Jump to content

Peticija proitv premeštanja Tesline urne u hram svetog Save


Slađan

Recommended Posts

Ako niste već čuli, a to je teško da niste, SPC i država su sklopili dil da se iz muzeja Nikole Tesle prebaci urna sa njegovim pepelom u hram svetog Save na Vračaru.

 

Svako sa iole malo mozga će biti protiv ovoga, a tu je i peticija - http://www.avaaz.org/en/petition/Vlada_Republike_Srbije_Serbian_Goverment_Ostaviti_urnu_Tesle_u_muzejuLeave_Teslas_urn_in_museum/?cawJahb

  • Upvote (+1) 2
  • Downvote (-1) 5

pljk!

Link to comment
Share on other sites

ajde malo elaboriraj, zašto treba da budemo protiv ovoga? nemam neki jak stav, al znam da bukvalno svaka velika crkva u svakom gradu u kom sam bio ima grobove velikana u svom sastavu

Link to comment
Share on other sites

Sve lepo piše u peticiji, a za detalje koga zanima, najbolje je pojašnjeno na ovoj strani - https://www.facebook.com/OstaviteTesluNaMiru

 

SPC se ponaša ovde kao neki fudbalski tim koji kupuje popularnog igrača za svoj tim, što je sramota. Teslin pepeo je njegova familija donela iz Njujorka u taj muzej i crkva i država nemaju nikakvo pravo da iz dosade, marketinga i sličnih skaradnih dilova koji padaju na pamet trenutnoj vlasti premeštaju to.

 

Citiraću jedan post sa pomenute strane sa kojim se potpuno slažem:

 

Nije bitno da li je bio ili nije bio vernik, njemu je mesto u muzeju posvećenom njemu! Nije slavan zbog svog verovanja ili neverovanja, nego zbog nauke, kojoj i pripada.

pljk!

Link to comment
Share on other sites

Ja ne razumem ovu histeriju protiv tog prebacivanja. Prvo, verujem da Tesli samom ne bi smetalo. Drugo, ne vidim kako se tacno unizava ugled velikog naucnika ovim cinom. Trece, ne vidim ni zbog cega bi ateisti osetili nelagodu zbog ovoga. Nista lose zapravo ne vidim u citavoj stvari, sem te nerazlozne histerije...


Kakva je to glupost od objasnjenja, boze sacuvaj i sakloni...

  • Upvote (+1) 5
  • Downvote (-1) 5
Link to comment
Share on other sites

ok, kada sam rekao one sa iole malo mozga, ti si se sam isključio iz te grupe izgleda. 

 

To pod jedan:

 

- Nije "naš" hram. To je možda tvoj, moj nije. Ja se time ne ponosim, ta građevina meni predstavlja puko bahanalisanje države i crkve, ruku pod ruku. Plus sam svojvremeno imao i uvid o izgradnji istog, iz prve ruke i tek posle toga nemam šta lepo da kažem o hramu tom, a i bilo kom. 

 

- Ako ti smatraš da naučnik treba da izigrava ukras crkvi koja će na to da skuplja samo pr poene, ja tu ne mogu to da ti objasnim zašto je pogrešno ako sam ne razumeš.

 

- To što tebi nije frka ali svejedno hoćeš da raspravljaš o tome meni ne znači ništa. Piši šta hoćeš, koliko hoćeš, ja ti prosto kažem ako ti se ne sviđa, ok, teraj dalje - kako god planiraš da teraš dalje.

 

- U pitanju je stvar principa, a da SPC može da šeta čije god ostatke hoće, gde hoće čisto jer može. Nažalost, sada su uboli to da urade sa ostacima jednog od najpoznatijih naučnika i izumitelja prošlog veka koje ceni većina sveta. 

 

Tako da ako tebi, ateisti ne smeta da ostaci naučnika, kojeg je još jednom ponavljam - familija ostavila u tom muzeju, završe u crkvi, ti onda nisi ateista nego ne znaš di teraš.

Edited by CheighLee
  • Upvote (+1) 2
  • Downvote (-1) 8

pljk!

Link to comment
Share on other sites

Ne znam, nemam ambiciju da ispravljam krive Drine, da pronicem u dubine stava da to NIJE TVOJ HRAM i TVOJA CRKVA. Samo cu konstatovati da je to prilicno ogranicen stav, bez nekog smislenog rezona, bas sto se mene tice.

 

Toliko, da i ostali mogu da procitaju i cuju kontra stav.

Link to comment
Share on other sites

Obzirom da je ovo javna tema i da pravila dozvoljavaju da ostavim svoje komentare na temu, ja cu svoje prerogative iskoristiti.

 

Ljudi, zapitajte se zasto uopste potpisivati ovako nesto? Sta vi imate od toga sto ce Teslina urna ostati u muzeju, "van domasaja zle SPC"? Koje probleme vidite u tome sto ce nas najveci um ikada, biti polozen da pociva u nasem najvecem hramu, slicno kao sto su najveci umovi ovog sveta pohranjeni po najvecim hramovima i najsvetijim gobljima svojih zajednica? Razmislite sta ovakva histerija govori o vama a sta o SPC i Tesli.

