Jump to content

Njuz (nije njuz)

Recommended Posts

34 minutes ago, Lucky said:

i sad stavljaju semafor na kružni tok, nešto što verovatno još niko nije video :))

akcuali mnogi kruzni tokovi u Nemackoj i po Evropi imaju semofore, kada za time postoji potreba...ne branim vlast u BGu, niti znam da li je potez u ovom slucaju opravdan, samo kazem da to nije nesto sto ne postoji nigde na svetu

srpskivojnik-3.jpg

41 minutes ago, Dule_smor said:

akcuali mnogi kruzni tokovi u Nemackoj i po Evropi imaju semofore, kada za time postoji potreba...ne branim vlast u BGu, niti znam da li je potez u ovom slucaju opravdan, samo kazem da to nije nesto sto ne postoji nigde na svetu

istina, šalim se ja malo, video sam i ja poneki i mogu donekle da razumem upotrebu, ali poenta kružnih tokova je da su efikasniji od semafora i samim tim ih zamenjuju. Ali oni ne rešavaju problem gužve koji se stvara na drugoj tački.

mi smo na ovoj raskrsnici imali semafore koji su radili kako su radili, nisu smanjili gužve jer prosto nisu bili "deo gužve" - određeni kapacitet vozila može da uđe na brankov i tu je kraj priče, možeš da imaš semafor, kružni tok, teleport, tako je kako je.

uvođenje kružnog toka da se "smanji gužva" nema nikakve veze sa životom jer i dalje isti taj kapacitet brankovog mosta postoji i isti broj vozila u njega može da uđe i to je to. nisam ni siguran da razumem koje je zvanićno objašnjenje postojanja kružnog toga tu, tj. na koji način on to rasterećuje i šta.

1 hour ago, voodoo_ said:

Neće raditi stalno ovi semafori, nego umesto pandura koje šalju da usporavaju saobraćaj u špicu.

pa dobro, očekivao sam tako nešto, tj. da će ih paliti po potrebi, ali opet i to je pomalo apsurdno jer inače kad nije bila gužva semafori su radili svoj posao ok. kad je gužva, ništa ne može da pomogne pa ni kružni tok, koji je sad zapravo opet postao semaforski kao pre rekonstrukcije 🙂

da ih uvek pale to bi bio već dodatni nivo ludila 🙂

3 hours ago, voodoo_ said:

Neće raditi stalno ovi semafori, nego umesto pandura koje šalju da usporavaju saobraćaj u špicu.

Nažalost, a to se moglo shvatiti i pre nego što je uopšte bilo ko došao na ideju kružnog toka, ovde su panduri neophodno zlo. Jer ja na primer se vraćam popodne iz Grada, da ne postoje panduri koji zaustavljaju saobraćaj bukvalno ne bi postojala teoretska šansa da prođem iz pravca Grada ka Ušću jer bi sve bilo blokirano vozilima iz Bulevara Nikole Tesle, a oni bi svi bili blokirani vozilima iz Bulevara Mihaila Pupina ka Gradu kojih ima najviše. Kružni tok u onom svom izvornom obliku bukvalno nije imao teoretske šanse da funkcioniše. 

Sami semafori možda i nisu toliko loše rešenje jer će kada je špic regulisati saobraćaj isto kao što je bilo i pre kružnog toka, a van špica će se brže prolaziti kroz kružni tok nego što je to bilo ranije. S tim da ne znam nikoga ko je pre izgradnje kružnog toka prolazio van špica i bio u fazonu "jao što moram da čekam ovaj semafor ovde?" kad već ionako čeka 50 pre njega 😄 tako da je sam kružni tok suštinski promašena investicija potpuno, ovo će nas vratiti manje-više na stanje pre toga. 

• Like +1 2

Heghlu'meH QaQ jajvam

17 hours ago, Dule_smor said:

Ima jedan :D Šalim se, verovatno ima još, tog jednog sam se u startu baš plašio dok nisam pohvatao kako treba.

Međutim, to valjda ima smilsla kod baš složenog čvorišta, Tiergaten ima 5 ili 6 traka kružni tok i semafore, u nejga se sliva pet bulevara sa raznim 3/2 trake jedan + 3/2 trake drugi smer komibinacijama. Ako smo mi došli do toga da nam treba kod ušća, ja ipak glasam da smo debili :D

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

10 hours ago, cali said:

Prolazim ponekad od NBG ka Ušću, i kocka je da li će vozila od Brankovog da poštuju pravo prvenstva.

Poslednji put debil nije ni usporio, umalo da mi oduva desno krilo.

Ovde je semafor potreban zbog bezbednosti vozača debila.

There, fixd

Edited by millanče
  • Like +1 1

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

https://nypost.com/2024/10/23/business/world-bank-bureaucrats-lost-track-of-at-least-24b-in-funds-fighting-climate-change-report/

Bungling World Bank bureaucrats lost track of at least $24 billion bankrolling the battle against climate change, according to a bombshell report by a left-leaning charity group.

An investigation by Oxfam revealed “poor record-keeping practices” by the DC-based international lender that resulted in anywhere between $24 billion and $41 billion in misplaced funds.

The agency’s audit showed “a lack of traceable spending” over the past seven years — partly because of an oddball accounting practice in which the bank accounts for its climate financing at the time of a project’s approval rather than at the time of project completion, according to the report released last week.

“This is like asking your doctor to assess your diet only by looking at your grocery list, without ever checking what actually ends up in your fridge,” said Kate Donald, the head of Oxfam’s Washington DC office.

