Jump to content

pričajte

Recommended Posts

Nisam nešto religiozan (tj. nisam uopšte) pa ne slavim niti postim (ali svejedno kad me neko zove neću tražiti da mi odseče od svinjske guzice jer ne volim posan prebranac), ali kad si se već prihvatio igre, onda igraj po "pravilima". Da povučem paralelu, pozdrav za Peju, uzmeš da igraš fudbal i onda uvedeš regularno igranje rukama jer eto, ionako je odličan povod za druženje, šta sad kurac smaramo pravilima. Ili promeni slavu i uzmi neku mrsnu, kontam da je promena slave manji "greh" od krljanja mesine na posnu slavu.

• Upvote (+1) 1
  • Downvote (-1) 1

Фудбалска правила имају јасно дефинисана правила у складу са циљем који имају, вид физичке активности где се шутира лопта, и убацивање исте у противнички гол. Јасан и прост циљ. Ко од оних који сматрају себе религиозним, рачунајући ту и људе из цркве, који "раде за бога", могу јасно и прецизно да прикажу циљ свих тих активности? То није математика, апстрактно је и рачуна се елемент вере, неко је има више неко мање. Ко је толико уверен (убеђен) у црквене постулате, како би тај човек живео, како би се понашао? Већина то ради проформе, из навике јер су тако научени, не може то да се пореди са правилима спорта аман заман : )

• Upvote (+1) 3
  • Downvote (-1) 1

Фудбалска правила имају јасно дефинисана правила у складу са циљем који имају, вид физичке активности где се шутира лопта, и убацивање исте у противнички гол. Јасан и прост циљ. Ко од оних који сматрају себе религиозним, рачунајући ту и људе из цркве, који "раде за бога", могу јасно и прецизно да прикажу циљ свих тих активности? То није математика, апстрактно је и рачуна се елемент вере, неко је има више неко мање. Ко је толико уверен (убеђен) у црквене постулате, како би тај човек живео, како би се понашао? Већина то ради проформе, из навике јер су тако научени, не може то да се пореди са правилима спорта аман заман : )

сереш.

правила у религији имају смисла и више него правила у фудбалу, само за верника, а за оне који би да кркају, наравно да су бесмислена. али њих нико о тим правилима ништа и не пита, као што се жене не питају шта је офсајд. 

а било би добро и да не коментаришу оно о чему курца не знају, као жене о офсајду.

Nisam nešto religiozan (tj. nisam uopšte) pa ne slavim niti postim (ali svejedno kad me neko zove neću tražiti da mi odseče od svinjske guzice jer ne volim posan prebranac), ali kad si se već prihvatio igre, onda igraj po "pravilima". Da povučem paralelu, pozdrav za Peju, uzmeš da igraš fudbal i onda uvedeš regularno igranje rukama jer eto, ionako je odličan povod za druženje, šta sad kurac smaramo pravilima. Ili promeni slavu i uzmi neku mrsnu, kontam da je promena slave manji "greh" od krljanja mesine na posnu slavu.

лепо рече наш атеиста Вуди.

биће од тебе и добар верник, мнијем.

срећна слава сима који славе.

Edited by Debeli
  • Upvote (+1) 1
  • Downvote (-1) 2

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

ах... можда се одговор на ову загонетку крије у одговору на питање зашто се са женама не расправља о офсајду.

:)

Style over subsistence

Како нема, причам о томе да доста ствари које радимо, не знамо зашто радимо, а мислимо да знамо. Није то ништа лоше, увек је тако било и биће. Ја поштујем правила домаћина, да се разумемо, само сматрам да неке суштине у том приступу има у траговима. То ме не чини бољим, јер такав сам исти у неком другом пољу. 

Nije Kori fejlovao nego je hteo da kaze kako su okupljanja okupljanja i da zato treba da vlada ljubav a ne hejt.

Sto se tice pravila istina je da ona postoje i u crkvi su jasna. Kad kazem u crkvi mislim u crkvenim knjigama, medjutim u praksi je u potpunosti drugacije. Slava se slavi u svakoj kuci drugacije, na selu i u gradu drygacije, a o razlikama izmedju krajeva u Srbiji i da ne govorim. Na primer cuveno nepisano pravilo da se na slavu ne zove je izmisljotina i crkva u svojim knjigama bas govori da treba zvati. To je samo primer.

To vazi i za postno/mrsnu slavu. Ja kad sam bio klinac veci broj mojih drugara nije slavio, a veliki broj je pravio uvek mrsnu slavu. Kasnije su ljudi poceli da slave i da se pridrzavaju vise kada je slava posna a kad ne. Ali ovde nije problem u onome ko na slavu dolazi nego u domacinu koji nudi i jedno i drugo. To ne znaci da je taj nevernik, a ne znaci ni da je vernik. A kad smo kad smo kod posta sama ishrana je najmanje bitna, a slava iako ne znaci prenapijanje i prezderavanje je i dalje slava kad treba da se slavi, ako me kapirate!

Edit

Za svaki slucaj. Ono sta mislim da je Kori hteo da kaze je da u opstem slucaju ljudi slave slavu najvise da bi se okupili i druzili i da u tome nema niceg loseg iako je povod verski. I sa tim se slazem.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Ne vidim da je to negde neko rekao. Koliko sam ja razumeo neki ljudi prave svinju da bi neki od gostiju "imali šta da jedu". A okupljanje bez svinje je naravno glupost, osim ako nije jagnjetina ili teletina!

