Jump to content

Distributivna politika kompanije Ferrero SpA

Recommended Posts

Evo da se javim kao uberljakse, cena lesnika ove godine u veleprodaji je bila oko 14e, sto je skoro pedeset posto vise nego prethodnih, stablo u punom rodu

daje izmedju 12-18kg neociscenog lesnika. Na jedan hektar zemlje se dobija oko 2000kg neociscenog, a posto je plod u proseku 55% znaci 1100kg.

Troskovi odrzavanja u toku jedne godine, ako to sami radite(drugacije ce svejedno unistiti radnici) su oko 600e, tako da sami izvucite racunicu :)

edit: milijardu postova kasnije

e kul, hvala, konačno neko da se javi i lepo pojasni ko zna tematiku :)

moguće zbog dostupnosti sirovina, nemam ideju. mozda su istrazivanjem dosli do toga da se nesto vise trosi leti, nesto zimi, ali to mi nema logike, nutela i kinder jaja se stalno jedu :)

to sve može da ima smisla a generalno deluje i relativno lako proverivo po datumu isteka i datumu pakovanja koji bi u tom slučaju trebalo da bude sličan u proleće i jesen za jednu grupu proizvoda.

Ovi "zimski" proizvodi se lako tope, a firma "ne zeli da rizikuje da njihovi visokokvalitetni proizvodi dodju do potrosaca koji je u drugoj zemlji u losem stanju". Jer oni ne mogu da garantuju kako ce da se ophodi njima do kupca, kao i gde se skladiste itd. E sad da li je ta polotika ista i za druge zemlje ili se mi pridrzavamo toga jer nam tako odgovara, nemam pojma. A npr djoto nis nigde videla nekoliko meseci i negde u septembru se opet pojavio

Vica standardno nema pojma o cemu prica ali je toliko agrrsivan i dokon da pomislis da licno u fabrici mesa nutelu u kazanu

Edited by mnjah

Ah, sry, nisam primetio, zaturila mi se distribucija za shatanje tvog humora!

shatanje kao šatanje (bosanski gašenje na engleskom -šataj taj port pa ga otšataj- na primer), ili shvatanje?

marina, to što ti pričaš zvuči blesavo!

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Ovi "zimski" proizvodi se lako tope, a firma "ne zeli da rizikuje da njihovi visokokvalitetni proizvodi dodju do potrosaca koji je u drugoj zemlji u losem stanju". Jer oni ne mogu da garantuju kako ce da se ophodi njima do kupca, kao i gde se skladiste itd. E sad da li je ta polotika ista i za druge zemlje ili se mi pridrzavamo toga jer nam tako odgovara, nemam pojma. A npr djoto nis nigde videla nekoliko meseci i negde u septembru se opet pojavio

Vica standardno nema pojma o cemu prica ali je toliko agrrsivan i dokon da pomislis da licno u fabrici mesa nutelu u kazanu

Hvala na odgovoru.

Ali nisam zadovoljan odgovorom, jer jednostavno nema smisla. Pa onda bi svi proizvođači bili u tom fazonu. Evo da ne uporedim sa sličnim, nego na primer da uzmemo vinare. i oni isto mogu da budu u tom fazonu "ne želimo da rizikujemo da naša vrhunska vina dođu do potrošača u lošem stanju jer ne znamo da li ih Jaroslav iz Slovačke drži na adekvatnoj temperaturi"

mislim lol

Edited by togFU

pa zaista su veliki troskovi a lako se kvari roba. verovatno im je samo lakse da zamene za te bele vatijante koje se manje tope ili taj kinder dzoj u plasticnoj kutiji. mozda oni proizvode ali mi sigurno ne uvozimo vec i mi ocistimo svoj lager negde u aprilu i posle samo te letnje varijante.

Vico, ipak mi se cini da bulaznis! Mozda od bajatih slatkisa!

Vića zna o čemu priča i skočio je na tvoju glupost "nema distribucije", sad jebiga, to što tvoja sujeta tebi ne dozvoljava to da shvatiš je potpuno drugi problem.

:)))))))))))))))))))))))))

Sujeta mi ne dozvoljava da shvatim sta?

Nisam u prici. Igrom slucaja sam provela tri meseca, izmedju ostalog i sa Ferero divizijom, i to bas od aprila do jula.

