznost (to je obezbedjeno zakonom).

ok, za ovo prvo mi je jasno, a i za ovo drugo bi trebalo da mi je jasno u teoriji, ali ne baš u praksi.

kupovao sam pre x nedelja nešto u gigatronu baš i kao pravno lice uzimam i ova kao - garancija vam je godinu dana kad uzimate kao pravno lice, jer zakon o zaštiti potrošača koji propisuje dve godine garancije važi za fizička lica a za pravna zakon o obligacionim odnosima gde je godinu dana.

i kako se sad tu u priču uklapa sobraznost sa garancijom? jel hoćeš da kažeš da svakako postoji ta garancija koja je obavezna ili ne?

https://carnewschina.com/2024/10/26/mazda-launches-ez-6-with-1301-km-range-at-19100-starting-price/

Mazda officially launched the Mazda EZ-6 on October 26, introducing a new mid-size sedan built on Changan‘s EPA hybrid platform. With a lineup of seven models, prices range from 139,800 to 179,800 yuan (approximately 19,630 to 25,250 USD). The EZ-6 offers both fully electric (BEV) and range-extended (EREV) versions

The EV version has a 190 kW rear motor and two battery options: a 56.1 kWh pack for a 480 km CLTC range and a 68.8 kWh pack for a 600 km range. Both lithium iron phosphate (LFP) batteries charge from 30% to 80% in 15 minutes.

The EREV version includes a 1.5L JL473QJ engine generating 70 kW, paired with a 160 kW electric motor. Two battery configurations offer electric ranges of 130 km or 200 km and a maximum combined range of 1,301 km. It charges 30% to 80% in 20 minutes, supporting varied travel needs.

9 hours ago, Dick Warlock said:

Kupuj kao fizicko lice i imaces saobraznost. Za ostalo - kako ti Vishnu da.

haha e pa jbg, ne može uvek da se kupuje kao fizičko lice 🙂

3 hours ago, manson said:

Mazda officially launched the Mazda EZ-6 on October 26, introducing a new mid-size sedan built on Changan‘s EPA hybrid platform. With a lineup of seven models, prices range from 139,800 to 179,800 yuan (approximately 19,630 to 25,250 USD). The EZ-6 offers both fully electric (BEV) and range-extended (EREV) versions

što je najgore, ni ne izgleda loše auto uopšte 🙂

za 20k i toliki range, vrlo je zanimljiva opcija.

edit: da, znam da je 20k verovatno ova jeftinija, hoću da kažem i sa strane rangea idu dalje nego drugi i sa strane cene.

15 minutes ago, manson said:

Rekoše da će ovaj EZ-6 biti globalna verzija. Ako stvarno bude, kod nas koju cenu da očekujemo, od 40k+? 🙂 

pa da, malo carina malo uvoz, dažbine, porezi, sertifikati i homologacije ili šta već tu sve treba da upadne u priču i to je to.

ne verujem da će dozvoliti da isto koštaju mazda EZ i dacia spring :))