A i kako nisam ništa rekao kada je tvoj glavni argument da "...ako slaviš slavu, onda je slavi kako treba, ili nemoj uopšte, i tu nema ničega između..." što se fundamentalno ne slaže sa onim šta sam gore rekao, čak sam i primere naveo. Dakle, postoji ozbiljno razilaženje ovde oko toga šta to treba da bude slava i šta je slava u realnosti, što sam takođe rekao i bio prilično jasan.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

nakuca toliki tekst i ne reče ništa

Poenta je u okupljanju, ali nek se ljudi okupe oko ribe i prebranca. Jer inače ispada da nije okupljanje ako nema svinje, što je naravno glupost, i to ne treba pravdati

Ivke, sto vredja ovaj?

Edited by mohican

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

Drale veliki vernik i poznavalac pravila koja ne samo da poznaje nego ih u potpunosti primenjuje!

Deda veliki branilac principa.

Nije Kori fejlovao nego je hteo da kaze kako su okupljanja okupljanja i da zato treba da vlada ljubav a ne hejt.

Sto se tice pravila istina je da ona postoje i u crkvi su jasna. Kad kazem u crkvi mislim u crkvenim knjigama, medjutim u praksi je u potpunosti drugacije. Slava se slavi u svakoj kuci drugacije, na selu i u gradu drygacije, a o razlikama izmedju krajeva u Srbiji i da ne govorim. Na primer cuveno nepisano pravilo da se na slavu ne zove je izmisljotina i crkva u svojim knjigama bas govori da treba zvati. To je samo primer.

To vazi i za postno/mrsnu slavu. Ja kad sam bio klinac veci broj mojih drugara nije slavio, a veliki broj je pravio uvek mrsnu slavu. Kasnije su ljudi poceli da slave i da se pridrzavaju vise kada je slava posna a kad ne. Ali ovde nije problem u onome ko na slavu dolazi nego u domacinu koji nudi i jedno i drugo. To ne znaci da je taj nevernik, a ne znaci ni da je vernik. A kad smo kad smo kod posta sama ishrana je najmanje bitna, a slava iako ne znaci prenapijanje i prezderavanje je i dalje slava kad treba da se slavi, ako me kapirate!

Edit

Za svaki slucaj. Ono sta mislim da je Kori hteo da kaze je da u opstem slucaju ljudi slave slavu najvise da bi se okupili i druzili i da u tome nema niceg loseg iako je povod verski. I sa tim se slazem.

ja tako nisam razumeo Korija, ali ako si ga ti tako razumeo, to poštujem, i  ne da poštujem, nego i prihvatam jer počinje da liči na tebe, kenjkenj neka ljubav vlada i slično, tako da ko bi ga bolje razumeo od tebe.

dakle - SERE, samo ne po vernicima*.

okej. sad mogu lakše da živim u grehu znajući da je greh. hvala najlepše.

*edit:

ali, ovo:

u tome nema niceg loseg iako je povod verski

pa prosto fantastično... šta bi ti svi oni filozofi rekli na ovo Deda... 

Edited by Debeli

Style over subsistence

Da, deluje loše, mada je poenta bila da ljudi žele da se provedu i zabave, a ne da se ponašaju kako bi zaista trebalo u takvoj situaciji, dakle, "iako" se nije odnosilo na "u tome nema ničeg lošeg" nego na "okupili i družili". Da, moguće je okupiti se i družiti iz striktno versko-religijskih razloga, ali slava nije takav skup u realnosti.

A osim toga Kori se kao neko ko je ili agnostik ili ateista poneo u diskusiji jedini u skladu sa svojim opredeljenjem, dok si ti rekao da sere u potpunosti neargumentovano, što nije lepo za nekog sa granitnom logikom i samoproklamovanog diskutanta parekselans!

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

а зашто бре "окупљање и дружење" и "верско-религијски разлози" не могу да живе једно са другим? чак бих се усудио да питам да ли је могуће да се не покалпају?

упадаш у читав след даљег закључивања на погрешној премиси.

дакако да знам да је само испало лоше, али исто тако знам и "одакле вуче", што наставак овог разговора белодано приказује.

дакле, пост, молитва, свећа, колач, литургија су религијске догме и религијски ритуали без којих религија не би била религија. АЛИ, суштина славе и јесте да се људи окупе и друже. не да се обждеравају и напијају и свађају о политици, него да ПРОБАЈУ да се, макар тог дана, можда и упркос себи, удостоје божанског у себи. а љубав и лепи доживљаји и јесу суштина, негде, кај не?

:*

а што се тиче мог опхођења према Корију, мислим да реч "сереш" сублимише тако много тога. узгред, мислим да није непримерено ни према Корију, ни према овом месту, ни према теми, можда јесте према датуму, али то ћу ја са Светим Пером да решим кад дође време. такође, гранитна логика је ту, и сад ћеш да видиш да је ту, и да иза "сереш" итекако постоји много аргументације.

Style over subsistence

Sve se slažemo, osim u jednoj stvari, a to je što ti očigledno ne umeš da razluiš između prakse i teorije, a ovde je reč o praksi i o tome kako je u redu ta praksa i da ta praksa ništa razumnoj osobi ne govori loše o veri i religiji i isto tako o tome da je taj vernik loš vernik.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

добро, јамачно сам добар у теорији, а сад уводимо праксу да ме демантује.

идееемооо...

дакле, верујем да већина ово не разуме, али сам сигуран и да је све више оних који славећи "свињску буткицу и ракију" некако бивају опрљени и суштином. без слављења не можемо ни да будемо бољи у слављењу. ако ми супротставиш проценте или динамику тог процеса, назваћу те неописивом циничном битангом, без вере у људе, и пуном презира.

:)

и никад правог верника нећеш чути да куди било чију веру, њену снагу или усмерење, да суди било коме... верник може само да се диви туђој вери.

Edited by Debeli

Style over subsistence

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...