Jump to content

NAS v2.0

brue

Recommended Posts

?

Moze uzeti one red (satro nas) serije ili tako nesto, a ne green ako je kvarljivost problem.

Ali nije mi jasno ovo za "mnogo prostora bacas" ... pa baca procentualno isto prostora koristio disk od 1mb ili od 1tb, ne razumem te. To sto nominalno vise ode prostora je zato sto i vise redudantnog prostora dobijes.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

zao mi baciti 3 tb :)

zamisli pravi raid 1 i kupi 2 diska od 3 TB i baci 3 TB

Ako kupi 2 od 1 tb, bacice samo 1 tb :)

Pirocanska logika :)

ovo oko kvarljivosti, ove "profi serije" diskova se sad preporucuju (nezvanicno) 1 i 2, rad prodau i od 3, ali kvare se vise.

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Pa nema neke velike nauke, raid-5 trpi fail jednog diska, i onda radi u degradiranom rezimu ali i dalje sve radi i zamenom diska posle rebuilda je sve kao prvog dana. Ne secam se tvoje problematike sa wd raid5 resenjem.

Plus raid-5 i raid-6 imaju neznatno losije performanse pri pisanju na diskove, ali to u slucaju bekapa nece predstavljati problem.

Ма онај WDов NAS, што је имао раид петицу, а у њему три харда. Рикнуо један хард - нема убацивања замене, не подржава њихова политика тако нешто, него добијаш изнова уређај, а за податке које си изгубио их боли курац.... ужас.

Obavezno uzmi RED. Zbog firmware-a.

GREEN/BLACK/BLUE = Kada naleti na sektor koji ne moze da procita HDD ulozi herojski napor da to odradi i za to vreme ne "odgovara" na RAID kontroler zahteve te ga RAID kontroler proglasi mrtvim i izgubis ceo disk zbog 1 sektora

RED = Kada naleti na sektor koji ne moze da procita samo kaze "fuck it" i trazi od RAID kontrolera da mu da taj sektor tako sto ce ga izracunati iz pariti-a od ostala 2 diska i tu informaciju ubelezi na zdrav deo diska i nastavi dalje.

Ja bi samo zamolio zverka da se vrati politici jer ma koliko mu ista lose isla, oko posla kojim se trenutno bavi zna koliko i komsijin mali.

http://www.itsvet.com/proizvod/asrock-z87-extreme4/comp_comp_mboard/149/2559

Intel ploca sa 8x sata3

Ok, stvarno nisam gledao tu plocu, ali opet ostaje logika da je ta ploca 140 evra, a resenje sa AMD-om je 50. Naravno dobro je imati alternativu, ali ako uzima bolje je da nikako za to ne uzima Asrock Extreme4 ploce jer je moje iskustvo sa dve slicne ploce (Z68 Extreme4, uzimane su pre dve godine) koje su upravo i uzete zato sto su imale po 6 Sata portova da se pravi RAID da to prosto ne radi. Pokusali smo da stavimo 6 diskova u RAID 1 i to je stalno zabadalo iz nepoznatih razloga ceo komp. Menjali memorije, procesor, napajanja sve zive komponente, uvek je zabadalo, kako kad smo mi probavali tako i ovi sto su nam prodali komp (pocelo je da zabada od prvog dana). Na kraju rade sa po 3 diska u RAID 0... sto bas i nije bila ideja ali je ispalo da je jedino moguce resenje, a drugu plocu s tim brojem sata konektora tada nismo mogli da nadjemo. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Ok, stvarno nisam gledao tu plocu, ali opet ostaje logika da je ta ploca 140 evra, a resenje sa AMD-om je 50. Naravno dobro je imati alternativu, ali ako uzima bolje je da nikako za to ne uzima Asrock Extreme4 ploce jer je moje iskustvo sa dve slicne ploce (Z68 Extreme4, uzimane su pre dve godine) koje su upravo i uzete zato sto su imale po 6 Sata portova da se pravi RAID da to prosto ne radi. Pokusali smo da stavimo 6 diskova u RAID 1 i to je stalno zabadalo iz nepoznatih razloga ceo komp. Menjali memorije, procesor, napajanja sve zive komponente, uvek je zabadalo, kako kad smo mi probavali tako i ovi sto su nam prodali komp (pocelo je da zabada od prvog dana). Na kraju rade sa po 3 diska u RAID 0... sto bas i nije bila ideja ali je ispalo da je jedino moguce resenje, a drugu plocu s tim brojem sata konektora tada nismo mogli da nadjemo. 