Edited by mnjah

Svakako ne mislim na kanal maloprodaja-kupac. Rekla sam vec, problem str Pere ili kogagod je sto ima na lageru stare proizvode. 

I ovim se moja prica sa tobom o ovome zavrsava. Ajde da hoces da saznas nesto novo ili da te nesto interesuje, nego ti je dosadno i cilj ti je da se prepucavas iako nemas pojma o tome o cemu pricas.

Edited by mnjah

ali ček, ako je njihova politika "ne želimo da naš kupac jede naše proizvode u lošem stanju, brinemo o imidžu" u čemu je razlika između sledećih varijanti:

1. "Lako topive" proizvode proizvodimo samo zimi, tada ih distribuiramo i str Peri, i to u većim količinama tako da će mu potrajati zalihe i do leta kada će se možda istopiti, al boli nas k (al ne može da ih boli tuki, jer se to kosi sa ovim gore napisanim da brinu o kupcuu i kvalitetu proizvoda) = nisu sigurni da će kupac dobiti neistopljen proizvod

2. "Lako topive" proizvode proizvodimo i distribuiramo konstantno tokom cele godine str Peri, tako ćemo bar biti sigurniji da neće muljati sa rokom trajanja. = nisu sigurni da će kupac dobiti neistopljen proizvod

Edited by togFU

marina, zelis li reci da ferero leti proizvodi jedan set proizvoda a zimi drugi? a da su stalno dostupni zato sto je isplaniran lager recimo ili sta vec pa uvek ima tih proizvoda na lagerima ( i zimskih i letnnjih proizvoda) ?

Sad tek vidim ovo. Dragi fetso, nemam pojma iskreno da li ferero proizvodi leti jedne a zimi druge proizvode, meni logicnije je da smanjuje ucesce u proizvodnji tih topljivih proizvoda tokom leta. Ono sto ja znam je da mi sigurno ne uvozimo i samim tim ne distribuiramo, odnosno ne prodajemo hiperima i traditional trade kanalima navedene proizvode od proleca pa negde do jeseni. "letnji" proizvodi se slabije prodaju, tipa beli bueno i kinder dzoj, pa se maloprodavci cesto uspanice i kupe vise da bi posle imali. ali ces neretko videti tokom leta da po ptodavnicama nema standardnig kinder jajeta, vec onog plasticnog. opet navodim, djoto nigde nis videla celo proalo leto

Edited by mnjah

Sad obrati paznju da li ce biti crnog u julu i avgustu. Rafaela ima, ferera nema leti

Ne znam sto vam je toliko cudno da se leti manje forsiraju ili ukidaju ti lako kvarljivi proizvodi. meni nije bilo toliko neobicno. mozda zsto sto su moji drzali prodavnice nekih 15 godina pa znam muku sa cokoladama, bombonjerama itd

Edited by mnjah

ozbiljno sam pitao, nema potrebe za "dragi fetso", posto mi deluje neobicno da ce neka takva megakompanija (delta ili ferero svejedno) dozvoliti da leto ili zima diktiraju prodaju. a ne jedem taj portfolio proizvoda, pa mi se cinilo da uvek svega ima. tj onoga sto klinac ( obično bezuspešno) traži a to su neki pingvin i kinder jaje i nutela. doduse video sam da ima dve vrste kinder jajeta, standardno i neko sa "izbocenim obodom", to je valjda "plastično", ali ja to gledam kao običnu mamiparu.

no svakako hvala na objašnjenju.

na kraju ću ipak pretpostaviti da se ovo ne odnosi na nutelu, kako je vitja odma pretpostavio, nego za te neke specificne proizvode.

• Upvote (+1) 1

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

To sto Str Zivica ima "zimskih proizvoda" i leti,nije zato sto se ufrkisu nego zato sto im dobar komercijalista zavali toliku kolicinu da

im ostane do jeseni jer se targeti ne dele na letnje i zimske :)a povrati se naravno ne rade u str Zivici nego samo u hiper,giga,mega marketima

ovih 4,5 lanaca i onda svi veliki odjednom predju na "letnju" sezonu proizvoda,jer su "zimske" kolicine povucene i prodate odredjenim radnjama

sa vecim rabatom koje mogu da "izbace" vecu kolicinu istih kroz svoje rafove.