A World Bank insider, speaking on condition of anonymity, suggested the figure for the missing money “could be twice or 10 times more.”

“All the figures are routinely made up,” the source said. “Nobody has a clue about who spends what.”

• Like +1 1

The plot thickens!

Šapić: Semafor u kružnom toku na Brankovom mostu neće imati zeleno svetlo, počinje da radi sutra u 7.00

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kazao je danas da u Beograd uvodi evropske standarde, koji podrazumevaju i semafore u kružnom toku, konkretno na Brankovom mostu, čiji cilj je da zamene saobraćajnog policajca u špicu. Naveo je da ti semafori neće imati zeleno svetlo, već samo crveno i trepćuće žuto. Semafor na kružnom toku na Brankovom mostu počeće da funkcioniše sutra od 7.00.

„Kružni tok ima svoja pravila i to se neće promeniti. Kada se upali trepćuće žuto, imate pravo da se uključite u kružni tok, ali poštujući njegova pravila. Crveno će menjati saobraćajca u toku špica“, pojasnio je Šapić.

Dodao je da će biti i pešački prelaz za pešake, koji će moći da prelaze kada je crveno za vozače.

Najavio je i da se planira i da se uvedu semafori i na kružnom toku na Slavije, po ugledu na evropske metropole, poput Barselone, Berlina, MIlana, i da bi oni bili u samom kružnom togu.

Kazao je da mi nemamo stručnjake koji mogu da naprave plan za te semafore, i da se nada da će nam pomoći stranci u tome.

U planu je i regulisanje saobraćaja na Autokomandi, odnosno postavljanje semafora, što bi trebalo da se desi za oko mesec dana.

Rekao je i da će semafor na kružnom toku na Brankovom mostu biti uključen samo u špicu – od 7.00 do 10.00 i od 14.30-18.30, a ostali deo dana će biti prohodan bez paljenja crvenog, odnosno biće trepćuće žuto svetlo. Vikendom neće raditi semafor.

Takođe je najavio da bi novi most, umesto Starog savskog mosta, trebalo da bude gotov krajem 2026. i početkom 2027. I ispred ovog mosta biće kružni tok.

Očekuje se da isto vreme bude završena jedna cev tunela i da se počne sa gradnjom druge. Početak radova se očekuje u novembru.

„Želimo da pustimo tunel godinu i po dana posle mosta, a godinu dana će trajati izmeštanje instalacija iz Bulevara despota Stefana, gde će se ukopavati tunel“, poručio je Šapić.

Ja sam doneo političku odluku o kružnim tokovima i semaforima
Na pitanje N1 da li se razmišljalo da se radi denivelacija, odnosno pravljenje nadvožnjaka i podvožnjaka na prometnim raskrsnicima, što stručnjaci smatraju najboljom odlukom, on je kazao da bi to bilo super, ali tada bi sve stalo.

Naveo je da je političku odluku o pravljenju kružnih tokova i semafora u njima doneo on, posle višemesečnog razgovora sa stručnjacima iz grada.

12 hours ago, cali said:

Ovde je semafor potreban zbog bezbednosti vozača.

Slažem se, ali tom logikom je potreban semafor na svakoj raskrsnici u Srbiji jer ljudi prosto ne poštuju pravila saobraćaja 😄 možda je bolje rešenje da lepo stoji tu neki pandur i kad vidi tako nešto samo izvuče onu palicu i kao "dobar dan"... Ali je to trenutno kod nas misaona imenica... 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Juče sam prolazio nešto iz nbgd smera, gužva iz smera starog grada je bila tipa do doma omladine.

nije direktno hejt u fazonu "ah vlast kakvi su nesposobni" ali brate ono pokvariš ono što je radilo godinama unazad bez problema :))

22 minutes ago, Lucky said:

brate ono pokvariš ono što je radilo godinama unazad bez problema :))

Rln, nije radilo bez problema ni pre, jer bilo je blokiranja raskrsnice pre instaliranja kriznog toka, no to je bilo lakse i brze resivo "samo od sebe". Svi su, zahvaljujuci klasicnim semaforima, napredovali malo po malo, makar.

I sa najavom izgradnje tog kruznog toka se video da ne treba da se tako radi, da nije dobro resenje, a kamoli vec sa realizacijom koju sad svi vidimo. Ova situacija, sad, je uocljivo gora, jer ima jedan pravac koji potpuno stoji dugo vremena, onaj iz Bulevara Nikole Tesle.

Kruzni tok bez semafora funkcionise kad imas lagani saobracaj na raskrsnici, a ne neprekidan priliv vozila iz jednog smera. Sa normalnim semaforima, kruzni tok isto sto i obicna X raskrnica.

U prevodi na grafitski jezik - dzaba ste krecili (njima nije dzaba, ofc, ugradjeno je tu... materijala i materijala).

41 minutes ago, Dick Warlock said:

Rln, nije radilo bez problema ni pre, jer bilo je blokiranja raskrsnice pre instaliranja kriznog toka, no to je bilo lakse i brze resivo "samo od sebe". Svi su, zahvaljujuci klasicnim semaforima, napredovali malo po malo, makar.

jeste, ali donekle se podigao nivo "kulture saobraćaja" da ljudi ne uleću baš u raskrsnicu kad je gužva (naravno da rade i dalje neki carevi), dok je kružni tok i dalje "black box" - ne znaju ljudi ni kako se njime vozi i sve uleću kako stignu 🙂