Jel on prepoznaje svih 6 diskova kada se ubodu?

Ako prepoznaje, to sto si ti imao problem sa "raid kontrolerom" ili sa windows softverskim raidom mene ne zanima. Ja pricam iskljucivo o linux md raidu i zfs raidz-u na fbsd-u.

Dakle, ako znas da na tim plocama ne rade svi sata portovi simultano onda tako i reci. To sto ti ne umes da konfigurises raid nije topik ovde i vec sam ti rekao za to, drzi se politike.

Druga stvar, ne postoji raid-1 tj mirror od 6 diskova. Postoji raid-1 od dva diska + xy spare-ova. Postoji hibridni raid gde se kombinuje raid-1 i raid-0 ali su opet i jedan i drugi sacinjeni od dva device-a (bili to diskovi ili raidovi). Tako da ne znam sta ste vi to pokusavali, mozda 3 odvojena mirrora da napravite jer jedino to ima smisla ali ko ce ga znati. Ocigledno je da se i vi i ovi sto su vam prodali razumete ko marica.

Ма онај WDов NAS, што је имао раид петицу, а у њему три харда. Рикнуо један хард - нема убацивања замене, не подржава њихова политика тако нешто, него добијаш изнова уређај, а за податке које си изгубио их боли курац.... ужас.

To je neki problem sa tim wd-om, raid5 mora da nastavi da radi u degradiranom rezimu nakon pucanja jednog diska, a degradirani rezim znaci da su mu losije performanse, bez uticaja na integritet podataka. A to oko zamene diska ti je jasno da na pc-u ide bez problema.

Edited by mohican

Да, да, знам како ради, него је пех са WDом био катастрофалан у том тренутку... а и однос продавца и сервиса према нама... :)

тј дошло се до убеђивања како то раид 5 треба да ради... што, за неверовати, нису знали (код продавца)...

Edited by brue

Jel on prepoznaje svih 6 diskova kada se ubodu?

Ako prepoznaje, to sto si ti imao problem sa "raid kontrolerom" ili sa windows softverskim raidom mene ne zanima. Ja pricam iskljucivo o linux md raidu i zfs raidz-u na fbsd-u.

Druga stvar, ne postoji raid-1 tj mirror od 6 diskova. Postoji raid-1 od dva diska + xy spare-ova. Postoji hibridni raid gde se kombinuje raid-1 i raid-0 ali su opet i jedan i drugi sacinjeni od dva device-a (bili to diskovi ili raidovi). Tako da ne znam sta ste vi to pokusavali, mozda 3 odvojena mirrora da napravite jer jedino to ima smisla ali ko ce ga znati. Ocigledno je da se i vi i ovi sto su vam prodali razumete ko marica.

Da, rade svi diskovi kad se ubodu u SATA portove. Ja sam hteo da napravim RAID 0 od tri diska i onda da ga mirrorujem u RAID 1 da bih imao bekap diskove, sada imam isto to samo bez bekapa. I pritom ako sam platio plocu 160 evra ocekujem da sve njene reklamirane komponente, ukljucujuci i RAID kontroler rade u Windows-u najnormalnije jer koristim win programe na toj masini i tako mi treba. Ja se izvinjavam sto ne znam nista o md raidu i  zfs raidz-u na fbsd-u i tu si ocigledno mnogo veci baja od mene i zbog toga ti se ponizno klanjam. Iz moje male politicke perspektive... 

