Jump to content

Blade Runner

Recommended Posts

Гледао га синоћ, и доминантни утисак је да филм безразложно траје знатно дуже од првог дела. Визуелно ми је супер, док ми сама прича делује исувише претенциозно, као да је неко хтео да имитира Филипа Дика али нема ни потенцијала за то, па је онда своја питања о души и бићу поставио, а да се након тога није ни потрудио себи да пружи неки одговор, већ их оставио отворена ради некакве мистичности и бројних могућности које следе из тога, па га можемо тумачити из хиљаду углова јер о великој идеји живота се ради. Нисам убеђен да је баш тако. Саундтрек поприлично забораван и непотребно гласан, ту и тамо баш убоде, претежно неприметан, повремено фејлује са претеривањем у дрон звуковима током неуспелих покушаја креације епских и дугачких сцена а ла Одисеја а ла Тарковски. Генерални утисак готово идентичан као након гледања филма Gattaca, значи одличне премисе, доста доброг материјала, да би на крају причу свели на породичну мелодраму од никаквог значаја и важности у поређењу са главним идејама и промишљањима.

• Replies 103
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

pa ja to ne vidim kao pitanja, čak, nego kao plot. od samog početka.

banalno van poimanja mogućnosti tolike banalnosti.

nije postavio pitanje, po meni, nije. tačno - pretenciozno. ali, ja sam zapanjen tolikom pretencioznošću. da budeš toliko pretenciozan da odlučiš da budeš tako nepojmljivo banalan, da ti je pitanje zapravo plot jednog trilera. banalan plot.

samo se ne slažem sa tobom za zvučne efekte. meni su legli, čak i neprijatni delovi.

13 hours ago, prota_ said:

mada ima dosta i do toga sto me je smorilo na max da gledam filmove u kojim rajan gosling cuti i vozi nesto

e to.

koji si ti car.

mada je meni Gosling okej ovde. i ta sporost mi je okej. a inače sam smoren Goslingom samo tako.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

10 hours ago, Debeli said:

e to.

koji si ti car.

mada je meni Gosling okej ovde. i ta sporost mi je okej. a inače sam smoren Goslingom samo tako.

ovde je napokon leglo zato sto glumi replikanta, i kad bi imao sta da kaze nema kome to da kaze, tako da je njegov autism intesifies talenat ovde dosao do izrazaja

sto dalje znaci da mi ne bi smetalo da nisam odgledao ni jedan njegov film ranije, ovako jebiga

22 hours ago, kruko said:

Nastavak produbljuje "šta znači biti čovek" pitanje originala na dobar način.

E TO!!!!!

BRAVO!!!!

ceo osvrt je pun pogodak i slažem se sa ogromnom većinom iznetog.

samo, ja sam očekivao da ću od filma da dobijem neko NOVO pitanje, ili bar isto, ali iz radikalno drugačijeg ugla. recimo, ako je pitanje keca "šta je čovek?", zašto dvojka nije recimo "zašto je čovek?" (ne zašto kao distinkcija čoveka, već zašto kao smisao čoveka). ili nešto tako. ako i prihvatim tvoje viđenje kraja kao pitanje ("zašto je"), onda je ono došlo prekasno u filmu, jer se ceo film svodi na pitanje "šta je" - u smislu potenciranja prirodnog rođenja nad veštačkim (koje je SJAJNO PRIKAZANO - i slažem se da Leto nije preglumeo nego je dao vrhunsku ulogu na 100%) a ne na "zašto je" i oko toga se plete radnja.

ove tvoje profi osvrte na zvuk i sliku mogu samo da prihvatim, s obzirom da ni izbliza nisam ulazio u takve detalje. mada mislim da je prenaglašavanje dronovanja sasvim smisleno - taj zvuk je sad neprijatan u tišini, ekces u mrtvačkoj, grobljanskoj atmosferi.

meni je vizuelni "korak dalje" u odnosu na keca pun pogodak. nema života. nema gužve. turobnost i baš ta mrtvačka sterilnost. koncept praškastog simbola (onaj suvi sneg, pesak) je takođe briljantan. Zemlja broji poslednje dane trpljenja ljudi.

skriveni detalji, takođe sjajno. mala usmerenja sitnim detaljima, polovinama replike, na socio-okruženje, koje je suštinski najbitnije u sajberpanku.

Edited by Debeli

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

36 minutes ago, Dule_smor said:

Tako je bre Kruko!

ot, jedva cekam da vidim kako ce Vilnev uraditi Dune, imam neki osecaj da ce sabiti :D

wait wat, dune neko rece?

btw jos samo 20 dana pa dolazi keva, slobodo eve me! bioskop eve me!

Iako nisam gledao br novi, samo jedno - nemojmo porediti original i ovo. Original je bio "rodjeni u pravo vreme zaljubljeni kad je trebalo"

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Samo da javim da spojlujete film ljudima koji koriste Tapatalk kada napišete u prvoj rečenici nešto važno za plot (prota).

I ja sad neću gledati film recimo zbog toga. :((

Lyesmith kept his orange-blond hair pretty much shaved. You could see the lines of his skull. "Tell you what, though. This country started going to bell when they stopped hanging folks. No gallows dirt. No gallows deals."

On 10/13/2017 at 2:05 PM, shw. said:

Samo da javim da spojlujete film ljudima koji koriste Tapatalk kada napišete u prvoj rečenici nešto važno za plot (prota).

I ja sad neću gledati film recimo zbog toga. :((

pa izvini, ali stvarno nije bitno za plot to što mene mrzi 2 i po sata da sedim u bioskopu 

mislim na ono što si napisao o goslingu

Lyesmith kept his orange-blond hair pretty much shaved. You could see the lines of his skull. "Tell you what, though. This country started going to bell when they stopped hanging folks. No gallows dirt. No gallows deals."

imajte na umu da se desio onaj sveopsti BLACKOUT, mozda je zato u novom filmu dosta napustenih predela i generalno manje guzve svuda.... mozda je ljudska rasa malobrojnija nakon sranja koje se u medjuvremenu desilo... :)

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

1 hour ago, fatboy said:

imajte na umu da se desio onaj sveopsti BLACKOUT, mozda je zato u novom filmu dosta napustenih predela i generalno manje guzve svuda.... mozda je ljudska rasa malobrojnija nakon sranja koje se u medjuvremenu desilo... :)

Сазнаћемо шта се тачно десило у трећем делу, приквелу за други, одмах након Декардовог спиноф филма, јер је апсолутна мистерија како је провео остатак свог живота као полу човек полу андроид. Четврти део је већ смештен на другој планети, а пети на планети где су толико развили генетски инжењеринг да стварају све Marvel и DC јунаке, па ћемо имати један диван спој суперхероја и дистопије Филипа Дика.