Jump to content

Šta upgradeovati i da li?

Lucky

Recommended Posts

Primećujem da mi komp više nije baš sposoban da najbolje potera novije naslove, mada mi na papiru deluje da bi trebalo - pa osim ako ga nisam "upropastio" pa bi trebalo da ga reinstaliram ili šta god, šta da zamenim (jedna ili više stvari) pa da budem "miran" makar narednih godinu dana?

i5 - 3570 - 3,4GHz
ASUS P8Z77-V LX
8GB DDR3 RAM
Radeon R9 290x 2GB
Kingston SSD 250GB neki (ako je važno koji, pogledaću)

"Najsrećniji" bih bio eventualnim dokupljivanjem memorije i zamenom grafičke, ako bi to pomoglo, ako ne, onda mogu sve i od nule opet a ovaj da zavaljam kao polovan :)

Ajde da bacim par ideja. :)

Na kojoj rezoluciji igras? Koje je napajanje?

Prvi put vidim da r9 290x ima 2gb... Ako je tako, ona je ona problem najverovatnije. Taj proc ce terati i nove 1070, moguce je da bi iskoristio i 1080 u visokom procentu.

Od rezolucije zavisi sta bi trebalo da uradis, ali generalno zamenom GPU-a bi dobio mnogo, pogotovo sa novom generacijom grafickih iz oba tabora. 

Edit: Dosta zavisi i od igara koje igras jelte. Neke su CPU heavy, a neke udaraju na GPU vise.

Edit2: Pokusavam da nadjem tu graficku al mi ne ide. :D

Edited by samur

Hvala svima na odgovorima!

2 hours ago, samur said:

Ajde da bacim par ideja. :)

Na kojoj rezoluciji igras? Koje je napajanje?

Prvi put vidim da r9 290x ima 2gb... Ako je tako, ona je ona problem najverovatnije. Taj proc ce terati i nove 1070, moguce je da bi iskoristio i 1080 u visokom procentu.

Od rezolucije zavisi sta bi trebalo da uradis, ali generalno zamenom GPU-a bi dobio mnogo, pogotovo sa novom generacijom grafickih iz oba tabora. 

Edit: Dosta zavisi i od igara koje igras jelte. Neke su CPU heavy, a neke udaraju na GPU vise.

Edit2: Pokusavam da nadjem tu graficku al mi ne ide. :D

R9 270x, moja greška u kucanju, stalno pišem pogrešno :(

Igram mahom u full HD rezoluciji većinu stvari - tipa, CoD prošlogodišnji umire dok se ne startuje, čak i zabada, kad krene igranje hoće da bude "tečno" ali dotera setting na "osrednji" da kažemo. Recimo Overwatch takođe bude na medium a to ne bi trebalo da je toliko zahtevno.

48 minutes ago, voodoo_ said:

Reinstaliraj Windows, dodaj još 8 GB RAM-a, za par meseci uzmi RX 480, i miran si. Ivy Bridge nema poente menjati za nešto bolje još par generacija.

Reinstal realno nije frka, 8GB RAM zvuči dobro. Ovaj RX 480 ću da overim šta je, ispao sam iz fazona grafičkih, ne bih ni znao za ove 1070 i 1080 da nisu nahajpovane.

Vudu objasnio, može lockTM

Sad bez zajebancije, tom kompu ne bi trebalo ništa da fali, jedino eto dodaj RAM i miran si do apgejda grafike

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

10 hours ago, nikita_ said:

290x je izasla u Oktobru 2013, 3570 krajem 2012 ,

Grafičku sam naknadno kupio, furao sam mislim 8800GT pre toga u tom kompu.

9 hours ago, Highl1 said:

Vudu objasnio, može lockTM

Sad bez zajebancije, tom kompu ne bi trebalo ništa da fali, jedino eto dodaj RAM i miran si do apgejda grafike

Onda se možda samo "zasitio" pa ću ga lepo reinstalirati kad nađem vremena pa da probam sve od nule i dodam 8GB rama i milina.

Hvala svima, javiću kako je prošlo!

Možda prvo da odradiš jedno čišćenje CCleanerom, defragmentaciju, osvežavanje drajvera i tako to.

Ako je Kingston jedan od onih modela što su imali problem sa firmverom u kontroleru, a igre su ti na njemu, možda je to uzrok zašto je sve krenulo nizbrdo, proveri je l uključeno trimovanje, da li treba da se osveži firmver itd.

2 hours ago, voodoo_ said:

Možda prvo da odradiš jedno čišćenje CCleanerom, defragmentaciju, osvežavanje drajvera i tako to.

Ako je Kingston jedan od onih modela što su imali problem sa firmverom u kontroleru, a igre su ti na njemu, možda je to uzrok zašto je sve krenulo nizbrdo, proveri je l uključeno trimovanje, da li treba da se osveži firmver itd.

CC i defrag sam kao i redovno radio, a stvarno ni ne instaliram svašta - baš sam razmišljao, pored officea imam još 2 programa na kompu, irfanview i fraps - ne računam igre ofc. ali probaću lagano sve ove predložene stvari pa ćemo da vidimo. Kingston koji je ću da proverim kad dođem kući.

Ovi novi radeoni su bombonice  rx 470 i rx 480 ostalo je ok :D 

Edited by StormScion

Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will

i5-3450
8gb rama
ga-b75m-d3v
ati r7 250 power color 2gb(?)
napajanje CM-500- Psap - f1

receno mi je da ne bi trebalo da menjam procesor, graficku prvo a uz to i neko napajanje. i da sacekam mesec dana da stignu neke nove graficke u prodavnice. pa ne znam sta da gadjam, nisam finansijski ogranicen al mi se i ne bacaju preterano pare
i jel mogu/bi trebalo da stavim jos rama

gotivno bi mi bilo da mogu da igram witchera na lepoj grafici u 1920x1080 i mozda jos tako neki rpg

I see by your outfit, that you are a cowboy.

ajde i ja da pitam za preporuku, jer jos uvek nisam uzeo graficku otkako uzeh novi komp. je l' pametnije da se strpim i uzmem nesto od tih novijih kartica ili se situacija nece puno promeniti (sto se performansi tice, cene bi trebalo da padnu)? budzet mi je oko 35k, mada bih otisao koju hiljadu preko, ako je ta skuplja varijanta bas bas bolja investicija? what do?

i dalje dusu vadim integrusi! 

graficka mi nije bila potrebna za posao kad sam uzimao novi komp, pa sam odlucio da je ostavim za kasnije. pre dva-tri meseca sam bio u fazonu da je vreme da pazarim nesto, ali sam opet bio u "meh, nije mi hitno, daj da sacekam da padnu cene" fazonu. ako tako nastavim, nikada nista necu kupiti =c

konfiguracija je i5 4460, Asus Z97-K, 8gb rama (uzecu jos 8 kad je vec ovako dzabaka), 250gb SSD + 1TB za storage. igram samo Path of Exile, tu i tamo upalim GTA V kad je dosadno, ali bih voleo da odigram sve sto je valjalo i sto nisam odigrao u poslednjih godinu i po - dve, jer nisam mogao na prethodnom kompu (Witcher 3, MGS5, MK X, Mad Max, Fallout 4, Doom, itd).

prvo sam merkao 380X sa 4gb, pa kasnije mislio da malo pristedim i uzmem 970, sad vidim izlazi nova serija, a uopste ne pratim sta se desava i ne znam sta je best buy, pa rekoh da zatrazim savet od RUR mudraca.

Edited by digrejzo