Sa druge strane verovatno imam pravo da napljujem proizvod koji sam dobro platio a ne radi ono sto treba da radi i da preporucim nekome drugome da ne kupuje naslednika tog proizvoda jer sam imao problem s njime. 

можда овај нови црвени од 4 тера, и то три комада за почетак, пошто контам да им је цена лудило сад?

До кад спава овај Вуду? :)

Mislim da ti to nije isplativo u ovom trenutku, prvo ne vidim da ih ima da se nadju negde trenutno, a drugo cena im je bila oko 21k dinara, kad pogledas da je 3TB 14.5k dinara mnogo je isplativiji. Jedino sto ovde dobijas veci prostor s manje diskova. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Da, rade svi diskovi kad se ubodu u SATA portove. Ja sam hteo da napravim RAID 0 od tri diska i onda da ga mirrorujem u RAID 1 da bih imao bekap diskove, sada imam isto to samo bez bekapa. I pritom ako sam platio plocu 160 evra ocekujem da sve njene reklamirane komponente, ukljucujuci i RAID kontroler rade u Windows-u najnormalnije jer koristim win programe na toj masini i tako mi treba. Ja se izvinjavam sto ne znam nista o md raidu i zfs raidz-u na fbsd-u i tu si ocigledno mnogo veci baja od mene i zbog toga ti se ponizno klanjam. Iz moje male politicke perspektive...

Sa druge strane verovatno imam pravo da napljujem proizvod koji sam dobro platio a ne radi ono sto treba da radi i da preporucim nekome drugome da ne kupuje naslednika tog proizvoda jer sam imao problem s njime.

Mislim da ti to nije isplativo u ovom trenutku, prvo ne vidim da ih ima da se nadju negde trenutno, a drugo cena im je bila oko 21k dinara, kad pogledas da je 3TB 14.5k dinara mnogo je isplativiji. Jedino sto ovde dobijas veci prostor s manje diskova.

Ta ploca se reklamira da moze da radi hibridne raidove? Ajde molim te nadji tu reklamu.

Ploca verovatno podrzava samo raid1 raid0 i mozda raid5, a to sto si ti hteo je hibridni raid koji ja mislim ni jedan sata kontroler ne podrzava, pritom retardiran jer se to onda radi kao 3x mirror u stripeu.

Drugo nijedan sata kontroler nije hardverski vec drajver radi sve, a to radi daleko losije od bilo kog softverskog raida.

I trece ti kao politicar bi trebalo da znas najbolje da nije sve kao na reklami. Ne razumes se u svoj posao i da na istom nisi preko veze ne bi ga imao, kao i u politici. Tako da sa te pozicije nije ok savetovati druge ljude da koriste stap kanap resenja na koje si slucajno klikcuci nabasao.

Ps:

3tb za 14500 je 4830 po 1tbu

4tb za 21k je 5250 po 1tb

AL JE POVOLJNIJE ...

Edited by mohican

Mohi, ako ploca to ima u opcijama i ako se to moze podesiti onda je malo nelogicno da komp zakucava kada ga podesis prema uputstvu? Dakle meni je sve to bilo podeseno kako stoji u uputstvu i kako podrzavaju opcije na ploci. Jedini je problem bio sto je zamrzavalo sistem. I znam ja da nije sve u reklami, ali mi to daje pravo da kad me neko prevari u reklami da ga kasnije pljujem. 

Sto se kapaciteta diskova ja sam samo rekao da je 3TB trenutno najisplativiji jer je 10% jeftiniji po terabajtu od 4TB, a 15% od 2TB (sto mu je bila prva ideja). A ono sto sam rekao kao prvo jeste da tih Red od 4TB nema trenutno da se nadju. 