 

Moraću da se složim sa ramijem ovde. Vlast baca koske, narod se prima i to je to.

Dodao bih samo da me iskreno zanima koliko paničara koji se primaju na ovakve stvari uopšte zna gde se nalazi muzej nikole tesle a kamoli koliko njih je zapravo bilo tamo.

 

/sign

 

Pa nije ovo tvoj forum i tvoja tema da niko ne sme da se protivi tvom stavu, i iritantan je nacin na koji izlazes svoj stav.Nemam nikakav stav povodom ovoga ali je uzasno iritantno citati tvoje postove ovde zbog tona kojim pises. Nhf.

 

ovo sam i ja pomislio posle drugog čilijevog posta. po hiljaditi put se pokazuje da su mladi prozapadni liberali liberalni i tolerantni samo dok se slažeš s njima.

 

ry3NSsB.jpg

 

ovaj fazon otprilike

Link to comment
Share on other sites

Nit sam ja tvrdio da je moj forum, nit da je moja tema, nit ja ikoga teram odavde ali ne razumem ljude koji će na neku određenu tematiku da dođu i kažu "e, šta se ložite majmuni, sad ću ja da vam kažem kako ste glupi što se primate na bilo šta ikada, igde". Mene recimo taj stav izbezumljuje i naravno da ću da krenem onda da se drkam. Sad odjednom eto, neka "moralna panika" se digla, svi se ložimo, a inače smo svi tako bezmoralni, pa bi te stoga i trebali uvek da prećutimo baš sve. To je po meni glup stav.

 

Prosto ako se neko ne slaže sa mnom oko nekih stvari, nemam šta da raspravljam sad tu kao da ću ja njemu promeniti mišljenje oko vere, seksualne orijentacije, vakcinisanja, nekih pogleda u životu ili nečeg desetog niti planiram da trošim vreme i živce oko toga jer je besciljno i neproduktivno. Boli me kurac da se bavim time. Svako koncipira svoje poglede na život, nevezano za ono šta ja mislim i nema potrebe da se ja tu mešam nekome pojedinačno ako me direktno ne tangira i meša mi se aktivno u moje stvari.

 

Znači - ja sam ovo postovao zbog ljudi koji će to razumeti, eventualno potpisati. Ako vi planirate da debatirate ovde, samo napred ali ne očekujte da vam ja sad tu dokazujem da je zemlja okrugla i pravdam moje stavove i poglede, itd, jer to nisam planirao ni da radim na prvom mestu. Da jesam, lepo bi votovao u prvom postu i oko toga, prosto sam hteo da proširim peticiju, a ne da obrazlažem sve detalje i vodim dijalog oko toga da li je ti ispravno, nije, zašto, kako. Ko je pokoleban u mišljenju, snaćiće se i bez mog stava i uputa.

 

Protivite se koliko hoćete čijem god hoćete stavu ali nemojte da plačete odmah kako sam ja ili neko drugi neljubazan i možda bezobrazan kada vam odgovaram kao da ste od šećera pa se odmah nešto smrtno vređate.

 

Bukvalno nhf.

 

Plus - lični stav koji je u korenu ovoga da ja lično podržim je - ne bih voleo da i moje ostake jednog dana čačka crkva i da me koriste na bilo kakav način. Tako isto ne bih voleo da koriste bilo čije ostatke za bilo šta sem ako se taj neko nije direktno deklarisao da je u tom fazonu, tipa patrijrarh i slični.

 

Eto.


PS: @ ivan i hipi riba - nisam ja u tom fazonu, ne poštujem nikakve religije, a ni dobar broj raznih ideologija, ne generalizuj ko žena neka.

pljk!

Link to comment
Share on other sites

SPC je pokrenula predlog da se urna položi i podigne spomenik kod Hrama Svetog Save, da bude uz Svetog Savu i Karađorđa", kazao je patrijarh i dodao da je najpravičnije mesto za urnu Tesle baš uz dva vlikana srpske istorije - Svetog Savu i Karađorđa.

Нема  будућности без истине.

Link to comment
Share on other sites

Ne kažem da nije (a kažem da ne bi trebalo da bude), ali je ovo tako očigledno prikucavanje tog statusa svima na čelo, da slučajno neko ne zaboravi. To valjda logika "e, pa on je bio Srbin, znači i pravoslavac automacki. Samim tim ne bi ni bio takav genijalac da mu, jel, nisu usađene pravoslavne vrednosti na vreme, pa znači da pripada nama i da ga mi sad pripajamo tamo gde treba da bude". Kako se ta SPC (čast mikroskopskim izuzecima) ne cima oko nekih gorućih stvari, jel nema gladnih, žednih, bolesnih i bednih u ovoj zemlji?

"You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?"

 

"By my deeds I honour him, V8."

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...