Jump to content

pričajte

Guest

Recommended Posts

a mi smo shabani sto uvozimo samo iz turske pored zhivog irana?

jer tipa iran proizvodi vishe nego svi ostali zajedno (ono 2-3x vishe od usa i 5-6x vise od turske ili kine) pa mi cudno zar je moguce da frka u turskoj i siriji (koje su zajedno oko desetine svetske proizvodnje) moze da podigne cenu tako smesno visoko....

24 minutes ago, Kole said:

jer tipa iran proizvodi vishe nego svi ostali zajedno (ono 2-3x vishe od usa i 5-6x vise od turske ili kine) pa mi cudno zar je moguce da frka u turskoj i siriji (koje su zajedno oko desetine svetske proizvodnje) moze da podigne cenu tako smesno visoko....

ko zna koje su tu priče u pitanju.

na primer, ne sećam da se da je neki iranski zvaničnik dolazio da gostuje kod nas, koliko su često bili ovi iz turske :)

1 hour ago, Kole said:

nije bas tako... iran je drugi najveci proizvodjac pistaca posle amerike dok su ostali daleko iza njih. Obzirom da su siromasna zemlja (mogu slobodno reci da su siromasniji cak i od nas), iznenadilo me je to da su cene pistaca i badema u rangu onih koje mi uvozimo (oko 14e za KG). bio mi je plan da ponesem 10kg za beograd, ali nisam racunao da ne rade cetvrtkom (tjs. uglavnom rade skraceno, dok neko uopste ne radi) i onda sam izviso i za bademe i pistace. ne moze da se primeti sa slike, ali su im pistaci znatno drugaciji od onih na koje smo navikli, duplo veci i ukusniji, a dolaze i sa razlicitim ukusima... pored obicnih i soljenih ima tipa chili, safron itd...

pistacios.jpg

pistacosi 2.jpg

ako igora ne mrzi, moze da prevede sa kojim ukusima su ovi gore pistaci ;))

prevelik ti avatar m8

po podacima iz 2010te iran je proizvodio godisnje vise nego duplo vecu tonazhu pistaca od usa (kao sto rekoh, iran #1 sa 55% worldwide proizvodnje, a usa+kina+svi ostali u svetu su bili 45)...tako da se ocigledno nesto opako promenilo ako iran vise nije #1...next thing you know neko ce mi reci da se 80% svih shivenih koznih lopti za sve sportove isto ne prave vishe u iranu =oD

a to da su "Veci i ukusniji" - u iranu se smatra za prave pistace smatraju oni suseni ili svezi, nikako przeni kao sto dolaze kod nas (da bi bili dugorocnije odrzivi) kao u tunisu urme - prodaju svezhe a ne kandirane...i sveze su imba dobre =o)

taj podatak sto si nasao je iz 2010 za 2007 godinu :D

mnogo toga se promenilo od tad. receno mi je da je iran generalno bio u losoj situaciji, ali su ih sankcije iz 2006 unazadile jos vise... konkretno za pistace nije imao ko da ih kupuje a obzirom da se beru rucno za razliku od zapada gde dodje jebeni kisobran koji prodrma drvo, ostajali su sa ogromnim kolicinama koje su se bacale i koje su eventualno propadale pa su morali da smanje proizvodnju.

za sivenje koznih lopti nemam informaciju :D

prevelik ti avatar m8

Na Siciliji npr ne znaju sta ce s pistacima,  sve zivo je sa pistacima, spageti, krem, pica, piroska, pirinac, sladoled, sve, a drze bas visoke cene. Bas sam se zacudila. Ali eto imaju takav dogovor da drze visoku cenu, a gledala sam i van turistickih mesta, na pijacama... Na kraju najjeftiniji su bili u nekoj iranskoj prodavnici :D

1 hour ago, togFU said:

e da, setih se da pitam, šta je sa poker topicom? jesu dobili konačno svoj podforum ili je jednostavno umro onaj topic?

u sportu je, ali mislim da ja jedini igram

mogu da ti dam posebne pogodnosti u mojoj akademiji posto si drugarcina :tf:

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.