Na kraju krajeva misljenje je kao dupe, svako ga ima, pa nazalost i ti. U tom smislu vise o tebi govori koliko u raspravi moras da se spustis na nizak nivo podataka koje o meni znas licno jer prosto nemas drugih argumenata. I slobodno, to samo pokazuje koliko si (ne)inteligentan. 

ne mozes ti to da shvatis

Vec si postao penzioner?  :tf:

Heghlu'meH QaQ jajvam

pa brate to je kao da umesto dva hleba sava od kojih jedan jedes jedan das krekiju, kupis dva u rogenartu. jes da je isti procenat, ali zar ti nije zao da krekija hranis rogenartom umesto savom :)

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

vidim da je mohi lepo objasnio, ja ću da dodam moje mišljenje

WD Red, RAID6 od 6-7-8 diskova, mala particija za OS

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Ne baciš nego ulažeš u budućnost

Osim ako je napajanje sranje

е да, и мислио сам да направим некакво custom made кућиште за све хардове цимањем бравара у фирми, да буду ван овог примарног и да им ту набуџим потпуно независно напајање и вентилаторе. Има неко бољу идеју или?

vidim da je mohi lepo objasnio, ja ću da dodam moje mišljenje

WD Red, RAID6 od 6-7-8 diskova, mala particija za OS

ок, дакле Red дефинитивно... очигледно ми неће ми тешко пасти (selfpwn) [;)]

Edited by brue

Pazi Mohi, te tvoje insinuacije na temu mojih poslova bi me mozda i pogadjale da ima neko ko veruje u iste. Ovde ima ljudi koji znaju koje sam ja poslove dobijao i pre nego sto sam se profesionalno bavio politikom tako da apsolutno nemam nikakvu potrebu da se tebi pravdam. U ovoj temi, kao i u svim drugim, iznosim svoje misljenje, ukljucujuci i o nekoj ploci, da sad ulazim u dalje razglabanje o tome s tobom je bespredmetno jer je ocigledno da imas neki problem sam sa sobom koji te tera da ides unaokolo i vredjas ljude glupostima, a ne vidis da time mnogo vise govoris o sebi. 

A ko bude pitao ovde za savet ja cu mu isti dati na osnovu mog misljenja i iskustava, ti mozes da se s tim slozis ili ne, ne potresam se mnogo. Cisto da zavrsimo ovu glupu prepirku. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

ali lepo ti je rekao kako se pravi od  diskova raid 10. Mozda si ti pokusavao da napravis raid 0+1 (sto bi bilo 3 diska u r0, jos tri diska u r0, pa onda mirror tj raid1 nad ova dva stripea) a stavljao u opcijama raid 10? zvuci slicno ali je sustinski razlicito.

Dalje svaki radi preko raida1 ili raida0 na plocama za kucne PC "nece raditi" *, a i ako radi, popravka ce zahtevati isti kontroler sa istim FW levelom, a to je cim.

Zato je tu SW raid majka mara. 

Dakle ovde tvoj savet stvarno nije dobar. 

Kao sto je i moj savet da ne uzima disk preko 2 tb dobar, iz razloga vece kvarljivosti i toga sto sam ja navikao da radim sa storidzima od 24+ diskova, pa mogu da uzmem i vise malih diskova (da ne govorimo o performansama koje ipak bruu nisu bitne)

* - nece raditi u smislu da su to djubre kontroleri, blje sw raid na linuxu

Edited by f4ts0

Али ако се лепо намести систем, дал то био 1 или 5, а служи искључиво за периодични а не рилтајм бекап, онда не мора да ме брине чак и квар харда и време замене, зар не? Поготово што се за ове црвене од 4 тера добија јебених пет година гаранције.

Мислим, у том правцу размишљам, плус оно што је и Мохи упоредио што се тиче односа цена - јебе ми се за пар стотина динара (све ће то народ позлатити :tf:).